Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak sprawdzić co sie zepsuło w "świetlówce"


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> Jak sprawdzić co sie zepsuło w "świetlówce"
Author
Message
JaMarcin
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 24 Mar 2008
Posts: 55
Location: Warszawa

Post#1 Post from the author of the topic 25 Mar 2008 20:57   

Jak sprawdzić co sie zepsuło w "świetlówce"


Witam,
mam problem, poszło przepięcie w linii i wywaliło mi dwie lampy z świetlówkami. jak mogę sprawdzić które elementy uległy uszkodzeniu? mam miernik uniwersalny i chęci. jak na razie to nie wystarcza, ale może dzięki Wam to sie zmieni. Nie chce już być ignorantem elektronicznym!
Jak ktoś może wytłumaczyć mi jak posprawdzać poszczególne elementy z góry b.dziekuję
MC
PS. na pewno poszły "rurki" - sprawdziłem, startery są OK - tez sprawdzałem.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2008 20:57   





Back to top
   
darga104@op.pl
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 03 Nov 2003
Posts: 220
Location: gdańsk

Post#2 25 Mar 2008 21:37   

Re: Jak sprawdzić co sie zepsuło w "świetlówce"


Witam.Coś koledze po drodze sprawdzania umknęło,w tym ciągu do
sprawdzenia i chyba do złomu dławiki.Nadaje się każdy przyrząd
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
trebuch1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Dec 2005
Posts: 678
Location: Kielce

Post#3 25 Mar 2008 21:41   

Re: Jak sprawdzić co sie zepsuło w "świetlówce"


W rurkach nalezy sprawdzić omomierzem żarniki. nalezy podłaczyc do miernika dwa wyprowadzenia z jednej strony a nastepnie dwa wyprowadzenie z drugiej strony swietłowki. Oba żarniki powinny mieć "przejscie". W lampie jest jeszcze dławik. Jego sprawdzenie to trudniejsza sprawa. Mozna porównać ile omów ma sprawny a ile podejrzany.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2008 21:41   





Back to top
   
JaMarcin
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 24 Mar 2008
Posts: 55
Location: Warszawa

Post#4 Post from the author of the topic 25 Mar 2008 22:38   

Re: Jak sprawdzić co sie zepsuło w "świetlówce"


świetlówki sprawdziłem w działającej oprawie, niestety nie chciały ze mną " współpracować" Wink, jutro wrzucę zdjęcie z środka obudowy. wtedy będzie lepiej wykazać co i jak sprawdzić.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2008 22:38   





Back to top
   
JaMarcin
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 24 Mar 2008
Posts: 55
Location: Warszawa

Post#5 Post from the author of the topic 27 Mar 2008 20:59   

Re: Jak sprawdzić co sie zepsuło w "świetlówce"


tak wygląda środek lampy, która uległa uszkodzeniu. Proszę o pomoc jak zdiagnozować poszczególne jej elementy.



A tak na przyszłość zdjęcia proszę wklejać w/g tego tematu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic971744.html [_OBCY_]

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
jatzek j
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 06 Nov 2007
Posts: 452
Location: strzelce opolskie

Post#6 28 Mar 2008 16:23   

Re: Jak sprawdzić co sie zepsuło w "świetlówce"


Siemanko.A może najprościej, nowe ,,rury'',w razie braku postępu za jakiś czas i tak będą znowu potrzebne.Jeżeli posiadasz działającą oprawę sprawa jest prosta.Metoda ,,podmiany,,praktycznie działa cuda.

Helpful message? + -

Back to top
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4200

Post#7 28 Mar 2008 22:45   

Re: Jak sprawdzić co sie zepsuło w "świetlówce"


Jak rura jest sprawna z oby stron (nie mogą być też zaczernione końcówki rury, bo to oznacza że już dogorywa) i ma przejście, a także starter przewodzi, to szukaj winy w stateczniku. Spróbuj zamienić go z innym. Kondensator spełnia rolę li tylko szybszego zapłonu rury i żeby nie było widocznego mrugania. Tymczasowo możesz go odłaczyć.

Helpful message? + -

Back to top
   
trebuch1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 06 Dec 2005
Posts: 678
Location: Kielce

Post#8 30 Mar 2008 11:28helpful post - solution   

Re: Jak sprawdzić co sie zepsuło w "świetlówce"


Wg zdjęcia lampa ma dwie świetłowki ponieważ zawiera dwa dławiki.
Pytanie: czy lampa tak się uszkodziła że przestały obie swietlówki swiecić? Wg mnie jest mało prawodopodobne ze uszkodziły się jednoczesnie dwa dławiki. Sprawdź ich rezystancje uzwojenia. Jesli są różne to jeden z nich jest "padnięty". Na obudowie dławika jest schemat
połaczeń świetlówki i startera.
Kondensator można sprawdzić omomierzem wskazówkowym. Po pownym czasie wskazówka powinna pokazywać "nieskończoność". Po odwróceniu biegunowości omomierz zauważy poprzedni ładunek i wskazówka po chwili pokaże nieskończoność. (uwaga! kondensator musi być rozładowany przed badaniem).
Sprawdzenie lampy:
1) sprawdzenie stanu świetlówek
2) sprawdzenie omomierzem połaczeń okablowania
3) sprawdzani napięcia 230V:
- na kablu zasilającym wewnatrz obudowy
- na biegunach świetlówek ( powinno być napięcie nawet jesli lampa nie świeci z jakiegos powodu) ; to napięcie jest podawane poprzez dławik.
4) Sprawdzenie stanu dławików (czy jest przejście z jakąś tam rezystancją której nie pamiętam )

Z dwóch lamp dwuświetlówkowych da się zrobić jedną sprawną świetlówkę i traktować ją jako tester pozostałych podzespołów.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Mar 2008 11:28helpful post - solution   





Back to top
   
JaMarcin
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 24 Mar 2008
Posts: 55
Location: Warszawa

Post#9 Post from the author of the topic 30 Mar 2008 22:57   

Re: Jak sprawdzić co sie zepsuło w "świetlówce"


Dzięki wszystkim!
z Waszą pomocą dałem radę...
po kilku podmiankach stała się jasność!!!
Cieszy mnie, że działa! ale jeszcze bardziej, że dowiedziałem sie czegoś i naprawiłem to sam!
jeszcze raz dzięki!

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> Jak sprawdzić co sie zepsuło w "świetlówce"
Page 1 of 1
Similar topics
Jak sprawdzić "na szybkiego" przy pomocy miernika (4)
jak sprawdzić napięcie na świetlówce cfl (4)
Czy możliwe żeby agregat "zastał sie " ? poradźcie (5)
Grundig "ELEGANCE"21\' nie chce sie zalaczyc... (3)
Drukarka HP 840C - czy serwisuje sie "pampersa"? (3)
Kyocera FS-680 - zapala sie lampka "toner" (3)
FS Amilo 1645 - Włącza sie za "N-tym" razem. (5)
"COŚ" sie stało z moim TV HELP !! (2)
DVD "Dual" nie włącza sie :( (4)
jak podłączyć amplituner aby wszystko było "halo" (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.566 seconds

elektroda.pl topic RSS feed