Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pompa do wody brudnej będzie pompowała wodę czystą?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Pompa do wody brudnej będzie pompowała wodę czystą?
Autor
Wiadomość
wrobelj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Paź 2003
Posty: 371

Post#1 Post autora tematu 30 Mar 2008 22:44   

Pompa do wody.


Witam! Chciałem się dowiedzieć, czy pompa do wody brudnej będzie pompowała wodę czystą ze studni i dawała ciśnienie do podlewania.Pompa jest firmy GO-ON, a model RQ-400W z pływakiem. Jest to pompa o mocy 400 Wat, wydajności 7500 L/h, o maksymalnej wysokości podnoszenia 5 metrów, zanieczyszczenia max. 35 mm.U mnie wysokość podnoszenia jest ok. 4m.Chciał bym użyć tej pompy do pompowania wody czystej ze studni i podlewania ogrodu.Za odpowiedzi serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Mar 2008 22:44   





Powrót do góry
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3433
Miasto: Kielce

Post#2 30 Mar 2008 23:18   

Re: Pompa do wody.


Z Twojego opisu parametrów tej pompy to spokojnie możesz pompować.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Mar 2008 23:18   





Powrót do góry
   
weron12
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 329
Miasto: "-"

Post#3 30 Mar 2008 23:55   

Re: Pompa do wody.


Kup taką która ma 600~800W. Podnoszenia 7~8 metrów.Dlaczego? Chcesz podlewać ogród, to zapewne użyjesz węża 30~50metrów. To twoja pompa na końcu węża da takie ciśnienie, że szybciej nasikasz. ta moja też nie będzie wiele lepsza, bo tego typu pompy to nadają się do wypompowania wody z piwnicy, garażu itp. Najlepiej Zrobisz jak kupisz jakąś małą hydroforówkę.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Mar 2008 23:55   





Powrót do góry
   
tqmeh
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 371
Miasto: Legnica

Post#4 30 Mar 2008 23:56pomocny post - solucja   

Re: Pompa do wody.


Witaj

przerabiałem to wiec powiem Ci do czego doszedłem:

-pompa do wody brudnej ma oddalony wirnik od korpusu tłocznego w wyniku czego jej wydajność i ciśnienie spada, ale wiadomo zanieczyszczenia jej nie zablokują
-w Twoim przypadku na górze studni bedziesz mógł jedynie nabrać wody do np. wiadra ciśnienie bedzie za małe żeby ją dalej przepompować,
-możesz pompować 2 razy do zbiorniaka i dalej,
-jeśli nie ma takiej potrzeby to kup pompe do wody czystej,
-mam "Dorotke" pompa ta daje z tego co pamietam 7-10 Atm wiec poda wode daleko, ma co prawda mały wydatek ale coś za coś

http://www.allegro.pl/item338653515_dobra_pompa_membranowa_dorota_polska_hypo_w_wa.html

pozdr
Powrót do góry
   
weron12
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 329
Miasto: "-"

Post#5 31 Mar 2008 00:12   

Re: Pompa do wody.


tqmeh Kiedyś ta pompa nazywała się Monika.
Powrót do góry
   
wrobelj
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Paź 2003
Posty: 371

Post#6 Post autora tematu 31 Mar 2008 22:42   

Re: Pompa do wody.


Witam! Dziękuję za szybką i fachową odpowiedź.Pozdrawiam.Temat uważam za zamknięty.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Pompa do wody brudnej będzie pompowała wodę czystą?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Pompa do wody brudnej- zwarcie (8)
Pompa brudnej wody 1 fazowa (2)
Pompa do brudnej wody do 150 zł (8)
Pompa do wody brudnej -podłączenie. (7)
Wąska pompa do brudnej wody... 160mm. (11)
Pompa do szamba-do wody brudnej, warto kupić? (5)
Pompa Toya 450W do brudnej wody wyłącza się po 1 minucie. (4)
Pompa do wody "brudnej" spadek mocy - dlaczego te pompy szybko padają? (1)
Awaria pompy do wody brudnej - zwarcie. (9)
Jaką kupić pompę do wody brudnej? (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.045 seconds

elektroda.pl temat RSS