FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Program do rysowania schematow ideowych.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> Program do rysowania schematow ideowych.
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 10 Mar 2008 22:27   

Program do rysowania schematow ideowych.

Proszę o polecenie mi jakiegoś prostego programu do wykonywania schematów ideowych, symulacja układu jest mi zbędna. Potrzebuję go do rysowania schematów w sprawozdaniach na laboratoria na studiach a nie widzi mi sie robienie tego ołówkiem czy też w paincie. Schematy nie będą zbyt skomplikowane, będą zawierać podstawowe elementy, jakieś źródła no i oczywiście mierniki. Sądzę , że wszyscy wiedzą z własnego doświadczenia o jakie schematy mi chodzi. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Mar 2008 22:27   

Back to top

NewElektro
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 10 Mar 2008 22:47   

Re: Program do rysowania schematow ideowych.

Cześć !

Jeżeli chodzi o naprawdę prosty program , to polecam Express PCB .
Program umożliwia rysowanie schematów i projektowanie płytek ( do 4 warstw ) . Zawiera podstatową bazę elementów oczywiście można zamemu dodawać i tworzyć elementy do biblioteki . Nie jest to coś nadzwyczajnego , ale do szybkiego wykonania prostych płytek jest doskonały . Najważniejsze , że wykonuje skalowane wydruki .
Program jest BEZPŁATNY .
Link do strony domowej :

http://www.expresspcb.com/

A jeżeli chodzi o bardziej profesjonalny program to polecam Protel99se lub eagle oczywiście sa to wersje demonstracyjne pozdrawiam
Back to top

bartek33
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 13 Mar 2008 11:15   

Ja osobiście polecam Eagle'a 4.15, lub 4.16. Wprawdzie jest to wersja demonstracyjna ale ograniczenia są tylko w tworzeniu płytek PCB. Można oczywiście dodawać własne biblioteki i ściągać już gotowe, wystarczy je wkleić do katalogu lib.

http://www.cadsoft.de/cgi-bin/download.pl?page=/home/cadsoft/html_public/download.htm.en&dir=eagle/program/4.1-program
http://www.cadsoft.de/cgi-bin/download.pl?page=/home/cadsoft/html_public/download.htm.en&dir=eagle/userfiles/libraries-biblioteki
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Mar 2008 11:15   

Back to top

bartek33
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 19 Mar 2008 16:26   

Można też dorzucić program Proteus. W wersji demo do pobrania ze strnoy producenta:
http://www.labcenter.co.uk/download/prodemo_dlform.cfm?dl&/prodemo.exe&Proteus%20Demonstration
Uwaga: trzeba wypełnić wszystkie pola łącznie z numerem telefonu:!:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Mar 2008 16:26   

Back to top

Christophorus
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 12 May 2008 18:33   

Jest jeszcze zupełnie darmowy i polskojęzyczny program KiCAD Ewentualnie proszę poszukać na "elektrodzie" informacji o opracowanej przeze mnie płycie CD z tym programem.
Z polskojęzycznych programów mogę polecić jeszcze Dip Trace Powinna być dostępna wersja darmowa do 250 pinów, ale nie wiem czy jest ona spolonizowana. Kiedyś także był dostępny w polskiej wersji językowej program EdWin Czy obecnie dostępna jest wersja polskojęzyczna tego nie wiem. Gdzieś w internecie powinien być dostępny także nieco starszy program Circuit Maker 2000 i opracowana do niego polskojęzyczna nakładka.
Jeśli mają być w programie wykorzystywane wirtualnie mierniki, oscyloskopy, itp. to tego rodzaju przyrządy znajdują się we wspomnianym programie Proteus oraz Circuit Maker 2000.
Back to top

cobra13
Poziom 3
Poziom 3

Post#6 20 Jan 2010 12:39   

Polecam program Protel99SE. Do tego tutorial, troche czasu i można naprawdę ciekawe układy-oczywiście bez problemu projektować.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> Program do rysowania schematow ideowych.
Page 1 of 1
Similar topics
Program do rysowania płytek. (3)
program do rysowania sch. (2)
Program do rysowania œcieżek (7)
Prosty program do tworzenia schematow i plytek (4)
darmowy program do projektowania schematow _elektrycznych_ (2)
Program do tworzenia schematow zasadniczych (1)
Program do prostych schematow (2)
Program do robienia schematów ideowych z miernikami (1)
Program do rysowania w delphi (2)
Program do rysowania schematów... ? (4)

Page generation time: 0.112 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed