| Author |
Wolfgang15 Poziom 15

|
12 Jan 2004 23:55 Magnetowid Sony model SLV-262EE i zepsuty układ napędowy |
|
|
|
Mam magnetowid taki co napisałem w temacie postu i mam kilka pytanek. Dałem do serwisu tego soniaka no i silnik ten co napędza kasete jest spalony lub uszkodzony, albo nie działa coś zwiazanego z tą częścią. W serwisie zaśpiewali mi za naprawe a właściwei tylko za tą część 300 zł.
Czy nie da sie tego taniej zrobić.
Mogłbym kupić sam układ sterujący z płytką do tego silnika bo wtedy będzie taniej, a pozatym z magnesami nic sie nie może stać.
Daje rysunki tego układu z silnikiem.
Prosze o radę- czekam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jan 2004 23:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marioer Poziom 19

|
13 Jan 2004 00:28 |
|
|
|
Jeżeli cewki są w dobrym stanie(nie przegrzane) to jest duża szansa na naprawę(jeżeli potrafisz lutować smd)-scalak i panewki są w sprzedaży .
Radziłbym poszukać w złomach na giełdzie elektronicznej-wielokrotnie mozna kupic mechanizm za bezcen.
|
|
| Back to top |
|
 |
opelr Poziom 22

|
13 Jan 2004 00:42 Re: Magnetowid Sony model SLV-262EE i zepsuty układ napędowy |
|
|
|
Mogą być przetarte uzwojenia przez koło zamachowe ,układ też może być drogi,nie mam przed sobą cen,ale jeśli to jest coś innego a serwis jest nieuczciwy to może być zwykłe naciąganie.Spytaj dlaczego musza cały silnik wymienić,pozatym musisz komus zaufac czyli serwisowi ,chyba że chcesz biegać do kilku zakładów z magnetowidem.
|
|
| Back to top |
|
 |
zdanek15 Poziom 15

|
16 Jan 2004 01:47 Re: Magnetowid Sony model SLV-262EE i zepsuty układ napędowy |
|
|
|
jest to typowy model zlomu elektronicnego (napisalem tak specjelnie) . urzadzenie nawet jak dziala to i tak nic nie działa. oprucz ladnego wygladu oferuje brak stop klatki ,brak LP i cudowny niebieski obraz podczas odtwarzania kaset gorszej jakosci (wg.sony) ktore to na innych magnetowidach chodzą bez zarzutu . gównianej jakości mechanizm powoduje ze uszkadzaja sie łozyska w kapstan motor , szcegolnie gorne ,czego nastepstwem jest spilowanie przez magnes uzwojen kapstana a potem mamy po scalaku!!! mam tak zle zdanie o tej serii 262....363..itd poniewaz ten lipny 262 stoi jako ukochany rupiec mojej mamusi i od momentu zakupu jako totalnej "nowki" przeprowadzilem w nim 4 bardzo powazne naprawy i tylko z racji tego ze jestem serwisantem i kocham moja mamusie to ten chlam jeszcze dziala! te drogie silniczki to juz trzecia generacja !czyli to to juz 3 kapstan w mamy sonce i zawsze jest tak samo 1/5 roku zaczyna wyc na przewijaniu i jeszcze ze 3-m-ce i lecimy po nowy!!!!!bzdura!!!ostatnio no jakies 2-lata temu padl harakter generator , stoi takie guw.. na plycie glownej zaraz obok tej holern.. podziurkowanej puszki co ktoś nazwal szumnie zasilaczem , w ktorej to ze wzgledu na temperature wciaz sie koncza kondzioly i zapitolilo caly obraz jakimis krzaczkami . ale bylem cierpliwy wymienilem rupiecia . i tak to fajnie bawimy sie z 232 a on ze mna :) ale cie pociesze moze to jest tak ze to tylko moja mama trafila na zonka? KONKLUZJA :w łodzi na gieldzie nowy kapstan kosztuje 50 zł a ja mam tak wielka wprawe w wykrecaniu tych trzech srubek i wyciaganiu tej zielonej powycinanej plytki w mechanizmie ze wlasciwie to powinienem sie zatrudnic w montowni tych rupieci gdzies daleko w jakiejs komorce na tajwanie :) pozdrawiam!!!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2004 01:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Wolfgang15 Poziom 15

|
16 Jan 2004 14:34 Re: Magnetowid Sony model SLV-262EE i zepsuty układ napędowy |
|
|
|
W Łodzi na giełdzie powiadasz. Ja jakoś byłem i nie widziałem czegoś w tym stylu. Jakbyś mógł mi powiedzieć na której giełdzie to było i gdzie i kiedy jest nastepna bo ja to tez z tego miasta jestem
|
|
| Back to top |
|
 |
oldboy Poziom 25

|
16 Jan 2004 15:57 Re: Magnetowid Sony model SLV-262EE i zepsuty układ napędowy |
|
|
|
A jakie były objawy przed oddaniem VCR`a do serwisu. Czy wykonałeś jakieś pomiary na CAPSTAN`ie? Zwracam jednocześnie uwagę, że w tym modelu SONY jest mechanizm SANYO P88/89. Faktem jest, że szybko zużywa się górna panewka CAPSTAN`a ale uszkodzenia sterownika KM... należą do rzadkich usterek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Wolfgang15 Poziom 15

|
16 Jan 2004 22:19 Re: Magnetowid Sony model SLV-262EE i zepsuty układ napędowy |
|
|
|
no objawy są takie że silnik sie nie ruszy w jedną i w drugą strone. Pomiarów nie robiłem bo niew wiem jak i co
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2004 22:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
oldboy Poziom 25

|
16 Jan 2004 23:50 Re: Magnetowid Sony model SLV-262EE i zepsuty układ napędowy |
|
|
|
Zmierz na złączu CAPSTAN`a:
- p.6 - 5V
- p.7 - 13V
Dodatkowo - w PLAY na p.2 powinno być ok.2,5V
|
|
| Back to top |
|
 |
zdanek15 Poziom 15

|
17 Jan 2004 00:02 Re: Magnetowid Sony model SLV-262EE i zepsuty układ napędowy |
|
|
|
Jesli jestesmy z tego samego miasta - co mile to powinienes znac adresy dobrych sklepow ktore to w odruznieniu od tych fatalnych i drogich T.. przyjezdzaja ze swoja oferta na gielde ŁKS w soboty. A masz nieeepowtarzalna okazje bo gielda jest jutro................jesli ci sie nie uda kupic tego elementu za niewielka kase to poszukaj w bazie serwisow a na pewno nas znajdziesz. Pozdrowienia
|
|
| Back to top |
|
 |