| Author |
boroova6523 Poziom 13

|
10 Mar 2008 22:27 Program do rysowania schematow ideowych. |
|
|
|
Proszę o polecenie mi jakiegoś prostego programu do wykonywania schematów ideowych, symulacja układu jest mi zbędna. Potrzebuję go do rysowania schematów w sprawozdaniach na laboratoria na studiach a nie widzi mi sie robienie tego ołówkiem czy też w paincie. Schematy nie będą zbyt skomplikowane, będą zawierać podstawowe elementy, jakieś źródła no i oczywiście mierniki. Sądzę , że wszyscy wiedzą z własnego doświadczenia o jakie schematy mi chodzi. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2008 22:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
NewElektro Poziom 15

|
10 Mar 2008 22:47 Re: Program do rysowania schematow ideowych. |
|
|
|
Cześć !
Jeżeli chodzi o naprawdę prosty program , to polecam Express PCB .
Program umożliwia rysowanie schematów i projektowanie płytek ( do 4 warstw ) . Zawiera podstatową bazę elementów oczywiście można zamemu dodawać i tworzyć elementy do biblioteki . Nie jest to coś nadzwyczajnego , ale do szybkiego wykonania prostych płytek jest doskonały . Najważniejsze , że wykonuje skalowane wydruki .
Program jest BEZPŁATNY .
Link do strony domowej :
http://www.expresspcb.com/
A jeżeli chodzi o bardziej profesjonalny program to polecam Protel99se lub eagle oczywiście sa to wersje demonstracyjne pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
bartek33 Poziom 14

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Mar 2008 11:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bartek33 Poziom 14

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Mar 2008 16:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 21

|
12 May 2008 18:33 Re: Program do rysowania schematow ideowych. |
|
|
|
Jest jeszcze zupełnie darmowy i polskojęzyczny program KiCAD Ewentualnie proszę poszukać na "elektrodzie" informacji o opracowanej przeze mnie płycie CD z tym programem.
Z polskojęzycznych programów mogę polecić jeszcze Dip Trace Powinna być dostępna wersja darmowa do 250 pinów, ale nie wiem czy jest ona spolonizowana. Kiedyś także był dostępny w polskiej wersji językowej program EdWin Czy obecnie dostępna jest wersja polskojęzyczna tego nie wiem. Gdzieś w internecie powinien być dostępny także nieco starszy program Circuit Maker 2000 i opracowana do niego polskojęzyczna nakładka.
Jeśli mają być w programie wykorzystywane wirtualnie mierniki, oscyloskopy, itp. to tego rodzaju przyrządy znajdują się we wspomnianym programie Proteus oraz Circuit Maker 2000.
|
|
| Back to top |
|
 |
cobra13 Poziom 3

|
20 Jan 2010 12:39 Re: Program do rysowania schematow ideowych. |
|
|
|
Polecam program Protel99SE. Do tego tutorial, troche czasu i można naprawdę ciekawe układy-oczywiście bez problemu projektować.
|
|
| Back to top |
|
 |