Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Sound Home ->Wzmacniacz własnej roboty (obudowa) Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
DJ Brzoza
Level 11
Joined: 12 Jun 2006
Posts: 61
Helped: 1
DJ Brzoza
Level 11
Post#1 23 Mar 2008 00:06  Topic author   

Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Witam. Posiadam starego "Zodiaka", którego używam tylko jako wzmacniacz. Zeby mniej miejsca zajmował wymontowałem z niego samą płytkę odpowiedzialną za wzmocnienie dźwięku oraz zasilacz i aktualnie wzmacniacz wygląda tak, jak na zdjęciu poniżej. Myślę ze on niezwłocznie potrzebuje obudowy :) Mam zamiar wykorzystać do tego celu starą obudowę od magnetowidu jednak nie mam pomysłów jak to ciekawie zaprojektować. Może ma ktoś z Was wzmacniacz własnej roboty, lub macie jakies ciekawe pomysły, które mógłbym zastosować?
Wzmacniacz własnej roboty (obudowa).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
przemek 22
Level 12
Location: okolice cz-wa
Joined: 19 Oct 2005
Posts: 42
Helped: 2
Post rating: 3
przemek 22
Level 12
Post#2 23 Mar 2008 00:29    

Re: Wzmacniacz własnej roboty


witam obudowa zdecydowanie potrzebna pytanie do jakich celów ma być przystosowany ten wzmacniacz :?:

Helpful post? + 0
Back to top
DJ Brzoza
Level 11
Joined: 12 Jun 2006
Posts: 61
Helped: 1
DJ Brzoza
Level 11
Post#3 23 Mar 2008 00:39  Topic author   

Re: Wzmacniacz własnej roboty


do celów odtwarzania muzyki oczywiście :):):) Muzyki z komputera w domu :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bratek58
Level 23
Location: Opole
Joined: 30 Oct 2005
Posts: 561
Helped: 35
Post rating: 4
bratek58
Level 23
Post#4 23 Mar 2008 09:45    

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Musisz poszukać takiej obudowy by zmieścił się spokojnie transformator, bo on jest najwyższy z tych elementów. Płytę czołową to już samemu musisz zrobić z blachy aluminiowej 2-3mm lub ze sklejki 8mm, zależy z czym lepiej sobie poradzisz. Trzeba pomierzyć, otworki powiercić i wykończyć elegancko o przymocować do użytej obudowy.
Powodzenia.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
DJ Brzoza
Level 11
Joined: 12 Jun 2006
Posts: 61
Helped: 1
DJ Brzoza
Level 11
Post#5 23 Mar 2008 12:59  Topic author   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


heh tyle to ja wiem tylko wlasnie chodzilo mi o ciekawe pomysły wykonczenia przedniego panelu :) O jakies zdjęcia albo pomysły :) Od strony technicznej mam juz wszystko zaplanowane :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
melisław
Level 24
Location: Kobyłka/warszawa
Joined: 22 Feb 2007
Posts: 695
Helped: 44
Post rating: 1
melisław
Level 24
Post#6 23 Mar 2008 14:35Helpful post    

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Możesz zrobić z MDF-u na to strzelić fornir i lakier na lusterko:) Mi się podoba jak wzmak na przodzie ma tylko gałkę od potencjometru:) możesz jeszcze jakąś diodę walnąć... Albo wziąć to obudowę od magnetowidu, wywalić przedni panel i wstawić na to grubą blachę aluminiową wypolerowaną na lusterko:) tak jak tu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11740

Helpful post? + 0
Back to top
DJ Brzoza
Level 11
Joined: 12 Jun 2006
Posts: 61
Helped: 1
DJ Brzoza
Level 11
Post#7 23 Mar 2008 18:21  Topic author   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


OOO! Super pomysł z tą blachą na przodzie!!! Myślałem na początku o plexi ale blacha jest chyba duuuzo lepsza. A jak i z czego moge zrobić gałki do potencjometrów? Je sie kupuje? Podobnie jest z przyciskiem włączania? Czy radiatory takie jak na zdjeciu powyzej musza miec dobre chlodzenie czy wystarczą takie nacięcia na obudowie jak mają magnetowidy?
(Jeśli ktos ma jeszcze jakies pomysły dotyczące przedniego panelu to proszę pisać :) Kazda sugestia mile widziana)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
melisław
Level 24
Location: Kobyłka/warszawa
Joined: 22 Feb 2007
Posts: 695
Helped: 44
Post rating: 1
melisław
Level 24
Post#8 23 Mar 2008 19:01    

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Tak gałki się kupuje... Nikt ci nie broni zrobić :) ale to mało opłacalne... poszukaj po allegro. Myśle że taki przycisk też można gdzieś dostać, najlepiejzapytaj się autora tamtego projektu:) Myśle że na te radiatory żadnych wiatraków nie trzeba... A jak było fabrycznie? :D

Helpful post? + 0
Back to top
DJ Brzoza
Level 11
Joined: 12 Jun 2006
Posts: 61
Helped: 1
DJ Brzoza
Level 11
Post#9 24 Mar 2008 00:04  Topic author   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Mój wzmacniacz dzisiaj dostał nową obudowe (tzn jest w trakcie prac). Obudowa jest idealnie dopasowana (czasem sie zastanawiam czy ktos budując ten magnetowid z którego wziąłem obudowe, specjalnie zaprojektował ją tak, żeby bez problemu zmieścił sie tam zasilacz i płytka od wzmacniacza:D:D:D). Z przednią ścianką nie mam problemu bo przednim panelem będzie bok obudowy od magnetowidu. Ogólnie mysle ze bedzie całkiem całkiem :) A co do radiatorów to fabrycznie miały one tylko małe szparki w obudowie, a teraz nie mają ich wcale (jedynie od spodu są małe dziurki). Ale w środku jest dość duża przestrzeń, wiec moze nie bedzie z tym problemu. Jak będzie skonczone lub prawie skończone prześle zdjecia :) Dzieki wielkie za pomoc i rady i pozdrawiam :)

Helpful post? + 0
Back to top
melisław
Level 24
Location: Kobyłka/warszawa
Joined: 22 Feb 2007
Posts: 695
Helped: 44
Post rating: 1
melisław
Level 24
Post#10 24 Mar 2008 08:20    

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Co do radiatorów to podczas pracy możesz zobaczć jak one się grzeją... Ale tam nie trzeba odprowarzać jakichs wielkich temperatur więc raczej spoczko:)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
DJ Brzoza
Level 11
Joined: 12 Jun 2006
Posts: 61
Helped: 1
DJ Brzoza
Level 11
Post#11 28 Mar 2008 15:58  Topic author   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Witam! Pomimo problemów technicznych mój wzmacniacz został skończony. Wydaje mi sie że całkiem ciekawie wyszło :) Myślę jeszcze nad jakimś podświetleniem, ale nie wiem czy bedzie pasować do jego ogólnego stylu. Co myślicie o nim? Na zdjęciach z powodu słabej jakości zdjęcia, wyszedł chyba dość nieciekawie, ale w rzeczywistości wygląda bardzo fajnie. Zresztą wypowiedzcie się sami. Przyjmuję wszelką krytykę :)
Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)
Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)
Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)
Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)
Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)

Helpful post? + 0
Back to top
melisław
Level 24
Location: Kobyłka/warszawa
Joined: 22 Feb 2007
Posts: 695
Helped: 44
Post rating: 1
melisław
Level 24
Post#12 28 Mar 2008 16:12    

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


Całkiem fajnie:) Możesz na przykład dać niebieską (chyba najfajniejszy efekt) diodę LED w gałkę potencjometru na przeciw wskaźnika... Wtedy nawet w ciemności zobaczysz w jakiej pozycji jest gałka :D Możesz jeszcze dać na przykład diodę od zasilania... No i masz takie kratki więc możesz podświetlić (na przykład takimi diodami jak proponuję w gałę) od środka :)

Helpful post? + 0
Back to top
DJ Brzoza
Level 11
Joined: 12 Jun 2006
Posts: 61
Helped: 1
DJ Brzoza
Level 11
Post#13 28 Mar 2008 23:45  Topic author   

Re: Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)


no nad oswietleniem musze jeszcze pomyslec... Z tą gałką juz chyba nie bede niz grzebal bo boje sie ze spieprze efekt. Najwyzej na niebiesko go od środka podswietle... I nie wiem czy go malować... I czy na czarno czy na srebrno...

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Sound Home -> Wzmacniacz własnej roboty (obudowa)
Page 1 of 1

Similar topics to wzmacniacz własnej roboty (obudowa)

kolumny własnej roboty na tonsilach co dalej jaki wzmacniacz (10)
Antena własnej roboty czy wzmacniacz będzie lepszy (13)
subwoofer własnej roboty. (9)
problem z systemem własnej roboty (3)
Głośniki do komputera własnej roboty 2:1 (4)
Domowa kolumna własnej roboty (15)
Antena DVB-T własnej roboty (44)
Subwoofer własnej roboty, jak zrobić? (6)
Kolumna własnej roboty jako sub-woofer :) (8)
Własnej roboty amplituner czy firmowy? poradźcie (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.089 seconds