FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Propozycje,pomysły,żale...

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> GSM -> GSM Service -> Propozycje,pomysły,żale...
Author
Poziom 24
Poziom 24

Post#1 Post from the author of the topic 26 Mar 2008 02:59   

Propozycje,pomysły,żale...

Bardzo proszę użytkowników naszego kochanego działu GSM o zwracanie się do mnie w sprawach dotyczących forum GSM jak również o zgłaszanie propozycji i pomysłów na rozwój i kształtowanie działu.
Proszę również o zgłaszanie sugestii i ew. zastrzeżeń do pracy moderatorów a użytkowników z większym doświadczeniem w branży o raportowanie postów i tematów naruszających regulamin i zaniżających poziom forum.
Back to top

GSMUnlock
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 26 Mar 2008 13:31   

Re: Propozycje,pomysły,żale...

No Franiu, to Ci dam trochę roboty (tylko nie bij) :P

1. Dobrze by było rozciąć ten tort na kilka kawałków, bo to co tu się dzieje, to istne pomieszanie z poplątaniem, a mianowicie "Telefony Komórkowe GSM" to juz za duża działka i trza by rozparcelować na: "HARDWARE", "SOFTWARE" i "PIERDOŁY" (typu och, jak wgrać tapete, dzwonek itp)
2. Odkomercjalizować nieco ten bałagan (mam dziwne wrażenie, ze kilka sklepów za bardzo się tu reklamuje), ale (co dziwne) STOKŁOSY się uspokoił, za co CHWAŁA MU (Teraz Panie Ghost, to My możemy iść na piwo).
3. Nieco jednak uporzadkować to forum, aby za duzo rzeczy które nie powinny ujrzeć od razu światła dziennego, go nie ujrzały (och tak... lobbing).

No i jeszcze by sie znalazło parę rzeczy
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Mar 2008 13:31   

Back to top

FranekDolas
Poziom 24
Poziom 24

Post#3 Post from the author of the topic 26 Mar 2008 14:14   

GSMUnlock wrote:

3. Nieco jednak uporzadkować to forum, aby za duzo rzeczy które nie powinny ujrzeć od razu światła dziennego, go nie ujrzały (och tak... lobbing).

Z tym Maćku będzie inaczej.Nie będzie cenzury ponieważ i tak wszystko zawsze wypływa i nic na to nie poradzisz więc nie będzie udawania że król jest ubrany natomiast wszelkie niesprawdzone nowości które niosą ryzyko uwalenia telefonu będą tępione bezlitośnie.
Serwisanci i tak posiadają sprzęt bo jak wiesz bez tego dzisiaj daleko nie zajedziesz a jeśli ktoś koniecznie chce zaoszczędzić kilka złotych a potem zapłacić za naprawę mandat karny to jego sprawa.

Co do podziału temat jest otwarty i mile widziane są wszelkie propozycje.
Back to top

_GSM SERWISANT_
Poziom 2
Poziom 2

Post#4 26 Mar 2008 16:12   

Co do podziału to wydaje mi się, że bardzo dobry byłby podział typu Hardware, Software, i te inne pierdoły jak jak w grać tapety itp. Myślę że podziały na poszczególne marki Nokia, SE, Motorola itp nie ma co wprowadzać bo będzie zbyt duży młyn jak ktoś wchodzi na forum musi wtedy klikać każdy dział aby pomóc innym.

Pozdrawiam

Uwagi godne uwagi natomiast proszę na forum publicznym nie krytykować pracy moderatora.Jeśli jest jakiś problem proszę zgłaszać go do mnie.FranekDolas
Back to top

rpk
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 26 Mar 2008 16:56   

Mi się wydaje że sensowniej było by podzielić działy markami niż "HARDWARE", "SOFTWARE" i "PIERDOŁY" . Jak widać na innych forach i tak ludzie piszą gdzie popadnie a marki telefonu raczej niepomylą.
Back to top

FranekDolas
Poziom 24
Poziom 24

Post#6 Post from the author of the topic 26 Mar 2008 17:00   

Może wstępny podział na "Serwisowanie" i "Użytkowanie"?
Back to top

poochone
Poziom 25
Poziom 25

Post#7 26 Mar 2008 17:03   

Hargware, Software i Tak jak inni mowia Pierdoly (typu tapety dzwonki itp) a w poddzialach marki i platformy.
Nokia DCT3 DCT4 BB5 i inne platformy, bedzie bardziej przejzyscie i przyjaznie
Back to top

FranekDolas
Poziom 24
Poziom 24

Post#8 Post from the author of the topic 26 Mar 2008 17:04   

Marki w stylu techtronika odpadają,podział musi być logiczny ale mniej szczegółowy.
Back to top

tino2003
Poziom 26
Poziom 26

Post#9 26 Mar 2008 17:05   

FranekDolas wrote:
Może wstępny podział na "Serwisowanie" i "Użytkowanie"?

Przecież jest już dział "Użytkowy GSM PDA MDA PNA PND GPS" i wszelkie tematy podchodzące pod niego są tam przenoszone, jedynie przywrócić go do telefonów jako subforum jak kiedyś już było.
Back to top

_GSM SERWISANT_
Poziom 2
Poziom 2

Post#10 26 Mar 2008 17:13   

Warto również pomyśleć nad jakimś wewnetrznym regulaminem dla działu GSM, Wydaje mi się że ta branża jest inna niżwsztskie inne i forum telefonów komórkowych powinno mieć swój wewnętrzny regulamin, aby wszystko było jasne, by nie było sprzeczek na linii user ==> moderator.
Back to top

Fazii
Poziom 24
Poziom 24

Post#11 26 Mar 2008 17:37   

FranekDolas wrote:
Marki w stylu techtronika odpadają,podział musi być logiczny ale mniej szczegółowy.

Logiczne będzie rozgraniczenie forum na SW i HW, może faktycznie nie ma sensu rozbijać działu na poszczególne marki.

-> _GSM SERWISANT_, nie kombinuj z następnymi regulaminami ;) jest jeden ogólny i wszystkich dotyczy

Pozdrawiam
Fazii
Back to top

BenA3
Poziom 15
Poziom 15

Post#12 26 Mar 2008 17:59   

Podział jest konieczny. To co ja mogę dodać od siebie to brak przeszukiwania wątku, np. szukam coś o E50 w wątku bb5_dejan... to musze lecieć strona po stronie. A co do moich prywatnych życzeń to dajcie sobie na luz moderatorzy z ludźmi którzy nie wstawią gdzieś przecinka albo piszą bez polskich ogonków. Sam dostałem za to jakieś dwa ostrzeżenia - myślę ze to czysta głupota skoro nie ma rażących błędów a pisanie z ogonkami to naprawdę strata czasu. Co innego rażące błędy ortograficzne ale to już inna bajka. To jest internet a nie lekcja języka polskiego. Miały być żale więc są.Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Mar 2008 17:59   

Back to top

FranekDolas
Poziom 24
Poziom 24

Post#13 Post from the author of the topic 26 Mar 2008 18:05   

Co do możliwości przeszukiwania wątków nie jestem pewien czy w phpBB tak można - zapytam kogo trzeba,natomiast każdy z moderatorów GSM raczej niezbyt restrykcyjnie pilnuje drobnych niedociągnięć w pisowni ale jest regulamin który obowiązuje nas wszystkich i jeśli moderator z poza GSM coś takiego wychwyci i regulaminowo postąpi niestety nic na to nie poradzimy ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Mar 2008 18:05   

Back to top

Pschemek
Poziom 19
Poziom 19

Post#14 26 Mar 2008 18:40   

najważniejsze aby był porządkek to dobrze nazwać temat postu, proponuje: marka-model-typ_uszkodzenia-opis_uszkodzenia, np
1. siemens-c60-SW-wiesza sie
2. nokia-e51-HW-klawisze
3. LG-kg800-xx-kamera itp,

poza tym pokasowłbym posty w którym userzy wymieniają się uśmieszkami :)
Back to top

shooto
Poziom 10
Poziom 10

Post#15 27 Mar 2008 12:26   

myślę ,że przydałby sie dodatkowy podział na marki boxów, dużo userów zadaje pytania na temat poszczególnych boxów.
Back to top

dziekanone
Poziom 21
Poziom 21

Post#16 27 Mar 2008 12:29   

Jeśli miałoby istnieć podforum BOXY to moim zdaniem bez podziału na marki, tylko ogólnie.
Back to top

dickheadGSM
Poziom 22
Poziom 22

Post#17 27 Mar 2008 19:32   

Podzial na BOXY nie ma sensu. To nie z-frank :)
Back to top

FranekDolas
Poziom 24
Poziom 24

Post#18 Post from the author of the topic 27 Mar 2008 19:42   

Myślę że powinien powstać dział "Narzędzia Serwisowe" w którym zawarte byłyby urządzenia do SW jak i do HW.
Back to top

dickheadGSM
Poziom 22
Poziom 22

Post#19 27 Mar 2008 20:09   

FranekDolas wrote:
Myślę że powinien powstać dział "Narzędzia Serwisowe" w którym zawarte byłyby urządzenia do SW jak i do HW.

Tu jestem za.
Back to top

Hucul
Poziom 24
Poziom 24

Post#20 27 Mar 2008 20:22   

Może odświeżenie działu GSM spowoduje , że zacznę znowu do niego zaglądać , bo ostatnio nie było warto .
Co do pomysłu oddzielnego regulaminu - czym różni się GSM od reszty elektroniki ?? Myślę , że wystarczy główny regulamin .
Back to top

FranekDolas
Poziom 24
Poziom 24

Post#21 Post from the author of the topic 27 Mar 2008 20:48   

Nie ma mowy o oddzielnym regulaminie.
Back to top

+Gajowy
Poziom 19
Poziom 19

Post#22 27 Mar 2008 21:11   

male 'ale' dotyczace tego wewnetrznego podzialu..
HW : SW
powiedzmy laik - (tacy tutaj tez bywaja a przeciez nie chcemy ich od poczatku krytykowac), ktory z elektronika nie ma zbyt wiele wspolnego, skad moze wiedziec czy nie dzialajacy glosnik w jego tel to software badz hardware? Skad ma wiedziec gdzie umiescic post?
Back to top

PiM_FM
Poziom 20
Poziom 20

Post#23 27 Mar 2008 21:31   

jestem za wprowadzenie Działu "Narzędzia Serwisowe" ablo "Boxy" wtedy poumieszczać sretowniki manuale pinouty kalbi do naszysz skrzyneczek. Wtedy moze będzie koniec z pytaniami "kupiłem cruisera i co dalej POMOCY!!!!"
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Mar 2008 21:31   

Back to top

bbxb
Poziom 22
Poziom 22

Post#24 27 Mar 2008 21:39   

Najbardziej logiczny wydaje mi się podział na:
Użytkowanie telefonów GSM
[opis działu: jak wgrać dzwonek lub Javę, konfiguracja Internetu, kompatybilność, akcesoria etc.]

Naprawa telefonów GSM
[opis działu: usterki sprzętowo - softowe, modyfikacje, tuning, sprzęt serwisowy, wyposażenie serwisu, hurtownie GSM]

i dopiero w Naprawa telefonów GSM można zrobić podział na Boxy, SW, HW etc.

Pozdrawiam.
Back to top

Wasz3k
Poziom 19
Poziom 19

Post#25 27 Mar 2008 23:24   

FranekDolas wrote:

Myślę że to dobry pomysł :)
Back to top

lala166
Poziom 18
Poziom 18

Post#26 27 Mar 2008 23:37   

można by również dodać osobną GIEŁDĘ dla GSMu ..
Back to top

FranekDolas
Poziom 24
Poziom 24

Post#27 Post from the author of the topic 28 Mar 2008 00:25   

lala166 wrote:

Takiego działu raczej nie ma sensu tworzyć.Za duży zamęt będzie choć można by się nad tym zastanowić ale nie w formie giełdy tylko działu "Szukam Części" ponieważ każdy wie że czasem są rzeczy nie do kupienia a wielu z nas ma zasoby "dawców" .
Back to top

PiM_FM
Poziom 20
Poziom 20

Post#28 28 Mar 2008 00:38   

FranekDolas wrote:
lala166 wrote:

Takiego działu raczej nie ma sensu tworzyć.Za duży zamęt będzie choć można by się nad tym zastanowić ale nie w formie giełdy tylko działu "Szukam Części" ponieważ każdy wie że czasem są rzeczy nie do kupienia a wielu z nas ma zasoby "dawców" .

Założył bym temat taki jaki jest na grupie "Kupię... czyli to czego...."
Zeby nie było super reklamy to odpowiednio nagradzać takich "Czarków..." Czasami dość trudno z niektórymi częśćmi więc taki dział jak najbardziej pomocny
Back to top

ftb
Poziom 22
Poziom 22

Post#29 28 Mar 2008 03:28   

Witam...pewne okoliczności spowodowały że nie wchodzę na ogólny ale sprawa nawet niewielkiej zmiany w kierunku naprawy tego działu nie jest mi obojętna dlatego pzwolę sobie na kilka uwag..
++ zależy dla kogo ma być ten dział czy dla kompletnie zielonych (albo jeszcze zielonych)czy początkujących ale interesujących się telefonami więc wiedzących już choć trochę ludzi.Dla bardziej zaawansowanych np serwisanci itp..są już odpowiednie działy.
By oddzielić kompletnie zielonych dobrze rozwiązał to właśnie Techtronik wprowadzając konieczność udzielenia 10(teraz chyba tę liczbę zmniejszono) w miarę poprawnych odpowiedzi by mógł kandydat na usera zakładać własne posty.
++ co do przestrzegania poprawnej pisowni i języka to jak najbardziej należy przestrzegać regulaminu (i poprawnej pisowni łącznie z ogonkami) lecz oczywiście bez przesady tzn nie robić wielkiego problemu jeśli ktoś zgubił ten ogonek.Przesada zarówno w tolerowaniu jak i zbyt sztywnym przestrzeganiu przez modów zawsze jest szkodliwa...tak uważam.
++ czy dzielić telefony na marki itd.Jeśli mamy zbyt dużo postów i robi się bur*** (a tak jest od dawna na ogólnym) to najprostrzym rozwiązaniem jest podział na kilka przynajmniej działów wdlg..jakiegoś logicznego klucza.Może być choćby ten na soft i hw..jednak podział na marki nie odrzucał bym tak łatwo.Dlaczego ..bo ilość komórek różnych producentów różni się zasadniczo a więc i odpowiednio do tego układają się posty.Najwięcej jest dotyczących pewnie Noki,dalej SE , Motoroli lub Samsungów.Można to jakoś policzyć.Ja poza SW i HW jednak wydzielił bym jeszcze np na:
Nokia....SE-Samsung-Motorola.... Inne marki,lub ew inna kombinacja ale jednak.To moim oczywiście zdaniem znacznie uporządkuje forum.Dodanie Boxów też nie zły pomysł ale jeden dział dla wszystkich bo jak słusznie zauważył Fazii bardziej szczegółowy podział czyli rozdrobnienie zarazem przynajmniej narazie mogło by zaszkodzić.
To tak najważniejsze uwagi z mojej strony..

pozdrawiam...ftb
Back to top

Wasz3k
Poziom 19
Poziom 19

Post#30 28 Mar 2008 15:32   

Code:
Logiczne będzie rozgraniczenie forum na SW i HW, może faktycznie nie ma sensu rozbijać działu na poszczególne marki.

Zgadzam się z tobą...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> GSM -> GSM Service -> Propozycje,pomysły,żale...
Page 1 of 6 Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Page generation time: 0.097 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed