FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Pytanie o sterowniki PLC !!

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Pytanie o sterowniki PLC !!
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 30 Mar 2008 00:03   

Pytanie o sterowniki PLC !!

mam takie pytanie może nieco z innej beczki niż pozostałe na foum.. Otóż poszukuję wszystkich mozliwych informacji na temat sterowników PLC. Ich charakterystyka. Szukałem na google, ale nie znalazłem nic porzadnego (moze zle szukalem) Posiada ktos z obecnych cos interesującego ?
Pozdrawiam

Mam jedno pytanie.. otóż mamy w szkole sterowniki Siemensa S7-200 na których przeprowadzamy cwiczenia. Mam ten program w domu jednak nie da się zrobic symulacji nawet na samym komputerze. Czy mozna kupic a jesli tak to za ile ( wiem ile kosztują dwusetki ) ale chodzi mi o jakiś symulator czy program w ktorym bede mial mozłiwość sprawdzenia ćwiczenia
Back to top

DARREK
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 30 Mar 2008 02:01   

Re: Charakterystyka PLC

Może to Ci się przyda...

Sterowniki programowalne PLC

Część 1
http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=12218

Część 2
http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=12254

Część 3
http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=12286

Część 4
http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=12318

Część 5
http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=12351

Część 6
http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=12386

Pozdrawiam
DARREK®
Back to top

sundecade
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 Post from the author of the topic 30 Mar 2008 10:04   

A wiek ktoś coś odnośnie zbocza opadającego (?) chodzi mi głównie o charakterystykę działania sterownika
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Mar 2008 10:04   

Back to top

roks
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 30 Mar 2008 10:53   

witam
Zbocze opadające generuje "1" w momencie kiedy stan sygnału zmienia się z "1" na "0" .
pozdrowienia
Back to top

sundecade
Poziom 11
Poziom 11

Post#5 Post from the author of the topic 30 Mar 2008 10:56   

A gdzie mozna znalezc takie informacje ? szukałem na google ale z marnym skutkiem :/
Back to top

DARREK
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 30 Mar 2008 12:01   

zbocze opadające (falling edge) - zmiana wartości zmiennej logicznej z 1 na 0.

http://www.automatyka.com.pl/poradnik/normy.php?id=8
Back to top

mmacura
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 31 Mar 2008 10:52   

Re: Pytanie o sterowniki PLC !!

Spróbuj na:

http://www.plcs.pl/
http://www.sterowniki.pl/

oraz na stronach producentów: Siemens, Omron, Unitronics itd....

Pozdrawiam
Marek
Back to top

matuti
Poziom 5
Poziom 5

Post#8 30 Sep 2008 14:26   

Materiały o S7 300 i ich modułach

S7-300.part1.rar
 Filename:  S7-300.part1.rar
Download
 Contents:  Instrukc...300.pdf , Jednostki CPU 1.PDF , Jednostki CPU 2.PDF , S7300 - ...OWE.PDF , S7300 - ...OWE.PDF
See all...
 Filesize:  9 MB
 Punkty:  12.8 = 10.8 for transfer + 2 for the user (set manually)

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Sep 2008 14:26   

Back to top

matuti
Poziom 5
Poziom 5

Post#9 30 Sep 2008 14:35   

Materiały o S7 300 i ich modułach po polsku

S7-300.part2.rar
 Filename:  S7-300.part2.rar
Download
 Contents:  S7300 - ...OWE.PDF , S7300 - ...JSU.PDF , S7300 - ...OWE.PDF , S7300 - ...ANE.PDF , S7300 - ...485.PDF , S7300 - ...TPA.PDF , S7300 - ...ECT.PDF , S7300 - ...CZE.PDF , MODUŁY , S7-300
See all...
 Filesize:  6.99 MB
 Punkty:  9.388 = 8.388 for transfer + 1 for the user (set manually)

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Sep 2008 14:35   

Back to top

matuti
Poziom 5
Poziom 5

Post#10 30 Sep 2008 14:37   

Materiały o S7 200 po polsku

S7-200.rar
 Filename:  S7-200.rar
Download
 Contents:  S7_200.pdf , S7-200
See all...
 Filesize:  122.04 KB
 Punkty:  2 = 0.00 for transfer + 2 for the user (set manually)

Back to top

arkady_pl
Poziom 18
Poziom 18

Post#11 01 Oct 2008 14:43   

A ja myślę, że ktoś zadał sprytne pytanie z tym opadającym zboczem, bo najczęściej w sterownikach jest blok reagujący na zbocze narastające :) A wystarczy wóczas dodac negację na wejściu (np. użyć styków NC)

Nie bardzo tylko rozumiem pytanie o charakterystykę działania sterownika w funkcji zbocza opadającego.... poproszę o wyjasnienie.
Back to top

andy1955
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 01 Oct 2008 18:27   

w S5 nie ma gotowych bloków FP i FN .trzeba więc zaprogramować flanki.
Może ten załącznik wyjaśni na czy rzecz polega.

flanki.xls
 Filename:  flanki.xls
Download
 Contents:  
 Filesize:  17.5 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

shadoweyes
Poziom 16
Poziom 16

Post#13 14 Oct 2008 21:20   

Sterownik wykrywa zmianę sygnału z 1 na 0. Jednak nie następuje to tak jak w przerzutnikach reagujących na zbocze. Sterownik sprawdza zmianę stanu co cykl co powoduje, może nie wykryć zmiany zbocza jeśli nastąpiła kilkukrotnie podczas cyklu.
Back to top

arkady_pl
Poziom 18
Poziom 18

Post#14 14 Oct 2008 21:54   

shadoweyes wrote:
Sterownik wykrywa zmianę sygnału z 1 na 0. Jednak nie następuje to tak jak w przerzutnikach reagujących na zbocze. Sterownik sprawdza zmianę stanu co cykl co powoduje, może nie wykryć zmiany zbocza jeśli nastąpiła kilkukrotnie podczas cyklu.

Piszesz o wszystkich sterownikach ogólnie czy o konkretnym modelu?
Wiele zależy od wewnętrznej budowy samego portu wejściowego.
Najczęściej w dokumetacji jest napisane jak długo musi trwać stabilny stan 0 lub 1) aby sterownik go odnotował.

Zatem zbadanie czy pojawiło sie zbocze wymaga dwóch cykli, gdyż przy pierwszym sterownik zapamięta obecny stan a przy kolejnym odnotuje zmianę.

To co warte jest zapamietania, to wskazówka, że urządzenie analizujące zmiany sygnału powinno byc o rząd wielkości szybsze niż analizowany sygnał. Praca z sygnałami rzedu 20ns przy pomocy sterownika, który ma cykl rzędu 10ns jest błędem.

W takiej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest odpowiednia sprzętowa budowa wewnętrzna samego portu.
Back to top

arwit
Poziom 18
Poziom 18

Post#15 15 Oct 2008 11:56   

Quote:
To co warte jest zapamietania, to wskazówka, że urządzenie analizujące zmiany sygnału powinno byc o rząd wielkości szybsze niż analizowany sygnał. Praca z sygnałami rzedu 20ns przy pomocy sterownika, który ma cykl rzędu 10ns jest błędem.

Chyba kolego trochę przesadziłeś. Wg Twierdzenia Kotielnikowa-Shannona
"Sygnał ciągły może być ponownie wiernie odtworzony z sygnału dyskretnego, jeśli był próbkowany z częstotliwością co najmniej dwa razy większą od granicznej częstotliwości swego widma." Czyli dla prawidłowej późniejszej interpretacji sygnału ciągłego wystarczy że był przedtem przekształcany na dyskretny z częstotliwością 2x większa od max częstotliwości sygnału ciągłego.
Oczywiście tyle teoria. W tym konkretnym przypadku wystarczy aby sygnał dwustanowy był stabilny przez dwa okresy obiegu pętli programowej (no dla pewności trzy) ale wymaganie o rząd wielkości (czyli 10) to trochę za dużo.
Back to top

arkady_pl
Poziom 18
Poziom 18

Post#16 15 Oct 2008 12:29   

arwit wrote:
Quote:

Chyba kolego trochę przesadziłeś. Wg Twierdzenia Kotielnikowa-Shannona
"Sygnał ciągły może być ponownie wiernie odtworzony z sygnału dyskretnego, jeśli był próbkowany z częstotliwością co najmniej dwa razy większą od granicznej częstotliwości swego widma." Czyli dla prawidłowej późniejszej interpretacji sygnału ciągłego wystarczy że był przedtem przekształcany na dyskretny z częstotliwością 2x większa od max częstotliwości sygnału ciągłego.
Oczywiście tyle teoria. W tym konkretnym przypadku wystarczy aby sygnał dwustanowy był stabilny przez dwa okresy obiegu pętli programowej (no dla pewności trzy) ale wymaganie o rząd wielkości (czyli 10) to trochę za dużo.

Masz rację w tym co piszesz o odtworzeniu sygnału, a ja jednocześnie nie przesadziłem. Napisałeś o próbkowaniu sygnału analogowego(w przybliżeniu sinusoidalnego) i jego odtwarzaniu, ja natomiast pisałem o rozpoznawaniu bardzo stromego zbocza - wskrajnym przypadku natychmiastowego zaniku sygnału czyli sygnału prostokątnego.

Pozdrawiam.

Dodano po 13 [minuty]:

arwit wrote:
W tym konkretnym przypadku wystarczy aby sygnał dwustanowy był stabilny przez dwa okresy obiegu pętli programowej (no dla pewności trzy) ale wymaganie o rząd wielkości (czyli 10) to trochę za dużo.

Zakładasz ideał. Pamiętasz napewno, że sygnały idealne sa tylko w książkach i na studenckich wykresach. W rzeczywistości kazdy sygnał ma zbocze opadające, które nie jest idealnie pionowe, ma również zbocze narastające i często są też przepięcia. Wiesz także, że pomiędzy stanem logicznym "0" oraz "1" jest martwa strefa. Zatem Twój sygnał musi mieć czas na to aby z "1" przejśc w stan "0". Jeśli piszemy o krótkich czasach, to czas opadania i narastania zaczynają miec duże znaczenie. Przy próbkowaniu T/6 masz 3 próbki na stan "0" i 3 próbki na stan "1". Zatem może się wydarzyć, że tylko jedna próbka trafi w "idealne" zero logiczne i tylko jedna w jedynkę.

A jeśli ograniczymy to do Twoje wersji "dwa okresy obiegu pętli programowej" ???? Może się często trafiać, ze w trakcie próbkowania będzie następowała zmiana sygnału, czyli w chwili analizy sygnał nie będzie stabliny. A wszycy producenci piszą o "stablinym stanie".

Stąd moje x10.

Pozdrawiam.
Back to top

shadoweyes
Poziom 16
Poziom 16

Post#17 15 Oct 2008 13:34   

Sterownik sprawdza stany wyjść i wejść na początku cyklu programowego potem może się dziać co chce na wejściu. Dopiero po rozpoczęciu kolejnego cyklu sprawdza ponownie wejście. Są moduły które wykrywają zbocza i nawet zapamiętują ile razy się to się zdarzyło podczas cyklu. Praktycznie każdy sterownik PLC działa w ten sposób. Dlatego sprawdzając zbocze w sterownikach PLC porównujemy stany wejść w kolejnych cyklach programowych. Wejścia sterownika zazwyczaj mają filtr ograniczający częstotliwość sygnałów na wejściu cyfrowym.
Back to top

arwit
Poziom 18
Poziom 18

Post#18 15 Oct 2008 13:36   

Witam!
Kolego arkady_pl przecie wyraźnie napisałem sygnał stabilny a więc taki który zajął już jeden z dwóch stanów stabilnych 1 lub 0 co ma więc do tego czas opadania i narastania.
Quote:
A wszycy producenci piszą o "stablinym stanie".

Stąd moje x10.

Pozdrawiam.

No właśnie.
Przy analizie stanów niestabilnych to i twoje 10x możne okazać się za mało.

Kolego shadoweyes wyjścia nie sa sprawdzane na początku cyklu programowego a uaktualniane (wystawine) na końcu cyklu programowego. to jednak zasadnicza różnica.
Back to top

owenpe
Poziom 15
Poziom 15

Post#19 15 Oct 2008 13:50   

sundecade wrote:
Czy mozna kupic a jesli tak to za ile ( wiem ile kosztują dwusetki ) ale chodzi mi o jakiś symulator czy program w ktorym bede mial mozłiwość sprawdzenia ćwiczenia

Z tego co mi wiadomo do s7-200 nie ma zadnego symulatora, wiec jesli nie masz sterownika, to nie sprawdzisz programu
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Oct 2008 13:50   

Back to top

shadoweyes
Poziom 16
Poziom 16

Post#20 15 Oct 2008 19:04   

Kolego poczytaj książki. Sterownika na początku cyklu odczytuje stany wejść,wykonuje operacje na otrzymanych danych i na końcu uaktualnia wyjścia. Proszę zajrzeć do normy IEC61131 lub książki "S5/S7 Windows Programowanie i symulacja sterowników PLC firmy SIEMENS" czy "Programowanie sterowników PLC" tam jest wszystko w szczegółach.
Symulator do S7-200 istnieje można go znaleźć na emule.

Dodano po 8 [minuty]:

Wcześniej się trochę rozpędziłem i nie zauważyłem ze napisałem o wyjściach też a myślałem tylko o wejściach.

Tak wyjścia są uaktualniane na końcu cyklu.
Powoduje to, że sterownik po gubi część sygnału jeśli podamy mu sygnał o większej częstotliwości niż jego cykl (Fs<1/Tcyklu).
Czas cyklu w sterowniku możemy sami ustawić.
Back to top

arkady_pl
Poziom 18
Poziom 18

Post#21 19 Oct 2008 11:50   

shadoweyes wrote:
Symulator do S7-200 istnieje można go znaleźć na emule.

Legalny?
Back to top

shadoweyes
Poziom 16
Poziom 16

Post#22 19 Oct 2008 13:30   

Jeśli zarejestrujesz to legalny, bo wtedy dostaniesz swój kod aktywacji i licencję. Jeśli nie to jesteś piratem.

Dodano po 29 [minuty]:

To strona do jednego z symulatorów S7-200:
http://personales.ya.com/canalPLC

Dodano po 8 [minuty]:

Jeszcze strona do symulatorów S7-300 i S5:
http://www.mhj-software.com/de/
Back to top

marek_ka
Poziom 18
Poziom 18

Post#23 30 Oct 2008 00:58   

[quote="arwit"] Chyba kolego trochę przesadziłeś. Wg Twierdzenia Kotielnikowa-Shannona
Oczywiście tyle teoria. W tym konkretnym przypadku wystarczy aby sygnał dwustanowy był stabilny przez dwa okresy obiegu pętli programowej (no dla pewności trzy) ale wymaganie o rząd wielkości (czyli 10) to trochę za dużo.[/quote]

Piękna teoria. Jest super tylko jak zaczniesz realizować jakiś sterownik wg. niej to będziesz miał poważne problemy ze stabilną pracą. Ja z problemem zgrubnego szacowania fazy sygnału f=100Hz walczyłem sterownikiem PLC. W końcu stwierdziłem, że pomimo szybkich we do 100kHz PLC jest za słaby. Dobudowałem obok układ który mi ten problem załatwił (home made :D). W końcu maszyna zaczęła pracować stabilnie 24h/dobę.
Back to top

multiprojekt_kg
Poziom 10
Poziom 10

Post#24 31 Oct 2008 12:22   

witam,

naukę programowania można również rozpocząć od PLC FATEK.

więcej informacji: www.multiprojekt.com.pl

oprogramowanie bezpłatne.

Krzysztof Gołąb
MULTIPROJEKT
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Pytanie o sterowniki PLC !!
Page 1 of 1
Similar topics
Sterowniki PLC - Siemens S5 (32)
Sterowniki PLC Siemens (13)
Sterowniki PLC Modicon (2)
STEROWNIKI PLC (1)
Sterowniki PLC (2)
Sterowniki PLC (5)
Sterowniki PLC (1)
falowniki i sterowniki PLC (3)
Programować sterowniki PLC ?? (27)
sterowniki PLC -podstawy ?? (26)