Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



rolety okienne antywłamaniowe - podłączenie silnika


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka Przemysłowa ->rolety okienne antywłamaniowe - podłączenie silnika Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
jaskoola
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 13 Mar 2007
Posty: 21
jaskoola
Poziom 7
Post#1 06 Kwi 2008 11:42  Autor tematu   

rolety okienne antywłamaniowe - podłączenie silnika


Mam w domu rolety antywłamaniowe zewnetrzne zwijane na sznurek. Chcialbym zamontowc do nich silniki elektryczne i podnosici opuszczac przyciskiem. Czy da sie w łatwy sposób to zrobic czy trzeba wymieniac te rolety. Dodam ze sa to standardowe rolety takie jakich wiele w domach

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Minner
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Lublin/Wrocław
Dołączył: 28 Lut 2004
Posty: 310
Pomógł: 20
Ocena postów: 3
Minner
Poziom 16
Post#2 06 Kwi 2008 14:32    

Re: rolety okienne antywłamaniowe - podłączenie silnika


Nie niszcząc sznurka do zwijania byłoby trochę trudniej, więc napiszę mój pomysł odnośnie lekko-kolizyjnego projektu ;)

Rozwijasz roletę do połowy długości okna. Rozcinasz sznurek do zwijania tak żeby z mocowania rolety zwisały 2 niepołączone końce. Bierzesz 2 silniki, najlepiej DC, i mocujesz na ich końcach jakieś rolki o "przyzwoitych" średnicach (nie za małe, nie za duże ;) ). Do tych rolek mocujesz końce sznurke i trochę nawijasz ręcznie. Dokładasz układ sterujący i mocowanie silników i powinieneś cieszyć się już automatycznymi roletami ;)

PS. proszę o komentarze bo ten pomysł jest pisany z głowy :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jaskoola
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 13 Mar 2007
Posty: 21
jaskoola
Poziom 7
Post#3 06 Kwi 2008 15:31  Autor tematu   

Re: rolety okienne antywłamaniowe - podłączenie silnika


ale nie chodzi mi o zwijarke do sznurka tylko o silniki rurowe montowane w srodku kasety rolety

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pmirkowicz
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Ciechanowiec / Warszawa
Dołączył: 07 Maj 2006
Posty: 222
Pomógł: 21
Ocena postów: 17
pmirkowicz
Poziom 15
Post#4 09 Kwi 2008 22:18    

Re: rolety okienne antywłamaniowe - podłączenie silnika


Na początek trzeba się zorientować na jakim wałku są one zainstalowane : na okrągłym lub sześciokątnym / ośmiokątnym i jaka jest jego średnica. Należy dobrać moc silnika odpowiednią do wagi rolety, zastosować (wg typu wałka) zbierak i adaptor. Doprowadzić zasilanie, zamontować przyciski sterujące (może być sterowanie radiowe) i gotowe. Polecam silniki tubowe z oferty firmy Somfy, Nice, Faac.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
krisvann
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Gorzów Wlkp.
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 21
Pomógł: 1
krisvann
Poziom 7
Post#5 14 Sty 2010 10:21    

Re: rolety okienne antywłamaniowe - podłączenie silnika


Podłączam się do pytania, czy ktoś sam zrobił napęd do rolet zewn.?, na razie zbieram oferty i za miesiąc chcę kupić okna z roletami. 1 napęd kosztuje dodatkowo średnio 400zł, pomyslalem o napędzie silnik DC od wycieraczek, mocny, za 60zł nowe można dostać + powiedzmy te 40 dychy na sterowanie i resztę, ale czy jest sens sie bawić? może lepiej nie kombinować i zaplacic wiecej? czy ktoś robił sam napęd.
Z góry dziekuje za odpowiedzi

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
dedus2
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: sosnowiec
Dołączył: 08 Sie 2005
Posty: 45
Pomógł: 1
Ocena postów: 3
dedus2
Poziom 10
Post#6 17 Sty 2010 20:51    

Re: rolety okienne antywłamaniowe - podłączenie silnika


Witam.raczej nikt nie bawi sie wbudowanie napędu do rolet. w roletach stosuje się silniki rurowe chowane do wału napędowego.pewnie jak sie uprzesz to mozesz kombinować .ale chodzi w tyn wszystkim o brak miejsca do zamontowania silnika a co za tym idzie estetyka całej rolety.pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
PiotrKsiezyk
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: Bolesławiec
Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 2
PiotrKsiezyk
Poziom 2
Post#7 18 Sty 2010 22:25    

Re: rolety okienne antywłamaniowe - podłączenie silnika


Moge tylko dodać że założyłem wlaśnie w 4 sztukach drzwi balkonowych takie rolety sterowane elektryczne lecz pożałowałem po około 20euro na okno na sterowanie pilotem i teraz będe dokładał PLC i przekaźnik do sterowania autoamtycznego (zamykanie rolet w jednym pokoju około 40s - stoisz i trzymasz przycisk jak pacan,a ludzie w kosmos latają :(, otwieranie to samo x4+przełażenie z pokoju dopokoju razem rano około 5min i wieczorem to samo ), a przy plc 6:00 wszystkie otwieramy 23:00 zamykamy w dzień 3Xprzycisk zamykania wszystko zamykamy, 3xprzycisk otwierania wszystko otwieramy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wrobleszczak
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: ciechanów
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 5
Pomógł: 1
wrobleszczak
Poziom 3
Post#8 12 Paź 2014 05:47    

Re: rolety okienne antywłamaniowe - podłączenie silnika


rolety antywłamaniowe na sznurek,ha ha
wiesz ile waży pancerz antywłamaniowy?
aby nie stać jak pacan wymień łączniki żaluzjowe na te z podtrzymaniem,gdzie klawisz zostaje w pozycji,wtedy tylko odbijasz go po czasie aby faza nie szła na silnik

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka Przemysłowa -> rolety okienne antywłamaniowe - podłączenie silnika
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Rolety okienne na pilota. Ładowarka. Jak poskładać napęd? (6)
Podłączenie silnika rolety (4)
Podłączenie silnika rolety zew.antywłamaniwej (7)
Podłączenie rolety na dwa włączniki (6)
Podłączenie rolety pod włącznik (11)
Podłączenie centralki rolety CS1-2PR (2)
Rolety a czujniki, rolety faaca? (4)
Antywłamaniowe zabezpieczenie okien. (36)
Podłączenie heblarki - Podłączenie silnika dwie fazy (7)
Podłączenie falownika iG5A - Podłączenie falownika do silnika 4kW wentylatora (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.044 seconds

elektroda.pl temat RSS