A ja się chyba zaraz poddam!!!
Chodzi mi o obsługę karty SD. Podpowiedzcie mi proszę czy to, że nie mogę jej zainicjować może być spowodowane jej zasilaniem? Linie (oprócz MISO) mam poprzez dzielniki rezystorowe (1,8/3,3), natomiast zasilanie karty puszczam przez rezystor 470 i za nim dioda Zenera 3,3V.
Próbowałem chyba już wszystkich dostępnych kodów z inetu i wygląda na to, że karta się resetuje i nic więcej.
Proszę o jakieś rady.
Dodam rysunek jak wygląda płytka.
PS. I żeby nie było, że nie pracujemy nad filmikiem uchylę rąbka tajemnicy :D
natomiast zasilanie karty puszczam przez rezystor 470 i za nim dioda Zenera 3,3V.
Do zasilania takich rzeczy to jednak zdecydowanie stabilizator...
A wyliczyłeś sobie jaki prąd dajesz tej karcie? Nie wiem jakie wymagania mają takie karty, ale ty masz I=U/R=1.5/470=0.0032A=3.2mA i to jest raczej za mało.
Zmniejsz ten rezystor przynajmniej o rząd wielkości to może coś pójdzie.
Chciałem się dowiedzieć jak sprawuje się napęd. Czy te gąsienice dają sobie radę i czy nie ma z nimi żadnych problemów?
Gąsienice sprawują się rewelacyjnie. Mają leki poślizg na panelach ale błąd kierunku podczas jazdy jest pomijalny.
Quote:
ty masz I=U/R=1.5/470=0.0032A=3.2mA
Przyszło mi ze sklepu wszystko co zamawiałem oprócz stabilizatora i kwarców dlatego walczę z tym zasilaniem innymi sposobami.
Wesołych Swiąt
PS. Dałem rezystor 10ohm i diodę Zenera - na wejściu zasilania do karty mam teraz 4,3V. Chyba jednak nic z tego nie będzie.
Chciałem się dowiedzieć jak sprawuje się napęd. Czy te gąsienice dają sobie radę i czy nie ma z nimi żadnych problemów?
Gąsienice sprawują się rewelacyjnie. Mają leki poślizg na panelach ale błąd kierunku podczas jazdy jest pomijalny.
Quote:
ty masz I=U/R=1.5/470=0.0032A=3.2mA
Przyszło mi ze sklepu wszystko co zamawiałem oprócz stabilizatora i kwarców dlatego walczę z tym zasilaniem innymi sposobami.
Wesołych Swiąt
PS. Dałem rezystor 10ohm i diodę Zenera - na wejściu zasilania do karty mam teraz 4,3V. Chyba jednak nic z tego nie będzie.
Tak to jest robione przez 'fachmanów od sonego' (k750i), może coś podpowie:
Faktycznie na większości schematów podłączania karty SD lub wyświetlacza od S65 do procesorka jest stabilizator.
Ja wykorzystałem schemat podłączenia LCD Noki3310 z EP (przez rezystor i diodę).
Co ciekawe LCD S65 działa tylko na programowym SPI i właśnie może ze względu na zasilanie nie idzie na sprzętowym.
Jak tylko przyjdą części to wszystko polutuję, przetestuje i dam znać.
Na okoliczność 9102 :D wizyt w moim temacie mały opis:
1. Mechanika:
- dwa moduły napędowe z przekładniami (prędkość maksymalna na nich to gdzieś około 1m/s)
- osiem serw TowerPro 5010 (ludzie na nie narzekają ale akurat u mnie realizują swoje zadanie wyśmienicie, chociaż na ramiona dokupię serwa dwa razy mocniejsze bo te się troszkę męczą)
2. Zasilanie:
- 8 akumulatorków 3800mAh do elektroniki,
- akumulator modelarski 4200mAh do silników i serw.
3. Elektronika:
- moduł główny - uP Atmega32,
- sterownik na 16 serw (uP Atmega8),
- moduł wyświetlacza od telefonu S65,
- moduł karty pamięci SD (na karcie mam zapisane pliki graficzne oraz dźwiękowe),
- moduł wzmacniacza audio 1W,
- moduł zasilania (3,3V, 5V, 6V).
4. Czujniki:
- odległości Sharpa 20-150cm,
- ultradźwiękowy,
- linii (przy okazji: ma ktoś na zbyciu cztery tcrt5000??),
- na podstawie danych z kamery: czujnik ruchu, podążanie za obiektem - niestety póki co kamerka jest na kabel).
5. Oprogramowanie:
Powstały dwie wersje w C i Bascomie.
Pisałem w C ale niestety z winy jak się później okazało stabilizatora 3,3V karta i wyświetlacz chodziły tylko na programowym SPI, a w Bascomie jego obsługę robi się w miarę łatwo.
Jest jeszcze program do obsługi z PC pisany w Visual Basic ale robię też próby z Visual C++ i biblioteką OpenCV.
6. Funkcje:
- jeździ,
- nie wpada na ściany,
- skanuje otoczenie (już prawie rysuje mapę terenu; jak dokupię czujnik Sharpa 5,5m to myślę, że pokój "narysuje" z jednego miejsca).
- mówi,
- powstaje moduł słuchu do rozpoznawania kierunku dźwięku oraz jego nagrywania.
Przed nami jeszcze komunikacja bezprzewodowa, kamerka bezprzewodowa i wiele innych :D.
Generalnie nie tkwię w tematyce robotów (a kiedyś chciałem i jak znajdę w końcu czas muszę coś zbudować :) ), ale posiadam wiedzę i dużo materiałów na temat rozpoznawania mowy (nie rozpoznawania mówcy). Nie myślałeś o temacie typu polecenia głosowe wydawane robotowi? Np. "jedź", "stój". Robiłem implementację rozpoznawania mowy (prostych pojedynczych słów) na procesorze DSP. Wydajność osiągnąłem 72% na marnym mikrofoniku od rozmawiania przez Skype :) Byłby to zapewne patent bardzo interesujący w takim robocie :) Potrzebny byłby procek sygnałowy jednak (FFT w czasie rzeczywistym nie unikniemy jak i innych algorytmów) no i pamięć na bazę słów. Baza musi być nagrana przez najlepiej klika osób, po kilka razy każde słowo. Do tego mikrofonik i przetwornik A/C. Jakbyś kiedyś pokusił się o wprowadzenie takich opcji do swojego robota to mogę parę rzeczy podpowiedzieć. Soft nie był ciężki do napisania. Mam cały kod w C jakby co. Podejrzewam, że problem mógłby być tylko w zakłócaniu sygnału mowy przez dźwięki pracy robota. Trzeba by dobry mikrofon mieć. Mój algorytm oddzielał mowę od ciszy, ale nie był to hałas.
Gratuluje koledze Magicowi wytrwałości w tworzeniu robota. A efekt końcowy, po prostu rewelacja ! Naprawdę jestem pod wrażeniem wykonania, estetyki i przede wszystkim pomysłu i samozaparcia :D Jestem przekonany że kolega nie spocznie na laurach i robot będzie dalej rozwijany.
naprawde jestem pełen podziwu:) graqtulacje:) obserwowałem postepy pracy.. i szczerszze mowiac ni espowdziewalem sie ze wyjdziez tego takie cudo:) jeszcze raz gratuluje:D i zycze dalszych postepow..
pozdrawiam:)
Dziękuję bardzo :D
Jak tylko zamontuje drugą rękę ( a chcę zmienić troszkę jej wygląd ) to biorę się za komunikację bezprzewodową na bazie posiadanych modułów CYWUSB6935. Będzie trochę walki, nie ma zbyt dużo materiałów na ten temat ale znalazłem w sieci dwa projekty więc może się uda :-).
Ale mam też dylemat: bardziej rozbudowany program mam napisany w Bascomie, natomiast w C stanąłem na obsłudze karty pamięci (przez zasilanie tak jak kiedyś pisałem). No ale jednak chyba podgonię w C, tylko, że zaś trzeba będzie szukać o i2c, fat, itp :D
Co do programu, to jak skończę płytkę, która już nie będzie modułowa tylko zostaną scalone na niej wszystkie elementy, to udostępnię i płytkę i programy w C i Bascomie.
Robot bardziej przypomina robota z terminatora 3 co miał miniguna. Jestem pełen podziwu ze w tak krótkim czasie powstał tak piękny robot. Jak go jeszcze ładnie obudujesz to dopiero bedzie piekny.
EDIT
tego mi bardziej przypomina niz walliego. Wyglądaja prawie jak bracia.
Robot bardziej przypomina robota z terminatora 3 co miał miniguna. Jestem pełen podziwu ze w tak krótkim czasie powstał tak piękny robot. Jak go jeszcze ładnie obudujesz to dopiero bedzie piekny.
EDIT
tego mi bardziej przypomina niz walliego. Wyglądaja prawie jak bracia.
Witam po długiej przerwie.
Faktycznie robot nie przypomina w niczym Wallego ale któryś z moderatorów zmienił mi temat. Wg nas przypomina bardziej Johnny-5. Cóż...
Postaram się za jakiś czas zaktualizować wątek. Jestem teraz w trakcie projektowania ostatecznej wersji płytki scalającej wszystkie moduły.
Może frytki do tego? Co to za zabawa wtedy? To tak jak składanie kitów : / Poza tym co ci po programie, jak i tak część rzeczy będzie zdecydowanie inna aniżeli będzie w 'twoim' robocie i będzie trzeba zmienić program? Poprosisz o zmienienie go do twojego hardware'u? Jejciu, jak ja nie lubię takiego żerowania na gotowcach : / Sorry za zaśmiecanie tematu.