| Author |
Prezes10 Poziom 15

|
09 Jan 2004 21:37 PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
:cry:
Mam pytanie:
1.Czy są a jak to jak się nazywają programy które pozwolą mi na wygenerowanie odpowiedniego kodu przez port IRDA do odbiornika TV lub innego urządzenia RTV ?.
2. Znalazłem na necie coś takiego co mnie interesuje hitachi/CLE-941" target="_blank">http://lirc.sourceforge.net/remotes/hitachi/CLE-941 co powinienem zrobić z tym zrobić ?
3. Mam pilota MAK – OSKAR ma on możliwość uczenia się chciałbym mu podać odpowiedni kod aby go nauczyć.
4. A może funkcja szukania (generowania) każdego możliwego kodu automatycznie ?
pozdrowionka
|
|
| Back to top |
|
 |
Nemo Poziom 22

|
18 Jan 2004 03:24 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
Przy pomocy IRDY nie da się generować sygnałów pilota podczerwieni. Do tego celu są specjalne przystawki. Jedna taka opisywana była w EP. Numery bodajże 3 i 4/2003. Ale to chodziło chyba tylko na RC5.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
andrew33 Poziom 16

|
18 Jan 2004 04:09 PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
Witam.
Nemo - Czemu nie można IRDą generować sygnałów pilota? W swoim PALMie mam programy (OmniRemote i PmRemote), które korzystają z tego samego portu szeregowego co i do komunikacji. Do PocketPC na WindowsCE są programy np. PocketPC TV czy TV Remote ,które też działaja na porcie IRDA .Co prawda nie widziałem programu na PC, ale sądzę, że nic nie stoi na przeszkodzie żeby to działało, a temat użycia blaszaka do sterowania urządzeń nie interesował mnie i dlatego nie szukałem.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Nemo Poziom 22

|
18 Jan 2004 15:07 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
Na plamtopie być może tak. Ale w PC'cie IRDĘ podłącza się pod wyjście TxD i RxD UARTu. Częstotliwości migania diod w pilotach to np. 36kHz modulowane bifazowo, w takim tempie przeba by migać wyjściem szeregowym UARTu. Mało prawdopodobne, aby dało się to zrealizować.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
stan Poziom 19

|
18 Jan 2004 18:47 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
Nemo nie masz racji - popatrz na to do 550kHz http://www.irbuddy.com/
Ponadto jest program do pracy przez Irda, ale nie pracuje on z RC-5 ( chyba).Nazywa się RemoconCon.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jan 2004 18:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Nemo Poziom 22

|
18 Jan 2004 18:56 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
Wskazane przez Ciebie urządzenie ma zaszyty wewnątrz jakiś mikrokontroler (albo coś podobnego), który realizuje zadania pilota (jest sterowany m.in. z USB). Zwykła IRDA to 1 scalak (w którym jest tylko dioda nadawcza, odbiorcza i trochę filtrów i wzmacniaczy) podłączony do linii TxD i RxD portu szeregowego. Za pomocą ZWYKŁEJ Irdy nie da się tak szybko migać.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
stan Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
Nemo Poziom 22

|
20 Jan 2004 22:38 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
A co jest w środku tego MegaPilota? Jakie elementy? Pytam z ciekawości. A może masz gdzieś pod ręką schemat?
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Prezes10 Poziom 15

|
21 Jan 2004 21:36 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
:)
Dziękuję
za zainteresowanie tym tematem i proszę o kontynuowanie wywodów tego tematu.
Ja sam się nim przyglądam i przeglądam zamieszczane tu linki.
Jeszcze raz POZDROWIONKA dla WSZYSTKICH
:lol:
|
|
| Back to top |
|
 |
stan Poziom 19

|
21 Jan 2004 22:46 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
Układ bardzo skomplikowany - wiele scalaków z serii 4000. W sieci można znaleźć prostsze układy, ale MegaPilot ma doskonałe oprogramowanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Nemo Poziom 22

|
22 Jan 2004 22:49 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
A jest coś programowanego? Np. GAL, PAL, mikrosterownik, albo jakiś TTL o dziwnym oznaczeniu (74S274)?
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Jan 2004 22:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pyby Poziom 12

|
24 Nov 2005 00:53 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
Witam. mam ten sam problem. Wzmacniacz Pioneer SX-205RDS i brak oryginalnego pilota :( potrzebne mi zeby wygenerowac kod IR do wzmacniacza. mam chyba schemat sygnalow wysylanych przez oryginalny pilot w zalaczniku. pomozcie jesli potraficie :)) nie wiem jak to rozwiazac ..
| Filename: |
CU-SX109(P sx-205).doc |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
26 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Nov 2005 00:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
28 Nov 2005 21:29 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
Czy ktoś wie jaką transmisję stosuje się w pilotach do projektorów multimedialnych (SANYO) ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
09 Jul 2007 22:31 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
No to ja chcę odnowić temat. Mam Pioneera SX-202. Czy ktoś wie, czy ten model można sterować pilotem?
Dodano po 8 [minuty]:
Dodam, że w rogu wzmacniacza pisze "SR", lecz nie wiem, czy to nie jest przypadkiem sterowanie pilotem.
|
|
| Back to top |
|
 |
pyby Poziom 12

|
19 Jul 2007 01:43 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
sprobuj pilotem uniwersalnym, mi udalo sie takim na allegro za 6.50 w innym wzmaku - fisher. dosyc rzadki wzmak a jednak taki dziadoski uniwersalny mial go na liscie kodow ;)) warto sprobowac!
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
19 Jul 2007 12:16 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
No właśnie problem w tym, że mój pilot unieslalny, nuby ma markę Pioneer w zakładce HI-FI, jednak go nie nie może znaleźć. W jakiejś firmie znalazłem oryginalny pilot do tego amplitunera za 271zł, więc myślę, że to już jest lekka przesada.
|
|
| Back to top |
|
 |
Nemo Poziom 22

|
21 Jul 2007 00:12 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
Gdyby mieć taki oryginalny pilot, zawsze można zrobić jego emulator na jakimś mikrokontrolerze. Zeskanować kody i sprawdzić protokół. To prawda - jest z tym sporo roboty, jednak jeśli nie ma innego wyjścia, to warto poświęcić trochę czasu. Choć to żmudna robota.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
21 Jul 2007 01:17 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
| Nemo wrote: |
Gdyby mieć taki oryginalny pilot, zawsze można zrobić jego emulator na jakimś mikrokontrolerze. Zeskanować kody i sprawdzić protokół. To prawda - jest z tym sporo roboty, jednak jeśli nie ma innego wyjścia, to warto poświęcić trochę czasu. Choć to żmudna robota.
Pozdrawiam. |
A jak znaleźć te kody? Ktoś już to kiedyś robił i ma pewną instrukcje?
Dodano po 18 [sekundy]:
mogę spróbować ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
pyby Poziom 12

|
22 Jul 2007 13:27 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
1.jaki masz pilot uniwersalny?
2. sprobuj kupic na allegro za 6,5zl pilot o symbolu URC22B. postepuj zgodnie z instrukcja i ustaw go na pionka. u mnie dzialalo z pioneerem sx305 i teraz dziala z rzadkim fisherem rs-580.
|
|
| Back to top |
|
 |
Nemo Poziom 22

|
22 Jul 2007 23:40 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
| tonacja wrote: |
A jak znaleźć te kody? Ktoś już to kiedyś robił i ma pewną instrukcje?
|
Trochę się trzeba pobawić. Zapiąć odbiornik podczerwieni do rejestratora cyfrowego i "nagrać" wszystkie kody. Potem zobaczyć, jak wyglądają i wyodrębnić powtarzające się bloki. To zwykle adres urządzenia. Reszta jest kodem sterujacym. Cóż, trochę roboty z tym jest.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
wisninho Poziom 4

|
18 Oct 2007 15:41 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
witam ja tez mam pioneer sx-202 r z czyms sx to chyba od pilota mam pilota uniwersalnego mak 2000 ale nie mam kodow do niego wiec jest troche ciezko probowalem znalezc go na szukaniu automatycznym ale nie dało rady mozliwe ze do niektorych rzeczy uniwersalny pilot nie działa? ze jakis inny czujnik jest w tych nowszych telwwizorach czy czyms?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
24 Oct 2007 00:05 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
| wisninho wrote: |
| witam ja tez mam pioneer sx-202 r z czyms sx to chyba od pilota mam pilota uniwersalnego mak 2000 ale nie mam kodow do niego wiec jest troche ciezko probowalem znalezc go na szukaniu automatycznym ale nie dało rady mozliwe ze do niektorych rzeczy uniwersalny pilot nie działa? ze jakis inny czujnik jest w tych nowszych telwwizorach czy czyms? |
szukałem już około 4 pilotami tego amplitunera, i nic. Do tego pioneeera, pozostaje kupić albo jakiś droższy pilot uniwers. albo orginał.
|
|
| Back to top |
|
 |
witl Poziom 15

|
16 Nov 2007 16:27 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
szukam juz jakis czas rozwiązania jak zrobić taki uniwersalny generator kodów/pilot gdyż tez mam sprzęt bez pilota którego nie ma na liście do pilotów uniwersalnych.
Wydaje mi się ze zamiast kombinować z budową jakiś sterowników na mikrokontrolerach o wiele prościej było by podpiąć diodę nadawczą przez jakiś wzmacniacz do portu szeregowego i sterować nią programem na PC. Są przecież takie programy jak grider które dekodują otrzymany kod, moze jest jakis program który działa w drugą stronę czyli generuje kody zgodnie z określonym protokołem transmisji. Wtedy w przypadku braku pilota do sprzętu fajnie by było poskanować sobie różnymi kodami i protokołami sprzęt i później ewentualnie znaleźć pilota uniwersalnego który bedzie w stanie wygenerować odpowiednie kody.
Nikt nie zna takiego programu? przydałby się może choć jakiś fragmet kodu w jakimś języku programowania lub biblioteka z takim koderem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Nemo Poziom 22

|
17 Nov 2007 01:34 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
Nie widzę możliwości, aby proste podłączenie LED IR do wyjść portu szeregowego było w stanie wygenerować jakikolwiek odczytywalny dla urządzeń sterowanych standardowymi pilotami kod. Oczywiście mogą być jakieś wyjatki...
Piloty zwykle pracują na częstotliwości nośnej 36kHz lub zbliżonej. RS samoczynnie nie oferuje takiej prędkości przesyłu danych na liniach RxD/TxD. Natomiast miganie linią DTR czy RTS z częstotliwością 36kHz, na dodatek uzupełnione kodami, również wydaje mi się trudne w realizacji na pracującym pod WinXP komputerze. Oczywiście nie wykluczam, aby to było możliwe...
Tak na marginesie... Girder to odbiornik podczerwieni, gdzie zastosowano scalony odbiornik. Sygnał z niego to max 1kHz, podawany na linię DSR portu RS232. Z taką częstotliwością na wejściu RS PC sobie poradzi.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
witl Poziom 15

|
17 Nov 2007 22:36 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
jako wzmacniacz miałem na myśli układ z generatorem fali nośnej - taki skrót myślowy. Myślę że to nie jest wielkiproblem zrobić odpowiedni generator i strobować go kodem cyfrowym z RS.
Inna kwestia to moduł irda, jak to z nim jest? na początku tego wątku było powiedziane że jest możliwość symulacji pilota. ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Scripter1 Poziom 8

|
25 Jan 2010 20:35 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
Odświeżam temat bo też mnie to interesuje.
A więc czy jest jakieś rozwiązanie działające na Win XP pozwalające zaprogramować i używać PC do sterowania np. TV?
I co to jest ten "MegaPilot" bo linki podane wyżej są już nieaktualne a na necie nie udało mi się namierzyć żadnych info na ten temat....
|
|
| Back to top |
|
 |
winmar Poziom 1

|
02 Apr 2010 19:02 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
Ja posiadam tego pilota firmy RAKS.
Niestety zagubiłem oprogramowanie do niego.
Zamierzam kupić coś takiego http://www.home-electro.com/tira2.php...
z programem Grider podobno działa rewelacyjnie.
Do miesiąca powinienem mieć to urządzenie ..wtedy przedstawię testy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Scripter1 Poziom 8

|
02 Apr 2010 20:14 Re: PC jako pilot uniwersalny? |
|
|
|
Kolega chyba źle zrozumiał temat.
Nie chodzi o to aby sterować komputerem za pomocą pilota (bo to banał, sam zrobiłem prosty odbiornik działający z girderem który aktualnie zalega w szafce) ale o to aby użyć komputera w roli pilota i za jego pomocą sterować np. telewizorem.
Czyli w uproszczeniu nie Pilot -> PC tylko PC -> Telewizor
|
|
| Back to top |
|
 |
Gelip Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
CLOMB Poziom 2

|
03 Jan 2011 19:52 Re: PC jako pilot uniwersalny? program |
|
|
|
Czy można udostępnić ten plik (Remocon-Con v2.8 WIN95) na tym forum, ponieważ na japońskiej stronie nie ma juz tego pliku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jan 2011 19:52 |
|
|
|