Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Łączenie żył w kablu UTP 5e w celu zminimalizowania strat!


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Łączenie żył w kablu UTP 5e w celu zminimalizowania strat!
Author
Message
MiMit
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 18 Jun 2005
Posts: 55

Post#1 Post from the author of the topic 02 Apr 2008 18:38   

Łączenie żył w kablu UTP 5e w celu zminimalizowania strat!


Witam!
Potrzebuję zrealizować transmisję dwóch sygnałów (dwie osobne linie): ADSL’owego oraz telefonicznego (druga linia PSTN, sam telefon) na odległości około 300m (linia pozioma wewnątrz budynku).

Najlepiej aby transmisja opierała się na jednym kablu, myślę że nada się do tego UTP 5e. Jednak mam pewne obawy co do strat i tak już nie mocnego sygnału ADSL. Czy standardy dopuszczają łączenie poszczególnych żył w kablu UTP? Moim zdaniem zwiększenie przekroju zminimalizowałoby chodź trochę ubytki sygnału. Kolejne pytanie brzmi jak połączyć ze sobą poszczególne żyły? Linia telefoniczna PSTN standardowo szłaby na niebieskiej parze, jednak jak połączyć ze sobą pozostałe pary? Widzę tu dwie możliwości:

a)
1 para, żyły biało-pomarańczowa, pomarańczowa (ADSL +50V)
2 para, żyły biało-zielona, zielona (ADSL masa)
3 para, żyły biało-niebieska, niebieska (PSTN +50V, masa)

b)
żyły biało-pomarańczowa, biało-zielona, biało-brązowa (ADSL +50V)
żyły pomarańczowa, zielona, brązowa (ADSL masa)
żyły biało-niebieska, niebieska (PSTN +50V, masa)

Następujące rozwiązania już przemyślałem i ich realizacja jest nieopłacalna w moich warunkach:
- przeniesienie modemu ADSL w inne miejsce
- kupno dwuparowego kabla o większym przekroju żył (raczej nieopłacalne z powodu nadmiaru skrętki na stanie)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Apr 2008 18:38   





Back to top
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 02 Aug 2004
Posts: 18220
Location: Kujawy

Post#2 02 Apr 2008 18:43   

Re: Łączenie żył w kablu UTP 5e w celu zminimalizowania stra


Podłącz po prostu linie pod jedną konkretną parę (po coś wymyślone skręt w parze) i powinno śmigać bez problemu.
np. pomarańczowy i biało-pomarańczowy - linia ADSL
zielony i biało-zielony - linia telefoniczna.

Łączenia par może przynieść więcej kłopotów niż pożytku.

Helpful message? + -

Back to top
   
mxs
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 15 Aug 2004
Posts: 948
Location: "-"

Post#3 02 Apr 2008 19:46   

Re: Łączenie żył w kablu UTP 5e w celu zminimalizowania stra


Pomyśl sam.Adsl chcesz przdłużyć o 300m,a sygnał z centrali idzie pewnie parę kilometrów i to pogorszych kablach niż skrętka.O jaki procent Ci to zwiększy tłumienie.
Połącz tak jak napisał"mbo"i będzie dobrze.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Apr 2008 19:46   





Back to top
   
MiMit
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 18 Jun 2005
Posts: 55

Post#4 Post from the author of the topic 02 Apr 2008 20:51   

Re: Łączenie żył w kablu UTP 5e w celu zminimalizowania stra


Generalnie mam spory problem ze znalezieniem bardziej szczegółowych informacji o splocie norweskim.

Z tego co wiem samo skręcenie niweluje przesłuchy w całym kablu pozwalając tym samym na przesył danych z wysoką częstotliwością. Splot nie ma jednak wpływu na straty sygnału w przewodzie (jeśli się mylę poprawcie). TP stosuje kable o przekroju około 1mm, co przy 0,5mm skrętce jest moim zdaniem kablem dużo lepszej jakości. Problem polega ta tym, iż mam problem z mocą sygnału, a nie jego jakością.

Łącze synchronizuje się na 7.4Mb/s z parametrami:

Downstream Attenuation: 12dB
Downstream Noise Margin (SNR): 9dB

Przedłużanie linii może więc doprowadzić do zaniknięcia sygnału. Jasne jest, że większe straty mocy ma kabel o niższym przekroju. Stąd mój pomysł na połączenie żył.

Nie jestem jednak w 100% pewien:
- czy na splecionych żyłach występuje większa, czy mniejsza strata mocy
- czy dublowanie sygnału w parach może wywołać dużo większe przesłuchy w kablu (chociaż w tym przypadku jest to raczej niemożliwe, ewentualnie zakłócenia na linii PSTN będą minimalne)

Stąd moje dwie opcje:
a) sygnały teoretycznie omijają splot (plus na jednej PARZE, masa na DRUGIEJ, efekt kabla prostego, nie licząc i tak skręconych par, o 2 razy większym przekroju)

b) wariant zakłada potrójne zdublowanie splotu (teoretycznie powinno to wywołać w przybliżeniu efekt splecionego kabla o 3 razy większym przekroju)

Ciekawy jestem czy ktoś jest w stanie uargumentować wyższość któregoś z wariantów. Nie przeczę, że zysk z tej operacji może być niewielki, jednak na straty raczej też nie ma co liczyć więc dlaczego zostawiać 2 niewykorzystane pary.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Apr 2008 20:51   





Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7179
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#5 03 Apr 2008 09:06helpful post - solution   

Re: Łączenie żył w kablu UTP 5e w celu zminimalizowania stra


Generalna zasada: NIGDY NIE RÓWNOLEGLIMY PRZEWODÓW W LINIACH TELEKOMUNIKACYJNYCH.
Linia telefoniczna to nie dwa przewody lecz odcinek linii długiej. To tak jakbyś chciał doprowadzić sygnał a anteny do radia przy pomocy dwóch kabli tylko po to by była mniejsza oporność... O impedancji już się zapomina a impedancja ma tu podstawowe znaczenie.
O ile dla przebiegów akustycznych długości te nie mają znaczenia (większego) to dla sygnałów ADSL jest to byc albo nie być. W końcu sa tam przebiegi prądów zmiennych z widmem ponad 4 MHz a dla tej częstotliwości odcinek 80 metrów to juz cała długość fali - prędkość rozchodzenia się energii w liniach kablowych jest wolniejsza niż 300.000 km/s.
I nie przekrój jest tu istotny a wielkość tłumienia i poziom indukowanych zakłóceń.

TPSA w kablach magistralnych stosowała żyły o średnicy 0,6 mm natomiast w kablach rozdzielczych jest to najczęściej 0,4 mm dla instalacji wymienianych w ostatnich latach.
Kable o większych średnicach czyli żyłach 0,8 mm stosuje się bardzo sporadycznie, a większe przekroje są używane tylko w kablach magistralnych na dużych odległościach.
Moja propozycja.
Z uwagi na słaby sygnał proponuje użyć albo normalnego kabla UTP kat 6 lub dobrego i markowego kabla kat.5 (uwaga na podróby chińskie!!!! - są bardzo tanie i nie nadają się nawet na sznur do bielizny)
Rozszyć kabel na końcach w ten sposób by do linii adsl-owej użyć tylko pary niebiesko-białej, do linii telefonu analogowego tylko pary biało-brazowej. Pozostałe dwie pary możemy "zabić" na gniazdko komputerowe do sieci lokalnej lub pozostawić w rezerwie.
W kablach UTP najmniejsze tłumienie ma para zielona, potem pomarańczowa, potem niebieska a najgorsza jest para brązowa. I nie chodzi tu o tłumienie w pasmie akustycznym lecz w pasmie do 10 MHz, bo takie częstotliwości są w kablach przesyłane.

Dodano po 9 [minuty]:

Odnośnie skrętów kabli powiem krótko: to cała sztuka i precyzyjne wyliczenia. Chodzi o to by na określonej długości kabla tak dobrać skręty poszczególnych parach w taki sposób by zachować jednakowa pojemność wzdłużną toru pomiędzy poszczególnymi parami względem pozostałych par w ośrodku. Wzrost pojemności prowadzi do wzrostu przesłuchów a te rosną wraz z częstotliwością.
O ile dla małych kabli jest to stosunkowo łatwe do wykonania gdyż są to np tylko cztery pary, to np dla kabla XTKMXwp 200x4x0,6 (400 par) jest to już niezła sztuka.

Helpful message? + -

Back to top
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 02 Aug 2004
Posts: 18220
Location: Kujawy

Post#6 03 Apr 2008 09:08   

Re: Łączenie żył w kablu UTP 5e w celu zminimalizowania stra


irekr wrote:

W kablach UTP najmniejsze tłumienie ma para zielona, potem pomarańczowa, potem niebieska a najgorsza jest para brązowa.


Proszę podać jakiś dowód na tą teorię ...
Jak to się ma do sieci GE, gdzie równolegle wykorzystywane są wszystkie 4 pary ?
Przy sieci Ethernet i Fast Ethernet też byłoby to bez sensu - różna jakość przewodu dla nadawania/wysyłania ...

Quote:

I nie chodzi tu o tłumienie w pasmie akustycznym lecz w pasmie do 10 MHz, bo takie częstotliwości są w kablach przesyłane.


Od dawna są używane dużo większe częstotliwości - do 125MHz.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Apr 2008 09:08   





Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7179
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#7 03 Apr 2008 09:52   

Re: Łączenie żył w kablu UTP 5e w celu zminimalizowania stra


Dane o tłumieniach poszczególnych torów mam z własnych pomiarów. Wykonując prze wiele lat sieci LAN na obiektach oprócz standardowych pomiarów sieci określonych w PN dokonywałem także pomiary rozszerzone typowe dla sieci kablowych takich jak pojemność jednostkowa, katy fazowe, poziomu przesłuchów w pasmie do 100 MHz, przesunięcia czasowe itp itd. Jak ktoś ma dostęp do szczegółowych specyfikacji technicznych producentów to zauważy że jest to zgodne z tabelami tłumienności.
W sieciach GE owszem wykorzystywane są wszystkie tory ale do przekazu segmentowanego, gdzie pakiet jest dzielony na cztery (lub dwa) tory transmisyjne.
Różnice tłumienności nie są duże, jednak zauważalne, rzędu około 6 dB.
Odnośnie pasma w kablach: mowa o torach z ADSL a nie o kablach ETH. Próba przesłania transmisji na współcześnie produkowanych kabla Telefoniki Kable czegokolwiek powyżej 5 MHz jest skazana na porażkę z uwagi na złą konstrukcję a szczególnie zbyt małe skręty, co owocuje bardzo silnymi przesłuchami wewnątrzośrodkowymi. Owocuje to w praktyce drastycznym zmniejszeniem odstępu sygnał/szum/zakłócenia na sieciach kablowych przy podłączaniu kolejnych traktów ADSL.

Helpful message? + -

Back to top
   
MiMit
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 18 Jun 2005
Posts: 55

Post#8 Post from the author of the topic 03 Apr 2008 20:28   

Re: Łączenie żył w kablu UTP 5e w celu zminimalizowania stra


Quote:
NIGDY NIE RÓWNOLEGLIMY PRZEWODÓW W LINIACH TELEKOMUNIKACYJNYCH


Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Rzeczywiście kompletnie zapomniałem o impedancji.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Łączenie żył w kablu UTP 5e w celu zminimalizowania strat!
Page 1 of 1
Similar topics
Łączenie UTP i FTP. Parametry skrętki kategorii 5 UTP. (5)
AirLive WL-5460AP-V2 - Większa moc WiFi w celu pokrycia strat na 10m koncentryka (13)
Ile żył w kablu usb wykorzystuje kamera? (6)
Dziwne zachowanie prostej sieci na kablu UTP kat. 5 (17)
Jak rozprowadzić po Kablu UTP sieć łapaną na WiFi? (6)
Łączenie laptopa z PC porzez WIFI-router-kabel UTP (9)
Łączenie dwóch laptopów w celu kopiowania danych - pytania (2)
PENTAGRAM/CERBERUS/P6362/6369 - ŁĄCZENIE 2 ROUTERÓW PENTRAGAM PO KABLU LUB WIFI (1)
UTP 6e - Kable utp nie układają się w linii (28)
UTP maksymalna dlugosc kabla UTP (12)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl topic RSS feed