FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Magnetowid Sony model SLV-262EE i zepsuty układ napędowy

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> Magnetowid Sony model SLV-262EE i zepsuty układ napędowy
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 12 Jan 2004 23:55   

Magnetowid Sony model SLV-262EE i zepsuty układ napędowy

Mam magnetowid taki co napisałem w temacie postu i mam kilka pytanek. Dałem do serwisu tego soniaka no i silnik ten co napędza kasete jest spalony lub uszkodzony, albo nie działa coś zwiazanego z tą częścią. W serwisie zaśpiewali mi za naprawe a właściwei tylko za tą część 300 zł.
Czy nie da sie tego taniej zrobić.

Mogłbym kupić sam układ sterujący z płytką do tego silnika bo wtedy będzie taniej, a pozatym z magnesami nic sie nie może stać.

Daje rysunki tego układu z silnikiem.

Prosze o radę- czekam

Sorry, but you do not have access to see this attachement.

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 12 Jan 2004 23:55   

Back to top

marioer
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 13 Jan 2004 00:28   

Jeżeli cewki są w dobrym stanie(nie przegrzane) to jest duża szansa na naprawę(jeżeli potrafisz lutować smd)-scalak i panewki są w sprzedaży .
Radziłbym poszukać w złomach na giełdzie elektronicznej-wielokrotnie mozna kupic mechanizm za bezcen.
Back to top

opelr
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 13 Jan 2004 00:42   

Re: Magnetowid Sony model SLV-262EE i zepsuty układ napędowy

Mogą być przetarte uzwojenia przez koło zamachowe ,układ też może być drogi,nie mam przed sobą cen,ale jeśli to jest coś innego a serwis jest nieuczciwy to może być zwykłe naciąganie.Spytaj dlaczego musza cały silnik wymienić,pozatym musisz komus zaufac czyli serwisowi ,chyba że chcesz biegać do kilku zakładów z magnetowidem.
Back to top

zdanek15
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 16 Jan 2004 01:47   

jest to typowy model zlomu elektronicnego (napisalem tak specjelnie) . urzadzenie nawet jak dziala to i tak nic nie działa. oprucz ladnego wygladu oferuje brak stop klatki ,brak LP i cudowny niebieski obraz podczas odtwarzania kaset gorszej jakosci (wg.sony) ktore to na innych magnetowidach chodzą bez zarzutu . gównianej jakości mechanizm powoduje ze uszkadzaja sie łozyska w kapstan motor , szcegolnie gorne ,czego nastepstwem jest spilowanie przez magnes uzwojen kapstana a potem mamy po scalaku!!! mam tak zle zdanie o tej serii 262....363..itd poniewaz ten lipny 262 stoi jako ukochany rupiec mojej mamusi i od momentu zakupu jako totalnej "nowki" przeprowadzilem w nim 4 bardzo powazne naprawy i tylko z racji tego ze jestem serwisantem i kocham moja mamusie to ten chlam jeszcze dziala! te drogie silniczki to juz trzecia generacja !czyli to to juz 3 kapstan w mamy sonce i zawsze jest tak samo 1/5 roku zaczyna wyc na przewijaniu i jeszcze ze 3-m-ce i lecimy po nowy!!!!!bzdura!!!ostatnio no jakies 2-lata temu padl harakter generator , stoi takie guw.. na plycie glownej zaraz obok tej holern.. podziurkowanej puszki co ktoś nazwal szumnie zasilaczem , w ktorej to ze wzgledu na temperature wciaz sie koncza kondzioly i zapitolilo caly obraz jakimis krzaczkami . ale bylem cierpliwy wymienilem rupiecia . i tak to fajnie bawimy sie z 232 a on ze mna :) ale cie pociesze moze to jest tak ze to tylko moja mama trafila na zonka? KONKLUZJA :w łodzi na gieldzie nowy kapstan kosztuje 50 zł a ja mam tak wielka wprawe w wykrecaniu tych trzech srubek i wyciaganiu tej zielonej powycinanej plytki w mechanizmie ze wlasciwie to powinienem sie zatrudnic w montowni tych rupieci gdzies daleko w jakiejs komorce na tajwanie :) pozdrawiam!!!!!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Jan 2004 01:47   

Back to top

Wolfgang15
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 Post from the author of the topic 16 Jan 2004 14:34   

W Łodzi na giełdzie powiadasz. Ja jakoś byłem i nie widziałem czegoś w tym stylu. Jakbyś mógł mi powiedzieć na której giełdzie to było i gdzie i kiedy jest nastepna bo ja to tez z tego miasta jestem
Back to top

oldboy
Poziom 25
Poziom 25

Post#6 16 Jan 2004 15:57   

A jakie były objawy przed oddaniem VCR`a do serwisu. Czy wykonałeś jakieś pomiary na CAPSTAN`ie? Zwracam jednocześnie uwagę, że w tym modelu SONY jest mechanizm SANYO P88/89. Faktem jest, że szybko zużywa się górna panewka CAPSTAN`a ale uszkodzenia sterownika KM... należą do rzadkich usterek.
Back to top

Wolfgang15
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 Post from the author of the topic 16 Jan 2004 22:19   

no objawy są takie że silnik sie nie ruszy w jedną i w drugą strone. Pomiarów nie robiłem bo niew wiem jak i co
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Jan 2004 22:19   

Back to top

oldboy
Poziom 25
Poziom 25

Post#8 16 Jan 2004 23:50   

Zmierz na złączu CAPSTAN`a:
- p.6 - 5V
- p.7 - 13V
Dodatkowo - w PLAY na p.2 powinno być ok.2,5V
Back to top

zdanek15
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 17 Jan 2004 00:02   

Jesli jestesmy z tego samego miasta - co mile to powinienes znac adresy dobrych sklepow ktore to w odruznieniu od tych fatalnych i drogich T.. przyjezdzaja ze swoja oferta na gielde ŁKS w soboty. A masz nieeepowtarzalna okazje bo gielda jest jutro................jesli ci sie nie uda kupic tego elementu za niewielka kase to poszukaj w bazie serwisow a na pewno nas znajdziesz. Pozdrowienia
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> Magnetowid Sony model SLV-262EE i zepsuty układ napędowy
Page 1 of 1
Similar topics
Magnetowid SONY SLV-415P (4)
Magnetowid Sony SLV-736EE (2)
Magnetowid Sony SLV-E 720 EN (5)
Magnetowid SONY SLV - SX 720 (2)
Magnetowid Sony SLV-736EE (2)
Magnetowid Sony SLV-E780 (2)
Magnetowid Sony SLV-486EE (5)
VCR SONY SLV-262EE KŁOPOTY (1)
Sony SLV-262 [SLV-262EE] (3)
Magnetowid SONY SLV-SX720 (5)