FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Szukam osoby, która wykona mały wyświetlacz na matrycach LED

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Advertisements and Business Electronics -> Szukam osoby, która wykona mały wyświetlacz na matrycach LED
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#1 Post from the author of the topic 28 Mar 2008 20:32   

Witam.
Poszukuję kogoś, kto wykona dla mnie projekt małego wyświetlacza z matryc LED. Chodzi o to, żeby wyświetlacz składał się z 4-5 takich matryc i za pomocą kilku przycisków można było wprowadzić dowolny tekst, liczbę lub jakiś znaczek (uśmiech, serce, strzałkę itp.). Jeśli tekst zmieściłby się na wyświetlaczu to żeby był stały, a jeśli byłby za długi, to żeby przesuwał się np. z lewej do prawej strony. Chciałbym żeby cały układ był możliwie jak najmniejszy i jak najtańszy. Jestem początkującym elektronikiem-hobbystą i nie mam jeszcze zbyt dużej wiedzy. Można by powiedzieć, że moja wiedza jest bardzo znikoma. Kiedyś widziałem taki fajny mały wyświetlacz na koszulce... Jestem ciekawy jak takie coś można zrobić. Jeśli jest ktoś, kto podjąłby się zrobienia czegoś takiego lub może ma jakiś podobny projekt, proszę pisać. Ze względu na to, iż jestem początkującym, chciałbym, aby do projektu dołączyć spis elementów, schemat płytki wraz z rozmieszczeniem elementów, program do mikrokontrolera i jakieś porady co do konstrukcji. jednym słowem mówiąc, wszystko co będzie potrzebne do skonstruowania takiego wyświetlacza. żebym był w stanie sam coś takiego złożyć. mam nadzieję, że znajdzie się ktoś taki, kto coś takiego dla mnie wykona.
Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Mar 2008 20:32   

Back to top

Balu
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 28 Mar 2008 22:21   

Re: Szukam osoby, która wykona mały wyświetlacz na matrycach

Obawiam się, ze cena będzie nieakceptowalna dla Ciebie niestety...
Takie rzeczy to za minimum 500....1000zł...
Back to top

tolo2
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 28 Mar 2008 22:28   

Skoro jesteś początkującym elektronikiem to nie ucz się pływac' na środku jeziora tylko popluskaj się najpierw trochę po brzegu.Urządzenie które chciałbyś zrobic' jest tylko z ...pozoru proste...,na pewno jest pracochłonne i wymaga pewnej wiedzy z zakresu elektroniki.Takie urządzenie jesteś w stanie zrobic' sam ale jeszcze nie na tym etapie.Przykro mi że ci to wszystko mówię,ale taka jest prawda.Spróbuj ewentualnie zainteresowac' tym pomysłem kolegów z działu ....kontrukcje DIY....
Back to top

slomir17
Poziom 7
Poziom 7

Post#4 Post from the author of the topic 28 Mar 2008 23:34   

A gdyby to uprościć i zapisać do pamięci po prostu jakieś wyrazy, czy krótkie zdania i potem za pomocą przycisków po prostu wywoływać z pamięci te zdania lub pojedyncze wyrazy i wyświetlać je na wyświetlaczu? Tak powinno być prościej i taniej chyba co? A może wy macie jakiś inny sposób na uproszczenie tego, żeby zredukować koszty?
Back to top

Balu
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 28 Mar 2008 23:45   

Tak zastosować wyświetlacz lcd 2x16:)
Sorry takie matryce to jest większa rzecz, Poza tym, nie pisz tutaj tylko w mikrokontrolery, bo się administracja będzie wściekać (i słusznie):)
Back to top

slomir17
Poziom 7
Poziom 7

Post#6 Post from the author of the topic 29 Mar 2008 00:00   

No tak, tylko ze chciałbym, żeby to było widoczne z odległości... Na wyświetlaczu lcd 2x16 to chyba nic nie będzie widać, jeśli się dobrze nie przyjrzy.. A jeśli piszę w złym dziale to przepraszam, ale z tego co tu widziałem i czytałem, to ten dział wydał mi się najbardziej odpowiedni.. Poza tym teraz to już chyba nie da rady tego przenieść do innego działu, tak mi się przynajmniej wydaje.
Dodano: 2903.2008.
Czy ktoś mógłby uprościć to co opisałem na początku tak, aby koszt wykonania był dużo niższy niż te 500-1000 zł... Głównie chodzi o to, żeby na wyświetlaczu wyświetlać jakieś krótkie komunikaty i żeby można je było sobie jakoś samemu wpisywać. Wyświetlacz może być zrobiony z czegokolwiek, tylko żeby napis był widoczny z odległości. Czy ktoś jest w stanie takie coś wykonać?
Back to top

Mister_one
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 03 Apr 2008 17:14   

Witam,

zostało mi kilka PCB z takiej tablicy diodowej (sama płytka bez części). Pcb o wymiarach ok 300mm na 100mm na której można przylutować ok 300 diod LED 5mm (wysokość znaku 8 led), drivery sterujące etc. Płyty można łączyć szeregowo osiągając w zasadzie dowolną długość. Jeżeli byłbyś chętny, to mogę odsprzedać po kosztach takie płytki. Dodatkowo potrzeba jest jeszcze płytka z procesorem który by tym sterował. Jeżeli jesteś zainteresowany to pisz na priv: wojpie(malpa)poczta.onet.pl

Pozdrawiam
M
Back to top

asembler
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 03 Apr 2008 18:06   

Mam coś takiego. tylko musisz okreslic dokładnie rozdzielczość wyswietlacza i z jakiej odległosci ma byc widoczne bo pewna odległosc dla astronoma to tez odległośc w parsekach na przykład.

Szukam osoby, która wykona mały wyświetlacz na matrycach LEDSzukam osoby, która wykona mały wyświetlacz na matrycach LED

co to za płytki masz jakiej firmy?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Apr 2008 18:06   

Back to top

slomir17
Poziom 7
Poziom 7

Post#9 Post from the author of the topic 06 Apr 2008 18:16   

Niestety ten wyświetlacz, który prezentujesz, nie jest tym czego oczekiwałem... Na tym Twoim raczej nie da się zrobić ruchomych napisów, ponieważ jest zbudowany, jakby z 4 osobnych fragmentów i pomiędzy dwoma jest większa przerwa. Poza tym jest dużo za duży... Potrzebowałbym wyświetlacz o rozmiarach ok 4x10 cm na którym zmieściłyby się ok 3-4 znaki. Dzięki za fatygę i sorry, że dopiero odpisuję.
Back to top

asembler
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 06 Apr 2008 18:44   

Tylko dlatego ze nie dałem diod bo po co jak i tak by nie swieciły
Te płytki mozna łaczyc szeregowo az do 6 m długości.
Oczywiscie przesuwne napisy i stałe tez mozna wyświetlać.
Na 3-4 znakach nie da sie zrobic przesuwających sie napisów bo nic nie bedzie widać
Szkoda że dopiero teraz napisałeś jakie mają być rozmiary tego wyświetlacza , bo okazuje sie ze wszystkie powyższe posty są bez sensu.

Dodano po 17 [minuty]:

Może taniej bedzie zastosować wyświetlacz LCD?
Tu masz wyswietlacz mniej wiecej 4x10cm

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Apr 2008 18:44   

Back to top

slomir17
Poziom 7
Poziom 7

Post#11 Post from the author of the topic 06 Apr 2008 19:47   

No może i taniej, ale taki wyświetlacz chyba nie będzie widoczny... A co do przesuwających się napisów, to widziałem gdzieś taki wyświetlacz z 3 czy 4 znakami i przesuwającymi się napisami i było widać...
Back to top

asembler
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 06 Apr 2008 20:03   

Moze ten co widziałeś i widoczny był ale czy czytelny?

Z drugiej strony LCD bedzie widoczny dobrze rówbież w dzień.
No cóż ja tylko proponuje zrobisz jak zechcesz. Proponowałem na niewieskich diodach ale jak ty nie mozesz sobie wyobrazic ze sterowanie jest zrobione a reszte możesz sam dorobić. Chyba ze chcesz zeby ci wszystko zrobić to podaj cenę wtedy sie okaże czy sie ktokolwiek zgłosi.
pozdrawiam
Back to top

slomir17
Poziom 7
Poziom 7

Post#13 Post from the author of the topic 11 Apr 2008 16:56   

Z tego ci widzę, to oba projekty które mi proponujesz (na diodach LED i na LCD) są to jakieś termometry czy też zegarki... Ja potrzebuję mały wyświetlacz który będzie energię czerpał z jakichś małych baterii i za pomocą kilku miniaturowych przycisków będzie można wprowadzić dowolny tekst, który będzie się wyświetlał... Nie wiem na jakiej zasadzie działają te wyświetlacze, które mi proponujesz.. Jeśli mógłbyś to opisz działanie tych wyświetlaczy, w jaki sposób wprowadza się do nich znaki, jak sa zasilane, co jest potrzebne do ich wykonania (orientacyjnie), koszt wykonania takiego wyświetlacza i koszt elementów potrzebnych do budowy (orientacyjnie). Pozdrawiam
Back to top

asembler
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 15 Apr 2008 18:49   

Na diodach LED to raczej akumulator niz małe bateryjki. Wprowadzanie danych z pomocą UART i programu na PC. Mozna tez za pomocą klawiatury od PC podpietej bezposrednio do wyswietlacza. Kolejna metoda to za pomocą 3 klawiszy. To że akurat wyswietla sie na wyswietlaczu temperatura nie oznacza ze nie mozna wyswietlić innych liter.
Back to top

slomir17
Poziom 7
Poziom 7

Post#15 Post from the author of the topic 18 Apr 2008 21:57   

A czy dałoby radę zrobić taki wyświetlacz na matrycach led? Byłoby mniej lutowania i w ogóle... Z tymi 3 przyciskami byłoby świetnie. Jeśli dałoby radę zrobić to na matrycach led to byłoby idealnie! Myślę, że wtedy można by było zasilać to dwiema okrągłymi bateryjkami i powinny chwilę potrzymać...
Back to top

Balu
Poziom 24
Poziom 24

Post#16 19 Apr 2008 00:16   

Jeśli przez okrągłe baterie rozumiesz CR2032 to chyba drwisz...
Back to top

asembler
Poziom 22
Poziom 22

Post#17 20 Apr 2008 16:10   

Nie znajdziesz osoby, która wykona mały wyświetlacz na matry

Jedna matryca 8x8 pobierze 250mA przy wypełnieniu 40% przy 4 matrycach to masz 1 A nie licząc sterowania, czyli masz racje troche potrzyma 5 paluszków jakies 30 minut max
Powiedz do czego ci takie urządzenie?
Back to top

fiskusmati
Poziom 20
Poziom 20

Post#18 01 Aug 2008 21:28   

a ja obawiam się ze cie zaskocze, własnie zrobiłem taki wyswietlacz koszt całkowity 80ok.zł 10 znaków

mały ale zawsze cos. 200led

mogę ci za 100zł zrobic większy np 300 moze nawet 400led ale pamiętaj ze robie to tylko ja sam a nie dajesz mi gotowe matryce, cvzegos takiego nie zrobię, mozesz mi zlecic wykonanie takiego ledeka ale tylko włacasz potem czekasz na ekran 2 tygodnie. robota ręczna nie to co chinskie maszyny.

Mogę wykonac duzo duzo większe jezeli chcesz

Dodano po godzinie:

wyswiatlacz zrobię i kilkola przyciskami będzie mozna zmieniec tekst lub grafikę, nie mam sterowników do wsywiataczów bo ich nie opracowałem , tyklo na zasadzie że mozna miec zapisanych w pamięci kilka informacjii lub ustawic aby same się zmieniały np. co 5 sekund.
Back to top

RAPELC
Poziom 15
Poziom 15

Post#19 02 Aug 2008 08:20   

fiskusmati - Co to za matryce LED? bo cena jest ciekawa. Podaj szczegóły, wymiary, ile LED w rzędzie i ile kolumn (najlepiej szkic z wymiarami). Może zahandlujemy, ile tego masz?
Back to top

fiskusmati
Poziom 20
Poziom 20

Post#20 02 Aug 2008 14:14   

nie mam tylko robie sam :D

Robie płytki metodą trawienia i zelazkiem wierce otwory lutuje i tyle :)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1066451&sid=17ff4e34961047a645a24b4bcc9c6aa8 zobacz tu
wyswietlacz 80zł + 10 zł obudowa

wymiary wyswietlacz ok. 22cm x 3cm wymiart płytki 30cm x 10cm

diody : 5x40 tylko pamiętaj to jest bez dobrego steronika, nie będziesz mógł tak poprostu wplepać w klawiaturce co chcesz

mogę opracowac cos takiego ze bys tobie klikał na klawiaturne na przycisk i na ekranie ta dioda się zapali, ale wprowadzanie znaków i grafik było by czasochłonne... Najlepiej jak chciałbys to wykorzystac do wyswietlania tesktu ktory nie jest od niczego uzależniony np.temperetura, godzina

temperature mogę zrobic ale musiał bum kupic to: http://www.nordelektronikplus.pl/oferta_det.asp?show=0&g=28&pg=0&sg=1&id=39&los=0,758611 wtedy na wyswietlaczu mozna by było prowadzic odczyt tempetarury ok 17 - 28 stopni C na wyseletlacz było by wyswietlana tempetrtura w posiaci liczb

jezeli sie zdecydujesz musisz jeszcze trochę poczekac, ponieważ robię wyseietlacz teraz komus innemu.
bizes:D

ale jak chcesz to niedługo będę miał wyswietlacz 200 led własnie 5 x 40 led
Back to top

Balu
Poziom 24
Poziom 24

Post#21 02 Aug 2008 15:57   

Sorry kolego, ale to co próbujesz tą matrycą prezentować, to żenada jest :> NIE MASZ JESZCZE NIC, a nawet jak już polutujesz będą to SAME dioody na module...Poza tym lutowane z pojedynczych diód moduły to porażka jest :]
(Estetyczna)
Łukasz
Back to top

ACULA
Poziom 23
Poziom 23

Post#22 02 Aug 2008 22:09   

Balu wrote:
..Poza tym lutowane z pojedynczych diód moduły to porażka jest :]

Tu akurat można polemizować pomiędzy małymi amatorskimi matrycami a profesjonalnymi.
Nie wnikam czy on to polutował estetycznie czy nie, ale moduły z pojedyńczych diod mają jedną podstawową zaletę która odróżnia je od tandetnych paneli.
Proponuję zwrócić uwagę na kąty świecenia diod i paneli. Dioda ma kilkadziesiąt stopni w pionie i ok 120 w poziomie, dodatkowo są jaśniejsze oraz dostępne w kolorze bursztynowym co jest wskazane w niektórych zastosowaniach (motoryzacja). Mają specjalne spłaszczone soczewki.
Na panelach można budować sobie małe wyświetlacze, takie jak w Makro po 300zł.
Zresztą teraz po przejściu na SMD nie ma w ogóle problemu z montażem takich matryc. W poprzedniej firmie produkowaliśmy tablice składajace się z matryc (pojedyńcza matryca 2500 diod).
Teraz oprogramowuję coś mniejszego ale RGB
Back to top

Balu
Poziom 24
Poziom 24

Post#23 02 Aug 2008 22:39   

Si w montażu automatycznym pewnie. Ale nie w montażu jednostkowym...
Back to top

ACULA
Poziom 23
Poziom 23

Post#24 03 Aug 2008 09:22   

W ręcznym również. Po prostu używa się plastikowych matryc do ułożenia diod i to wszystko.
Najpierw wkładasz diody w płytkę, potem nakładasz matrycę, odwracasz płytkę z matrycą i lutujesz. Każda dioda jest wlutowana równusieńko. Matryca 1000 led przewlekanych to 15 minut roboty ;)
Maszyna nie wstawi Ci diod na odpowiednią odległość od płytki. Wysokość jest bardzo ważna gdyż czasami matryca dochodzi do 60 stopni w temp. pokojowej.
Back to top

fiskusmati
Poziom 20
Poziom 20

Post#25 03 Aug 2008 12:37   

ja najpierw wsadzam nózki diód w otwory na płytce potem na diody nakładam plexe zwyeiertami na diody plexe przyklejam na chwilę do pcb potem wszytko odwracam odklejam i lutuje. :D potem palnikiem grzeję cyne aby się ładnie dopasowywała i rozprowadzała, jest eststycznie.

Dodano po 52 [sekundy]:

i równo ponieważ plexe wierci maszyna
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Aug 2008 12:37   

Back to top

misiupan
Poziom 22
Poziom 22

Post#26 05 Aug 2008 05:38   

Na alledrogo dostępne są takie zabaweczki , działają na dwie baterie CR.... , zastanawiałem się czy nie kupić , wydrapać ledy i podłączyć się z dużymi matrycami led , oczywiście drivery są konieczne i osobne zasilanie .Być może ciebie coś takiego zainteresuje ? niebieski widziałem po 75 zł, czerwony po 25 zł.
Back to top

fiskusmati
Poziom 20
Poziom 20

Post#27 05 Aug 2008 13:20   

no to moje tez jes bez diajverów tylko że dłuższe i zielone
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Advertisements and Business Electronics -> Szukam osoby, która wykona mały wyświetlacz na matrycach LED
Page 1 of 1
Similar topics
Szukam osoby z chwilą czasu, która wykona schemat montażowy (6)
Szukam osoby która wykona urządzenie do pomiaru czasu... (3)
Szukam osoby która wykona mi płytkę PCB (3)
Szukam osoby, która wykona sterowanie do silnika DC (1)
Szukam osoby która wykona układ elektroniczny (2)
Szukam osoby która wykona układ (1)
Szukam osoby która wykona obudowe do TV (7)
[Zlecę] Szukam osoby, która wykona przerywacz kierunkowskazów ze schematu . (4)
Poszukuje osoby która wykona płytke... (3)
Nieaktualne - Poszukuję osoby która wykona stoper (7)

Page generation time: 0.288 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed