FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Lampa plazmowa z chłodzeniem pasywnym

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Lampa plazmowa z chłodzeniem pasywnym
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 14 Apr 2008 21:32   

Lampa plazmowa.

Kolejna lampa plazmowa ze strony www.mylab.pwii.pl . Jeśli chodzi o obudowę to fakt troszeczkę duża i mogłem dać ja mniejszą ale innej nie miałem. Na stronie z której robiłem ta lampę piszą ,że radiator powinien być z wiatraczkiem ale ja założyłem bez wiatraczka i spokojnie sobie chodzi nie grzejąc sie mocno przy tym. Uziemienie puściłem do sieci przez kabel do gniazdka i nie ma dodatkowego kabla ,jest tak o wiele wygodniej.
zachęcam do komentowania tylko proszę nie piszcie "znowu lampa plazmowa, to już było ze 100 razy"
oto zdjęcia
Lampa plazmowa z chłodzeniem pasywnym Lampa plazmowa z chłodzeniem pasywnym Lampa plazmowa z chłodzeniem pasywnym Lampa plazmowa z chłodzeniem pasywnym Lampa plazmowa z chłodzeniem pasywnym

Poprawiłem tytuł - Regulamin. [c_p]
Back to top

Obcy1111
Poziom 8
Poziom 8

Post#2 15 Apr 2008 06:21   

Re: Lampa plazmowa.

Jakim napięciem zasilasz tę lampę? Z tego co Pamiętam, bo też robiłem ten układ to podałem na to ustrojstwo coś około 35V. Wtedy ta lampa miała niezłego kopa:-) Ale je nie montowałem do niej żarówki tylko klamkę od pokoju:-P
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Apr 2008 06:21   

Back to top

slu_1982
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 15 Apr 2008 07:02   

fajne trafo zasilające ale wszystko by lepiej działało na ZVS czy na odwrót... bo ten stabilizator dużo nam tu zabiera mocy grzeje się?
Back to top

yngel1987
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 15 Apr 2008 07:06   

Matasio wrote:
Uziemienie puściłem do sieci przez kabel do gniazdka i nie ma dodatkowego kabla ,jest tak o wiele wygodniej.
Poprawiłem tytuł - Regulamin. [c_p]

Do gniazda lol ciekawe jak zamiast uziemienia będzie faza bo gniazdko gniazdkowi nie równe

A ten przewód WN który ci idzie do lampy zastąp przewodem zapłonowym z samochodu można kupić taki kabel na metry a drogi nie jest zapobiegnie to ulotowi.
Back to top

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 15 Apr 2008 07:09   

Jaki stabilizator, przecie stabilizator daje tylko zasilanie na NE, a klucze idą już z właściwego napięcia. Swoją drogą to może kiedyś pokuszę się jeszcze o zrobienie takiej lampy na prawidłowo skonstruowanej przetwornicy. Zastanawia mnie tylko fakt, czemu wszyscy ładują częstotliwości jakie im się podobają, nie dbając o nasycenie rdzenia itp. sprawy.
Back to top

neo_dc
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 15 Apr 2008 07:14   

yngel1987 wrote:

Do gniazda lol ciekawe jak zamiast uziemienia będzie faza bo gniazdko gniazdkowi nie równe

Od kiedy na bolcu uziemiającym może wystąpić faza ? Autor zastosował przewód trójżyłowy więc nie rozumiem tego co piszesz... lol....
Back to top

yngel1987
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 15 Apr 2008 10:07   

neo_dc wrote:
yngel1987 wrote:

Od kiedy na bolcu uziemiającym może wystąpić faza ? Autor zastosował przewód trójżyłowy więc nie rozumiem tego co piszesz... lol....

No chyba że tak bo już myślałem że do zera :D
Back to top

mlassota
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 15 Apr 2008 11:20   

olinek2 wrote:
pokuszę się jeszcze o zrobienie takiej lampy na prawidłowo skonstruowanej przetwornicy. Zastanawia mnie tylko fakt, czemu wszyscy ładują częstotliwości jakie im się podobają, nie dbając o nasycenie rdzenia itp. sprawy.

O to akurat bardzo prosto zadbać kontrolując moc na wyjściu trafa. Wypełnienie w miarę możliwości małe - kilka procent, a częstotliwość - zależna od zastosowanego trafa Zasilanie do 35V stałego - potem może nie dać rady 7812 (i poleci IRF)

Na analogicznej lampie po podłączeniu drabiny Jacoba przebicie uzyskałem przy 19mm a max łuk ok 35mm Drabina z elektrod 3.2mm

także chyba parametry częstotliwości wypełnienia sa dobre :)

Pozdrawiam
M
Back to top

underground125
Poziom 8
Poziom 8

Post#9 15 Apr 2008 14:23   

Może jestem początkujący ale zrobiłem pare układów na wn i 1 cewke tesli ale co do starego trafa od tv i układzie na ne555(tak mi się wydaje bo widze tam ją wlutowaną)to ja nie mam wielkiego sentymentu ja bym to zrobił na ZVS flyback driver i trafopowielaczu(teraz to się je dostanie łatwiej niż strare trafa od tv)i bym to zrobił na ZVS ponieważ:
jest wydajniejszy lepsze ma osiągi nie traci tyle mocy jak na układzie ne 555:

Dla ciekawych dodam link z filmikiem jak podłączam rurki pluckera:mam tylko neon i hel a na samym końcu jest laser HE-NE:

http://pl.youtube.com/watch?v=pMaLO93v31M
Back to top

michal.rogaczewski
Poziom 21
Poziom 21

Post#10 15 Apr 2008 14:53   

A ja wytknę jeden błąd, podstawowy: montaż tego na płycie z drewna (np IRF grzeje się potwornie) a na niej grzejące się okrutnie elementy
Back to top

Fsoliebhaber
Poziom 15
Poziom 15

Post#11 15 Apr 2008 16:16   

Też chciałbym o to zapytać. W jakim celu jest ten kawał płyty drewnianej wewnątrz? Obudowa jest wystarczająco wytrzymała. Tylko zwiększył się ciężar tego "cosia"...
Back to top

Matasio
Poziom 9
Poziom 9

Post#12 Post from the author of the topic 15 Apr 2008 16:21   

Kolego Fsoliebhaber mówisz ze obudowa jest wystarczająco wytrzymała a nawet jej w reku nie trzymałeś a to wasze niby drewno to panel podłogowy i wcale nie jest ciężki. Zrobić lada szajs i kit to żadna sztuka to ma być solidne a i radiator spokojnie nadąża z chłodzeniem w mojej lampie więc komentarze typu że sie okrutnie grzeją elementy jest nieprawdziwy.
Back to top

michau86
Poziom 6
Poziom 6

Post#13 15 Apr 2008 19:31   

Hej! Czy ktoś ma jakieś trafo na zbyciu bo potrzebuję do drabinki jakoba
Back to top

mlassota
Poziom 16
Poziom 16

Post#14 15 Apr 2008 22:26   

Matasio wrote:
Kolego Fsoliebhaber mówisz ze obudowa jest wystarczająco wytrzymała a nawet jej w reku nie trzymałeś a to wasze niby drewno to panel podłogowy i wcale nie jest ciężki. Zrobić lada szajs i kit to żadna sztuka to ma być solidne a i radiator spokojnie nadąża z chłodzeniem w mojej lampie więc komentarze typu że sie okrutnie grzeją elementy jest nieprawdziwy.

IRF sie nagrzeje na pewno - zapal na chwile łuk i wtedy zobaczysz co znaczy temperatura IRF'a :)
Przy samej żarówce - nie jest faktycznie źle ale chłodzić sie powinno...
Co do panelu podłogowego to... może nie jest ciężki ale zawsze to drewnopochony produkt a łuk plazmowy ma dość wysoką temperaturę wiec uważać trzeba - osobiście nie lube drewna przy WN ale co kto lubi
Back to top

Tomek921023
Poziom 14
Poziom 14

Post#15 16 Apr 2008 16:22   

W mojej lampie plazmowej to się mostek prostowniczy grzał, że hoho . do IRF-a wystarczył tylko radiator. POZDRAWIAM.

Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

Wie ktoś może czym grozi nie uziemienie transformatora WN
Back to top

Raffy
Poziom 9
Poziom 9

Post#16 16 Apr 2008 18:32   

Witam
mam zrobioną lampe na tym samym projekcie, działa poprawnie lecz po 2-3 minutach traci swoją stabilność i raz żarówa iskrzy a raz nie. Dodam, że IRF ma bardzo dobre chłodzenie i radiator jest co najwyżej ciepły...
Back to top

Krokus22
Poziom 17
Poziom 17

Post#17 16 Apr 2008 19:56   

Brak uziomu grozi uszkodzeniem i przebiciem cewki Wn w transformatorze. A autor tego projektu, mimo młodego wieku, niech nie unosi się tak bardzo swoimi umiejętnościami, bo tu raczej nikt nie chce go urazić. Ja się spytam krótko, jak radzi sobie Twoja lampa bez kontaktu z uziemieniem. Przy dobrze dostrojonych układach, paliłem zupełnie niechcący w ten sposób trafa. A do drabin Jacoba to polecam trafa typu OBIT (Oil Burner Ignition Transformer). Poczytajcie, poszperajcie w internecie. Na allegro co chwile coś jest. Na polskich źródłach to daleko się nie zajdzie. Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Apr 2008 19:56   

Back to top

Otaku9
Poziom 19
Poziom 19

Post#18 17 Apr 2008 11:44   

Krokus22 wrote:
Brak uziomu grozi uszkodzeniem i przebiciem cewki Wn w transformatorze. A autor tego projektu, mimo młodego wieku, niech nie unosi się tak bardzo swoimi umiejętnościami, bo tu raczej nikt nie chce go urazić. Ja się spytam krótko, jak radzi sobie Twoja lampa bez kontaktu z uziemieniem. Przy dobrze dostrojonych układach, paliłem zupełnie niechcący w ten sposób trafa. A do drabin Jacoba to polecam trafa typu OBIT (Oil Burner Ignition Transformer). Poczytajcie, poszperajcie w internecie. Na allegro co chwile coś jest. Na polskich źródłach to daleko się nie zajdzie. Pozdrawiam.

On ma uziom, ale wystarczy że w gniastku nie ma bolca i mu w końcu iskra pujdzie po całości, no i będzie z tego ładny dymek po elementach, no i nie ładnie z tak cienką izolacją przewodu WN.
Ale to tylko początki, najważniejsze żeby tym żadnego elektronika nie ubił:D
Drabiny to z tego też kieś wspaniałej nie będzie, ale jak sie uda to chwała jego.
Back to top

Cilit
Poziom 9
Poziom 9

Post#19 07 Mar 2009 21:34   

yngel1987 wrote:
neo_dc wrote:
yngel1987 wrote:

No chyba że tak bo już myślałem że do zera :D

To źle myślałeś
Back to top

Uriziel01
Poziom 5
Poziom 5

Post#20 08 Mar 2009 14:10   

Panowie spokojnie, chłopak się postarał i przyłożył. Ja szanuje to że jego projekt działa, teraz tylko pozostaje dopracować szczeguły. p.s-choć patrząc na fotki i opis, wydaje mi się że IRF powinien być lepiej chłodzony. Pozdrawiam
Back to top

dexterski
Poziom 14
Poziom 14

Post#21 08 Mar 2009 15:54   

Zrobiłem taką samą lampę. Pomimo, że coś w niej nie działa (dziś będę sprawdzał) IRF się grzeje i przyznam, że taki radiator może być dobry do pracy kilka-kilkadziesiąt minut z niedużą żarówka, w innym wypadku może nie zdać egzaminu.
Back to top

mariusz-m50
Poziom 1
Poziom 1

Post#22 19 Apr 2009 14:54   

Przylacze sie do dyskusji :)

Sam ostatnio zrobilem kolejna lampke na ukladzie NE555 ... jednak nieco szerzej
potraktowalem ta konstrukcje ( z racji tego ze to juz moja kolejna tego typu budowa) .

Dodalem kilka bajerkow w sensie usprawnione chlodzenie na mostku stabilizatorze i irfie , wiekszy wentylator , lepsze wywietrzniki na obudowie , wbity amperomierz aby moc na biezaco badac pobor pradu przy roznych ustawieniach potencjometrow :) oraz 2 bezpieczniki po stronie pierwotnej i wtornej trafa .

oto same efekty . jakby ktos chcial moj ukladzik czy zdjecia samej reszty niz zarowki to prosze pisac na mail wasik89(malpa)tlen.pl

dokladniejsze informacje ... hmm

trafo na 12V 60VA max prad na wyjsciu 5A max pobor nieco ponad 0.2 .. ( bez liczenia wartosci skokowych przy naglym obciazeniu przy wlaczaniu )
Stad zastosowane nieco mocniejsze bezpieczniki ... mostek prostowniczy na 8A (przy niektorych ustawianiach potencjometrow uklad moze sie zachowywac jak spawarka ;] ) IRF540 poza tym reszta bez wiekszych zmian liczba zwoi 9 ... na uzw pierwotnym trafa wn. Do tego ladne solidne wykonanie plus obudowka .

Przyznam ze lampa jest wyregulowana tak , ze pracuje na bance zarowki 200W ( taka wieksza starsza .. te nowsze maja mniejsza banke ;/ ) iskry leca w kazdym kierunku bez dotykania . i obciazenie wtedy wynosi od 0.5A do max1 a przy dotyku pobor zwieksza sie do 2.5A MAX. To wszystko sprawia ze nawet przy wlaczeniu lampy na 15 min calosc zachowuje sie stabilnie i po dotknieciu wszystkich radiatorow mozna stwierdzic ze tylko irf jest troszke cieply natomiast cala reszta zimna :)

Ustawione rezystancje potencjometrow moge podac jak by byl ktos chetny ...
wyliczona czestotliwosc ukladu tez i obraz wypelnien sygnalu ...

No nic na jeden post starczy :)
Pozdrawiam.
Back to top

spox5
Poziom 13
Poziom 13

Post#23 17 May 2009 10:21   

układ całkiem fajny lecz mam kilka opcji, które można by wprowadzić. Scalak NE555 działa jako generator, potencjometr siedzący na płytce służy do wstrzelenia się w rezonans. Nie dałoby się tego układu tak przerobić np na jakimś uP tak aby układ sam automatycznie wchodził w częstotliwość rezonansową? Ma ktoś jakieś pomysły jak to zrobić?
Back to top

jareczek7474
Poziom 1
Poziom 1

Post#24 18 May 2009 19:07   

Witam. Pierwszy raz składam taką lampę. Czt zamiast dwóch kondensatorów 4700 mikro mogę zamontować jeden 2 x 4700 ?
Back to top

joy_pl
Poziom 23
Poziom 23

Post#25 18 May 2009 19:23   

Nie, te dwa kondensatory są połączone równolegle, a twój podwójny jest połączony wewnętrznie szeregowo tzn. „+” jednego z „–” drugiego.
Ale możesz wykorzystać jeden kondensator z tej pary układ też będzie działał.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 May 2009 19:23   

Back to top

Otaku9
Poziom 19
Poziom 19

Post#26 18 May 2009 22:06   

Ten układ na kości 555 jest bardzo elastyczny, co do doboru elementów, jednak nie wolno przesadzić z pojemnością kondensatora filtrującego, gdyż jest on zwierany przez tranzystor (u mnie irf840 w lampie) co mogło by doprowadzić do kluczowania zbyt mocnych impulsów, co zabiło by tranzystor lub zasilanie.
Back to top

vol
Poziom 11
Poziom 11

Post#27 03 Jun 2009 21:51   

A jaki jest koszt wybudowania ''takiego cos'' ?
Back to top

Otaku9
Poziom 19
Poziom 19

Post#28 03 Jun 2009 22:04   

Odpowiednio, elektronika w sumie około 10-15pln(zalecane kondensatory filtrujące kosztują po ok5-7zł sztuka). Transformator zasilający 40W (nie przetwornica), ok 30zł(w zwysz). Transformator HV, generalnie już prawie nie możliwe do kupienia, odpowiedni, bez prostowania wysokiego napięcia, czasem na allegro można znaleźć 5-20zł. Obudowa ok 10pln. Żarówka zależnie od mocy. Radiator na kluczowany tranzystor ok 3-7zł.

Zdziwił bym się gdyby ktoś nie miał by w domu części podanych elementów, jak choćby transformator zasilający lub elektrolity do filtru. Cewke HV można znaleźć wśród rupieci z wnętrzności starych TV.
Back to top

spox5
Poziom 13
Poziom 13

Post#29 04 Jun 2009 05:53   

dałoby radę takie cudo zasilić z przetwornicy? Zminimalizowało by to wielkość.
Back to top

Otaku9
Poziom 19
Poziom 19

Post#30 04 Jun 2009 06:27   

Ważne jest że żadna porządna przetwornica nie pozwoliła by na działanie tego układu. Konieczne było by ograniczenie prądu podczas otwarcia tranzystora, gdyż mogą płynąć wtedy przez nią prądy zwarciowe. Być może wystarczyło by dać kondensator MKP o pojemności 600nF w szereg z zasilaniem + dławik i rezystor 1ohm 20W. Próbować można, byle by nie zniszczyć przetwornicy.

Albo pójść krok dalej, zmodyfikować przetwornice, tak by ona była już zasilaniem cewki wysokiego napięcia, oczywiście nie bez drobnych przeróbek.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Lampa plazmowa z chłodzeniem pasywnym
Page 1 of 1
Similar topics
Lampa plazmowa z telewizora (290)
Lampa plazmowa. (20)
lampa plazmowa 12 V (25)
Lampa plazmowa (8)
lampa plazmowa z EP (4)
Kula Plazmowa (Lampa Plazmowa) (28)
lampa plazmowa problem (14)
Najprostsza lampa plazmowa (7)
lampa plazmowa+zasilacz w.n. (19)
Lampa plazmowa by Arkadius (23)