| Author |
Kysiu Poziom 12

|
05 Apr 2008 23:17 Kwarce modelarskie... |
|
|
|
Witam
Od dawna zastanawia mnie jedna rzecz. Chodzi mi o kwarce, które stosuje się do aparatur RC, a konkretniej o ich ceny...
Te, co ludzie wystawiają na allegro kosztują powyżej 15zł a te w sklepach elektronicznych kilka razy mniej... np: tutaj
czy jest jakiś powód, dla którego kwarc do RC jest kilka razy droższy?
Pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Apr 2008 23:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
motykami Poziom 16

|
05 Apr 2008 23:41 Re: Kwarce modelarskie... |
|
|
|
Z tego co wiem to nie ma większej różnicy między nimi, ja osobiście w sterowaniu RC używałem swego czasu zwykłych kwarców i nie widziałem zupełnie żadnej różnicy w działaniu niż na oryginalnych... A różnią się prawdopodobnie tylko ceną, i to tylko z tego powodu że sprzedający opisuje je jako super kwarce do konkretnego celu, i robi ludziom mętlik w głowie...
Pozdrawiam, motykami.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Apr 2008 23:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
oj Poziom 24

Joined: 22 Apr 2003 Posts: 5572 Location: N52'13'55.4" E021'00'36.3"
|
05 Apr 2008 23:53 Re: Kwarce modelarskie... |
|
|
|
| Kysiu wrote: |
|
Wiec znajdź te kwarce w sklepie
Ma być odbiorczy i nadawczy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Apr 2008 23:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
serwis Poziom 24

|
06 Apr 2008 08:48 Re: Kwarce modelarskie... |
|
|
|
| Kysiu wrote: |
(...)
Pozdrawiam :) |
Oczywiście i to nie jeden.
Kwarce stosowane do aparatury, z uwagi, że pracują jako kwarce kanałowe- czyli muszą być wykonane w odpowiedniej tolerancji f, oraz ze względu na stabilność częstotliwości i aktywności kwarcu wykonane w odpowiedniej technologii cięcia kryształu.
Ponadto, kwarce te są dobierane parami- o różnicę p.cz., np. kwarc odbiornika musi mieć o 455 kHz (450) częstotliwość większą od częstotliwosci kwarcu nadajnika.
|
|
| Back to top |
|
 |
SQ9MEM Poziom 21

|
06 Apr 2008 23:17 Re: Kwarce modelarskie... |
|
|
|
| Quote: |
| ze względu na stabilność częstotliwości i aktywności kwarcu wykonane w odpowiedniej technologii cięcia kryształu. |
- potwierdzi może jakoś kolega tą tezę ?
|
|
| Back to top |
|
 |
serwis Poziom 24

|
07 Apr 2008 00:09 Re: Kwarce modelarskie... |
|
|
|
Czy potwierdzę ?Po prostu literatura dużo podaje na ten temat; m.in. SP5QU w swoich publikacjach, Informator Radiowo- Warsztatowy TELEFUNKEN'a tom I, w AR- nie pamiętam czy A, czy B był poświęcony cały numer na temat właśnie kryształow- cięcia i wpływ tych całych operacji na stałość częstotliwości, aktywność.
Oczywiście dotyczy to samego rezonatora, a nie układu w którym on pracuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
SQ9MEM Poziom 21

|
07 Apr 2008 00:19 Re: Kwarce modelarskie... |
|
|
|
Ale ja nie ten temat. Być może źle zacytowałem - oczywiście, że technologia cięcia kwarcu ma znaczenie dla parametrów (pamięta ktoś jeszcze szablon indyjski ?). Chodzi o to, skąd kolega jest pewien, że kwarce stosowane do aparatury modelarskiej to kwarce o lepszej jakości, a nie zwykłe produkowane w chińskiej fabryczce i zaopatrzone w inne niż standardowe nóżki i trochę inną obudowę ? Bo co powinno być, to wiemy, pytanie co obecnie wsadzają producenci do takiej aparatury.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Apr 2008 00:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
serwis Poziom 24

|
07 Apr 2008 00:34 Re: Kwarce modelarskie... |
|
|
|
Hmm... a na to to nie jestem w stanie odpowiedzieć.
Ja pamiętam kwarce jeszcze z czasów LOK-owskich, gdzie porządna jak na tamte czasy aparatura (Webra), posiadała też w zestawach porządne kwarce.
A jak wiadomo, musiały spełniać obostrzone warunki, gdyż aparatura nie posiadała żadnych termostatów, a warunki temperaturowe były dosyć różne ( zawody odbywaly się i zimą i latem), i do tego warunki mechaniczne.
Przecież przy losowaniu kanałów nikt specjalnie nie dbał o kwarce- po prostu brał, wkładał w aparaturę i jazda.
A co do obecnych kwarców " za złotówkę" - nie wiem czy takie wielokrotne przejścia na zawodach by przeżyły. :D
|
|
| Back to top |
|
 |