| Author |
tom1eczek Poziom 18

|
19 Mar 2008 22:15 Re: Cyfrowa deska rozdzielcza/komputer pokładowy w FPGA |
|
|
|
witam, jestem zdania, że projekt powinien jak najmniej zmieniać optycznie panel. Diagnosta ani policja nie powinna się czepiać, jeśli będzie to wyglądało naprawde fabrycznie. Zawsze można wytłumaczyć, że to taka wersja wyposażenia i nigdy z tym nie było problemów. W swojej konstrukcji pozostawiłem orginalny prędkościomierz z przebiegiem i obrotomierz, a wyświetlacz jest zamiast wskaźnika temperatury w orginalnym okienku. Wracając do tego projektu zastosowałbym już gotowy oryginalny panel i cyferblaty, a wskazówki napędzałbym serwomechanizmami. Taki najmniejszy to koszt około 15zł, sterowanie polaga na podaniu na wejście napięcia 0-5V (chyba) co odpowiada przechyleniu wskazówki o dany kąt. Bez trudu na panelu znalazłoby się miejsce na dowolny wyświetlacz LCD. Może być malutki 2x8 znaków tekstowych, a może być matryca graficzna jak w autobusie solaris.
Jeśli promotor zażyczył sobie, aby był to FPGA to w porządku. Ale jak sam sprawdziłem wystarczy Atmega8@2MHz (kod zajmuje ~6kB zajęte wszystkie wyprowadzenia).
Dobrze, że zastosowałeś metalową klatkę przecizakłoceniową. Ja się na tym potknęłem, bo procesor miewa zwisy. Aby układ był mniej podatny na awarie, lepiej byłoby zmontować układ na jednej płytce, kształcie, długości i szerokości dopasowanej do orginalnego całego panelu. W pierwszej fazie projektowania PCB wstawiłbym diody podświetlające kontrolki, których umiejscowienie jest uzależnnione od oryginalnego panelu, LCD i serwa wskazówek, pózniej miejsce dopełnił elektroniką. Płytka będzie pewnie okrągła na brzegach ale jest to w warunkach amatorskich wykonalne.
Weź przerób orginalny panel, dasz radę. Mi wyszło coś takiego:
PS: cyferblaty i LCD nie oślepiają tak jak na zdjęciu, tylko aparat jest źle ustawiony.
pozdrawiam, tomek
|
|
| Back to top |
|
 |
goolman111 Poziom 7

|
19 Mar 2008 23:22 Re: Cyfrowa deska rozdzielcza/komputer pokładowy w FPGA |
|
|
|
Ile typ roboty w to wsadzil, mi sie podoba!
|
|
| Back to top |
|
 |
vgw Poziom 12

|
20 Mar 2008 15:09 Re: Cyfrowa deska rozdzielcza/komputer pokładowy w FPGA |
|
|
|
pomysl fajny (pomijajac kwestie prawne) , ale mam zastrzezenia co do wykonania - wszystko krzywe !!! po drugie nie opisane wskazniki , po trzecie zastosowane wyswietlacze led sa nie do przyjecia w dzien - nic nie bedzie widac ... to tyle krytyki. Z pozytywnych uwag to brawo za sam pomysl
|
|
| Back to top |
|
 |
paBlas16 Poziom 7

|
20 Mar 2008 22:40 Re: Cyfrowa deska rozdzielcza/komputer pokładowy w FPGA |
|
|
|
Bardzo starannie wykonana i przemyślana konstrukcja.
Gratulacje!
|
|
| Back to top |
|
 |
sxill Poziom 15

|
21 Mar 2008 19:17 Re: Cyfrowa deska rozdzielcza/komputer pokładowy w FPGA |
|
|
|
| ronaldo_poznan wrote: |
Widzę, że jak każdy projekt, również ten wDysponowałem niewielką kością FPGA, w której musiałem zmieścić cały projekt.
Co do kosztów całego projektu. Najdroższy był moduł z FPGA, około 250 zł. . |
Hehe 5mln bramek to rzeczywiscie niewiele :D I tak sie dziwie jak sie zmiesciles ;) Mogles kupic jakiegos biednego spartana3 np. XC3S50 za 50zl.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Mar 2008 19:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kora98 Poziom 17

|
21 Mar 2008 20:59 Re: Cyfrowa deska rozdzielcza/komputer pokładowy w FPGA |
|
|
|
Nie no na jakieś wiejskie disko w sam raz, na miasto niezabardzo :D. w nocy wygląda jak radio dla niewidomych :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Krop Poziom 14

|
23 Mar 2008 13:23 Re: Cyfrowa deska rozdzielcza/komputer pokładowy w FPGA |
|
|
|
Kurcze daleki jestem od krytyki, taki sobie pomysł kiepska realizacja ale ludzie litości jeśli za takie coś w dzisiejszych czasach dostaje się magistra to ja boje się iść do młodego lekarza.
Niestety uczelnie polskie nieuchronnie osiągna niedługo "poziom" uczelni amerykańskich.
Pozdrawiam i życze czegoś sensownego już w pracy zawodowej.
|
|
| Back to top |
|
 |
fabrice Poziom 5

|
24 Mar 2008 10:57 Re: Cyfrowa deska rozdzielcza/komputer pokładowy w FPGA |
|
|
|
doslownie jak w KITT z knight ridera;) - podoba mi sie
|
|
| Back to top |
|
 |
sxill Poziom 15

|
24 Mar 2008 14:11 Re: Cyfrowa deska rozdzielcza/komputer pokładowy w FPGA |
|
|
|
| Krop wrote: |
Kurcze daleki jestem od krytyki, taki sobie pomysł kiepska realizacja ale ludzie litości jeśli za takie coś w dzisiejszych czasach dostaje się magistra to ja boje się iść do młodego lekarza.
Niestety uczelnie polskie nieuchronnie osiągna niedługo "poziom" uczelni amerykańskich.
Pozdrawiam i życze czegoś sensownego już w pracy zawodowej. |
Nie wszedzie tak jest, na polibudzie juz na inzyniera robi sie lepsze rzeczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
arch_x Poziom 16

|
24 Mar 2008 14:56 Re: Cyfrowa deska rozdzielcza/komputer pokładowy w FPGA |
|
|
|
Prawdziwe kłopoty zaczną się dla autora tej przeróbki w przypadku wypadku samochodowego lub jeszcze gorzej - potrącenia pieszego (odpukać szybko w niemalowane drzewo).
Brak homologacji, a dokładnie brak prędkościomierza w samochodzie będzie skutkował tym, że może zapomnieć o jakimkolwiek odszkodowaniu z ubezpieczenia.
W tym drugim przypadku oprócz kosztów leczenia ofiary wypadku, których pokrycie z pewnością odmówi ubezpieczyciel i ściągnie regresem od sprawcy to z powództwa cywilnego może płacić rentę poszkodowanemu do końca życia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Mar 2008 14:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Snikers Poziom 20

|
24 Mar 2008 22:47 Re: Cyfrowa deska rozdzielcza/komputer pokładowy w FPGA |
|
|
|
| arch_x wrote: |
Prawdziwe kłopoty zaczną się dla autora tej przeróbki w przypadku wypadku samochodowego lub jeszcze gorzej - potrącenia pieszego (odpukać szybko w niemalowane drzewo).
Brak homologacji, a dokładnie brak prędkościomierza w samochodzie będzie skutkował tym, że może zapomnieć o jakimkolwiek odszkodowaniu z ubezpieczenia.
W tym drugim przypadku oprócz kosztów leczenia ofiary wypadku, których pokrycie z pewnością odmówi ubezpieczyciel i ściągnie regresem od sprawcy to z powództwa cywilnego może płacić rentę poszkodowanemu do końca życia. |
tak, bo zawsze gdy mnie potraci auto to sprawdzam czy ma homologacje na licznik, zarowki w lampach, maskotke pod lusterkiem (zaslaniajaca pol drogi) i opony. po naszych drogach jezdza takie wynalazki, lepionki z 3 cwiartek, i ponad 3/4 szrotu niemieckiego a akurat beda sadzac autora na krzesle elektrycznym za kilka wyświetlaczy i diod.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krop Poziom 14

|
26 Mar 2008 20:24 Re: Cyfrowa deska rozdzielcza/komputer pokładowy w FPGA |
|
|
|
Właściwie to nie przypominam sobie aby w czasie przeglądu diagnosta sprawdzał mi kiedykolwiek stan deski rozdzielczej i działanie prędkościomierza. Inna sprawa że to nie poszkodowany sprawdza stan techniczny auta, poza policją jeśli będzie istniała groźba wysokiego odszkodowania zrobi to ubezpieczyciel który szuka wszystkiego aby ograniczyć do minimum swoją odpowiedzialność.
|
|
| Back to top |
|
 |