| Author |
uranek Poziom 5

|
07 Apr 2008 20:51 Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfrowej |
|
|
|
Mam "stary" magnetowid VHS SLV-426EE, który nie jest wyposażony w eurozłącze. Chciałabym go jeszcze użytkować, ale mam problem.Podłączyłam go przy użyciu kabla audio/video in/out (4 kabelki z magnetowidu) z telewizorem KV-21M3K,który wyposażony jest tylko w jedno eurozłącze(druga końcówka kabla zakończona jest eurozłączem.Z oglądaniem "kablówki" analogowej i "kablówki" cyfrowej - nie ma żadnego problemu. Podobnie z nagrywaniem kanałów telewizji analogowej nie ma problemu.
Nie mogę natomiast wprowadzić do magnetowidu kanałów telewizji cyfrowej z dekodera cyfrowego DIGIT F4-K(stosowanego do "kablówki" analogowej).Czy mógłby pomóc mi ktoś kto już miał stycznośc z tego typu sprzętem?
|
|
| Back to top |
|
 |
AnnoDomi Poziom 19

Joined: 25 Apr 2007 Posts: 704 Location: Katowice, Sosnowiec
|
07 Apr 2008 21:40 Re: Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfro |
|
|
|
Dekoder TV cyfrowej podaje na wyjściu tylko jeden sygnał wybrany z dekodera. Stąd nie będziesz miał większej ilości kanałów - tylko ten "aktualnie" wybrany na dekoderze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Apr 2008 21:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
uranek Poziom 5

|
07 Apr 2008 21:47 Re: Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfro |
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Problem w tym, że nie mogę znaleźć żadnego kanału.
|
|
| Back to top |
|
 |
AnnoDomi Poziom 19

|
07 Apr 2008 21:53 Re: Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfro |
|
|
|
Jak masz podłączony dekoder TVC cyfrowej, jak rozumiem analogową masz podłączoną poprzez wejście RF magnetowidu i przelotką do RF telewizora, czy tak?! Jeśli tak masz, to faktycznie możesz mieć problem z odbiorem sygnału AV z dekodera TVC cyfrowej, jeśli masz go podpiętego tylko do TV
|
|
| Back to top |
|
 |
uranek Poziom 5

|
07 Apr 2008 21:59 Re: Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfro |
|
|
|
Dokładnie, tak.
Czy nie ma żadnej możliwości technicznej usunięcia tego problemu?
|
|
| Back to top |
|
 |
AnnoDomi Poziom 19

|
07 Apr 2008 22:45 Re: Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfro |
|
|
|
TV nie ma przejścia sygnału pomiędzy gniazdami AV - tzn. na pozostałych gniazdach dwukierunkowychAV pojawia się sygnał AV out wybranego źródła. Czyli jeśli masz aktywne wejście do którego podłączyłeś tuner TV cyfrowej to na pozostałych wyjściach AV masz właśnie ten sygnał. Wobec czego do magnetowidu musisz podłączyć sygnał z gniazda TV i wtedy na wejściu AV w magnetowidzie masz sygnał z telewizora... ale tu się pojawia pewien problem... Przyznaj się jaki masz TV i ile ma on i jakie gniazda AV? - opisz to jak najdokładniej (2 Euro Scart w tym 1 dwukierunkowe+SVHS i composite video czy coś innego?)
Dodano po 10 [minuty]:
OK, już sobie obejrzałem go - masz dwa wejścia 1 EURO i jedno na chinchach - tak naprawdę to jest jedno wejście - audio na EURO-SCART jest zmostkowane w mono i zmostkowane z chinch'em audio jako AudioIN, wideo też zmostkowane z chinchem (pin 20 SCART czyli ten chinch jest to tylko wejście Video)
Dodano po 9 [minuty]:
Jeśli masz tuner podpięty do EURO -SCART w tv, to jeśli podłączysz do wejść AV chinch telewizora kable z magnetowidu, ale nie AV-out, a AV-IN (tak jakbyś chciał [chciała?? w sumie to znalazłem jedno słowo jakby post pisała dziewczyna, a to miła rzadkość tutaj] nagrywać z telewizora, a nie oglądać na TV) to powinno się nagrać to co podasz na EURO-SCART czyli kanał TVC cyfrowej!!
Dodano po 2 [minuty]:
I o to Ci chyba chodziło - niestety taka konfiguracja może spowodować pogorszenie jakości sygnału - bo masz teraz dwa odbiorniki sygnału bez żadnych buforów dopasowujących galwanicznie połączone ze źródłem czyli dekoderem TVC. Oczywiście możesz też na TV znaleźć kanał na którym nadaje po RF magnetowid, tak, byś nie musiała co chwilę żonglować z kabelkami jeśli byś chciała obejrzeć jakiś film z magnetowidu. Powodzenia - i... to musi działać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Apr 2008 22:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
uranek Poziom 5

|
08 Apr 2008 07:54 Re: Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfro |
|
|
|
Przepraszam, że nie odpisałam on-line, ale nie mogłam znaleźć instrukcji obsługi. Telewizor Sony KV-21T3K /a nie jak podałam wcześniej Sony-21M3K/ też jest stary i niestety posiada tylko jedno wejście, z tyłu, tj. 21-nożową łączówkę EuroScart (wej. sygnał audio/video, wej. RGB).
Ma również złącza z przodu: Video (gniazdo cinch) i Audio (gniazdo cinch), które służą do podłączenia kamery (tak wynika z instrukcji).
|
|
| Back to top |
|
 |
AnnoDomi Poziom 19

|
08 Apr 2008 09:33 Re: Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfro |
|
|
|
Konfiguracja powinna być podobna jak w przypadku tamtego SONY - sprawdź tak jak napisałem i zobacz jakie efekty uzyskasz. To, że złącze jest z przodu a nie z tyły nic nie zmienia - dalej może być zmostkowane. - Po podaniu sygnału na wejście EURO postaraj się go odebrać z wejść AV z przodu TV. A ja poszukam w tym czasie schemat tego TV i sprawdzę czy tak jest.
Dodano po 2 [minuty]:
Hmmm... nie mam u siebie schematu tego TV, ale SONY jest tradycyjne w swoich produkcjach-więc te dwa wejścia powinny być zmostkowane...
|
|
| Back to top |
|
 |
uranek Poziom 5

|
08 Apr 2008 10:14 Re: Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfro |
|
|
|
Niestety, nie mam odpowiedniego kabla; napiszę o efektach, gdy kupię kabel.
|
|
| Back to top |
|
 |
uranek Poziom 5

|
08 Apr 2008 22:07 Re: Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfro |
|
|
|
Niestety, po dodatkowym podłączeniu magnetowidu z telewizorem przewodem audio 2RCA - 2 RCA (uniwersalnym połączeniem audio) -
nadal nie mogę wprowadzić do magnetowidu żadnego kanału telewizji
cyfrowej z dekodera cyfrowego DIGIT F4-K.
Mam nadzieję, że kupiłam właściwy kabel...
|
|
| Back to top |
|
 |
AnnoDomi Poziom 19

|
08 Apr 2008 22:58 Re: Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfro |
|
|
|
Kabel kupiłaś dobry - co do wprowadzania kanału - to nie kanał masz wprowadzić do magnetowidu - bo nie wykorzystujesz tunera RF w magnetowidzie, tylko musisz przełączyć źródło sygnału w magnetowidzie z tunera na wejście AV - nie mam pojęcia jak to jest zorganizowane w tym magnetowidzie (niektóre same wykrywają sygnał na AV i się przełączają na niego, a w niektórych jest przełącznik i trzeba go ręcznie przestawić w pozycję AV)
|
|
| Back to top |
|
 |
uranek Poziom 5

|
09 Apr 2008 21:17 Re: Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfro |
|
|
|
To tylko niefortunne sformułowanie, że "nie mogę wprowadzić żadnego kanału telewizji cyfrowej do magnetowidu"; oczywiście przełączyłam źródło sygnału w magnetowidzie z tunera na wejście AV i ... nic.
Sprawdziłam funkcjonowanie złączy z przodu telewizora (o których pisałam wcześniej ), podłączając kamerę ( z instrukcji wynika, iż w/w złącza służą do podłączania kamery ) i wszystko było o'key.
Być może - w rozwiązaniu mojego problemu - pomogą załączniki z parametrami technicznymi, które wysyłam z niniejszą wiadomością.
|
|
| Back to top |
|
 |
AnnoDomi Poziom 19

|
09 Apr 2008 21:39 Re: Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfro |
|
|
|
OK, to mam prośbę o dodatkowy test - podłącz kamerę z do chinchy oraz drugie źródło sygnału do EURO, przełącz na AV i zobacz czy jedno urządzenie zakłóca w odtwarzaniu drugie, chyba, że przełączając źródło w TV masz możliwość wyboru AV1 lub AV2.
|
|
| Back to top |
|
 |
uranek Poziom 5

|
09 Apr 2008 22:09 Re: Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfro |
|
|
|
W instrukcji obsługi telewizora znajduje się UWAGA o następującej treści:"Aby uniknąć zakłóceń w obrazie, nie należy podłączać jednocześnie urządzeń do 21-szpilkowego Euro złącza z tyłu odbiornika i do gniazd wejściowych z przodu. Niestety, przełączając źródło w TV nie mam możliwości wyboru AV1 lub AV2.
Zbędne skasowałem. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic971744.html
[_OBCY_]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Apr 2008 22:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
AnnoDomi Poziom 19

|
10 Apr 2008 10:21 Re: Magnetowid VHS SLV-426EE-problem z podłączeniem tv cyfro |
|
|
|
OK, czyli jest tak jak mówiłem, że wejścia są mostkowane - a to oznacza, że wprowadzenie sygnału na EURO z tunera cyfrowego i odebranie tego sygnału na TV z chinchy podłączonych do wejścia AV-in magnetowidu powinno pozwolić nagrać obraz z tunera cyfrowego. Jeśli Tobie się nie udaje, sprawdź proszę jeszcze raz podłączenie tych chinchy - może zamieniłaś Audio z Wideo - jak coś robię na szybko - to często mi się takie błędy zdarzają ;)
|
|
| Back to top |
|
 |