FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Czy dostawca mógł odciąć dostęp do internetu?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Czy dostawca mógł odciąć dostęp do internetu?
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 10 Mar 2008 20:48   

Problem z dostawca

Witam.

Spotkalem sie z problemem, a mianowicie
odcięcie dotepu do internetu z powodu udostepnienia połączenia internetowego (wersja dostawcy).
Na kompie do ktorego dochodzi koncowka (sprzet dostarczony przez dostawce antena, Ap-ek, 24m kabla) zainstalowany zostal winroute.
w celach poznawczych , ktore to maja sluzyc do rozdzialu lacza w weekendowej posesji (inne miasto inny dostawca ).
Dostawca stwierdzil iz mam włączone udostepnianie połączenia internetowego (w Win XP z tego co mnie wiadomo przy bramce ustawionej na 192.68.0.1 opcja taka nawet nie jest wyswietlana, druga wersja po zanegowaniu 1-szej byla taka ze mam router podpiety;p)
Po obszernych wyjasnieniach, iz nie udostepniam lącza - łaskawie przywrocono łączność ze swiatem.
Czy dostawca mial prawo odciac dostep ?
Z gory dzieki wielkie za odpowiedz.
Umowa:
http://img243.imageshack.us/img243/5729/ujekzv1.jpg
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Mar 2008 20:48   

Back to top

trocse
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 10 Mar 2008 21:31   

Re: Problem z dostawca

Umowa umowa umowa, czytamy co podpisujemy, i tam znajdziesz odpowiedz co wolno dostawcy i kiedy.
Back to top

RemekRR
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 10 Mar 2008 21:37   

I tak i nie, w umowie jest wyraźny zapis odnośnie zmian w sieci, czyli każde dodatkowe urządzenie np twój router jest nowym elementem sieci zmieniającym jej strukturę. Natomiast patrząc z innej strony admin jest nadgorliwy i za bardzo gmera w sieci i sprawdza co kto robi, pomijając fakt ze nie powinno go interesować na ile komputerów we własnym mieszkaniu dzielisz sobie łącze. Nawet TPSA pozwala dzielić łącze w lokalu. I kolejna sprawa jaka to różnica, skoro dostawca dał ci np 50kb/s dostępu to czy masz 1 czy 20 komputerów będzie twoim problemem ze względu na to że masz ograniczony transfer i już.
Back to top

Shatar
Poziom 4
Poziom 4

Post#4 Post from the author of the topic 10 Mar 2008 22:07   

de facto nie mam routera zadnego jeno ap-ka (od dostawcy), a mialem winroute zainstalowane
zadnego sprzetu nowego typu switch, router.

dzieki za odp
Back to top

stonkers
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 10 Mar 2008 23:53   

Mozesz podlaczyc nawet 100 kompow ALE TYLKO w lokalu a nie mozesz udostepniac poza lokal.
Nie wyobrazam sobie sytuacji kiedy nie mogl bym podlaczyc np. bramki Voip, czy 2 kompa.
Tak jak ktos juz pisal jak masz 50 kb/s to to jest dla Ciebie i nie ma znaczenia czy go wykrozystasz 1 czy 10 kompami.

Panowie przeciez Cyfre + legalnie mozna w domu rozdzielic na kilka TV, a na uakcjach sa dostepne splitery i inne gadzety sluzace do tego i Cyfra nie prostestuje.
Back to top

Shatar
Poziom 4
Poziom 4

Post#6 Post from the author of the topic 11 Mar 2008 00:34   

W sumie moje pytanie ograniczalo sie do czy zainstalowanie winroute traktowane moze byc jako rozbudowa sieci?
Pytanie bardziej do dostawcow i operatorow. jakby nie bylo siec operatora konczy sie u mnie na koncowce (atena-apek-kabel-komp)
a na moj prosty leb chemika co robie dalej to moja sprawa-poza czerpaniem korzysci z udostepniania od osob 3-ich.
Back to top

Alana
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 11 Mar 2008 02:47   

Wedlug mnie tresc umowy nalezy rozumiec na zasadzie "nie wolno czerpac kozysci z udostepniania lacza" czyli wlasciwie nie po za lokal, dzielenie na wlasne potrzeby nie jest jednoznacznie zabronione.
Problem z nadgorliwym administratorem, byc moze podpadles mu z czyms wczesniej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2008 02:47   

Back to top

Shatar
Poziom 4
Poziom 4

Post#8 Post from the author of the topic 11 Mar 2008 08:10   

Jedyne z czym podpadlem to hmm stwierdzenie kilkukrotnez iz ktos wykorzystuje moje IP (nadane przez Operatora) i odcina mi dostep do swiata. Czyli po krotce mowiac upiedliwosc z mojej strony:D
Back to top

irekr
Poziom 24
Poziom 24

Post#9 11 Mar 2008 10:35   

A jakie to łącze, gdzie i ile temu fircykowi płacisz...?

Przeczytałem sobie ta umowę i juz na pierwszy rzut oka jest ona niezgodna z Prawem Telekomunikacyjnym.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2008 10:35   

Back to top

Shatar
Poziom 4
Poziom 4

Post#10 Post from the author of the topic 11 Mar 2008 11:45   

łącze wi-fi gwarantowana 128kbps (ciezkawo z tym za dnia maja) w nocy (cos kole 23-24) wyciagnie z 2 Mb.
Glogow
cos kolo 600 zl rocznie

a konkretnie moze podpowiedz ktory § umowy z którym art. P.T. jest niozgodny :D
Back to top

salmon
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 11 Mar 2008 11:52   

Shatar wrote:
łącze wi-fi gwarantowana 128kbps

No ciekawe, w jaki sposób korzystając z wlanu i ethernetu można cóś gwarantować w transferach...
Back to top

Shatar
Poziom 4
Poziom 4

Post#12 Post from the author of the topic 11 Mar 2008 12:10   

A to juz problem dostawcy jak to robi i co robi, ale najnizej zeszlo do 70kbps w dzien;p
Back to top

irekr
Poziom 24
Poziom 24

Post#13 11 Mar 2008 12:30   

Nie jest zamieszczona preambuła umowy gdzie jest określone umiejscowienie prawne operatora czyli numer zgłoszenia działalności operatorskiej, dane sprzedającego, forma własności, numer KRS, NIP, REGON itp itd. Inaczej mówiąc ten "operator" to jeden wielki przekręt finansowy. Świadczenie usług telekomunikacyjnych droga radiowa wymaga zezwolenia telekomunikacyjnego. To tak samo jakbyś płacił komuś za wykorzystywanie urządzeń CB...
Zapraszam do lektury Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800 wraz z rozporządzeniami wykonawczymi.
W każdej umowie muszą być określone obowiązki obu stron. Tutaj są tylko obowiązki Twoje a nie ma żadnych obowiązków operatora.

Tak na przyszłość: przeanalizuj coś takiego:
http://www.era.pl/pl/indywidualni/uslugi-porady/internet/blueconnect/opis_uslugi
http://www.iplus.pl/indywidualni-cennik-iplus-prywatnie.html
http://www.orange.pl/portal/map/map/hub_inet;SID=MIDHZX2TJKYHCCQMIFTS43Q
Porównaj oferty i policz...
obawiam się że ten operatorek nie jest w stanie zagwarantować tego co w Głogowie działa na EDGE. Sprawdzałem funkcjonowanie parę miesięcy temu w hotelu Qbus (chyba) w Głogowie i nie mam zastrzeżeń.
Z tego co wiem główne BTS-y z EDGE są zainstalowane w Głogowie na kominie EC. Jak mieszkasz blisko to nie powinno być problemu nawet w piwnicy.
Back to top

Shatar
Poziom 4
Poziom 4

Post#14 Post from the author of the topic 11 Mar 2008 12:58   

Dzieki za info odnosnie P.T.

Dane operatora oraz firmy powiazanej zostaly celowo usuniete.

problem wynikl z tego ze jakis lepek nie kuma ze mozna byc wlasccielem calej kamienicy i mieszkac w niej 1 rodzina, z tad pewnie jego przypuszczenia, iz dziele lacze w sposob naruszajacy umowe (czerpanie korzysci majatkowych).
Jedno mnie zastanawia ich AP-ek (czyli mac-a tegoz urzadzonka powinini miec) wiec jakim cudem gosciu stwierdzil ze jest to router?
albo na jakiej podstawie ma prawo sprawdzac co jest podpiete do mojego kompa (jestem w trakcie podpinania 2 lapkow;p)
Po 2-ie czy za dalekie admina "gmeranie" w tym co mam w domu moze stanowic podstawe do zlozenia do zawiadomienia o popełnieniu przestepstwa.
Back to top

irekr
Poziom 24
Poziom 24

Post#15 11 Mar 2008 13:25   

Dobry admin potrafi wyłapać ile i jakie komputery są podłączone do danego łacza. Każdy AP-ek jest w zasadzie routerem a jeżeli jego urządzenie stoi u Ciebie to bez problemu może zobaczyć ile kompów jest podłączonych. Więcej: ma ciebie na widelcu, ma pełna kontrole nad tym co przekazujesz, z kim się kontaktujesz. Jeżeli stwierdzisz że ichni admin cokolwiek robi zdalnie na Twoim komputerze jest to już naruszenie Prawa Telekomunikacyjnego.
Przeczytaj co dopisałem do poprzedniego postu.
Czasy kiedy można było kupić parę AP-ków, jakis DSL czy inna neoSradę i kasować klientów już minęły. A na wszelkich tego typu aktywistów z Bożej łaski jest jedno bardzo skuteczne lekarstwo: Urząd Skarbowy.
Back to top

Shatar
Poziom 4
Poziom 4

Post#16 Post from the author of the topic 11 Mar 2008 13:42   

BC testuje i sobie chwale, jednakze zwazywszy na hobby (lineage 2) nawet wifi (w chwili obecnej w miejscu w ktorym pomieszkuje) jest lepsze.
Back to top

RemekRR
Poziom 12
Poziom 12

Post#17 11 Mar 2008 15:50   

Ten Twój admin to niech sie puknie w mózgoczaszke, nie dość że płacisz kupe kasy, (w tej cenie można mieć smerfostrade) to jeszcze stwarza problemy, dzisiaj problem z winroute, jutro zabroni Ci grać z kumplami w gry sieciowe. Nie taka rola jest administratora, jestem w stanie zrozumieć jeszcze obcinanie dostępu do P2P, ale to już nie te czasy. On po prostu dał Ci do zrozumienia że inwigiluje co kto robi. Może to jakiś amerykański szpieg z CIA. A za miesiąc wyśle Oo. Rydzowi listę stronek XXX które przeglądasz, twoje rozmowy z IRC-a czy GG o panienkach i takich tam. Więc drogi kolego szykuj się do słonej pokuty, bo proboszcz pewnie też będzie wiedział.

<joke>

<chyba>
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2008 15:50   

Back to top

Shatar
Poziom 4
Poziom 4

Post#18 Post from the author of the topic 11 Mar 2008 16:43   

Po prostu kiedy umowa wygasnie, moze tpsa badz dialog zalegalizuja do tego czasu studzienki kolo kaminicy, jako powod nieprzedluzenia umowy podam chamskie zachowanie pana X i tyla.
Btw w Głogowie Vectra jakis czas temu udostepnila dane osob sciagajacych mp3 filmiki i inne materialy- 10-ciu przodownikow sciagania
mialo wizytacje;p bynajmniej nie czarnej mafii:D
Back to top

irekr
Poziom 24
Poziom 24

Post#19 11 Mar 2008 19:53   

Ujawnianie jakichkolwiek danych z zakresu ruchu telekomunikacyjnego jest naruszeniem tajemnicy korespondencji i jest na to określony paragraf w KK.
Dane te moga byc ujawnione tylko z polecenia sądu, np na wniosek prokuratury. Samodzielne ujawnienie jest przestępstwem.
Back to top

stonkers
Poziom 14
Poziom 14

Post#20 12 Mar 2008 00:03   

irekr wrote:
Dobry admin potrafi wyłapać ile i jakie komputery są podłączone do danego łacza. Każdy AP-ek jest w zasadzie routerem a jeżeli jego urządzenie stoi u Ciebie to bez problemu może zobaczyć ile kompów jest podłączonych. Więcej: ma ciebie na widelcu, ma pełna kontrole nad tym co przekazujesz, z kim się kontaktujesz..

Wiec z ciekawosci spytam jak to jest mozliwe skoro router maskuje kompy i adresy itp i nie wypuszcza ich poza port WAN ?

Wiec pytam jak ?
Back to top

irekr
Poziom 24
Poziom 24

Post#21 12 Mar 2008 08:33   

Jezlei router jest we władaniu admina to tenże admin moze bez problemu zobaczyc co sie dzieja za routerem na poziomie zlacza WAN.
Nawet jezeli abonent ma zainstalowany swój router i za nim dołaczone swoje komputery to także - ale juz przy pomocy bardzo specjalistycznych narzedzi można okreslic króry komputer z LANu jest autorem poszczególnych pakietów. To nie miejsce by o tym pisać ale proponuje zainteresowac sie szczegołowymi parametrami naglówków w części ukrytej. Jest tam cała masa ciekawych informacji. Temat mało znany a w Polsce jest zaledwie kilka osób które maja w tym zakresie wiedze.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Czy dostawca mógł odciąć dostęp do internetu?
Page 1 of 1
Similar topics
dostawca Internetu na południu Wrocławia (1)
Dostawca internetu radiowego (4)
Najlepszy dostawca internetu? (7)
dostęp do internetu poprzez operatora voip - czy jest to moż (4)
Czy można użytkownikowi zablokować dostęp do internetu? (2)
Dostęp do internetu: Netia czy TPSA (8)
tocze wojne z dostawca internetu - czy mam racje?... (22)
PYTANIE - Jak odciąć komuś dostęp do internetu w sieci? (7)
Pomocy dostawca internetu niewie...... (9)
Dostawca internetu na terenie Bobrowniki (8)

Page generation time: 0.093 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed