Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C
Autor
Wiadomość
Sklad
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 18
Miasto: Bydgoszcz

Post#1 Post autora tematu 07 Mar 2008 22:40   

Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


Witam stałem sie posiadaczem Kotła dwu funkcyjnego Brδtje i zasobnika C.W.U
i mam mały problem:)

Dostałem instrukcje do tego pieca w ulubionym języku Chiński uproszczony ,
i nie mam pojęcia jak go podłączyć :(

instalacje C.W.U i zasilanie kotła mam zrobioną chodzi mi tylko i wyłącznie o podłączenie pieca do instalacji C.O .

Piec posiada dwie pompy jedna do C.W.U i drugą do zasilania C.O.

Ale tez dostałem do tego zawór trójdrożny i sie zastanawiam bo na instalacji C.O ma tez chodzić ogrzewanie podłogowe i sie zastanawiam czy zawór trójdrożny zamontować na C.W.U czy tez między podłogówką a grzejnikami, a C.W.U chodzi sobie na osobnym obiegu

Z pieca wychodzi też końcówka 3/4 cala za jakimś zaworem i z tym mam największy problem do czego to jest , i gdzie to podłączyć na rysunku numerek 6 (rys. To panel z pieca do podłączeń instalacji )

Czy trzeba tez jeszcze dokupić dodatkowa pompę do zasilnia C.O

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2008 22:40   





Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#2 07 Mar 2008 23:12pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


6- to jest zawór bezpieczeństwa, nigdzie go nie podłączaj.
Powrót do góry
   
Sklad
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 18
Miasto: Bydgoszcz

Post#3 Post autora tematu 08 Mar 2008 12:41   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


Dałem schemat w jaki sposób chciałem podłączyć piec z resztą urządzeń

Czy ma to prawo bytu czy sugerujecie jakieś zmiany??

Może ktoś skrobnie schemat prawidłowego podłączenia tego pieca jeśli ten mój zamysł jest błędny.

Załączniki:
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#4 08 Mar 2008 13:32pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


Tu masz instrukcję instalacji tego kotła, poczytaj.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic299448-120.html#4886007
Powrót do góry
   
Sklad
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 18
Miasto: Bydgoszcz

Post#5 Post autora tematu 08 Mar 2008 14:16   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


Dzięki za schemacik.
rozumie teraz że zawór trójdrożny musze zamontować między C.O. i ogrzewaniu podłogowym.

C.W.U musi chodzić na osobnej pompie.

Czy muszę zamontować dodatkową pompę jeśli tak to gdzie ją zamontować ??
Czy zawór trójdrożny zamontować na powrocie czy zasilaniu??
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#6 08 Mar 2008 20:48pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


Co to za zawór, był w zestawie z kotłem czy dokupiony osobno?
Jak wygląda, możesz wkleić zdjęcie?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Mar 2008 20:48pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Sklad
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 18
Miasto: Bydgoszcz

Post#7 Post autora tematu 08 Mar 2008 22:01   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


Mogę :)
zawór był osobno do kupienia ale w hurtowni dali wszystko co potrzebowałem a raczej to co mi doradzili.

jest to zawór VBI 31 do tego jest automatyka czyt. siłownik elektryczny

Załączniki:
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7010
Miasto: MOJE Miasto

Post#8 08 Mar 2008 22:47pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


Schemat totalnie skopany
mieszasz układ c.o. z układem c.w.u. Tak to przynajmniej wynika z tego malunku.
Może nie ryzykuj i poproś kogoś z Brotje o podłączenie, lub myślącego instalatora.
Po co zasobnik, jeżeli kocioł jest 2 funkcyjny ?????
Powrót do góry
   
Sklad
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 18
Miasto: Bydgoszcz

Post#9 Post autora tematu 09 Mar 2008 00:25   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


mirrzo napisał:
Schemat totalnie skopany
mieszasz układ c.o. z układem c.w.u. Tak to przynajmniej wynika z tego malunku.
Może nie ryzykuj i poproś kogoś z Brotje o podłączenie, lub myślącego instalatora.
Po co zasobnik, jeżeli kocioł jest 2 funkcyjny ?????


A czytałeś dokładnie??
(to jest mój schemat (zamysł)według którego chciałem podłączyć)
co napisałem o schemacie??

zasobnik jest po to żebym miał 180 l ciepłej wody użytkowej .

W Brδtje powiedzieli że oni mogą tylko elektronikę podłączyć a resztę mogę zrobić sam nie będą wnikać kto to zrobił

A myślący instalator kwotę za podłączenie tego wszystkiego wziął chyba z kosmosu 14 000 + biały montaż ,więc wykonałem sam kosztem czasu 3 tygodni

Zostało mi podłączyć tylko sam piec z Zasobnikiem czyli około 6 metrów rury fi 22 miedź
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#10 09 Mar 2008 09:05pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


Jak rozumię masz w domu dwa obiegi, jeden grzejnikowy a drugi podłogówki.
Czy tak?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Mar 2008 09:05pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Sklad
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 18
Miasto: Bydgoszcz

Post#11 Post autora tematu 09 Mar 2008 10:24   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


Dokładnie tak + zasobnik C.W.U
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#12 09 Mar 2008 20:54pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


Ten zawór trzydrogowy pewnie w zamyśle sprzedawców miał być do podłogówki, ale niestety na samym zaworze się nie kończy.
Trzeba to jakoś sterować, trzeba dodatkową pompę.
Masz dodatkowy rozdzialacz na podłogówkę, możesz zrobić to inaczej bez zaworu.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7010
Miasto: MOJE Miasto

Post#13 09 Mar 2008 22:07pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


zaraz zaraz, jeżeli kocioł jest 2 funkcyjny to jak chcesz połączyć wodę z kotła z wodą z zasobnika? Prawnie takie coś jest zabronione. Czyżbyś chciał przepuścić podgrzaną wodę z zasobnika do kotła w 2 funkcję, czy 2 funkcją ogrzewać wężownicę zasobnika? Albo chyba czegoś dalej nie rozumiem ...
Co do ogrzewania, to OK
Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#14 09 Mar 2008 22:15pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


To jest kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem tylko ludzie nie wiedzą co piszą bo się na tym nie znają.
Powrót do góry
   
Sklad
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 18
Miasto: Bydgoszcz

Post#15 Post autora tematu 10 Mar 2008 00:16   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


DonRomano napisał:
Ten zawór trzydrogowy pewnie w zamyśle sprzedawców miał być do podłogówki, ale niestety na samym zaworze się nie kończy.
Trzeba to jakoś sterować, trzeba dodatkową pompę.
Masz dodatkowy rozdzialacz na podłogówkę, możesz zrobić to inaczej bez zaworu.



Rozdzielacz mam i to tyle ze mi starczy jeszcze na 2 budowę:)

Skrobnij jakiś schemacik jak podłączyć jeśli to nie problem .

A co do pieca to mam tam a raczej do kompletu dostałem drugą pompę ładującą do C.W.U (taka ma nazwę) i zestaw elektroniki do sterowania tego zaworu i tej pompy.

Jak zrobić inaczej bez zaworu??
A i jeszcze jedno ten zawór daje sie na powrocie czy zasilaniu??

Dodano po 2 [minuty]:

DonRomano napisał:
To jest kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem tylko ludzie nie wiedzą co piszą bo się na tym nie znają.


Według faktury to mam napisane :

Piec DWU FUNKCYJNY z zasobnikiem C.W.U. i pompą ładującą
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7010
Miasto: MOJE Miasto

Post#16 13 Mar 2008 14:06pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


No to źle napisali na tej fakturze, bo kupiłeś kocioł, a nie piec, poza tym dwu funkcyjny, to taki, w którym produkcja ciepłej wody odbywa się w kotle. Zatem po co w kotle 2 funkcyjnym zasobnik i pompa ładująca ?
Zatem jak ???
Tu masz przydatny link
http://www.broetje.com.pl/materialy-techniczne/instalatorzy-i-projektanci/materia-y-techniczne-dla-instalator-w-i-projektant-w.html
Powrót do góry
   
grzegorz0478
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 30
Miasto: Wroclaw

Post#17 29 Lis 2008 19:00pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


[quote="mirrzo"]No to źle napisali na tej fakturze, bo kupiłeś kocioł, a nie piec, poza tym dwu funkcyjny, to taki, w którym produkcja ciepłej wody odbywa się w kotle. Zatem po co w kotle 2 funkcyjnym zasobnik i pompa ładująca ?
Zatem jak ???
Tu masz przydatny link
http://www.broetje.com.pl/materialy-techniczne/instalatorzy-i-projektanci/materia-y-techniczne-dla-instalator-w-i-projektant-w.html[/
quote]

Sluchajcie Panowie a wlasnie opisales moj problem jak druga funkcje czyli wode uzytkowa polaczyc z zasobnikiem , ale wezownice wnim mam juz wukozystana do pieca.

Na forum przedstawilem moj problem ale niema konkretnej odpowiedzi.
Wyslano mi dwie propozycje, aby woda z zasobnika zasilla kociol i ten tylko podgrzeje wode do ustawionej np.45 stopni ale kociol musi miec czujnik temperatury zasilania (nct).
Druga mozliwosc to taka jak na przedsawionym schemacie.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5790829#5790829

1. mozliwosc, czy jest taki kociol dwufunkcyjny co posiada czujnik zasilenia wody uzytkowej i czy taki uklad bedzie dzialal?
2. mozliwosc czy taki uklad bedzie dzialal i co musze zastosowac, jaka pompe i czujniki?

Bardzo prosze o pomoc jestem w trakcie robienia instalacji.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7010
Miasto: MOJE Miasto

Post#18 29 Lis 2008 22:38pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


Jest możliwość "posłania" ciepłej wody z zasobnika do kotła, ale ja bym tego specjalnie nie forsował. Czymś musisz wstępnie podgrzać wodę w zasobniku i utrzymać jego temperaturę. Podgrzanie wody w kotle do temperatury nastawionej owszem, będzie tańsze, lecz jej ilość i tak pozostanie na poziomie, jaki ma ustawiony na kotle. Nie przeskoczysz ilości (średnio) ok 11 l/min. Wszystko zależy od tego ile wody i w jakiej temperaturze chcesz uzyskać. Rozwiązań jest wiele
Powrót do góry
   
W.Wojtek
specjalista od telefonów
specjalista od telefonów


Dołączył: 10 Gru 2003
Posty: 2746
Miasto: Kłodzko

Post#19 29 Lis 2008 22:44pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


Twój schemat jest skopany katastrofalnie.:D:D:D
Wygląda że podłogówka ma chodzic na obiegu CWU. Cudactwo jedyne w tej cześci kosmosu.. JAkimś magicznym sposobem, bo bez pompy to nie ruszy, bo dopiero odkrecenie zaworu np w umywalce uruchamia grzanie wody w tym obiegu. TAk że w ogóle nie zadziała bez pompy. A piec jak mu wytniesz taki numer i dasz pompe na obiegu CWU i zasilisz podłogówkę to :D:D zwariuje :D:D a jak jeszcze wpadniesz na pomysł RTL na powrocie to katastrofa gotowa.
Masz dwie możliwości:
zrezygnuj z CWU z pieca i wtedy zawór trójdrozny słuzy do przełaczania -albo grzeje baniak z woda albo CAŁE CO. JAk ustawisz priorytet CWU to wtedy układ będzie pilnował aby baniak zawsze był pełny ciepłej wody.
A podłogówka pójdzie z cała reszta i masz od regulacji zawory na kaloryferach i np na podłogówce RTL.
Ale wtedy pytanie Po co Ci piec dwufunkcyjny????? :D:D i to jeszcze za to płaciłeś..
JEst teoretycznie mozliwość wykorzystania takiego dziwa jak wstępne podgrzewanie wody do zasobnika przez piec z obiegu CWU ale po co???
Instalacja wtedy wygląda trochę bardziej skomplikowanie --nie dasz rady.
JAk zadajesz takie pytania i rysujesz taki schemat..to sobie odpuść.
NIE rozumiesz idei i tylko kłopotów sobie narobisz..
A druga możliwość -wezwij fachowca..
I trzecia-zobacz co kupiłeś poczytaj manual np tu http://www2.broetje.com.pl/szukaj/result.html?type=basic&page=1&query=Brotje+WGB+28C&image.x=13&image.y=10
Powrót do góry
   
grzegorz0478
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 30
Miasto: Wroclaw

Post#20 29 Lis 2008 22:55pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


W.Wojtek napisał:
Twój schemat jest skopany katastrofalnie.:D:D:D
Wygląda że podłogówka ma chodzic na obiegu CWU. Cudactwo jedyne w tej cześci kosmosu.. JAkimś magicznym sposobem, bo bez pompy to nie ruszy, bo dopiero odkrecenie zaworu np w umywalce uruchamia grzanie wody w tym obiegu. TAk że w ogóle nie zadziała bez pompy. A piec jak mu wytniesz taki numer i dasz pompe na obiegu CWU i zasilisz podłogówkę to :D:D zwariuje :D:D a jak jeszcze wpadniesz na pomysł RTL na powrocie to katastrofa gotowa.
Masz dwie możliwości:
zrezygnuj z CWU z pieca i wtedy zawór trójdrozny słuzy do przełaczania -albo grzeje baniak z woda albo CAŁE CO. JAk ustawisz priorytet CWU to wtedy układ będzie pilnował aby baniak zawsze był pełny ciepłej wody.
A podłogówka pójdzie z cała reszta i masz od regulacji zawory na kaloryferach i np na podłogówce RTL.
Ale wtedy pytanie Po co Ci piec dwufunkcyjny????? :D:D i to jeszcze za to płaciłeś..
JEst teoretycznie mozliwość wykorzystania takiego dziwa jak wstępne podgrzewanie wody do zasobnika przez piec z obiegu CWU ale po co???
Instalacja wtedy wygląda trochę bardziej skomplikowanie --nie dasz rady.
JAk zadajesz takie pytania i rysujesz taki schemat..to sobie odpuść.
NIE rozumiesz idei i tylko kłopotów sobie narobisz..
A druga możliwość -wezwij fachowca..




Jaka podlogowka, schemat dotyczy tylko wody uzytkowej ??
Po drugie to nie ja rysowalem schemat tylko takowy mi wyslali na forum doradcy - fachowcy.

Dodano po 3 [minuty]:

mirrzo napisał:
Jest możliwość "posłania" ciepłej wody z zasobnika do kotła, ale ja bym tego specjalnie nie forsował. Czymś musisz wstępnie podgrzać wodę w zasobniku i utrzymać jego temperaturę. Podgrzanie wody w kotle do temperatury nastawionej owszem, będzie tańsze, lecz jej ilość i tak pozostanie na poziomie, jaki ma ustawiony na kotle. Nie przeskoczysz ilości (średnio) ok 11 l/min. Wszystko zależy od tego ile wody i w jakiej temperaturze chcesz uzyskać. Rozwiązań jest wiele


A jakie sa dobre i sensowne rozwiazania , aby zastosowac w mojej instalacji., A moze dac sobie spokoj z kotlem 2 funkcyjnym i kupic jednofunkcyjny i podlaczyc go z zasobnikiem bo juz go mam polaczonego z piecem wszystkopalnym.
Powrót do góry
   
W.Wojtek
specjalista od telefonów
specjalista od telefonów


Dołączył: 10 Gru 2003
Posty: 2746
Miasto: Kłodzko

Post#21 29 Lis 2008 23:01pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


A obieg oznaczony jak "3" do czego jest podłaczony???
W manua;u to wszystko jest pięknie narysowane ale zupełnie inaczej.
I to jest piec kondensacyjny.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7010
Miasto: MOJE Miasto

Post#22 30 Lis 2008 00:13pomocny post - solucja   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


Jedno czy dwufunkcyjny, wszystko zależy od potrzebnej ilości ciepłej wody i odległości na jaką ja trzeba przesyłać. Idea kotła 2 funkcyjnego sprawdza sie przy przesyłaniu do 5-6 mb rury. Powyżej - brak komfortu temperatury
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Lis 2008 00:13pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
grzegorz0478
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 30
Miasto: Wroclaw

Post#23 30 Lis 2008 15:17   

Re: Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C


mirrzo napisał:
Jedno czy dwufunkcyjny, wszystko zależy od potrzebnej ilości ciepłej wody i odległości na jaką ja trzeba przesyłać. Idea kotła 2 funkcyjnego sprawdza sie przy przesyłaniu do 5-6 mb rury. Powyżej - brak komfortu temperatury



Odbiory wody sa usytuowane nie dalej niz 5 metrow od miejsca na kosiol gazowy, zastanawiam sie jakie rozwiazanie bedzie bardziej wydajne i tansze w eksploatacji,.Prosze o nakierowanie mnie na dobre rozwiazanie.Mam zasobnik 200l polaczony poprzez wezownice z piecem.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec Dwufunkcyjny Brotje WGB 28C
Strona 1 z 1
Podobne tematy
piec Brotje WGB 20E do domu 220m2 - wystarczający? (7)
Brotje EGC 24, dwufunkcyjny, przegrzanie (6)
Kocioł dwufunkcyjny BROTJE WSC 24 - błąd kod133 (2)
brotje 24cte piecyk dwufunkcyjny błąd e25 (3)
Piec dwufunkcyjny czy osobno piec c.o. i ogrzewacz wody? (13)
zle pali - PIEC BROTJE FB-U (15)
Jaki piec Brotje czy Viessman?? (11)
Piec BROTJE Eco Therm Plus WGB28C (2)
Piec Brotje 24CE nie dogrzewa wody (7)
Piec Brotje(WBS22) - jak zamontować zawor trójdrogowy? (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.105 seconds

elektroda.pl temat RSS