| Author |
rakoczy42 Poziom 16

|
11 Mar 2008 15:28 automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centralnym |
|
|
|
ostanio byl u mnie znajomy merecedesem c klasa i spodobal mi sie u niego jeden patent - mianowicie po otwarciu samochodu centralnym zamkiem kiedy na dworze jest ciemno zapalaja sie automatycznie halogeny.Jak takie cos zrobic we wlasnym aucie?
w aucie mam halogenki mam tez centralny z pilota.
|
|
| Back to top |
|
 |
diagsystem Poziom 12

|
11 Mar 2008 17:06 Re: automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centra |
|
|
|
Akurat w Mercedesie to jest funkcja dostępna fabrycznie (np. w W203 wchodzimy do Menu i możemy sobie ustawić czy światła mają być włączane, czy po zamknięciu samochodu mają się świecić przez jakiś czas itp.). Nie jest więc to nic dokładanego poza fabryką. Co do samochodów nie posiadających takiego układu, podejrzewam że problem da się rozwiązać za pomocą odpowiedniego układu, który po otrzymaniu sygnału z centralnego zamka załączy sie oświetlenie.
No i co do tego, że włącza się to gdy jest ciemno - w Mercedesie jest czujnik światła...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2008 17:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
WoŹnY Poziom 21

|
11 Mar 2008 18:26 Re: automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centra |
|
|
|
Przede wszystkim halogeny musisz zasilić prosto z akku poprzez przekaźnik. Poza tym można użyć styku zwiernego z siłownika MASTER. Ponadto trzeba by dodatkowo przewidzieć możliwość ryglowania drzwi podczas jazdy (antynapad) więc jeszcze kontrolować trzeba +12 po stacyjce. Widzę to tak: otwierasz drzwi, z mastera idzie impuls do ne555 który to podtrzymuje stan powiedzmy przez 1min (światła się świecą) jak ktoś chce odjechać, to przekręca stacyjkę i te +12 już zasila bezpośrednio przekaźnik od halogenów. Jeśli nie przekręci się stacyjki światła poświecą minutę i się wyłączą nie rozładowując akku. Jak wyłączysz stacyjkę to zwykły układ RC+tranzystor podtrzyma styki przekaźnika przez ustalony czas i po tym czasie wyłączy. Chyba najprostsze rozwiązanie. Jakbyś chciał cały czas miec możliwość ingerencji w długości tych czasów oraz same zależności co kiedy, to pozostaje zaprzęgnąć uprocek.
|
|
| Back to top |
|
 |
lukas125p Poziom 2

|
17 Nov 2008 01:28 Re: automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centra |
|
|
|
Mam taki układ na NE555 działa już od roku bezawaryjnie. Sygnał mam pociągnięty z syrenki od alarmu :D. Po głośnym uzbrojeniu alarmu sygnał który steruje syrenke zostaje podany przez diode na przekaznik czasowy na NE555 który poprzez przekaźnik steruje przekaźnikiem od halogenów.
|
|
| Back to top |
|
 |
georgesgr Poziom 22

|
17 Nov 2008 09:14 Re: automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centra |
|
|
|
Witam,
Wydaje mi sie, koledzy, ze robicie blad w "filozofii" tego gadzetu. Zapalanie swiatel po otwarciu samochodu, nawet w mercedesie, jest prawdopodobnie bledem konfiguracji. Zapalanie swiatel przed uruchomieniem silnika oslabia zdolnosc akumulatora do jego uruchomienia. Moze to byc szczegolnie uciazliwe w przypadku diesla i w zimie.
Normalna konfiguracja tego systemu, czy to w przypadku swiatel dziennych, czy automatycznych, pozwala mu na uruchomienie swiatel po uruchomieniu silnika, i wylacznie po uruchomieniu, oraz ewentualnie, na pozostawienie swiatel zapalonych po zatrzymaniu silnika do momentu zamkniecia samochodu (temporyzowana funkcja "follow-me-home").
Pozdrawiam, Georges
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Nov 2008 09:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zi.ko Poziom 18

|
17 Nov 2008 12:37 Re: automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centra |
|
|
|
Co za różnica czy załączone światła pociągną prąd przed odpaleniem czy po zgaszeniu. Z punktu widzenia bilansu energetycznego to nie ma znaczenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Nov 2008 12:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kaszpir77 Poziom 17

|
17 Nov 2008 13:05 Re: automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centra |
|
|
|
| georgesgr wrote: |
Witam,
Wydaje mi sie, koledzy, ze robicie blad w "filozofii" tego gadzetu. Zapalanie swiatel po otwarciu samochodu, nawet w mercedesie, jest prawdopodobnie bledem konfiguracji. Zapalanie swiatel przed uruchomieniem silnika oslabia zdolnosc akumulatora do jego uruchomienia. |
No chyba nie bardzo. Dokładnie tak działa funkcji comming home/living home. Zapala światła po otwarciu samochodu i zostawia na chwile zapalone po zamknięciu centralnego.
|
|
| Back to top |
|
 |
georgesgr Poziom 22

|
17 Nov 2008 13:25 Re: automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centra |
|
|
|
Rozumiem, ze zdania sa podzielone. Kazdy ma prawo do swojego zdania i nalezy to respektowac.
W wiekszosci samochodow, z ktorymi mialem do czynienia, warunkim automatycznego wlaczenia swiatel byl sygnal pracujacego silnika. Wydaje mi sie to bardzo logiczne i dlatego moja opinia jest taka, jak ja wyrazilem powyzej.
Zreszta, funkcja follow-me-home jest sama w sobie bardziej denerwujaca niz uzyteczna. Osobiscie, bardzo nie lubie, gdy samochod decyduje za mnie co i kiedy zrobic. Dotyczy to rowniez ostatnich systemow srerowania silnikiem, ktore pozwalaja sobie "interpretowac wole kierowcy" zamiast wykonywac bezposrednio jego rozkazy.
Pozdrawiam, Georges
|
|
| Back to top |
|
 |
WoŹnY Poziom 21

|
17 Nov 2008 18:57 Re: automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centra |
|
|
|
Jeśli zapalenie obciążenia rzędu 100W przez okres minuty, czy dwóch wpływa decydująco na ożliwość uruchomienia silnika, to niestety pozostaje zezłomować stary akumulator i zaopatrzyć się w nowy!
|
|
| Back to top |
|
 |
rakoczy42 Poziom 16

|
17 Nov 2008 19:28 Re: automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centra |
|
|
|
| WoŹnY wrote: |
| Jeśli zapalenie obciążenia rzędu 100W przez okres minuty, czy dwóch wpływa decydująco na ożliwość uruchomienia silnika, to niestety pozostaje zezłomować stary akumulator i zaopatrzyć się w nowy! |
zgadzam sie w 100%
| georgesgr wrote: |
| Zapalanie swiatel po otwarciu samochodu, nawet w mercedesie, jest prawdopodobnie bledem konfiguracji |
ta jasne przez pomylke to zrobili a za nimi robi to skoda, vw, audi , bmw
Tematem watku jest pokazanie sposobu jak takie cos zrobic samemu a nie gdybac na OT
|
|
| Back to top |
|
 |
filip3003 Poziom 3

|
04 Feb 2012 23:24 Re: automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centralnym |
|
|
|
A dacie jakis uklad jak to zrobic i wogole??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Feb 2012 23:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
leoncjo Poziom 9

|
05 Feb 2012 20:56 Re: automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centralnym |
|
|
|
na allegro kupisz gotowy układ sterujący funkcją comming home i leve home oraz doświetlaniu zakrętów, w nie tak dużych pieniądzach
|
|
| Back to top |
|
 |
filip3003 Poziom 3

|
05 Feb 2012 21:33 Re: automatyczne zapalanie halogenow po otwarciu auta centralnym |
|
|
|
w sumie tak. A ostatnio tak myslalem i stwierdzilem ze gdyby sie udalo zrobic jakis uklad ktory po sygnale z centralnego zapalal by swiatla przeciwmgielne po otwarciu lub zamknieciu auta to bylo by fajnie tyle ze nie wiem jak zrobic taki uklad i jak podlaczyc. napewno musialby byc podlaczony pod bezpiecznik centralnego i swiatel. Moze ktos ma jakis pomysl??
|
|
| Back to top |
|
 |