FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Fender Champ, jak przystosować układ do naszych realiów?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Fender Champ, jak przystosować układ do naszych realiów?
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 05 Apr 2008 09:00   

Fender Champ

Witam. Ostatnio postanowiłem zrobić tytułowe "cacko", dorwałem schemat mam już prawie wszystko. Lecz zauważyłem że piec jest robiony pod napięcie 117V. I mam problem jak przystosować go do "naszych realiów".
Proszę o pomoc w tej sprawie.

PS. Zamieszczam schemacik.

champ_aa764_schem.gif
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  champ_aa764_schem.gif
 Contents:  
 Filesize:  24.69 KB
 Punkty:  0

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Apr 2008 09:00   

Back to top

ghost666
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 05 Apr 2008 09:29helpful post - solution   

Re: Fender Champ

117V jest w gniazdku, ile masz w ukłądzie to reguluje transformator. Musisz dobrać odpowiedni, tak żeby były takie napięcia jak na schemacie i już.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Apr 2008 09:29helpful post - solution   

Back to top

Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 05 Apr 2008 09:55helpful post - solution   

Problem by był gdybyś miał wzmacniacz na 117V, czyli do amerykańskiej sieci.Jeśli masz tylko schemat to gdzie jest problem?Dajesz transformator sieciowy na 230V (eurpoejska sieć) i ma grać.Schemat jest taki sam, róznica polega na innym transformatorze.
Back to top

Bufukaj
Poziom 8
Poziom 8

Post#4 Post from the author of the topic 05 Apr 2008 13:02   

Rozumiem. Tylko jak mam dociec jakie będzie panować napięcie w tym urządzonku? Co do elementów to mam pewne wątpliwości co do lamp. Chodzi o to czy nie taniej wyniesie mnie zamówienie ich z za granicy ? Może ktoś z was zna jakieś dobre internetowe sklepy elektroniczne poza granicami naszego kraju [dla którego przesyłka do Polski nie byłaby problemem]?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Apr 2008 13:02   

Back to top

Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 05 Apr 2008 14:18helpful post - solution   

Problemem są tylko transformatory, resztę kupisz w Polsce.Może byc problem z lampą prostowniczą ale coś na aukcjach znajdziesz.U nas w Polsce takie wzmacniacze robi się w oparciu o transformatory z lampowych TV (wyjściowy, TG2,5 albo TG5) a sieciowy ze starego, lampowego radia.Napięcia masz podane na schemacie, z transformatora wychodzi anodowe 320V AC, po wyprostowaniu i odfiltrowaniu wychodzi 360V DC, żarzenie lamp 6V6 (do kupienia http://www.fonar.com.pl/sklep/opis.php?id=28 ) i 12AX7 (europejska ECC83, łatwa do kupienia, choćby na allegro albo rosyjska 6N2P EW http://www.fonar.com.pl/sklep/opis.php?id=18 ) to 6,3V.Lmapa 5Y3GT ma żarzenie 5V http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/155/5/5Y3GT.pdf
Jesli będziesz miał problem z kupnem takiej to musisz użyć innej o podobnych parametrach która będzie łatwiej dostępna (ja bym użył GZ34 http://www.fonar.com.pl/sklep/opis.php?id=13 ) lub zrobić prostownik półprzewodnikowy z diod (ale to już nie to samo).
Back to top

Bufukaj
Poziom 8
Poziom 8

Post#6 Post from the author of the topic 12 Apr 2008 09:44   

W końcu znalazłem te trafa. A mianowicie TG2,5-1-666 [z starego adaptera -własne zapasy] jednak mam pytanie jak sprawdzić czy jeszcze ono działa? Co prawda potraktowałem go ohmmomierzem ale czy to wystarczy?

W tym samym adapterze znalazłem transformator TS 40/29/676, czy będzie on odpowiedni do "mojej" konstrukcji?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Fender Champ, jak przystosować układ do naszych realiów?
Page 1 of 1
Similar topics
Champ - tania dotykowa komórka od Samsunga (3)
pomysł diy konsola gier java (takie jak w naszych telefonach (1)
jak przystosować ładowarke akumulatorów ołowiowych AVT 2715 (1)
Jak zacząć? Jakiś prosty układ na diodach LED? Jak zaprojektować układ? (8)
Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów (71)

Page generation time: 0.121 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed