Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Dobór bezpieczników dla trójfazowego silnika klatkowego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis ->Dobór bezpieczników dla trójfazowego silnika klatkowego Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Tanis20
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Tanis20
Poziom 5
Post#1 Post autora tematu 16 Mar 2008 02:24   

Silnik trójfazowy


Dobrać bezpieczniki dla trójfazowego silnika klatkowego napędzającego piłę tarczową.

Dane silnika:

Pn = 4 kW

Un = 380/220 V

Rozruch bezpośredni


Witam , może te pytanie dla niektórych będzie śmieszne, ale jakie dobrać bezpieczniki. Prosiłbym także o wytłumaczenie jak obliczać takie zadanie.

Z góry thx za wytłumaczenie...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 16 Mar 2008 02:24   



Powrót do góry
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 938
Miasto: Lublin

Dioda52
Poziom 20
Post#2 16 Mar 2008 03:48   

Re: Silnik trójfazowy


Bezpieczniki powiny byc 15A, natomiast trzeba zastosowac wylacznik termiczny ( ol) , ktory ustawia sie jak jest napisane na tabliczce znamionowej silnika i laczy sie ze stycznikiem .Wedlog mnie powinien byc okolo 8,5A.Trzeba pamietac ,ze silnik w momencie rozruchu pobiera prad wiekszy okolo 1,25 razy .Dane bierze sie z tabel .Najlepiej zrob zdjecie tabliczki znamionowej jak nie wiesz , a tam jest wszystko dokladnie opisane .Silnik laczy sie w gwiazde w momencie rozruchu .Czy potem mozna go przelaczyc w trojkat tego to nie wiem, bo nie znam danych silnika .( trzy sruby w poziomie polaczone sa razem , a pozostale wlancza sie do zasilania ).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Tanis20
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Tanis20
Poziom 5
Post#3 Post autora tematu 16 Mar 2008 18:56   

Re: Silnik trójfazowy


Mógbyś wytłumaczyć jak obliczyć to jaki bezpiecznik dać?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 16 Mar 2008 18:56   



Powrót do góry
Schroff
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 47
Miasto: Kraków

Schroff
Poziom 10
Post#4 22 Mar 2008 11:17   

Re: Silnik trójfazowy


Prąd rozruchowy silnika asynchronicznego może być większy 4 do 8 razy od znamionowego. W przypadku przeciążeniowego zwarciowego nawet 10 razy.
Aktualne napięcie w sieci jest 400V/ 230V.

Bliższe info powinieneś znaleźć pod poniższym linkiem
http://www.google.pl/search?q=dob%C3%B3r+bezpiecznika+do+silnika+tr%C3%B3jfazowego&hl=pl&lr=&start=0&sa=N

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 22 Mar 2008 11:17   



Powrót do góry
Kamilo16
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 250
Miasto: Gradzanowo

Kamilo16
Poziom 15
Post#5 22 Mar 2008 11:37   

Re: Silnik trójfazowy


bezpiecznik i termik powinno się dobierać w ten sposób iż jako pierwszą czynnością powinno być odczytanie poboru prądu z tabliczki znamieniowej a następnie pomnożenie tego odczytu przez 1,1..... Dzięki temu bezpiecznik będzie dość czuły, ale też nie zbyt..... ale bardzo dobrze będzie zabezpieczał silnik..... zależy również to w jaki sposób on jest odpalany...... czy za pomocą przełącznika gwiazda-trójką czy też od razu z trójkąt..... w tym momencie silniki do mocy 5,5kW można odpalać bezpośrednio......

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 22 Mar 2008 11:37   



Powrót do góry
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 938
Miasto: Lublin

Dioda52
Poziom 20
Post#6 27 Kwi 2008 19:47   

Re: Silnik trójfazowy


Podaje tabele do dobierania pradu bezpiecznikow i wylacznikow termicznych (overload protection ) do silnikow jednofazowych i trojfazowych .Piewsza czynnoscia jest odczytanie danych z tabliczki znamionowej silnika , a jesli brak danych to mozna odczytac z tabeli .Tabela podaje w hp. Przelicznik wynosi 0,75 KW - 1hp

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 27 Kwi 2008 19:47   



Powrót do góry
woqb13
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 17
Miasto: Łódź

woqb13
Poziom 6
Post#7 28 Kwi 2008 00:28   

Re: Silnik trójfazowy


Jeśli chodzi Ci o prawidłowe zabezpieczenie silnika trójfazowego to powinieneś użyć co najmniej dedykowanego do tego typu zastosowań tzw. wyłącznika silnikowego. Takie wyłączniki są produkowane przez większość szanujących się producentów aparatury. Wszyscy również w katalogach dołączają tabele doboru - weź katalog Legrand lub Moeller a znajdziesz odpowiedź w 3 minuty.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Dobór bezpieczników dla trójfazowego silnika klatkowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
dobór bezpieczników dla zgrzewarki (3)
Regulacja obrotów silnika trójfazowego 0,75 kW (12)
Dobór kondensatora i schemat działania silnika 380V na 230V. (2)
Dobór rezystorów do silnika prądu stałego 110V DC 6.6kW (5)
dobór rozwiązania dla małej firmy (19)
Dobór radiotelefonów dla jednostki medycznej (8)
Domofon dla czterech abonentów dwu żyłowy- dobór sprzetu (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl temat RSS