Witam.
Mam prośbę o pomoc w napisaniu programu (do) sterownika świateł- powiedzmy 8 kanałowy.
Może wpomnę że potrzebne to jest do wesołego miasteczka- karuzela. Z pewnością niejednokrotnie widzieliście migające, "pływające" żarówki (najczęściej łączone po 4szt gdyż są na 60V). Takie coś muszę zrobić. Na poniższym filmie widać o co mi chodzi:
A więc do rzeczy: Przeczytałem już (jakiś czas temu) książkę M.Wiązani pt. "programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM" - coś w ten deseń.
Cały schemat "programu" znam, natomiast nie wiem jak zrobić kolejne "programy"
a więc załóżmy że włączam sterownik.
I leci sobie pierwszy program:
Code:
Portd=&B01010101
Do
Rotate Portd,Left
Waitms 200
Loop
I w ten oto sposób pojawia się "wąż świetlny", to jest łatwe. Ale za Boga nie potrafię wymyśleć jak zrobić aby przykładowo schodziły się kanały do środka, coś takiego:
Uogólniając: jak to wszystko połączyć aby samo chodziło (bez konieczności naciskania przycisków) i żeby każda "sekwencja" następowała po poprzedniej?
Pomijam tutaj sam sterownik, jak to zrobić na 230V, to już wiem bo mamy kilka takich sterowników. Niestety albo są na motorolach albo na PIC. Ja chcę zrobić na Atmega8.
Bardzo proszę o pomoc.
Wzamian mogę zaoferować darmową przejażdżkę na karuzeli w maju/czerwcu w okolicach Gliwic hehe ;)
Pozdrawiam, Tomek Olech
Wszystko wsadzić w pętlę FOR aby wykonało się kilka razy.
Możesz również zrobić tablicę i przypisywać w pętli kolejne wartości - poczytaj o poleceniu LOOKUP w pomocy czy też w książce którą masz.
Możesz też użyć przerwań TIMERA i w przerwaniu przypisywać kolejne wartości do PORTUD, stworzyć zmienną, przy każdym przerwaniu zwiększać jej wartość i wpisywać do portu wartość odczytaną przy pomocy LOOKUP. Dodatkowo zrobić, że po kilku obrotach danego efektu zmienia się na inny. To możesz zrobić tworząc jeszcze jedną zmienną której wartość będzie mówiła o tym który efekt aktualnie jest wyświetlany.
Sposobów można wymyślać dużo, jedne prostsze, drugie bardziej skomplikowane.
Jeśli to ma być tylko taka ozdoba to spokojnie możesz zrobić tak jak na początku napisałem - w ten sposób zmieścisz na pewno dużo efektów a nie trzeba się wysilać :)