| Author |
bobpoz Poziom 4

|
07 Apr 2008 13:36 Wzmacniacz H/K PM645Vxi - dziwny zapach |
|
|
|
Witam,
To mój pierwszy post, proszę o wyrozumiałość.
Problem, dotyczy dziwnego zapach wzmacniacza (kupiłem go niedawno przez allegro), w sobote rozebrałem i wyczyściłem Kontaktem P, i Kontaktem U. Miałem nadzieję że usunięcie zabrudzeń, zlikwiduje mój problem. Niestety tak się nie stało, powiedziałbym nawet że zaczeło "pachnieć" bardziej intensywnie.
Koledzy, w sprawach serwisoweych jestem totalnym poczatkujacym.
Jaka może być przyczyna tego zapachu...?
Za wszystkie odpowiedzi, z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Sławek
|
|
| Back to top |
|
 |
AnnoDomi Poziom 19

Joined: 25 Apr 2007 Posts: 704 Location: Katowice, Sosnowiec
|
07 Apr 2008 22:00 Re: Wzmacniacz H/K PM645Vxi - dziwny zapach |
|
|
|
Przepraszam za tą odpowiedź, ale Twój post nic nie wnosi więc trudno jest nam wymyśleć dlaczego twój wzmacniacz dziwnie pachnie.
Po pierwsze spróbuj nazwać ten zapach, po drugie spróbuj określić czy jakieś elementy wzmacniacza grzeją się szczególnie silnie (to może być trudne czy mają się tak grzać, skoro jesteś laikiem). Poza tym czy był jakiś konkretny powód dla którego czyściłeś wzmacniacz płynami - źle działał, nie działał jakiś kanał, zniekształcenia dźwięku?
Bez bardziej szczegółowych i zwięzłych informacji jedyne co mogę podpowiedzieć do telefon do zaprzyjaźnionej wróżki ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Apr 2008 22:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bobpoz Poziom 4

|
07 Apr 2008 22:30 Re: Wzmacniacz H/K PM645Vxi - dziwny zapach |
|
|
|
Zapach, przypominam "palony kurz" jest intensywny. Żadnych zniekształceń nie zaobserwowałem, kanały grają dobrze. Czyszczenie miało weliminować zapach, załozyłem że zgromadzony brud, kurz, + coś lepkiego, pod wpływem temperatury zaczyna parować. Obudowa w miejscu radiatorów jest gorąca, od wewnętrznej strony widać w kilku miejscach ewidentne przypalenia/przykopcenia. Sprzęt ma już swoje lata, więc musi mieć swoje wady.
Czy jest coś, co mogę sam zrobić, czy odrazu mam szukać pomocy fachowca? :)
Hihi, pomysł z wróżką jest dobry, ale moja ma odległe terminy :) więc wolę liczyć na siebie, i na Waszą pomoc :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Apr 2008 22:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
AnnoDomi Poziom 19

|
07 Apr 2008 23:11 Re: Wzmacniacz H/K PM645Vxi - dziwny zapach |
|
|
|
Możesz poczekać aż wygrzejesz wzmacniacz i albo zapach ustąpi, albo coś się w końcu spali... Po drugie dobrze by było, aby ktoś obyty z naprawami zerknął na wzmacniacz i określił sam czy nie przegrzewa się tam coś co ty określasz jako gorące. Tak się składa, że stopnie mocy mogą się rozgrzewać nawet do 80C i jest to normalne jeśli konstrukcja układu to przewiduje. Możliwe też, że po prostu powoli wypala się płytka w miejscach określanych przez ciebie jako okopcone.
|
|
| Back to top |
|
 |
bobpoz Poziom 4

|
08 Apr 2008 07:16 Re: Wzmacniacz H/K PM645Vxi - dziwny zapach |
|
|
|
Ok, więc zaczekam i powygrzewam go.
Jak najlepiej to zrobić? Odpiąć głośniki, rozkręcić głośność i wygrzewać go powiedzmy przez 24h?
:) Jeśli ma się coś spalić, to niech to będzie wzmacniacz (kolumny mam nowe, więc wolę nie ryzykować).
Jak wrócę z pracy, zabiorę się za wygrzewanie, dam niebawem znać co z tego wyszło.
Dziękuję za pomoc. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
ZbigniewII Poziom 15

|
08 Apr 2008 08:57 Re: Wzmacniacz H/K PM645Vxi - dziwny zapach |
|
|
|
Sprzęt elektroniczny bardzo "przechodzi" zapachami pomieszczenia w którym jest użytkowany.Dość długi minie czas, by ten swoisty smrodzik wywietrzał.Stąd te ogłoszenia sprzedaży w ofercie podające "użytkowany przez niepalącego".
|
|
| Back to top |
|
 |
AnnoDomi Poziom 19

|
08 Apr 2008 09:28 Re: Wzmacniacz H/K PM645Vxi - dziwny zapach |
|
|
|
Odłączenie kolumn to nie najlepszy pomysł - bo wtedy nie ma obciążenia stopnia mocy i w zależności od konstrukcji wzmacnaicza - albo faktycznie Ci się spali stopień mocy, albo nie będzie w ogóle pracował, więc wygrzewanie nic nie da - możesz sprawdzić, czy na wyjściach głośnikowych jest jakiś potencjał stały, jeśli poniżej 1V (przy braku sygnału!) to głośniki można bezpiecznie podpiąć i użytkować wzmacniacz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Apr 2008 09:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bobpoz Poziom 4

|
08 Apr 2008 09:33 Re: Wzmacniacz H/K PM645Vxi - dziwny zapach |
|
|
|
Ok, dziękuję za rade. Sprawdzę na zaciskach prąd, i jeśli będzie poniżej 1V to zostawiam głośniki podpięte, jeśli będzie powyżej to podłącze stare głośniki.
|
|
| Back to top |
|
 |