Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Radmor 5412 przestrojenie


  Main Page -> Forum Index -> Audio Service ->Radmor 5412 przestrojenie Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
djlj24
Spec od car audio
Joined: 26 Apr 2002
Posts: 13381
Helped: 1060
Post rating: 146
djlj24
Spec od car audio
Post#1 26 Sep 2002 22:12  Topic author   

Radmor 5412 przestrojenie


Ma ktoś schemacik głowicy lub opis przestrojenia. Poszukałem w archiwum i znalazłem tylko odpowiedź typu: prześlę na priva.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Osiem88
Level 17
Location: Bytom
Joined: 16 Dec 2001
Posts: 319
Helped: 1
Osiem88
Level 17
Post#2 27 Sep 2002 00:12    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Coś kojarze było chyba w SE ale w którym? Sprawdze jutro w pracy.

Helpful post? + 0
Back to top
Mriusz
Level 14
Location: Wrocław
Joined: 16 Apr 2002
Posts: 135
Helped: 2
Post rating: 1
Mriusz
Level 14
Post#3 27 Sep 2002 00:20    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Dokładnie SE 3/99.
djlj24 jakbyś podał swój e-mail, to bym Ci przesłał skana. Jest tego 6 stron, ok. 330 kb. każda
Pozdro

Helpful post? + 0
Back to top
Osiem88
Level 17
Location: Bytom
Joined: 16 Dec 2001
Posts: 319
Helped: 1
Osiem88
Level 17
Post#4 27 Sep 2002 00:43    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Tu jest wszystko.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Osiem88
Level 17
Location: Bytom
Joined: 16 Dec 2001
Posts: 319
Helped: 1
Osiem88
Level 17
Post#5 27 Sep 2002 00:45    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


I jeszcze reszta bo wchodzą tylko cztery załączniki a tego jest sześć stron.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
neutralizator
Level 19
Location: Posada k/Konina
Joined: 05 Dec 2002
Posts: 413
Post rating: 2
neutralizator
Level 19
Post#6 22 Mar 2003 10:02    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Zadałem sobie trochę trudu, aby potraktować ten temat ocrem i z tych sześciu plików stworzyłem jeden o dużo mniejszym rozmiarze...Po prostu szkoda czasu na ciągnięcie sześciu plików, skoro można to zrobić jednym o rozmiarze 5 razy mniejszym od tych skanów zamieszczonych wyżej...

Attachments:

Helpful post? + -3
Back to top
54766
Removed
54766
Removed
Post#7 19 May 2004 12:03    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Po przestrojeniu nie mogę uzyskać równomiernej czułości w całym paśmie. Albo bardzo dobra na początku pasma i słaba na końcu lub odwrotnie. Albo średnia (mierna) i równomierna w całym paśmie.
Jak sobie z tym poradzić?
Pozdrawiam
Bogdan

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
xawerypotocki
Level 15
Location: Wrocław
Joined: 06 Feb 2005
Posts: 225
Helped: 1
Post rating: 1
xawerypotocki
Level 15
Post#8 20 Oct 2005 22:55    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Wylutowałem te kondensatory co tam kazali, kręce cewką i trymerem od przestrajania heterodyny i cały czas cisza! Co robić proszę o pomoc!!!

PS. Niestety nie mam takiego czegoś jak wobuloskop :cry:

Helpful post? + 0
Back to top
frogi4
Level 14
Joined: 14 May 2004
Posts: 172
Helped: 8
frogi4
Level 14
Post#9 21 Oct 2005 08:40    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Włącz przycisk MONO. Działa zapewne wyciszanie. Jesli wtedy nie będzie sprawdź napięcia czy dochodzą do układu. I oczywiście sprawdź drugi raz czy dobre kondensatorki usunąłeś.

Helpful post? + 0
Back to top
h jaworski
Level 38
Location: Tychy
Joined: 30 Apr 2002
Posts: 4391
Helped: 394
Post rating: 68
h jaworski
Level 38
Post#10 21 Oct 2005 12:29    

Radmor 5412 przestrojenie


czestym błędem jest usunięcie nie tego kondensatora w oscylatorze fm (przy cewce z rdzeniem aluminiowym ) ale mono też trzeba włączyć aby usyskać szum na ukf

Helpful post? + 0
Back to top
xawerypotocki
Level 15
Location: Wrocław
Joined: 06 Feb 2005
Posts: 225
Helped: 1
Post rating: 1
xawerypotocki
Level 15
Post#11 21 Oct 2005 15:53    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Kondensatory sprawdziłem i wylutowałem dobre. Wcisnąłem mono i ożył. Tylko mam problem. Jak kręcę cewką i trymerem od heterodyny to czasami słyszę jakieś radio(chyba Maryja :D ). Nie mam pojęcia jak to dostroić.

PS. Rezystor od arcza dolutowałem.

Helpful post? + 0
Back to top
frogi4
Level 14
Joined: 14 May 2004
Posts: 172
Helped: 8
frogi4
Level 14
Post#12 21 Oct 2005 17:24    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Opis strojenia masz w tym poscie. Ale powiem tak jak laik sla laika. Ja podłączam kablówke. Na jednym przycisku krece potencjometrem w lewo, na drugim w prawo. Sprawdzam napiecia na glowicy czy na 1 jest 3V a na drugim 25V.Wciskam 1 przycisk.Ustawiam trymerek na najmniejsza pojemnosc i krece cewka az łapne stracje najblizsza 88,5 Mhz. Wciskam 2 przycisk i krece delikatnie trymetrkiem az łapne stacje najblizsza 108Mhz. Wciskam 3 przycisk i lece po calym zakresie i patrze jak sie stacje rozkładają. Blisko jakiejs stacji wciskam Arcz. Jak odstraja to znaczy ze zle zestrojona i znow 1 ale juz bez zmiany trymera,2,3.Jak juz rozciagniesz na caly zakres i arcz bedzie dzialac, usawiasz stacje najblizsza 88,5 Mhz i krecisz cewkami wg opisu wyzej bo nie pamietam ktore na maksymalny sygnal na wskazniku. Potem stacja blisko 108 Mhz i teraz trymerkami. Trzeba cierpliwosci jak sie zaczyna, wiem cos o tym. Zycze sukcesu.

Helpful post? + 0
Back to top
xawerypotocki
Level 15
Location: Wrocław
Joined: 06 Feb 2005
Posts: 225
Helped: 1
Post rating: 1
xawerypotocki
Level 15
Post#13 21 Oct 2005 19:32    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Wiem, że opis strojenia jest w tym temacie. Najpierw próbowałem przestroić sam. Ustawiłem U1 na 3V i U4 na 25V. Tylko dziwne dzla mnie jest to, że na programie U1 i U4 odbiera tą samą stację(na programie U4 trochę słabiej), obojętnie jak się stroi heterodynę. Jak rozpoznajesz, że trymer jest w stanie najmniejszej pojemności?? Proszę o pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top
frogi4
Level 14
Joined: 14 May 2004
Posts: 172
Helped: 8
frogi4
Level 14
Post#14 21 Oct 2005 19:56    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Nie wiem jak to opisac bo nie pamietam jakie w 5412 zastosowano. Kiedys trymerek mial 3 nogi i na gornej okladce byla czesc zamalowana. Minimalna pojemnosc jest wtedy kiedy ten zloty poprzeciwnej stronie trojkata tworzacego przez nogi trymerka (nie nad nim). Krecac trymem powinienes slyszec jak lapie kolejno stacje. Jesli nie to moze rownolegle wstaw 3,3 p w miejsce wylutowanego. Jesli to nie pomoze to moze byc cos z diodami pojemnosciowymi ale to juz mnie przerasta. Poczytaj posty odnosnie przestrajania, moze ktos juz mial taki problem.

Helpful post? + 0
Back to top
xawerypotocki
Level 15
Location: Wrocław
Joined: 06 Feb 2005
Posts: 225
Helped: 1
Post rating: 1
xawerypotocki
Level 15
Post#15 21 Oct 2005 23:14    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Czyli mam wstawić konda 3,3p w miejsce C326 :?:

Helpful post? + 0
Back to top
frogi4
Level 14
Joined: 14 May 2004
Posts: 172
Helped: 8
frogi4
Level 14
Post#16 22 Oct 2005 09:52    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


O ten mi chodziło. Wysłalem ci na PW artykuł, dotyczy głownie 5102 ale moze cos skorzystasz.

Helpful post? + 0
Back to top
xawerypotocki
Level 15
Location: Wrocław
Joined: 06 Feb 2005
Posts: 225
Helped: 1
Post rating: 1
xawerypotocki
Level 15
Post#17 26 Oct 2005 23:18    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Witam ponownie! Problem rozwiązany(na szczęście). Okazało się, że kondensator ceramiczny C303(2nF) był ukruszony. Po wymianie wszystko ożyło. Jutro skończę przestrajać. Jakbym miał problemy to napiszę.

PS. DZięki za pomoc

Helpful post? + 0
Back to top
memaka
Level 13
Location: Polkowice/Dolny Śląsk
Joined: 09 Feb 2002
Posts: 125
Post rating: 4
memaka
Level 13
Post#18 15 May 2008 01:41    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Można także w prosty sposób "przestroić" radmora wstawiając małą głowicę UKF np. firmy MJM (nie trzeba stroić). Mają też układy syntezy współpracujące z tą głowicą. Osobiście zrobiłem taki tuning i z powodzeniem można zaprogramować 30 stacji.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zbig10101
Level 12
Location: Warszawa
Joined: 28 Sep 2005
Posts: 78
Post rating: 1
zbig10101
Level 12
Post#19 16 May 2008 08:16    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


A jak rozwiązałeś problem sterowania ? Są tam 3 przyciski sterujące przełączaniem stacji. Czy wykorzystałeś istniejące przyciski programowania?

Helpful post? + 0
Back to top
memaka
Level 13
Location: Polkowice/Dolny Śląsk
Joined: 09 Feb 2002
Posts: 125
Post rating: 4
memaka
Level 13
Post#20 16 May 2008 15:39    

Re: Radmor 5412 przestrojenie


Tak, przełączanie stacji odbywa się poprzez istniejące przyciski (ostatni zostaje wolny). Pokrętła górne (dostrojenie) wywaliłem gdyż mam poprzez te otwory zamontowane mikroprzełączniki do RDS. Napięcie wziąłem z płytki programatora (18V) po uprzednim wmontowaniu stabilizatora na 12V. I jakoś to chula ładnych parę lat.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Radmor 5412 przestrojenie
Page 1 of 1

Similar topics to radmor 5412 przestrojenie

Przestrojenie Amplitunera RADMOR 5412 (2)
Radmor 5412 przestrojenie glowicy ukf (3)
Przestrojenie głowicy UKF Radmor 5412 (9)
Radmor 5412 - Radmor 5412 stałe napięcie na prawym kanale (11)
Radmor dylemat Radmor 5102 czy 5412 (26)
Przestrojenie Ramora 5412 (7)
Przestrojenie Radmora 5412 (19)
przestrojenie Radmora 5412 pomocy (4)
RADMOR 5412 (45)
Radmor 5412 (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.12 seconds