| Author |
sundecade Poziom 11

|
30 Mar 2008 00:03 Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
mam takie pytanie może nieco z innej beczki niż pozostałe na foum.. Otóż poszukuję wszystkich mozliwych informacji na temat sterowników PLC. Ich charakterystyka. Szukałem na google, ale nie znalazłem nic porzadnego (moze zle szukalem) Posiada ktos z obecnych cos interesującego ?
Pozdrawiam
Mam jedno pytanie.. otóż mamy w szkole sterowniki Siemensa S7-200 na których przeprowadzamy cwiczenia. Mam ten program w domu jednak nie da się zrobic symulacji nawet na samym komputerze. Czy mozna kupic a jesli tak to za ile ( wiem ile kosztują dwusetki ) ale chodzi mi o jakiś symulator czy program w ktorym bede mial mozłiwość sprawdzenia ćwiczenia
|
|
| Back to top |
|
 |
DARREK Poziom 17

|
|
| Back to top |
|
 |
sundecade Poziom 11

|
30 Mar 2008 10:04 Re: Charakterystyka PLC |
|
|
|
A wiek ktoś coś odnośnie zbocza opadającego (?) chodzi mi głównie o charakterystykę działania sterownika
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Mar 2008 10:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
roks Poziom 18

|
30 Mar 2008 10:53 Re: Charakterystyka PLC |
|
|
|
witam
Zbocze opadające generuje "1" w momencie kiedy stan sygnału zmienia się z "1" na "0" .
pozdrowienia
|
|
| Back to top |
|
 |
sundecade Poziom 11

|
30 Mar 2008 10:56 Re: Charakterystyka PLC |
|
|
|
A gdzie mozna znalezc takie informacje ? szukałem na google ale z marnym skutkiem :/
|
|
| Back to top |
|
 |
DARREK Poziom 17

|
|
| Back to top |
|
 |
mmacura Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
matuti Poziom 5

|
30 Sep 2008 14:26 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
Materiały o S7 300 i ich modułach
| Filename: |
S7-300.part1.rar |
 Download |
| Contents: |
Instrukc...300.pdf
, Jednostki CPU 1.PDF
, Jednostki CPU 2.PDF
, S7300 - ...OWE.PDF
, S7300 - ...OWE.PDF
See all... |
| Filesize: |
9 MB |
| Punkty: |
12.8 = 10.8 for transfer + 2 for the user (set manually) |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Sep 2008 14:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
matuti Poziom 5

|
30 Sep 2008 14:35 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
Materiały o S7 300 i ich modułach po polsku
S7-300.part2.rar |
 Download |
S7300 - ...OWE.PDF
, S7300 - ...JSU.PDF
, S7300 - ...OWE.PDF
, S7300 - ...ANE.PDF
, S7300 - ...485.PDF
, S7300 - ...TPA.PDF
, S7300 - ...ECT.PDF
, S7300 - ...CZE.PDF
, MODUŁY
, S7-300
See all... |
6.99 MB |
9.388 = 8.388 for transfer + 1 for the user (set manually) |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Sep 2008 14:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
matuti Poziom 5

|
30 Sep 2008 14:37 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
Materiały o S7 200 po polsku
S7-200.rar |
 Download |
S7_200.pdf
, S7-200
See all... |
122.04 KB |
2 = 0.00 for transfer + 2 for the user (set manually) |
|
|
| Back to top |
|
 |
arkady_pl Poziom 18

|
01 Oct 2008 14:43 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
A ja myślę, że ktoś zadał sprytne pytanie z tym opadającym zboczem, bo najczęściej w sterownikach jest blok reagujący na zbocze narastające :) A wystarczy wóczas dodac negację na wejściu (np. użyć styków NC)
Nie bardzo tylko rozumiem pytanie o charakterystykę działania sterownika w funkcji zbocza opadającego.... poproszę o wyjasnienie.
|
|
| Back to top |
|
 |
andy1955 Poziom 18

|
01 Oct 2008 18:27 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
w S5 nie ma gotowych bloków FP i FN .trzeba więc zaprogramować flanki.
Może ten załącznik wyjaśni na czy rzecz polega.
flanki.xls |
 Download |
|
17.5 KB |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
shadoweyes Poziom 16

|
14 Oct 2008 21:20 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
Sterownik wykrywa zmianę sygnału z 1 na 0. Jednak nie następuje to tak jak w przerzutnikach reagujących na zbocze. Sterownik sprawdza zmianę stanu co cykl co powoduje, może nie wykryć zmiany zbocza jeśli nastąpiła kilkukrotnie podczas cyklu.
|
|
| Back to top |
|
 |
arkady_pl Poziom 18

|
14 Oct 2008 21:54 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
| shadoweyes wrote: |
| Sterownik wykrywa zmianę sygnału z 1 na 0. Jednak nie następuje to tak jak w przerzutnikach reagujących na zbocze. Sterownik sprawdza zmianę stanu co cykl co powoduje, może nie wykryć zmiany zbocza jeśli nastąpiła kilkukrotnie podczas cyklu. |
Piszesz o wszystkich sterownikach ogólnie czy o konkretnym modelu?
Wiele zależy od wewnętrznej budowy samego portu wejściowego.
Najczęściej w dokumetacji jest napisane jak długo musi trwać stabilny stan 0 lub 1) aby sterownik go odnotował.
Zatem zbadanie czy pojawiło sie zbocze wymaga dwóch cykli, gdyż przy pierwszym sterownik zapamięta obecny stan a przy kolejnym odnotuje zmianę.
To co warte jest zapamietania, to wskazówka, że urządzenie analizujące zmiany sygnału powinno byc o rząd wielkości szybsze niż analizowany sygnał. Praca z sygnałami rzedu 20ns przy pomocy sterownika, który ma cykl rzędu 10ns jest błędem.
W takiej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest odpowiednia sprzętowa budowa wewnętrzna samego portu.
|
|
| Back to top |
|
 |
arwit Poziom 18

|
15 Oct 2008 11:56 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
| Quote: |
To co warte jest zapamietania, to wskazówka, że urządzenie analizujące zmiany sygnału powinno byc o rząd wielkości szybsze niż analizowany sygnał. Praca z sygnałami rzedu 20ns przy pomocy sterownika, który ma cykl rzędu 10ns jest błędem.
|
Chyba kolego trochę przesadziłeś. Wg Twierdzenia Kotielnikowa-Shannona
"Sygnał ciągły może być ponownie wiernie odtworzony z sygnału dyskretnego, jeśli był próbkowany z częstotliwością co najmniej dwa razy większą od granicznej częstotliwości swego widma." Czyli dla prawidłowej późniejszej interpretacji sygnału ciągłego wystarczy że był przedtem przekształcany na dyskretny z częstotliwością 2x większa od max częstotliwości sygnału ciągłego.
Oczywiście tyle teoria. W tym konkretnym przypadku wystarczy aby sygnał dwustanowy był stabilny przez dwa okresy obiegu pętli programowej (no dla pewności trzy) ale wymaganie o rząd wielkości (czyli 10) to trochę za dużo.
|
|
| Back to top |
|
 |
arkady_pl Poziom 18

|
15 Oct 2008 12:29 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
| arwit wrote: |
|
Chyba kolego trochę przesadziłeś. Wg Twierdzenia Kotielnikowa-Shannona
"Sygnał ciągły może być ponownie wiernie odtworzony z sygnału dyskretnego, jeśli był próbkowany z częstotliwością co najmniej dwa razy większą od granicznej częstotliwości swego widma." Czyli dla prawidłowej późniejszej interpretacji sygnału ciągłego wystarczy że był przedtem przekształcany na dyskretny z częstotliwością 2x większa od max częstotliwości sygnału ciągłego.
Oczywiście tyle teoria. W tym konkretnym przypadku wystarczy aby sygnał dwustanowy był stabilny przez dwa okresy obiegu pętli programowej (no dla pewności trzy) ale wymaganie o rząd wielkości (czyli 10) to trochę za dużo. |
Masz rację w tym co piszesz o odtworzeniu sygnału, a ja jednocześnie nie przesadziłem. Napisałeś o próbkowaniu sygnału analogowego(w przybliżeniu sinusoidalnego) i jego odtwarzaniu, ja natomiast pisałem o rozpoznawaniu bardzo stromego zbocza - wskrajnym przypadku natychmiastowego zaniku sygnału czyli sygnału prostokątnego.
Pozdrawiam.
Dodano po 13 [minuty]:
| arwit wrote: |
| W tym konkretnym przypadku wystarczy aby sygnał dwustanowy był stabilny przez dwa okresy obiegu pętli programowej (no dla pewności trzy) ale wymaganie o rząd wielkości (czyli 10) to trochę za dużo. |
Zakładasz ideał. Pamiętasz napewno, że sygnały idealne sa tylko w książkach i na studenckich wykresach. W rzeczywistości kazdy sygnał ma zbocze opadające, które nie jest idealnie pionowe, ma również zbocze narastające i często są też przepięcia. Wiesz także, że pomiędzy stanem logicznym "0" oraz "1" jest martwa strefa. Zatem Twój sygnał musi mieć czas na to aby z "1" przejśc w stan "0". Jeśli piszemy o krótkich czasach, to czas opadania i narastania zaczynają miec duże znaczenie. Przy próbkowaniu T/6 masz 3 próbki na stan "0" i 3 próbki na stan "1". Zatem może się wydarzyć, że tylko jedna próbka trafi w "idealne" zero logiczne i tylko jedna w jedynkę.
A jeśli ograniczymy to do Twoje wersji "dwa okresy obiegu pętli programowej" ???? Może się często trafiać, ze w trakcie próbkowania będzie następowała zmiana sygnału, czyli w chwili analizy sygnał nie będzie stabliny. A wszycy producenci piszą o "stablinym stanie".
Stąd moje x10.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
shadoweyes Poziom 16

|
15 Oct 2008 13:34 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
Sterownik sprawdza stany wyjść i wejść na początku cyklu programowego potem może się dziać co chce na wejściu. Dopiero po rozpoczęciu kolejnego cyklu sprawdza ponownie wejście. Są moduły które wykrywają zbocza i nawet zapamiętują ile razy się to się zdarzyło podczas cyklu. Praktycznie każdy sterownik PLC działa w ten sposób. Dlatego sprawdzając zbocze w sterownikach PLC porównujemy stany wejść w kolejnych cyklach programowych. Wejścia sterownika zazwyczaj mają filtr ograniczający częstotliwość sygnałów na wejściu cyfrowym.
|
|
| Back to top |
|
 |
arwit Poziom 18

|
15 Oct 2008 13:36 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
Witam!
Kolego arkady_pl przecie wyraźnie napisałem sygnał stabilny a więc taki który zajął już jeden z dwóch stanów stabilnych 1 lub 0 co ma więc do tego czas opadania i narastania.
A wszycy producenci piszą o "stablinym stanie".
Stąd moje x10.
Pozdrawiam. |
No właśnie.
Przy analizie stanów niestabilnych to i twoje 10x możne okazać się za mało.
Kolego shadoweyes wyjścia nie sa sprawdzane na początku cyklu programowego a uaktualniane (wystawine) na końcu cyklu programowego. to jednak zasadnicza różnica.
|
|
| Back to top |
|
 |
owenpe Poziom 15

|
15 Oct 2008 13:50 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
| sundecade wrote: |
| Czy mozna kupic a jesli tak to za ile ( wiem ile kosztują dwusetki ) ale chodzi mi o jakiś symulator czy program w ktorym bede mial mozłiwość sprawdzenia ćwiczenia |
Z tego co mi wiadomo do s7-200 nie ma zadnego symulatora, wiec jesli nie masz sterownika, to nie sprawdzisz programu
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Oct 2008 13:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
shadoweyes Poziom 16

|
15 Oct 2008 19:04 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
Kolego poczytaj książki. Sterownika na początku cyklu odczytuje stany wejść,wykonuje operacje na otrzymanych danych i na końcu uaktualnia wyjścia. Proszę zajrzeć do normy IEC61131 lub książki "S5/S7 Windows Programowanie i symulacja sterowników PLC firmy SIEMENS" czy "Programowanie sterowników PLC" tam jest wszystko w szczegółach.
Symulator do S7-200 istnieje można go znaleźć na emule.
Dodano po 8 [minuty]:
Wcześniej się trochę rozpędziłem i nie zauważyłem ze napisałem o wyjściach też a myślałem tylko o wejściach.
Tak wyjścia są uaktualniane na końcu cyklu.
Powoduje to, że sterownik po gubi część sygnału jeśli podamy mu sygnał o większej częstotliwości niż jego cykl (Fs<1/Tcyklu).
Czas cyklu w sterowniku możemy sami ustawić.
|
|
| Back to top |
|
 |
arkady_pl Poziom 18

|
19 Oct 2008 11:50 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
| shadoweyes wrote: |
| Symulator do S7-200 istnieje można go znaleźć na emule. |
Legalny?
|
|
| Back to top |
|
 |
shadoweyes Poziom 16

|
19 Oct 2008 13:30 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
Jeśli zarejestrujesz to legalny, bo wtedy dostaniesz swój kod aktywacji i licencję. Jeśli nie to jesteś piratem.
Dodano po 29 [minuty]:
To strona do jednego z symulatorów S7-200:
http://personales.ya.com/canalPLC
Dodano po 8 [minuty]:
Jeszcze strona do symulatorów S7-300 i S5:
http://www.mhj-software.com/de/
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_ka Poziom 18

|
30 Oct 2008 00:58 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
[quote="arwit"] Chyba kolego trochę przesadziłeś. Wg Twierdzenia Kotielnikowa-Shannona
Oczywiście tyle teoria. W tym konkretnym przypadku wystarczy aby sygnał dwustanowy był stabilny przez dwa okresy obiegu pętli programowej (no dla pewności trzy) ale wymaganie o rząd wielkości (czyli 10) to trochę za dużo.[/quote]
Piękna teoria. Jest super tylko jak zaczniesz realizować jakiś sterownik wg. niej to będziesz miał poważne problemy ze stabilną pracą. Ja z problemem zgrubnego szacowania fazy sygnału f=100Hz walczyłem sterownikiem PLC. W końcu stwierdziłem, że pomimo szybkich we do 100kHz PLC jest za słaby. Dobudowałem obok układ który mi ten problem załatwił (home made :D). W końcu maszyna zaczęła pracować stabilnie 24h/dobę.
|
|
| Back to top |
|
 |
multiprojekt_kg Poziom 10

|
31 Oct 2008 12:22 Re: Pytanie o sterowniki PLC !! |
|
|
|
witam,
naukę programowania można również rozpocząć od PLC FATEK.
więcej informacji: www.multiprojekt.com.pl
oprogramowanie bezpłatne.
Krzysztof Gołąb
MULTIPROJEKT
|
|
| Back to top |
|
 |