Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)
Autor
Wiadomość
DJ Brzoza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 61

Post#1 Post autora tematu 23 Mar 2008 00:06   

Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Witam. Posiadam starego "Zodiaka", którego używam tylko jako wzmacniacz. Zeby mniej miejsca zajmował wymontowałem z niego samą płytkę odpowiedzialną za wzmocnienie dźwięku oraz zasilacz i aktualnie wzmacniacz wygląda tak, jak na zdjęciu poniżej. Myślę ze on niezwłocznie potrzebuje obudowy :) Mam zamiar wykorzystać do tego celu starą obudowę od magnetowidu jednak nie mam pomysłów jak to ciekawie zaprojektować. Może ma ktoś z Was wzmacniacz własnej roboty, lub macie jakies ciekawe pomysły, które mógłbym zastosować?
Wzmacniacz własnej roboty (obudowa).
Powrót do góry
   
Ceneo


Ceneo


Post# 23 Mar 2008 00:06   


Zobacz najlepsze oferty sprzętu RTV:

Powrót do góry
   
przemek 22
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 32
Miasto: okolice cz-wa

Post#2 23 Mar 2008 00:29   

Re: Wzmacniacz własnej roboty


witam obudowa zdecydowanie potrzebna pytanie do jakich celów ma być przystosowany ten wzmacniacz :?:
Powrót do góry
   
DJ Brzoza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 61

Post#3 Post autora tematu 23 Mar 2008 00:39   

Re: Wzmacniacz własnej roboty


do celów odtwarzania muzyki oczywiście :):):) Muzyki z komputera w domu :)
Powrót do góry
   
bratek58
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 561
Miasto: Opole

Post#4 23 Mar 2008 09:45   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Musisz poszukać takiej obudowy by zmieścił się spokojnie transformator, bo on jest najwyższy z tych elementów. Płytę czołową to już samemu musisz zrobić z blachy aluminiowej 2-3mm lub ze sklejki 8mm, zależy z czym lepiej sobie poradzisz. Trzeba pomierzyć, otworki powiercić i wykończyć elegancko o przymocować do użytej obudowy.
Powodzenia.
Powrót do góry
   
DJ Brzoza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 61

Post#5 Post autora tematu 23 Mar 2008 12:59   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


heh tyle to ja wiem tylko wlasnie chodzilo mi o ciekawe pomysły wykonczenia przedniego panelu :) O jakies zdjęcia albo pomysły :) Od strony technicznej mam juz wszystko zaplanowane :)
Powrót do góry
   
melisław
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 699
Miasto: Kobyłka/warszawa

Post#6 23 Mar 2008 14:35pomocny post - solucja   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Możesz zrobić z MDF-u na to strzelić fornir i lakier na lusterko:) Mi się podoba jak wzmak na przodzie ma tylko gałkę od potencjometru:) możesz jeszcze jakąś diodę walnąć... Albo wziąć to obudowę od magnetowidu, wywalić przedni panel i wstawić na to grubą blachę aluminiową wypolerowaną na lusterko:) tak jak tu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11740
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Mar 2008 14:35pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
DJ Brzoza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 61

Post#7 Post autora tematu 23 Mar 2008 18:21   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


OOO! Super pomysł z tą blachą na przodzie!!! Myślałem na początku o plexi ale blacha jest chyba duuuzo lepsza. A jak i z czego moge zrobić gałki do potencjometrów? Je sie kupuje? Podobnie jest z przyciskiem włączania? Czy radiatory takie jak na zdjeciu powyzej musza miec dobre chlodzenie czy wystarczą takie nacięcia na obudowie jak mają magnetowidy?
(Jeśli ktos ma jeszcze jakies pomysły dotyczące przedniego panelu to proszę pisać :) Kazda sugestia mile widziana)
Powrót do góry
   
melisław
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 699
Miasto: Kobyłka/warszawa

Post#8 23 Mar 2008 19:01   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Tak gałki się kupuje... Nikt ci nie broni zrobić :) ale to mało opłacalne... poszukaj po allegro. Myśle że taki przycisk też można gdzieś dostać, najlepiejzapytaj się autora tamtego projektu:) Myśle że na te radiatory żadnych wiatraków nie trzeba... A jak było fabrycznie? :D
Powrót do góry
   
DJ Brzoza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 61

Post#9 Post autora tematu 24 Mar 2008 00:04   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Mój wzmacniacz dzisiaj dostał nową obudowe (tzn jest w trakcie prac). Obudowa jest idealnie dopasowana (czasem sie zastanawiam czy ktos budując ten magnetowid z którego wziąłem obudowe, specjalnie zaprojektował ją tak, żeby bez problemu zmieścił sie tam zasilacz i płytka od wzmacniacza:D:D:D). Z przednią ścianką nie mam problemu bo przednim panelem będzie bok obudowy od magnetowidu. Ogólnie mysle ze bedzie całkiem całkiem :) A co do radiatorów to fabrycznie miały one tylko małe szparki w obudowie, a teraz nie mają ich wcale (jedynie od spodu są małe dziurki). Ale w środku jest dość duża przestrzeń, wiec moze nie bedzie z tym problemu. Jak będzie skonczone lub prawie skończone prześle zdjecia :) Dzieki wielkie za pomoc i rady i pozdrawiam :)
Powrót do góry
   
melisław
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 699
Miasto: Kobyłka/warszawa

Post#10 24 Mar 2008 08:20   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Co do radiatorów to podczas pracy możesz zobaczć jak one się grzeją... Ale tam nie trzeba odprowarzać jakichs wielkich temperatur więc raczej spoczko:)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2008 08:20   





Powrót do góry
   
DJ Brzoza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 61

Post#11 Post autora tematu 28 Mar 2008 15:58   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Witam! Pomimo problemów technicznych mój wzmacniacz został skończony. Wydaje mi sie że całkiem ciekawie wyszło :) Myślę jeszcze nad jakimś podświetleniem, ale nie wiem czy bedzie pasować do jego ogólnego stylu. Co myślicie o nim? Na zdjęciach z powodu słabej jakości zdjęcia, wyszedł chyba dość nieciekawie, ale w rzeczywistości wygląda bardzo fajnie. Zresztą wypowiedzcie się sami. Przyjmuję wszelką krytykę :)
Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)
Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)
Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)
Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)
Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)
Powrót do góry
   
melisław
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 699
Miasto: Kobyłka/warszawa

Post#12 28 Mar 2008 16:12   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Całkiem fajnie:) Możesz na przykład dać niebieską (chyba najfajniejszy efekt) diodę LED w gałkę potencjometru na przeciw wskaźnika... Wtedy nawet w ciemności zobaczysz w jakiej pozycji jest gałka :D Możesz jeszcze dać na przykład diodę od zasilania... No i masz takie kratki więc możesz podświetlić (na przykład takimi diodami jak proponuję w gałę) od środka :)
Powrót do góry
   
DJ Brzoza
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 61

Post#13 Post autora tematu 28 Mar 2008 23:45   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


no nad oswietleniem musze jeszcze pomyslec... Z tą gałką juz chyba nie bede niz grzebal bo boje sie ze spieprze efekt. Najwyzej na niebiesko go od środka podswietle... I nie wiem czy go malować... I czy na czarno czy na srebrno...
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
kolumny własnej roboty na tonsilach co dalej jaki wzmacniacz (10)
Antena własnej roboty czy wzmacniacz będzie lepszy (13)
subwoofer własnej roboty. (9)
problem z systemem własnej roboty (3)
Głośniki do komputera własnej roboty 2:1 (4)
Domowa kolumna własnej roboty (15)
Antena DVB-T własnej roboty (44)
Subwoofer własnej roboty, jak zrobić? (6)
Kolumna własnej roboty jako sub-woofer :) (8)
Własnej roboty amplituner czy firmowy? poradźcie (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS