FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zestaw startowy PIC

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Zestaw startowy PIC
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 25 Mar 2008 19:03   

Zestaw startowy PIC

Zestaw startowy PIC

Pomimo dużej popularności mikrokontrolerów produkcji Atmel'a (przynajmniej w Polsce), warto zainteresować się bardziej popularnymi za granicą PICami. Poniższy projekt może pomóc w tym wszystkim, którzy zaczynają zabawę z rodziną tych mikrokontrolerów. Jest to zestaw startowy przeznaczony do nauki. Posiada on szereg przydatnych funkcji:

- podłączony PIC18F2550 z zewnętrznym rezonatorem
- jedno kanałowy przetwornik analogowo-cyfrowy 0-2.5V sigma-delta przetwornik
- sześć kanałów 10-bitowych przetwornika analogowo cyfrowego 0-5V
- dwa złącza dla wyświetlaczy tekstowego LCD lub GLCD
- port USB
- możliwość obsługi z akumulatora
itp.

Zestaw może służyć jako podstawa edukacyjna lub płytka dla jakiegoś konkretnego projektu wedle uznania. Schematy dostępne są na stronie źródłowej.

Zestaw startowy PICZestaw startowy PIC

Źródło http://www.kmitl.ac.th/~kswichit%20/PICprojectboard/PIC18F2550.htm
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Mar 2008 19:03   

Back to top

bi-tek
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 25 Mar 2008 23:00   

Re: Zestaw startowy PIC

fajne cacko ale do czego można to wykożystać???

Ile to kosztuje??
Back to top

unitral
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 26 Mar 2008 07:41   

może i w polsce rozwinie się popularność PICów :)
To według mnie najlepsze procki - wystarczy zajrzeć do listy rozkazów i do tego co ma wbudowane - biją na głowę popularne u nas ATMELe
Niestety cena jak na razie zbyt wysoka co dla niektórych. Ale może już niedługo to się zmieni.
Back to top

Babka
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 26 Mar 2008 08:35   

Ja mogę dodać tyle że atmel niestety jest stanowczo za drogi jak dla początkującego elektronika. Co do pic-ów to są bardzo dobre mikrokontrolery i jakoś dużo osób pracuje na nich i nie narzeka. Bo nie ważne jest jaki kontroler wykorzystujemy, ważne jest to do czego i co wymagamy od niego. Tu chodzi przede wszystkim o ludzką mentalność, jak ktoś się przyzwyczai do avr-ów to ciężko będzie mu się przesiąść na inny sprzęt, wiadomo każdy chwali to co ma ;)
Polecam jak najbardziej PIC-e, bo jest bardzo bogaty ich wybór a cena naprawdę jest konkurencyjna w stosunku do innych kostek. Nie wspomnę o środowiskach programowych począwszy od asemblera przez Basic, Pascala skończywszy na C i innych.
Back to top

XaFFaX
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 26 Mar 2008 10:00   

unitral wrote:
Niestety cena jak na razie zbyt wysoka co dla niektórych. Ale może już niedługo to się zmieni.

Bez przesady :) PICa mozna miec za free nawet :). Microchip wysyla probki PICow za darmo, nawet tych (o ile sie nie myle) nowych czyli dsPIC, sam mam chyba z 7 roznych procesorow :D. Problem w tym ze wlasnie tez walcze z Atmelami ostatnio, przyzwyczailem sie :P (nie mowiac juz o tym, ze zbudowalem programtor usbasp do AVRa co jest baaardzo wygodne). Jezeli jednak chodzi o cene, to skoro mozna miec za darmo, to juz chyba taniej sie nie da ;) (maja doplacac jeszcze :D ? ).
Back to top

unitral
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 26 Mar 2008 14:41   

wiem że można mieć za darmo, ale ja myślę o ilościach dużo powyżej 2 sztuk i nie "żebraniu" o próbki, tylko kupowaniu wszystkiego w sklepach.
Back to top

bi-tek
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 26 Mar 2008 17:51   

no to ile to kosztuje i czy to jest w zestawie z wyświetlaczem a jeśli nie to czy współpracuje ze wszystkimi??

a z kąt można mieć to za darmo??? jakiś link
Back to top

XaFFaX
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 26 Mar 2008 19:12   

No to jak powyzej 2ch sztuk, to juz nie do celow edukacyjnych, a komercyjnych, a wtedy to sie oplaca kupic, bo i tak sprzedasz to co zbudujesz za 100x wiecej (inaczej nie ma to sensu).

A co do 'za free' mozna dostac stad: http://sample.microchip.com/Default.aspx?testCookies=true
z tego tylko co wiem trzeba miec 'niestandardowego' mejla, w sensie z @hotmail.com itp nie przyjmuja zamowien, ja mam z edu.pl, i stad moze byc. I jeszcze jedno - apel do wszystkich o nie naduzywanie ich 'goscinnosci', bo 'zbanuja' dany kraj i nikt nie bedzie nic z tego mial.
Back to top

HeloMelo
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 26 Mar 2008 21:33   

Ze takie glupie pytanie zadam :) co mozna zrobic za pomoca tego procka ? Tak mniej wiecej... Bo z pewnoscia nie tylko Ja chcialbym sie dowiedziec :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Mar 2008 21:33   

Back to top

adass
Poziom 20
Poziom 20

Post#10 26 Mar 2008 23:42   

Nie mogę otworzyć linka do strony źródłowej próbowałem na dwóch innych komputerach u sąsiadów i też nie otwiera . (co jest grane).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Mar 2008 23:42   

Back to top

bi-tek
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 27 Mar 2008 23:17   

mógłby mnie ktoś pokierować ja mam załatwić sobie tego pica ale pewnie szybciej będzie jak go sobie kupie tylko gdzie w polsce
Back to top

XaFFaX
Poziom 16
Poziom 16

Post#12 28 Mar 2008 15:09   

HeloMelo wrote:
Ze takie glupie pytanie zadam :) co mozna zrobic za pomoca tego procka ? Tak mniej wiecej... Bo z pewnoscia nie tylko Ja chcialbym sie dowiedziec :)

No musze powiedziec ze to ciekawe pytanie :), takiego az trudno sie spodziewac :D. Za pomoca procesora (ogolnie) mozna zrobic praktycznie WSZYSTKO ;), wszelkie komorki przeciez, mp3 playery i inne urzadzenia (prawie wszystko co elektroniczne w dzisiejszych czasach ma jakas czesc cyfrowa) korzysta z uP. A jezeli chodzi konkretnie co moze zrobic TEN procesor, no to tez odpowiedzi jest ogromna ilosc: analizatory widmowe, komunikacja z kompem (w celach edukacyjnych czy to w celach np. przeslania pomiarow, wynikow obliczen itp), sterowanie CZYMKOLWIEK (silniki, jakies sterowniki, interfejsy ethernetowe jak np. ENC28J60), zapanie/gaszenie diodek ;). Chyba latwiej byloby wymienic czego sie nie da zrobic ;).

EDIT:
bi-tek wrote:
mógłby mnie ktoś pokierować ja mam załatwić sobie tego pica ale pewnie szybciej będzie jak go sobie kupie tylko gdzie w polsce

Tak jak napisalem nieco wczesniej - zblizony (a moze i dokladnie taki) procesor mozna dostac z sampli z microchipa (za free!), link jest pare postow wyzej. Wystarczy czytac ;).
Back to top

bi-tek
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 29 Mar 2008 00:32   

Tylko który to jest z tych 4 bo nie wiem a nie chce ich nadwyrężać ich magazynów i żeby polska nie dostała Bana

ja dostane tylko procesor czy całą płytke
Back to top

XaFFaX
Poziom 16
Poziom 16

Post#14 30 Mar 2008 10:20   

bi-tek wrote:
Tylko który to jest z tych 4 bo nie wiem a nie chce ich nadwyrężać ich magazynów i żeby polska nie dostała Bana

ja dostane tylko procesor czy całą płytke

Ze strony zrodlowej:
Quote:
The new PIC18F2550 Project Board was designed as the development platform for student projects.

The board features

MCU: PIC18F2550 with external xtal,
ADC: one channel 0-2.5V sigma-delta converter, Linear Technology LTC2400/LTC2420,
6-channal 10-bit ADC 0-5V,
Display: Two connectors for text LCD or GLCD,
USB: onchip USB port with type B connector,
Power supply: onboard low dropout regulator, rechargeable battery,
Code programming: 10-pin header for In Circuit Loader.

Jako, ze ktos pisal ze mu zrodlowa nie dziala, to nie bede juz pisal, ze wystarczy czytac :P.

A jezeli chodzi o drugie pytanie - no to oczywiscie ze dostaniesz sam perocesor, az TAK dobrze to nie ma ;) plytke trzeba sobie samemu zbudowac/dac do zbudowania. Ew. mozna dostac cala plytke, ale to juz kosztuje (i to nie malo, z tego co zauwazylem od parudziesieciu do nawet paruset dolarow w zaleznosci od tego jaki procesor i co za 'moduly' ma plytka + koszty przesylki itp), takze moim zdaniem zdecydowanie lepiej zbudowac - mozna sie czegos dowiedziec + sa to znacznie mniejsze koszty.
Back to top

Patol
Poziom 18
Poziom 18

Post#15 21 Apr 2008 09:07   

Witam sorki za mały offtopic ale poszukuję schematów do zestawów startowych do mikrokontrolerów PIC coś w stylu EasyPIC5 z "Mikroelektronika"
pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Zestaw startowy PIC
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Zestaw startowy dla ATmega 128 z wejściem na karty MMC/SD (12)
Zestaw startowy dla ATmega48/88/168 jednostronny (8)
TI LaunchPad - nowy zestaw startowy MSP430 za $4.30 (32)
Zestaw startowy dla dsPIC (23)
Zestaw uruchomieniowy PIC 16F877/16F874 (6)
Programator procesorów pic: Extra-PIC (14)

Page generation time: 0.116 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed