FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Odbiór przez Tuner TV

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Odbiór przez Tuner TV
Author
Poziom 1
Poziom 1

Post#1 Post from the author of the topic 12 Jan 2004 15:52   

Odbiór przez Tuner TV

Mam zainstalowana antene szerokopasmowa na balkonie (9 pietro) bez wzmacniacza i odbieram programy przez Tuner TV mojego PC. Jakosc jednak pozostwia duzo do zyczenia (prawie kazdy program sniezy mniej lub bardziej) i jest mniej wiecej taka jaka mialem przy antenie pokojowej. Moge dodac ze na drodze od nadajnika (ktory jest na wysokiej gorze 30 km od Wroclawia) stoi dosc duzy i zaslaniajacy widocznosc blok. Pytanie mam takie: co zrobic zeby jakosc programow byla odpowiednia tj taka zeby warto bylo ja rejestrowac?
Czy zainstalowac wzmacniacz? Czy moze lepiej sprobowac zainstalowac antene na dachu (a wtedy ze wzmacniaczem czy bez) ? Czy tez dac sobie spokoj i wykupic abonament w kablowce? :?:
Prosze o porade...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 12 Jan 2004 15:52   

Back to top

dex
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 12 Jan 2004 16:03   

Re: Odbiór przez Tuner TV

jakosc na kompie bedzie zawsze duzo gorsza niz na tej samej antenie na tv.Karty TV maja kupiaste glowice ,po za tym caly komputer 'syfi'.
Sproboj ze wzmacniaczem daj jakis ze srednim wzmocnieniem pozniej z wiekszym i zobacz kiedy jest lepiej, jak masz zasloniete to kicha ,ale moze cos sie odbija..Jak nie to kablowka .

A jak masz kase to moze DVB -Sat albo naziemna ,bo we wrocku nadaja pare kanalow cyfrowo z naziemnej , ponoc lapie z kawalka druta..?

http://sat-digital-tv.isp.net.pl/article.php?sid=1978
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Jan 2004 16:03   

Back to top

kolo
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 12 Jan 2004 16:03   

Sprawdz na innym odbiorniku czy efekt jest ten sam jesli tak to wystaw na pole ant. szerokopasmową ze wzmacniaczem.i po problemie. Powodzenia
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Jan 2004 16:03   

Back to top

Preskaler
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 12 Jan 2004 20:13   

Zdecydowanie doradzam zastosować selektywną antenę bez wzmacniacza. Jeśli zachodzi taka potrzeba i chcesz odbierać kilka programów/ to kilka anten a póżniej zwrotnicę i kablem /jednym/ do kompa. Wzmacniacz wzmocni wszystko i zakłócenia, i sygnał użyteczny a jeszcze dojdzie do tego modulacja skrośna, antena /selektywna/ poprawi stosunek sygnału do zakłóceń. Sprawa - dach, czy balkon- pozostaje otwarta. Radzę sprawdzić najpierw z balkonu, może wystarczy, jeśli nie, to dach. W tej odległości od nadajnika myślę, że nie trzeba stosować jakichś superwieloelementowych anten. Do odbioru stacji w III pasmie /k. 4-12/ wystarczy 3 elementowa a w IV 5 elementowa. Chyba, że któraś ze stacji jest słabsza /nadajnik lokalny/ to wtedy należy zastosować dłuższą antenę. To zasłanianie nie wiem w jakiej jest odległości od Ciebie? Jeśli to jest ponad 100m to nie wygląda tak żle. Gorzej jak jest bliżej i dokładnie na kierunku stacji. Wtedy trzeba poszukać dorego sygnału odbitego, lecz chyba jednak z dachu aby można było obrócić antenę dookoła. Gdybyś miał wejście do kompa AV to możnaby było wykorzystać magnetowid /głowica ma większą czułość/ i kablem "euro" lub "chinch" podłączyć do kompa.
Back to top

kasprzyk
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 12 Jan 2004 21:21   

Rozwiązanie kolegi wyżej jest kompletne, jedynym minusem jest cena (ilość anten, sumator) - ale jak chcesz mieć czysty odbiór to tego nie obejdziesz. Powinieneś jeszcze sprawdzić (przy obecnej antenie) czy taki sam zły odbiór masz na zwykłym telewizorze, jeśli nie, to zastosuj separator między anteną a komputerem (fizycznie oddzielający masy) - u mnie w kilku przypadkach pomogło, ale jeszcze proponuje Ci sprawdzić działanie tej anteny na innym programie komputerowym - tutaj możesz otrzymać duże róznice w odbiorze. Mój oryginalny program do karty AverMedia - nie spisywał się dobrze (ale to przy kablówce) i dlatego używam JTV - obraz dużo lepszy. pozdrawiam
Back to top

Preskaler
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 15 Jan 2004 11:34   

Jest na to rada aby obniżyć koszt. Należy zbudować zwrotnice z odcinków kabla antenowego.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Jan 2004 11:34   

Back to top

Adam Pyka
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 15 Jan 2004 16:44   

Kablówka to syf - u mojego sasiada śnieży pomimo, ze płaci 60zł na miesiac.
Antena na dach, maszt na 4m (najlepiej na przybudówce) - ominiesz problem budynku przed twoim oknem. Zastosuj 2 nateny na 2 pasma(sumator) + wzmacniacz.
Może jeszcze spróbuj z magnetowidem, albo z innym programem do karty.

Życze powodzewnia.
Adam Pyka
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Odbiór przez Tuner TV
Page 1 of 1
Similar topics
Tuner axis spp- 250 i odbiór TVN. (3)
Tuner Sony ST-S211 - odbiór tylko mono. (13)
Tuner Pioneer F-504RDS - niestabilny odbiór (1)
Tuner TechniSat Digit S2 - kiepski odbiór (1)
tuner SAT THORENS - zakłócony odbiór (3)
tuner analogowy - odbiór tvn (10)
Tuner SAT, a odbiór internetu. (1)
Tuner WizjaTV i odbiór FTA (8)
Tuner RFT ST3930 HiFi - słaby odbiór (10)
Tuner Technisat Digit Cip - odbiór TNK (2)

Page generation time: 0.068 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed