| Author |
kusiu27 Poziom 13

|
01 Apr 2008 21:35 Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Mam napisać rozprawkę na ten temat. Bardzo przydały by mi się opinie na temat ZA jak i PRZECIW. Za wypowiedzi nagroda:D
|
|
| Back to top |
|
 |
rr6gakmp Poziom 8

|
01 Apr 2008 21:48 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Moim zdaniem tylko politykom i rządom .Nabroją a potem umiejętnie podpuszczają" kowalskich" czy "schmidtów",żeby ich rękami wyciągać kasztany z ognia.Kowalscy przeważnie bohatersko giną a tyłki polityków dalej w ciepełku.
|
|
| Back to top |
|
 |
ECU Power Poziom 10

|
01 Apr 2008 21:50 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Moim zdaniem wojsko niech sobie będzie (w końcu każdy kraj musi mieć jakąś armię). Ale armia ta powinna być w 100% zawodowa, a nie jak obecnie na zasadzie przymusowego poboru. Proste - do wojska idzie ten, kto chce z nim wiązać swoje życie - zyskujemy w ten sposób lepiej wyszkoloną armię, a nie jak obecnie składającą się w dużej części z osób "wcielonych na siłę" które odbębnią obowiązkową służbę i nie będą miały już nic z wojskiem wspólnego. Ewentualnie poparłbym jakieś miesięczne szkolenie (obowiązkowe) ale nie 9 miesięczną służbę - a to i tak tylko po to, żeby w razie (teraz się pewnie będą co niektórzy śmiać :) ) wojny ludzie nie zrobili sobie krzywdy dostając np. ak-47 do ręki - proste :)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Leander Poziom 12

|
01 Apr 2008 22:03 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Wojsko jest jak najbardziej potrzebne w państwie jako struktura zabezpieczająca państwo.
Innym tematem jest zasadność Wojskowa Komisji Uzupełnień i innych reliktów pozostałych po ustroju uprzednim. Temat rozprawki trochę bezsensu uwzględniając obeną sytuację na świecie.
Proponowałbym oprzeć się o literaturę, może M. Białek.
Pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
01 Apr 2008 22:10 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Po co nam wojsko? Amerykańce dadzą tarczę (wielką, strzelniczą) i wystarczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
ECU Power Poziom 10

|
01 Apr 2008 22:21 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
To ja może znów dorzucę coś od siebie, nawiązując do wypowiedzi Kolegi Leandera na temat działania WKU.
Zgadzam się całkowicie na temat zasadność (a może raczej funkcjonowania tej instytucji i kryteriów stosowanych podczas naboru "ochotników" :) )
Spójrzmy na to w ten sposób - ktoś kończy liceum i może iść na studia, uczyć się... i tak bodajże do 26 roku życia (nie wiem jak to obecnie wygląda), ale w każdym razie osoba taka (będąc na studiach dziennych) nie robi nic oprócz nauki - proszę tego nie odbierać negatywnie, jako potępianie osób studiujących, ponieważ nie neguję tego, a wręcz przeciwnie.
Ale spójrzmy na to z innej strony - ktoś ucząc się np. w technikum może zacząć sobie dorabiać po zajęciach, i ma w planach założenie własnej firmy. Przeważnie takiej osobie nie pozostaje nic innego, jak zapisanie się do jakiejś szkoły w trybie zaocznym - jedynie w celu uniknięcia wojska.
Szkoła taka trwa przeważnie ok. 3lat, w tym czasie firma może się rozwinąć, zatrudniać pracowników (o korzyściach z tego płynących dla państwa chyba nie muszę wspominać - pieniądze z podatków, miejsca pracy...), a tu nagle 3 lata zlecą i osoba taka staje przed dylematem - co by tu wykombinować żeby nie iść do wojska i nie zostawiać firmy "na pastwę losu" - zaraz się pojawią głosy że ktoś się może nią zaopiekować, ale nie wszyscy mają taki komfort - i co wtedy? Zwinąć interes i iść na 9 miesięcy do wojska, dalej kombinować? A może rozsądniej by było udać się do WKU (chociaż to co teraz powiem to czyste fantazje w naszych realiach), przedstawić dokumenty potwierdzające że ma się firme, itp. i wtedy WKU odpuszcza takiej osobie.
Niestety, żeby tak było to osoby trzymające władzę w tym kraju muszą dorosnąć, wyciągnąć wnioski i spojrzeć realnie na rzeczywistosć.
Powyższe przykłady oparłem na własnych przemyśleniach, na temat za i przeciw, oraz na przygodach paru moich znajomych, którzy znaleźli się w sytuacji podobnej do opisywanej.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Apr 2008 22:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
movzx Poziom 23

|
01 Apr 2008 22:22 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Niestety wojna jest wynalazkiem chyba tak starym jak ludzkość... i nie zmienią tego mity o krainach wiecznej szczęśliwości, w których nie ma wojen ani zlych ludzi. Oczywiście jeśli już mieć wojsko to zawodowe, a nie głównie "pospolite ruszenie" jak teraz. Na wypadek wypadku przeszkolić ludność (obojga płci) jak się trzyma karabin i gdzie jest zawleczka w granacie, i wystarczy, bez trzymania miesiącami po koszarach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Michal19881 Poziom 21

|
02 Apr 2008 12:39 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
| kusiu27 wrote: |
| Mam napisać rozprawkę na ten temat. Bardzo przydały by mi się opinie na temat ZA jak i PRZECIW. Za wypowiedzi nagroda:D |
Przeczytaj dramaty Wyspiańskiego na temat upadku powstania listopadowego i sam sobie odpowiedz.
|
|
| Back to top |
|
 |
kusiu27 Poziom 13

|
02 Apr 2008 14:12 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Chodzi mi bardziej o zdanie innych osób tak więc wypowiadajcie się:D
A czy nie da się na OGÓLNE dać punktów od elektrody bo jakoś sie nie da. chciałem sie jakoś odwdzięczyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
sq9cwd Poziom 19

|
02 Apr 2008 15:02 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Jestem na tak, ale nie w obecnej formie. Każdy powinien mieć możliwość dokonania wyboru. Reszta na przeszkolenie. Dodatkowo coś na wzór gwardii narodowej-jednostek reagujących wewnątrz kraju na sytuacje kryzysowe. Każdy "żołnierz" takiej jednostki żyje normalnie swoim życiem, a w razie potrzeby siły są mobilizowane.
|
|
| Back to top |
|
 |
mczapski Poziom 23

|
02 Apr 2008 15:34 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Panowie pacyfiści. Proponuję wycieczkę do zdemilitaryzowanej Szwajcarii. Co drugi obywatel gania z giwerą po mieście ponieważ ma obowiązek całkiem częstych szkoleń obronnych. W tym górzystym kraju myśliwce wojskowe śmigają między szczytami i lądują byle gdzie. Niestety świadomy obywatel winien czynić powinności na rzecz obrony niepodległości swego państwa. Chyba nie wyobrażacie sobie, że w wyniku nawet wcześnie zauważonego zagrożenia przystępujemy do organizowania arni, która podejmie się obrony głównie granic państwa. I pamiętajmy, że jeszcze długo dla utrzymania władzy (czyli czerpania korzyści) potrzebne będzie władanie bezpośrednie terenem a więc siły zbrojne. Popatrzcie na Irak. A armię zawodową trzeba suto opłacać podczas gdy świadczenie służby odbywa się przynajmiej teoretycznie po niskich kosztach.
|
|
| Back to top |
|
 |
prez8s Poziom 23

|
02 Apr 2008 16:39 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Tylko wez pod uwage ze wiekszosc dzisiejszych poborowych w razie wojny pouciekala by predzej niz zabrala sie za obrone tego chorego panstwa. A zawodowym sie zaplaci i mają nas bronic!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Apr 2008 16:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
podembski2 Poziom 15

|
02 Apr 2008 17:39 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Ja osobiście uważam że wojsko jest potrzebne ale powinno być tylko dla tych którzy chcą, ja osobiście do nich nie należę :D Jest wiele osób którzy musieli iść do wojska chociaż bardzo nie chcieli a nie mieli pomysłu jak sie wymigać. Tak w skrócie uważam że wojsko powinno być dla tych którzy chcą!
Pozdrawiam :!:
|
|
| Back to top |
|
 |
kusiu27 Poziom 13

|
02 Apr 2008 18:16 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Chodzi mi bardziej o wojsko ogólnie (na całym świecie). Czy jest potrzebne czy też nie.
|
|
| Back to top |
|
 |
ECU Power Poziom 10

|
02 Apr 2008 22:06 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Na całym świecie? Hmmm...
To tak jak z policją - każdy mówi że ich nie lubi, ale pomyślmy co by się działo na ulicach jakby zniknęli :)
Wszyscy by zaczęli teściowe po bułki wysyłać do sklepu ;p
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Apr 2008 22:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DJ Max Poziom 22

|
02 Apr 2008 22:10 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Ogólne, na całym świecie - jest potrzebne. Wojna jest realnym zagrożeniem, niestety nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. W związku z tym trzeba mieć możliwość obrony.
Inna sprawa to to, o czym koledzy mówią, obowiązkowa służba. Zwykła strata życia, kombinować trzeba... Jeden dostanie D po znajomości, inny musi iść do wojska mimo że jest poważnie chory np. psychicznie.
|
|
| Back to top |
|
 |
dzimi Poziom 24

|
02 Apr 2008 22:24 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Przepraszam- jeśli można - jestem starym trepem - więc od strony tej drugiej napiszę.
Wojsko jest potrzebne w każdym państwie - niestety.
Ale wojsko z poboru daleko odbiega od teraźniejszego realnego wyobrażenia o obronności. Kiedyś było inaczej : im więcej tym lepiej. Teraz - na szczęście- jakoś to się zmieniło. Ja jestem za tym aby do MON szli ci którzy chcą i sa potrzebni. Zreszta nie jest to ciekawe oglądać Panów poborowych którzy przed bramą krzyczą: "J...ć MON" a parę godzin później są przestraszeni życia. Poza tym facet który ma dowód osobisty jest pilnowany gorzej niż dzieci w przedszkolu- ciągłe nadzory i pilnowanie aby taki nie zrobił sobie krzywdy. JEDNAK ZAWSZE WIDZę W NICH PRZEDE WSZYSTKIM LUDZI A DOPIERO PóźNIEJ żOłNIERZY.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
02 Apr 2008 23:41 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Według mnie jest jak najbardziej potrzebne, ale wojsko ZAWODOWE, w którym są ludzie z własnego wyboru mający powołanie, nie zlepek przypadkowych osób wziętych często siłą. Takie są niestety koleje losu, że wojsko, było jest i będzie i nic tego na obecnym poziomie cywilizacji nie zmieni.
|
|
| Back to top |
|
 |
foxiu Poziom 14

|
03 Apr 2008 02:09 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Racja. Zbyt nierówno jeszcze jest na tym świecie, żeby ludzie przestali pożądać rzeczy bliźniego swego[albo jakiej żony, która jego jest]. Taka już ludzka natura i podejrzewam, że sam odwróciłbym swoje poglądy o TT radianów, gdybym musiał taplać się w bezwojennej, bezkonfliktowej i ustandaryzowanej utopii...
|
|
| Back to top |
|
 |
Fyszo Poziom 24

|
03 Apr 2008 07:55 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
| kusiu27 wrote: |
| Mam napisać rozprawkę na ten temat. Bardzo przydały by mi się opinie na temat ZA jak i PRZECIW. Za wypowiedzi nagroda:D |
Najlepiej to zrobić na przykładzie Sparty i Aten. Skoro ma to być w sensie ogólnym.
|
|
| Back to top |
|
 |
Radiowiec 2 Poziom 22

Joined: 31 Jan 2008 Posts: 1527 Location: Strzelce Krajenskie
|
09 Apr 2008 23:04 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Witam ! Zgadzam sie z tym co mówi Dzimi . Jestem " weteranem " stanu wojennego i coś na ten temat wiem . Wojsko to realna siła z którą się liczą także sojusznicy , nie tylko wróg ! Gdyby Pan generał o znanym nazwisku nie zrobił tego " pobrzękiwania szabelką " nie skończyło by się na Wujku . Nad czym ubolewam . Tak zwany " socjalistyczny porządek " przywrócili by nasi sojusznicy z UW a po ulicach latały by dzieći z butelkami z benzyną . Pozdrawiam !
|
|
| Back to top |
|
 |
joy_pl Poziom 23

|
10 Apr 2008 01:43 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Wojsko jest potrzebne tak samo jak wojny.
To jest niezbędne, ludzi jest za dużo i co jakiś czas trzeba przerzedzić tą mase. :)
Pomyślcie, co by było gdyby nie było wojen… człowiek nie był by już człowiekiem, bo każdy człowiek pragnie „krwi” taka jest natura ludzka. Choćby nie wiem jak ktoś by się wypierał, każdy najchętniej ogląda śmierć, wojny, zbrodnie… Przykład obojętnie, jaki serwis informacyjny 95% to są złe wiadomości 70% z nich dotyczy w skrócie śmierci i duża część z tego związanej z wojna choćby nie wiem, na jakim zadupiu by się ona działa…
|
|
| Back to top |
|
 |
Mariopi Poziom 21

|
10 Apr 2008 04:34 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Jak odkiblujesz swoje ustawowe minimum nie będziesz się musiał nikogo pytać - będziesz miał kolego własne zdanie. Natomiast jeżeli chciałbyś podjąć służbę to wiedz, że historycznie rzecz ujmując od czasów prehistorycznych, średniowiecznych, rzymskich etc. wojsko było, jest, no i stety/niestety będzie. Tylko nie mylić wojska z najemnikami.
|
|
| Back to top |
|
 |
revolt Poziom 23

|
10 Apr 2008 10:21 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
W Europie wojsko zaczyna tracic powoli na znaczeniu. Szczęście w nieszczęściu np. nasi wschodni i zachodni bracia mają tyle powiązań gospodarczo-finansowych ze sobą, nami i resztą UE, że nie będą już tak chętni do wojenek. Oprócz tego nie przejdzie już ideologia debilizmu, czyli twory Hitlera i Stalina. Media jakie są takie są, ale też trochę trzymają zapędy rządów. Liczne i silne wojska potrzebują kraje "rozwijające się" jak Iran czy Korea, bo to im zapewnia jako takie bezpieczeństwo zewnętrzne i co ważniejsze wewnętrzne. Tylko zrównać z ziemią z powietrza, zaorać i kwiatki posadzić :)
|
|
| Back to top |
|
 |
kusiu27 Poziom 13

|
10 Apr 2008 13:36 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
jeśli tak zaczepiacie o ten temat to kto chciał by iść do wojska z własnej woli, bo ja bardo chętnie:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemek_Kuchta Poziom 18

|
10 Apr 2008 14:00 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Pomyślcie co się stanie jak pojawi się armia zawodowa. Wiele prywatnych szkół zaliczy plajtę, bo działały tylko dlatego ze spora część ludzi chciał się mignąc od woja.
Ale jestem jak najbardziej za armią zawodową.
|
|
| Back to top |
|
 |
joy_pl Poziom 23

|
10 Apr 2008 14:10 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Tak dla jasności w tym roku jest ostatni obowiązkowy pobór...
Od przyszłego roku armia będzie tylko zawodowa...
A ostatni poborowi maja mieć przedłużoną służbę do 12 miesięcy (ale tego nie jestem pewien na 100%)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Apr 2008 14:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Radiowiec 2 Poziom 22

Joined: 31 Jan 2008 Posts: 1527 Location: Strzelce Krajenskie
|
10 Apr 2008 20:46 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Tylko ze zawodowy pobór spowoduje to że reszta facetów jak to się mówi sflaczeje . Ten kto nie był w wojsku jakimkolwiek choćby na owe 9 miechów ten tego nie zrozumie . Wiem że zdecydowanie gorzej współpracuje się z ludzmi którzy swego nie odsłużyli . Oni nigdy nie zrozumieją pewnych spraw . Poza tym w Niemczech już odradza się narodowy socjalizm . Oj będzie się działo jak z tym nie zrobią porządku !! Panie Moderatorze - chyba trzeba będzie sobie przypomnieć hasło " Twierdzą Nam Będzie Każdy Próg " !! A swoją drogą największy historyczny błąd popełnili naśi pradziadowie po bitwie pod Grunwaldem , że z Prus nie wysiedlili w cholerę wszystkich Niemców już wówczas . Byłby spokój i na pewno dziśiaj nie byłoby żadnych związków wypędzonych i innych heimatverain . Pozdrawiam !
|
|
| Back to top |
|
 |
Makro1993 Poziom 21

|
11 Apr 2008 16:07 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Wojsko owszem, ale tylko zawodowe. Ktoś przecież państwa bronic musi.
|
|
| Back to top |
|
 |
prez8s Poziom 23

|
11 Apr 2008 20:28 Re: Czy wojsko jest potrzebne? |
|
|
|
Nie wiem czy wy zacofani fani wojska polskiego rozumiecie że ludzie ewoluują, idą z biegiem czasu, zmieniją się i swoje poglądy, teraz już nie na tym rzecz polega by wyżywic ogromną kupę mięsa armatniego, teraz liczy sie prestiż. Kto ma lepszą broń. Teraz zabija sie za pomocą joysticka, nawet nie będąc na polu walki, obserwując wszystko z kamery. Pooglądajcie troche discovery, to zobaczycie jakie cuda mają amerykanie. W czasach "panowania" strachu przed bronią masowego rażenia liczy sie tylko i wylacznie zaawansowana technika, a nie stara ludzka pokomunistyczna mentalnośc. Wydoroslejcie wreszcie. Potrzebna nam armia, oczywiscie, ale tylko zawodowa, dobrze wyposażona, a nie potrafiąca strzelac tylko z kałachów i ewentualnie co lepszy prowadzic stary czołg czy F16 z amerykanskiego zlomu. Lepiej mniej ludzi ale naprawde dobrze wyszkolonych. Wymyslmy cos swojego zamiast placic grube pieniadze na utrzymanie masy motłochu przez 9mc-y, lepiej wydac te pieniadze na badania nad jakims nowym typem broni. Wystarczylo by zeby polacy mieli jakąs potezną niespotykaną dotąd bron masowej zaglady i juz by wszyscy w kolo sr..li w gacie ze strachu i byli bysmy baaardzo powazanym krajem i automatycznie porpawiło by sie nam życie, zarobki itd.., bylibysmy szanowani w swiecie :). Myslmy w tym kierunku, a nie kontynuujmy ruskie plany z dawnych "pięknych" lat, bo to poprstu nie ma juz zadnego sensu i nie rozumiem gadania typu: "kto nie byl w wojsku to ciota", lub podobnych historii, to nie te czasy panowie, teraz liczy sie mózg a nie miesnie.
|
|
| Back to top |
|
 |