FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centralnym

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centralnym
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 11 Mar 2008 15:28   

automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centralnym

ostanio byl u mnie znajomy merecedesem c klasa i spodobal mi sie u niego jeden patent - mianowicie po otwarciu samochodu centralnym zamkiem kiedy na dworze jest ciemno zapalaja sie automatycznie halogeny.Jak takie cos zrobic we wlasnym aucie?

w aucie mam halogenki mam tez centralny z pilota.
Back to top

diagsystem
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 11 Mar 2008 17:06   

Re: automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centra

Akurat w Mercedesie to jest funkcja dostępna fabrycznie (np. w W203 wchodzimy do Menu i możemy sobie ustawić czy światła mają być włączane, czy po zamknięciu samochodu mają się świecić przez jakiś czas itp.). Nie jest więc to nic dokładanego poza fabryką. Co do samochodów nie posiadających takiego układu, podejrzewam że problem da się rozwiązać za pomocą odpowiedniego układu, który po otrzymaniu sygnału z centralnego zamka załączy sie oświetlenie.

No i co do tego, że włącza się to gdy jest ciemno - w Mercedesie jest czujnik światła...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2008 17:06   

Back to top

WoŹnY
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 11 Mar 2008 18:26   

Przede wszystkim halogeny musisz zasilić prosto z akku poprzez przekaźnik. Poza tym można użyć styku zwiernego z siłownika MASTER. Ponadto trzeba by dodatkowo przewidzieć możliwość ryglowania drzwi podczas jazdy (antynapad) więc jeszcze kontrolować trzeba +12 po stacyjce. Widzę to tak: otwierasz drzwi, z mastera idzie impuls do ne555 który to podtrzymuje stan powiedzmy przez 1min (światła się świecą) jak ktoś chce odjechać, to przekręca stacyjkę i te +12 już zasila bezpośrednio przekaźnik od halogenów. Jeśli nie przekręci się stacyjki światła poświecą minutę i się wyłączą nie rozładowując akku. Jak wyłączysz stacyjkę to zwykły układ RC+tranzystor podtrzyma styki przekaźnika przez ustalony czas i po tym czasie wyłączy. Chyba najprostsze rozwiązanie. Jakbyś chciał cały czas miec możliwość ingerencji w długości tych czasów oraz same zależności co kiedy, to pozostaje zaprzęgnąć uprocek.
Back to top

lukas125p
Poziom 2
Poziom 2

Post#4 17 Nov 2008 01:28   

Mam taki układ na NE555 działa już od roku bezawaryjnie. Sygnał mam pociągnięty z syrenki od alarmu :D. Po głośnym uzbrojeniu alarmu sygnał który steruje syrenke zostaje podany przez diode na przekaznik czasowy na NE555 który poprzez przekaźnik steruje przekaźnikiem od halogenów.
Back to top

georgesgr
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 17 Nov 2008 09:14   

Witam,
Wydaje mi sie, koledzy, ze robicie blad w "filozofii" tego gadzetu. Zapalanie swiatel po otwarciu samochodu, nawet w mercedesie, jest prawdopodobnie bledem konfiguracji. Zapalanie swiatel przed uruchomieniem silnika oslabia zdolnosc akumulatora do jego uruchomienia. Moze to byc szczegolnie uciazliwe w przypadku diesla i w zimie.
Normalna konfiguracja tego systemu, czy to w przypadku swiatel dziennych, czy automatycznych, pozwala mu na uruchomienie swiatel po uruchomieniu silnika, i wylacznie po uruchomieniu, oraz ewentualnie, na pozostawienie swiatel zapalonych po zatrzymaniu silnika do momentu zamkniecia samochodu (temporyzowana funkcja "follow-me-home").
Pozdrawiam, Georges
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Nov 2008 09:14   

Back to top

zi.ko
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 17 Nov 2008 12:37   

Co za różnica czy załączone światła pociągną prąd przed odpaleniem czy po zgaszeniu. Z punktu widzenia bilansu energetycznego to nie ma znaczenia.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Nov 2008 12:37   

Back to top

Kaszpir77
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 17 Nov 2008 13:05   

georgesgr wrote:
Witam,
Wydaje mi sie, koledzy, ze robicie blad w "filozofii" tego gadzetu. Zapalanie swiatel po otwarciu samochodu, nawet w mercedesie, jest prawdopodobnie bledem konfiguracji. Zapalanie swiatel przed uruchomieniem silnika oslabia zdolnosc akumulatora do jego uruchomienia.

No chyba nie bardzo. Dokładnie tak działa funkcji comming home/living home. Zapala światła po otwarciu samochodu i zostawia na chwile zapalone po zamknięciu centralnego.
Back to top

georgesgr
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 17 Nov 2008 13:25   

Rozumiem, ze zdania sa podzielone. Kazdy ma prawo do swojego zdania i nalezy to respektowac.
W wiekszosci samochodow, z ktorymi mialem do czynienia, warunkim automatycznego wlaczenia swiatel byl sygnal pracujacego silnika. Wydaje mi sie to bardzo logiczne i dlatego moja opinia jest taka, jak ja wyrazilem powyzej.
Zreszta, funkcja follow-me-home jest sama w sobie bardziej denerwujaca niz uzyteczna. Osobiscie, bardzo nie lubie, gdy samochod decyduje za mnie co i kiedy zrobic. Dotyczy to rowniez ostatnich systemow srerowania silnikiem, ktore pozwalaja sobie "interpretowac wole kierowcy" zamiast wykonywac bezposrednio jego rozkazy.
Pozdrawiam, Georges
Back to top

WoŹnY
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 17 Nov 2008 18:57   

Jeśli zapalenie obciążenia rzędu 100W przez okres minuty, czy dwóch wpływa decydująco na ożliwość uruchomienia silnika, to niestety pozostaje zezłomować stary akumulator i zaopatrzyć się w nowy!
Back to top

rakoczy42
Poziom 16
Poziom 16

Post#10 Post from the author of the topic 17 Nov 2008 19:28   

WoŹnY wrote:
Jeśli zapalenie obciążenia rzędu 100W przez okres minuty, czy dwóch wpływa decydująco na ożliwość uruchomienia silnika, to niestety pozostaje zezłomować stary akumulator i zaopatrzyć się w nowy!

zgadzam sie w 100%

georgesgr wrote:
Zapalanie swiatel po otwarciu samochodu, nawet w mercedesie, jest prawdopodobnie bledem konfiguracji

ta jasne przez pomylke to zrobili a za nimi robi to skoda, vw, audi , bmw

Tematem watku jest pokazanie sposobu jak takie cos zrobic samemu a nie gdybac na OT
Back to top

filip3003
Poziom 3
Poziom 3

Post#11 04 Feb 2012 23:24   

Re: automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centralnym

A dacie jakis uklad jak to zrobic i wogole??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Feb 2012 23:24   

Back to top

leoncjo
Poziom 9
Poziom 9

Post#12 05 Feb 2012 20:56   

na allegro kupisz gotowy układ sterujący funkcją comming home i leve home oraz doświetlaniu zakrętów, w nie tak dużych pieniądzach
Back to top

filip3003
Poziom 3
Poziom 3

Post#13 05 Feb 2012 21:33   

w sumie tak. A ostatnio tak myslalem i stwierdzilem ze gdyby sie udalo zrobic jakis uklad ktory po sygnale z centralnego zapalal by swiatla przeciwmgielne po otwarciu lub zamknieciu auta to bylo by fajnie tyle ze nie wiem jak zrobic taki uklad i jak podlaczyc. napewno musialby byc podlaczony pod bezpiecznik centralnego i swiatel. Moze ktos ma jakis pomysl??
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centralnym
Page 1 of 1
Similar topics
składanie lusterek po zamknieciu auta centralnym (6)
Daewo Tico. Po wypadku. Zapalanie auta. Elektryka szaleje. (7)
Moduł domykania szyb. Szyby otwierają się po otwarciu auta. (7)
zapalanie auta na pilot (14)
Oświetlenie auta po jego otwarciu pilotem (2)
Automatyczne zapalanie Fiat Punto (7)
citroen C3 automatyczne zapalanie świateł. (1)
Automatyczne zapalanie świateł dziennych. (2)
nexia Problem z alarmem centralnym zamkiem i odpaleniem auta (1)
Podłączanie halogenów. Niezależne zapalanie. Zapalanie razem z długimi. (10)

Page generation time: 0.206 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony