Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Radmor 5412 przestrojenie


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Radmor 5412 przestrojenie
Autor
Wiadomość
djlj24
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 26 Kwi 2002
Posty: 12992

Post#1 Post autora tematu 26 Wrz 2002 22:12   

Radmor 5412 przestrojenie


Ma ktoś schemacik głowicy lub opis przestrojenia. Poszukałem w archiwum i znalazłem tylko odpowiedź typu: prześlę na priva.
Powrót do góry
   
Osiem88
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 16 Gru 2001
Posty: 322
Miasto: Bytom

Post#2 27 Wrz 2002 00:12   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Coś kojarze było chyba w SE ale w którym? Sprawdze jutro w pracy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Wrz 2002 00:12   





Powrót do góry
   
Mriusz
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Kwi 2002
Posty: 136
Miasto: Wrocław

Post#3 27 Wrz 2002 00:20   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Dokładnie SE 3/99.
djlj24 jakbyś podał swój e-mail, to bym Ci przesłał skana. Jest tego 6 stron, ok. 330 kb. każda
Pozdro
Powrót do góry
   
Osiem88
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 16 Gru 2001
Posty: 322
Miasto: Bytom

Post#4 27 Wrz 2002 00:43   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Tu jest wszystko.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Osiem88
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 16 Gru 2001
Posty: 322
Miasto: Bytom

Post#5 27 Wrz 2002 00:45   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


I jeszcze reszta bo wchodzą tylko cztery załączniki a tego jest sześć stron.

Załączniki:
Powrót do góry
   
neutralizator
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 406
Miasto: Posada k/Konina

Post#6 22 Mar 2003 11:02   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Zadałem sobie trochę trudu, aby potraktować ten temat ocrem i z tych sześciu plików stworzyłem jeden o dużo mniejszym rozmiarze...Po prostu szkoda czasu na ciągnięcie sześciu plików, skoro można to zrobić jednym o rozmiarze 5 razy mniejszym od tych skanów zamieszczonych wyżej...

Załączniki:
Powrót do góry
   
54766
Gość





Post#7 19 Maj 2004 12:03   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Po przestrojeniu nie mogę uzyskać równomiernej czułości w całym paśmie. Albo bardzo dobra na początku pasma i słaba na końcu lub odwrotnie. Albo średnia (mierna) i równomierna w całym paśmie.
Jak sobie z tym poradzić?
Pozdrawiam
Bogdan
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Maj 2004 12:03   





Powrót do góry
   
xawerypotocki
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 222
Miasto: Wrocław

Post#8 20 Paź 2005 22:55   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Wylutowałem te kondensatory co tam kazali, kręce cewką i trymerem od przestrajania heterodyny i cały czas cisza! Co robić proszę o pomoc!!!

PS. Niestety nie mam takiego czegoś jak wobuloskop :cry:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Paź 2005 22:55   





Powrót do góry
   
frogi4
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 172

Post#9 21 Paź 2005 08:40   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Włącz przycisk MONO. Działa zapewne wyciszanie. Jesli wtedy nie będzie sprawdź napięcia czy dochodzą do układu. I oczywiście sprawdź drugi raz czy dobre kondensatorki usunąłeś.
Powrót do góry
   
h jaworski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 4444
Miasto: Tychy

Post#10 21 Paź 2005 12:29   

Radmor 5412 przestrojenie


czestym błędem jest usunięcie nie tego kondensatora w oscylatorze fm (przy cewce z rdzeniem aluminiowym ) ale mono też trzeba włączyć aby usyskać szum na ukf
Powrót do góry
   
xawerypotocki
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 222
Miasto: Wrocław

Post#11 21 Paź 2005 15:53   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Kondensatory sprawdziłem i wylutowałem dobre. Wcisnąłem mono i ożył. Tylko mam problem. Jak kręcę cewką i trymerem od heterodyny to czasami słyszę jakieś radio(chyba Maryja :D ). Nie mam pojęcia jak to dostroić.

PS. Rezystor od arcza dolutowałem.
Powrót do góry
   
frogi4
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 172

Post#12 21 Paź 2005 17:24   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Opis strojenia masz w tym poscie. Ale powiem tak jak laik sla laika. Ja podłączam kablówke. Na jednym przycisku krece potencjometrem w lewo, na drugim w prawo. Sprawdzam napiecia na glowicy czy na 1 jest 3V a na drugim 25V.Wciskam 1 przycisk.Ustawiam trymerek na najmniejsza pojemnosc i krece cewka az łapne stracje najblizsza 88,5 Mhz. Wciskam 2 przycisk i krece delikatnie trymetrkiem az łapne stacje najblizsza 108Mhz. Wciskam 3 przycisk i lece po calym zakresie i patrze jak sie stacje rozkładają. Blisko jakiejs stacji wciskam Arcz. Jak odstraja to znaczy ze zle zestrojona i znow 1 ale juz bez zmiany trymera,2,3.Jak juz rozciagniesz na caly zakres i arcz bedzie dzialac, usawiasz stacje najblizsza 88,5 Mhz i krecisz cewkami wg opisu wyzej bo nie pamietam ktore na maksymalny sygnal na wskazniku. Potem stacja blisko 108 Mhz i teraz trymerkami. Trzeba cierpliwosci jak sie zaczyna, wiem cos o tym. Zycze sukcesu.
Powrót do góry
   
xawerypotocki
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 222
Miasto: Wrocław

Post#13 21 Paź 2005 19:32   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Wiem, że opis strojenia jest w tym temacie. Najpierw próbowałem przestroić sam. Ustawiłem U1 na 3V i U4 na 25V. Tylko dziwne dzla mnie jest to, że na programie U1 i U4 odbiera tą samą stację(na programie U4 trochę słabiej), obojętnie jak się stroi heterodynę. Jak rozpoznajesz, że trymer jest w stanie najmniejszej pojemności?? Proszę o pomoc.
Powrót do góry
   
frogi4
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 172

Post#14 21 Paź 2005 19:56   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Nie wiem jak to opisac bo nie pamietam jakie w 5412 zastosowano. Kiedys trymerek mial 3 nogi i na gornej okladce byla czesc zamalowana. Minimalna pojemnosc jest wtedy kiedy ten zloty poprzeciwnej stronie trojkata tworzacego przez nogi trymerka (nie nad nim). Krecac trymem powinienes slyszec jak lapie kolejno stacje. Jesli nie to moze rownolegle wstaw 3,3 p w miejsce wylutowanego. Jesli to nie pomoze to moze byc cos z diodami pojemnosciowymi ale to juz mnie przerasta. Poczytaj posty odnosnie przestrajania, moze ktos juz mial taki problem.
Powrót do góry
   
xawerypotocki
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 222
Miasto: Wrocław

Post#15 21 Paź 2005 23:14   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Czyli mam wstawić konda 3,3p w miejsce C326 :?:
Powrót do góry
   
frogi4
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 172

Post#16 22 Paź 2005 09:52   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


O ten mi chodziło. Wysłalem ci na PW artykuł, dotyczy głownie 5102 ale moze cos skorzystasz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Paź 2005 09:52   





Powrót do góry
   
xawerypotocki
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 222
Miasto: Wrocław

Post#17 26 Paź 2005 23:18   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Witam ponownie! Problem rozwiązany(na szczęście). Okazało się, że kondensator ceramiczny C303(2nF) był ukruszony. Po wymianie wszystko ożyło. Jutro skończę przestrajać. Jakbym miał problemy to napiszę.

PS. DZięki za pomoc
Powrót do góry
   
memaka
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 09 Lut 2002
Posty: 110
Miasto: Polkowice/Dolny Śląsk

Post#18 15 Maj 2008 01:41   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Można także w prosty sposób "przestroić" radmora wstawiając małą głowicę UKF np. firmy MJM (nie trzeba stroić). Mają też układy syntezy współpracujące z tą głowicą. Osobiście zrobiłem taki tuning i z powodzeniem można zaprogramować 30 stacji.
Powrót do góry
   
zbig10101
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 74
Miasto: Warszawa

Post#19 16 Maj 2008 08:16   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


A jak rozwiązałeś problem sterowania ? Są tam 3 przyciski sterujące przełączaniem stacji. Czy wykorzystałeś istniejące przyciski programowania?
Powrót do góry
   
memaka
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 09 Lut 2002
Posty: 110
Miasto: Polkowice/Dolny Śląsk

Post#20 16 Maj 2008 15:39   

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Tak, przełączanie stacji odbywa się poprzez istniejące przyciski (ostatni zostaje wolny). Pokrętła górne (dostrojenie) wywaliłem gdyż mam poprzez te otwory zamontowane mikroprzełączniki do RDS. Napięcie wziąłem z płytki programatora (18V) po uprzednim wmontowaniu stabilizatora na 12V. I jakoś to chula ładnych parę lat.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Radmor 5412 przestrojenie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Radmor 5412 (3)
Radmor 5412 (5)
RADMOR 5412 (45)
przestrojenie Radmora 5412 pomocy (4)
Przestrojenie Radmora 5412 (19)
Radmor dylemat Radmor 5102 czy 5412 (26)
Przestrojenie Ramora 5412 (7)
Przestrojenie głowicy UKF Radmor 5412 (9)
Przestrojenie Amplitunera RADMOR 5412 (2)
radmor 5412 (16)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS