FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kolumna mobilna 2x20w -moja pierwsza konstrukcja DIY

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Kolumna mobilna 2x20w -moja pierwsza konstrukcja DIY
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 13 Mar 2008 20:17   

Witam.

Chciałbym przedstawić moja pierwszą konstrukcje DIY nie jest może w 100% moja ponieważ korzystałem z kitów ale nie tylko. Wszystko poskładałem sam i zaprojektowałem i wykonałem (z pomocą taty) obudowę.

Założenia:

Moim zamiarem było stworzyć coś co będzie grało na obozach zamiast małych chińskich 2 watowych głośników których dotąd używałem.
Konstrukcja miała zawierać się w jednej skrzynce i miała byś w miarę lekka (co sie nie do końca powiodło) miała być jeszcze przenośna.

Wzmacniacz:

Wzmacniacz to kit z AVT na TDA1554Q o mocy 22W 4ohm zastosowałem do niego do niego przed wzmacniacz na początku na TDA124 bo musiałem na własnej skórze sprawdzić że jest do d##y więc zastosowałem układ na dwóch kościach TL072 do regulacji tonów niskich i wysokich mi to w zupełności wystarcza. Tutaj już samodzielnie wykonałem płytkę i dobrałem elementy oczywiście nie obeszło sie bez problemów.

Zasilacz:

Zasilacz to toroid o mocy 100W i napięciu 12V po wyprostowaniu jest koło 17V kondensatory to 2x4700uF/50V oczywiście bezpieczniki i kondensator 100nF filtrujący. Na tej samej płytce jest też zasilacz do wskaźników i przed wzmacniacza na stabilne 12V. Płytkę wykonywałem sam.

Wskaźniki wysterowania:

Tutaj też zastosowałem kit ale nie z powodu braku chęci tylko czasu ponieważ inna konstrukcja uległa zniszczeniu tuż przed wyjazdem.

Głośniki:

Głośniki niskotonowe to Blow A-200 A wysokie to jakaś chińszczyzna podpięta pod niskie przez kondensatory w sumie koło 4uF.

Wrażenia:

Ta kolumna została stworzona na obozy i tam też ją przetestowałem.
Moje wrażenia jak i kolegów z domku są świetne nawet na pełnej mocy gra płynnie ale nie osiąga jej pod Mp3 albo telefonem a pod tym grał na obozie jednak na maksymalnej głośności pod Mp3 było nas słychać w dosyć sporej okolicy :D a taki był cel :P

Zdjęcia:

Kolumna mobilna 2x20w -moja pierwsza konstrukcja DIY Kolumna mobilna 2x20w -moja pierwsza konstrukcja DIY Kolumna mobilna 2x20w -moja pierwsza konstrukcja DIY Kolumna mobilna 2x20w -moja pierwsza konstrukcja DIY Kolumna mobilna 2x20w -moja pierwsza konstrukcja DIY Kolumna mobilna 2x20w -moja pierwsza konstrukcja DIY Kolumna mobilna 2x20w -moja pierwsza konstrukcja DIY Kolumna mobilna 2x20w -moja pierwsza konstrukcja DIY Kolumna mobilna 2x20w -moja pierwsza konstrukcja DIY

Przeniosłem z Konstrukcje DIY. [c_p]
Back to top

Szuler17
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 13 Mar 2008 20:28   

Re: Kolumna mobilna 2x20w -moja pierwsza konstrukcja DIY

Powiedz coś o przetwornikach jakie zastosowałeś. Konstrukcja interesująca, często przydatna. Pomyślałbym jeszcze nad zasilaniem "przenośnym", może akumulatorki? Wtedy można zabrać wszędzie bez obawy, że zabraknie prądu.
Back to top

jajek92
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 13 Mar 2008 20:43   

mojim zdaniem to wygląda jak tuba półka w samochodzie:) Hmm moim zdaniem obozy kojarzą się z namiotami czyli brak 220V, moim zdaniem upchnij jakiś akumulatorek do środka ok10-20Ah, będzie zasilacz między czasie będzie ładował akumulatorek, bo jak kolega szuler powiedział będą chwile kiedy niestety nie będzie sieci , a w tej sytuacji zasilanie akumulatorka będzie niezbędne, troszkę groźny wygląd twego nagłośnienia, ale ważne że gra i jesteś z niego zadowolony.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Mar 2008 20:43   

Back to top

manius89
Poziom 6
Poziom 6

Post#4 13 Mar 2008 22:23   

bardzo fajny projekt, pomysłowy i dobrze wykonany. przyłączam się do kolegów - zastanów się nad zasilaniem innym niż sieciowym.
Back to top

jajek92
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 13 Mar 2008 22:39   

nie innym ale dodatkowym, zasalanie sieci będzie też ładowało akumulatorek
Back to top

*rogal*
Poziom 14
Poziom 14

Post#6 Post from the author of the topic 13 Mar 2008 23:06   

Musze nad tym pomyśleć ale to dodatkowy koszt około 100zł z ładowarką chyba że wiecie jak ją zrobić samemu? Macie może jakieś schematy ??
Back to top

jajek92
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 13 Mar 2008 23:15   

coo akumulator to dostaniesz w sklepie motoryzacyjnym za ok 50zł, powiesz że do motoru na 12V, okok 10Ah najlepiej żelowy, jakie zasilacze, wystarczy podpiąć odraz za mostkiem i zrób wyłącznik, żeby np jak już akumulator jest naładowany żeby nie był ładowany bo się rozwali
Back to top

*rogal*
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 Post from the author of the topic 13 Mar 2008 23:28   

To ja go tam nie upchnę już poza tym czy akumulatorów nie ładuje sie mniejszym napięciem niż dają ?? Ja mam tam toroida 100w wsadzonego i za mostkiem jest koło 17V jak pisałem coś mi sie zdaje że nie nada sie do ładowania akumulatora na 12V.
Back to top

ozeh
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 14 Mar 2008 00:04   

Skoro ma być to sprzęt przenośny to powinna też być jakaś rączka na górze.
Fajny kształt obudowy. Nie jest to kolejny klocek jak wiele "przenośnych sprzętow" tu na forum.
Co do ładowania akumulatora to tak:
-napięcie dla akumulatora 12 voltowego to max 14.4 V
-prąd nie większy niż 1/10 pojemności (np.: 45Ah - 4,5 A) nie dłużej niż 10 godzin
Back to top

jajek92
Poziom 19
Poziom 19

Post#10 14 Mar 2008 00:33   

to twoje 17V to podnoszą kondensatory a nie mostek, daj jeszcze jeden mostek na uzwojeniu wtórnym i podłącz szeregowo włącznik i akumulator, taki akumulatorek to spokojnie go wepchniesz
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Mar 2008 00:33   

Back to top

gabiis14
Poziom 14
Poziom 14

Post#11 15 Mar 2008 11:43   

Fajne wykonanie bardzo ciekawa obudowa.
Wrzuc schemat tego przedwzmacniacza.

Dodano po 1 [minuty]:

Fajne wykonanie bardzo ciekawa obudowa.
Wrzuc schemat tego przedwzmacniacza.
Back to top

*rogal*
Poziom 14
Poziom 14

Post#12 Post from the author of the topic 15 Mar 2008 12:32   

Dzięki za takie dobre opinie :D

A co do przed wzmacniacza to jest to jest to schemat z AVT759 tylko że płytkę wykonywałem sam i części kupowałem na własną rękę.

Czekam na dalsze opinie i porady. :)
Back to top

adii_22
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 18 Mar 2008 14:47   

Zajefana! Próbowałem kiedyś coś takiego zrobić, jednak moja wiedza okazała się za mała ;( I po robocie buba.
A co do DIYa to jest SUPER! A ten niekonwencjonalny kształt dobrałeś pod kątem brzmienia, rozmieszczenia elementów czy "od tak sobie"? Przydała by się jakaś rączka (w końcu to jest "mobilne" ;))
Pozdrawiam i oby więcej takich konstrukcji ;D
Back to top

*rogal*
Poziom 14
Poziom 14

Post#14 Post from the author of the topic 18 Mar 2008 15:16   

Rączka jest tylko była zdemontowana na chwile bo nie mieściły sie do szafki w moim pokoju a potem zapomniałem jej z powrotem przyczepić.

Wiedza nie musi być taka wielka żeby zrobić takie głośniki wiesz mi o wiele trudniej jest mi zmontować porządne kolumny na tonsilach nisz te.

A obudowa jest taka bo mi sie podoba i chodziło mi o to aby głośniki były skierowane nie w jedną stronę po coś te stereo jest :D
Back to top

jajek92
Poziom 19
Poziom 19

Post#15 18 Mar 2008 16:15   

Z tym stereo to trochę pszesadziłeś, w dodatku to nie jest zestaw hi-fi to i tak nie usłyszysz efektu, wołał bym do takiej skrzynki zrobić mono, będzie lepszy bas.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Mar 2008 16:15   

Back to top

gugus89
Poziom 13
Poziom 13

Post#16 19 Mar 2008 00:38   

Gdyby obydwie strony były skierowane w stronę słuchacza, to i stereo byłoby słyszalne np w rocku,bluesie itp. gdzie każdy instrument ma swoje miejsce na scenie, a tak pewnie słychać albo prawy albo lewy kanał..
Back to top

*rogal*
Poziom 14
Poziom 14

Post#17 Post from the author of the topic 21 Mar 2008 00:18   

Oczywiście z tym stereo to był żart i obudowa nie był tworzona pod względem funkcjonalności ani brzmienia tylko wyglądu bo lobię nowatorski wygląd.

PS. Na tych głośnikach słucham głównie rocka i wszystko ładnie słychać oba kanały i to w całym pokoju.
Back to top

jajek92
Poziom 19
Poziom 19

Post#18 21 Mar 2008 15:18   

nie do rocka, nie potrzeba głośników wysokiej klasy
Back to top

inkognito09
Poziom 22
Poziom 22

Post#19 27 Apr 2008 15:00   

jajek92 wrote:
nie do rocka, nie potrzeba głośników wysokiej klasy

Do rocka nie potrzeba głośników wysokiej klasy :/:/:/.... Załamało mnie to.. Wysoka klasa jest nie potrzebna w muzyce elektronicznej opartej o jednolite tony... Tam nawet z ogromnymi opóźnieniami grupowymi da radę słuchać... Do rocka potrzebny jest bardzo dobry sprzęt. Słuchanie gitar basowych na sprzęcie o słabym impulsie - porażka, gitary brzmią jak jeden bezkształtny przester i często nie słychać nawet melodii. Wysokie? Takie zespoły jak Apocalyptica, Nightwish, Within temptatnion - można się powiesić jeśli syk sypie piachem, albo nie daje rady skrzypcom...

Dobra, a tak do tematu. Konstrukcja ciekawa i nawet funkcjonalna. Zrobiłbyś zdjęcia z większej odległości, żeby to jakoś porównać rozmiarowo do otoczenia.
Back to top

*rogal*
Poziom 14
Poziom 14

Post#20 Post from the author of the topic 27 Apr 2008 23:03   

W pełni się zgadzam z Inkognito09 do rocka potrzebny jest bdb sprzęt z pełnym pasmem przenoszenia.

PS1. Jeśli słuchasz takiej muzyki jak wymieniłeś to słuchasz dobrej muzyki :D
PS2. Zdjęcie dodam jutro ale ta kolumienka (czy jak tam ją nazwać) nie jest taka mała ale i tak wymięka w porównaniu do moich nowych kolumn DIY które mam nadzieje niedługo (jak je skończę) zaprezentuje.
Back to top

jajek92
Poziom 19
Poziom 19

Post#21 27 Apr 2008 23:14   

No tak ale nie w tym kierunku miałem na myśli, chodziło mi że lepiej dać głośnik szeroko pasmowy niż się bawić i wysoko , średnio, nisko tonowe głośniki .
Back to top

inkognito09
Poziom 22
Poziom 22

Post#22 28 Apr 2008 08:44   

jajek92 wrote:
No tak ale nie w tym kierunku miałem na myśli, chodziło mi że lepiej dać głośnik szeroko pasmowy niż się bawić i wysoko , średnio, nisko tonowe głośniki .

Hmm... Ja bym polemizował ;). Owszem, odejmuje to takie problemy jak ustawienie głośników i zwrotnice, ale za to są inne. Nie ma głośnika który zagra pełnym pasmem. Na dobrym szerokopasmowcu, odpowiednio zaaplikowanym uzyskasz max 70Hz-12kHz i wtedy możesz się cieszyć. W takiej przenośnej grajce, to może faktycznie by wystarczyło, ale jako pełnometrażowy sprzęt grający to jednak jest pewien niedosyt :P. Ponadto dochodzą takie dziwactwa jak Efekt Dopplera (gdy nałożony jest wysoki piska na niski bas, to gdy membrana idzie do przodu to pisk jest wyższy, gdy wraca jest niższy). Zbyt szerokie pasmo na jednym głośniku też nie jest takie super, ekstra. Każde rozwiązanie ma swoje plusy, jednak konstrukcje 2-3 drożne mają ich więcej moim zdaniem.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Kolumna mobilna 2x20w -moja pierwsza konstrukcja DIY
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
MOJA PIERWSZA KONSTRUKCJA - STX (22)
Moja pierwsza konstrukcja TDA7294 (37)
Moja pierwsza konstrukcja TONSIL (18)
Moja pierwsza konstrukcja (15)
Moja pierwsza konstrukcja (15)
Moja pierwsza konstrukcja (11)
Pierwsza moja konstrukcja (15)
Stroboskop dyskotekowy-moja pierwsza konstrukcja DIY (90)
STX(pierwsza moja konstrukcja) (12)
Subwoofer - moja pierwsza konstrukcja. (35)

Page generation time: 0.113 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed