FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Co wybrac? Mikrokontroler.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Co wybrac? Mikrokontroler.
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#91 14 Dec 2004 11:53   

Re: Co wybrac ??? jaki mikrokontroler?

radeon.kaba wrote:
Do pisania programów w assemblerze na procesorach RISC : np. AVR i PIC, trzeba mieć inną filozofię i podejście do problemu, jeżeli ktoć długo pisał w asemblertze na 8051 lub Z80 to będzie mu się ciężko przestawić,
ale jeżeli THoTH nie nabrał nawyków z procesorów CISC to powinno być bezboleśnie
.
Na PICusiach (małych) zrobiłem kilkanaście projektów (kilka nawet udanych) i bardzo mi się one spodobały (procesorki nie projekty), ale ciągnie wilka do lasu i od paru lat ciągle się kręcę w MCSach (wymogi rynku).

Mam zupelnie inne zdanie. Filozofia programowania w asemblerze jest zawsze taka sama. Podejscie do problemu - niewiele sie rozni w przypadku RISC i CISC.
Zreszta w dzisiejszych czasach te oznaczenia to czesto tylko widzimisie producenta zwazywszy na liczbe instrukcji jakie moga uciagnac niektore modele.
Jedyna istotna wg mnie roznica jest to ze w CISC mozna oszczedzic bardzo na kodzie, gdzie w RISC to po prostu tasma. I to tyle o roznicach w podejsciu do problemu.
Ogolnie mam zdanie ze gdy ktos w kolko plecie o RISC i CISC to po prostu leszcz, moze sie myle.

Natomiast co do prockow - mysle ze warto skupic sie na takich ktore da sie programowac szeregowo w systemie (wygoda), czyli nowoczesnych, i takich dla ktorych sa stworzone kompilatory jezyka wysokiego poziomu, w szczegolnosci jezyka C, ze wzgledu na to ze sposrod jezykow wysokiego poziomu jest on najbardziej zwiazany z warstwa niskopoziomowa.
Back to top

finch
Poziom 18
Poziom 18

Post#92 14 Dec 2004 21:06   

Re: AT89C1051, AT89C2051 i AT89C4051- co wybrać na początek?

Przejżałem schemacik i jest bardzo prosty ale nie moge uwierzyć że opiera sie tylko na jednym scalaku.Zaraz bede zamawial podzespoly i w przyszłym tygodniu zaczynam zabawę jeszcze raz dzięki.
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#93 28 Dec 2004 21:17   

bez paniki

Atmel w miejsce wycofywanych avr-ów serii at90S proponuje klientom zamienniki z serii ATTiny i ATMega, którusarte są w miarę zgodne ze swoimi poprzednikami.

Na stronie Atmela można wyczytać, które elementy nie są zalecane do nowych projektów i czym je zastąpić (np. zamiennikiem dla 90S2313 ma być ATTiny 2313). Te nowe elementy przy zbliżonych cenach mają lepsze parametry i zwiększone zasoby. Tak więc wiadomość o śmierci 2313 jest przedwczesna.

Quote:
Do pisania programów w assemblerze na procesorach RISC : np. AVR i PIC, trzeba mieć inną filozofię i podejście do problemu, jeżeli ktoć długo pisał w asemblertze na 8051 lub Z80 to będzie mu się ciężko przestawić,
ale jeżeli THoTH nie nabrał nawyków z procesorów CISC to powinno być bezboleśnie.

Co do asemblerów to polemizowałbym z tą wypowiedzią. Mam doświadczenie z 16 bitowym PDP 11, 8080, 8086, Z80, 8051/52, AVR oraz sygnałowymi procesoram Texasa i nie widzę specjalnej różnicy w programowaniu procesorów RISC i CISC. Po prostu trzeba się przyzwyczaić do takiego właśnie zestawu instrukcji i już. Dokładnie tak, jak powiedziano wyżej - filozofia jest ta sama.

Quote:
- latwy do rozwiazania problem brakujacych wyjsc (wiecej nozek, uklad multipleksujacy, cokolwiek)
- okolo 8 kb pamieci (lub wiecej)
- zegar 8-16 MHz
- cena ukladu nie wiecej niz 20 zl
- uklad obecnie produkowany
- mozliwosc programowania w bascomie i/lub C (jak się rozwijac to w lepsza strone )

Innych producentów dobrze nie znam, ale na Atmele 89S, 90S, ATMega i ATTiny nie narzekam (ani jeśli chodzi o zasoby, ani na cenę).

Co do rozszerzenia liczby wejść/wyjść to proponuję nietypowe rozwiązanie - na liniach interfejsu szeregowego (SPI, UART itp.) stworzyć minisieć, która po napisaniu kilku elementarnych procedur pozwoli uzyskać niemal nieograniczoną rozszerzalność kanału przy stosunkowo prostym układzie połączeń (DRUKI!!!). Przykład 89s51 układ w cenie poniżej 10 zł praktycznie może zastąpić 8255 jeśli chodzi o liczbę portów, a przy połączeniu przez UART całą transmisję można sprowadzić do jednego drutu. W większości zastosowań przepustowość takiej sieci jest wystarczająca. Dodatkową zaletą jest możliwość przekazania części procedur obsługi peryferii procesorom peryferyjnym.

Quote:
AT89C1051, AT89C2051 i AT89C4051- co wybrać na początek?

Jeśli to ma być koniecznie coś z '51 i niekoniecznie z komparatorem analogowym, to proponuję 89S51 lub 89S52 (53 jest trochę droższy). Te procesorki przy cenie rzędu 10 zł lub niżej mają więcej wyprowadzeń niż 89Cx051, USART i przede wszystkim ISP, czyli problem programatorka sprowadza się do wtyczki DB25 włączonej do LPT. No i zegar do 33MHz!!!
Back to top

encore
Poziom 15
Poziom 15

Post#94 10 Jan 2005 16:01   

Re: Co wybrac? Mikrokontroler.

A ja jestem zafascynowany mikrokontrolerami Ziloga z serii Encore!.
żaden , powtarzam żaden producent ne daje teraz więcej jak Zilog, biorąc pod uwagę scalaka i całe środowisko programistyczne.
Pisanie programu w klasycznym IDE z bezpłatnym kompilatorem C zgodnym z ANSIC, do tego symulator i debuger.

Układ :
zegar 20MHz
Flash 16k-64k
SRAM 4k !!!!!!!!!!!
2 x UART
I2c
SPI
Irda
przetwornik A/C 10 bitów
3 poziomy przerwań
do 7 timerów

cena około 27 zł (przy sprowadzaniu przeze mnie indywidualnie paru sztuk)
Back to top

grzeg27
Poziom 12
Poziom 12

Post#95 10 Jan 2005 19:47   

Hmmm ale jak sie w tym wszytkim połapać...Najlepiej bedzie jak sobie pójde do piwnicy wycignąc jakiegos sterogo AT nie bedzie problemu z jezykiem programowania ani brakiej wyjsc wejsc....Zrobie sobie pare układów a pózniej pzrestawie sie na jakiś mikrokontroler..
pozdrawiam wszytkich
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Jan 2005 19:47   

Back to top

novyx
Poziom 2
Poziom 2

Post#96 04 Mar 2005 01:24   

atmega8l=at90s8535 ???

Witam

Jestem początkujący i nie wiem na temat procesorów zbyt wiele, a chciałem nauczyć sie je programować. Nie wiem jaki proc wybrać na początek ani jaki język.

Chciałem kupic na początek atmega8L bo znalazłem do niego fajny opis. No i poszedłem do sklepu i zapytałem o "atmega8L" to kobita w sklepie powiedziała że nie ma takiego albo nazwa jest niepełna. Po tym jak to powiedziała to nie wiem czy ona sie na tym nie zna czy to ja nie umiem czytać bo na necie wyraźnie pisało: "atmega8L"!!!

Więc na początek mojej "przygody" może ktoś by mi wyjaśnił na czym polegają oznaczenia tych prockow bo nic z tego już nie kumam. Czy procki np. atmega8L i at90s8535 to są te same ?? a może jakaś rodzina procków??

Czy procek o którym pisze jest dobry na początek nauki ??
Jaki język powinienem wybrać na początek, zakładając że programowanie jest mi obce??

Z góry dziękuje i pozdrawiam!!!
Back to top

ACULA
Poziom 23
Poziom 23

Post#97 04 Mar 2005 01:53   

atmega8l=at90s8535 ???

oba są z rodziny AVR
at90 odpuść sobie, zacznij od ATMEG (tańsze do palenia)
ATMEGA* to pełna nazwa, zmień sklep lub zajrzyj do jakiegoś internetowego porównaj ceny i modele.
Oczywiście jeszcze Elenota + www.atmel.com

PS Naukę programa zacznij od nauki samodzielności, a szczególnie samodzielnego czytania tematów doklejonych zamiast zakładać nowy temat.
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#98 12 Mar 2005 22:27   

Re: atmega8l=at90s8535 ???

novyx wrote:

na czym polegają oznaczenia tych prockow

To jest kwestia historyczna. Atmel wypuścił rodzinę AT90S.... 8-bitowych procesorów RISC (krótka lista rozkazów wykonywanych w większości w jednym cyklu zegara), a w późniejszym okresie dwie podrodziny o tej samej architekturze - prostsze i tańsze ATTiny i trochę bardziej rozbudowane - ATMega. Z grubsza rzecz ujmując mamy pełną zgodność do tyłu, czyli nowe wersje mogą zastąpić starsze (ATMEL publikuje stosowne noty dotyczące migracji na nowsze wersje procesorów, informując jednocześnie, że te z rodziny AT90 nie są zalecane do nowych aplikacji).

Zatem AT90 to sprawa przestarzała, aktualnie warto się zająć rodzinami attiny i atmega (zależnie od potrzeb), dobierając procesor z tych rodzin stosownie do potrzeb. Najtańsze, ze sporą mocą obliczeniowo-peryferyjną ATTiny15, ATTiny26, ATMega8, ATMega16.

novyx wrote:
Jaki język powinienem wybrać na początek, zakładając że programowanie jest mi obce??

Ja bym zalecał asembler, bo z punktu widzenia efektywności programowania (pod warunkiem, że mamy odpowiednie biblioteki do peryferii) jest porównywalny z takimi jak BASIC, czy C, a daje pełny wgląd w to, co się dzieje w programie.

novyx wrote:

Czy procek o którym pisze jest dobry na początek nauki ??

AVR, MCS-51 w wersji AT89S...., ADuC812, PIC... i parę innych. One wszystkie są porównywalne. Ważna jest prostota programowania pamięci (ISP) i dostępność wymaganych zasobów (peryferie, pamięć RAM i FLASH, przetworniki A/D, PWM itp). Wg mnie wybór AVR nie jest zły.

Ale...wybór należy do Ciebie.

Quote:
Re: atmega8l=at90s8535 ???

Zajrzyj do tabeli parametrycznej

http://atmel.com/dyn/products/param_table.asp?family_id=607&OrderBy=part_no&Direction=ASC

Co do cen (orientacyjnie netto), to u najtańszych sprzedawców attiny15 - od 5 zł, attiny26 - 7-8 zł, atmega8 - 10 zł, atmega16 - 25 zł (oczywiście ceny zależą od wersji).
Back to top

darecki23
Poziom 12
Poziom 12

Post#99 19 Mar 2005 14:43   

Ktory z mikrokontrolerow serii ATmega polecacie. Musze zbudowac uklad mierzacy napiecie z dwoch czujnikow analogowych (na wyjsciu 0-10V). Pomiar napiecia musi byc dokladny. Jeden czujnik cyfrowy na magistrali 1-wire i calosc uzupelnione wyswietlaczem LCD. Czy ATmega8 podola?
Back to top

ACULA
Poziom 23
Poziom 23

Post#100 19 Mar 2005 14:53   

Chyba będzie w sam raz. Mały, tani.... Portów wystarczy. W czym problem??
Back to top

darecki23
Poziom 12
Poziom 12

Post#101 19 Mar 2005 15:04   

Chyba w niczym. Zastanawiam sie czy poradzi sobie z pomiarem napiecia. Wlasciwie nigdy nie uzywalem wbudowanych przetwornikow ADC. Potem musze wykonac srednio skomplikowane obliczenia. Ale chyba bedzie w sam raz :D. Nie chce tez przeplacac.
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#102 20 Mar 2005 20:37   

darecki23 wrote:
Chyba w niczym. Zastanawiam się czy poradzi sobie z pomiarem napiecia. Wlasciwie nigdy nie uzywalem wbudowanych przetwornikow ADC. Potem musze wykonac srednio skomplikowane obliczenia. Ale chyba bedzie w sam raz :D. Nie chce tez przeplacac.

1. Nie przepłacisz 10-15 zł za TAKĄ moc obliczeniowo-peryferyjną toż to cena piasku, z którego został wyrzeźbiony.

2. Ew. problemy z przetwornikiem - sprawdź posty

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic265149.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic190939.html

3. Jeśli przetworniki mają być skalibrowane jednorazowo, możesz wbudować tablice konwersji wyświetlacza w program i w ten sposób uniknąć konieczności przeliczeń w biegu, co pozwoli uprościć program i skrócić czas pomiędzy kolejnymi konwersjami. Przechowując wynik w formacie BCD, dla przetwornika 10 bitowego i 4-cyfrowego wyświetlania potrzebujesz 2 kB pamięci na kanał - po 2 cyfry w bajcie.
Back to top

ballard
Poziom 3
Poziom 3

Post#103 06 Apr 2005 17:44   

Ja też chcę zacząć zabawę z mikrokontrolerami (mam nadzieję, że wyjdzie z tego coś większego :) ) i chętnie wymieniłbym się za jakiś mikrokontroler książką "Asembler - miniprzewodnik" Grzegorza Michałka. Nic z niej nie rozumiem, a komuś może się przydać - wtedy obu nam wyjdzie to na plus. GG: 7573481
Back to top

piheevo
Poziom 3
Poziom 3

Post#104 11 Apr 2005 14:19   

Panowie (ew. Panie). Przylaczam sie do dysputy. Jak niejeden z nowicjuszy mam powazne problemy z poukladaniem wiedzy zaczerpnietej z Wszechogarniajacego Internetu. Ja rowniez jestem gotow podjac wyzwanie. Poradzcie jednak. Zdecydowalem sie na AtMega8 (lub 16) (bo odradzacie At90s2313 na ktory sie tez zdecydowalem), programowane w Asemblerze (chce sie nauczyc od podstaw).... ale... szukam juz pare dni i nie wiem jaki programator??? Poradzcie... chcialbym sam zlozyc, ale chcialbym schemat plytki drukowanej. Jesli jest taka mozliwosc, to moze byc multi - do kilku rodzajow ukladow. Po prostu czekam na opinie... czy to dobry wybor? Bo chcialbym sie wreszcie za cos zabrac i zakonczyc te poszukiwania! .. aha... docelowo musze skonstruowac uklad sumulujacy piec grzewczy sterowany z zewnatrz. Bardzo mi zalezy na poznaniu architektury AVR i mozliwosci Asemblera + skonstruowanie programatora. Pomocy i dziekuje. Czekam.
Back to top

LordBlick
Poziom 23
Poziom 23

Post#105 11 Apr 2005 16:55   

Hmm... Jak Internet Wszechogarnia, to niedobrze... ;)
Strona ISPprog-a... Dla siebie przerobiłem ten schemat na wzbogacony LED-ami.
Ponadto jak zaczynasz w asemblerze to na poczatek przeczytaj notę katalogową procesorka, który używasz, są na tyle bogate w opcje ustawiania zegara i konfiguracji, że bez dokumentacji czycha wiele niespodzianek, na których niektórzy niecierpliwi polegli.
Back to top

ballard
Poziom 3
Poziom 3

Post#106 12 Apr 2005 18:35   

Skoro nikt się nei chce wymienić, to gdzie to mogę kupić? w jakich sklepach najczęściej są takie mikrokontrolery (AVR szukam)?? Informatycznych?
Back to top

Wojtek_P
Poziom 13
Poziom 13

Post#107 12 Apr 2005 21:13   

ballard wrote:
Skoro nikt się nei chce wymienić, to gdzie to mogę kupić? w jakich sklepach najczęściej są takie mikrokontrolery (AVR szukam)?? Informatycznych?

www.seguro.pl
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Apr 2005 21:13   

Back to top

ballard
Poziom 3
Poziom 3

Post#108 17 Apr 2005 11:26   

czy opłaca się ATMEGA88-20PU
uC AVR ISP 8kB Flash 512B EEPROM 1024B SRAM ADC USART 20MHz DIP28 (-40 +85) (2.7-5.5V) PbFree ATMEL za dyszkę?? chciałem cos od 1,5V ale nie ma :P i gdzie mógłbym dostać akumulatorki lite on 2500mha ?? z góry thx ;)
Back to top

shadowwelder
Poziom 8
Poziom 8

Post#109 16 Dec 2005 11:47   

Jeżeli chodzi o mikrokontrolery to na początek polecam AT90s2313 średni koszt bardzo funkcjonalny.
Back to top

THoTH
Poziom 14
Poziom 14

Post#110 Post from the author of the topic 16 Dec 2005 15:35   

Mysle ,ze moge spokojnie zamknac ten temat - wybralem 2313 i dodatkowo 2051 jako standard ! Dziekuje wszystkim za udzial w dyskusji !
Wesolych Swiat wszystkim !:D
Back to top

kamil1807
Poziom 5
Poziom 5

Post#111 08 Mar 2006 17:30   

Osobiście polecam AT89C5131
Back to top

martine-z
Poziom 1
Poziom 1

Post#112 25 Aug 2006 15:06   

Witam wszystkich bardzo,

bo mam taki problem. Otoz jestem w posiadaniu zestawu Atmela AT90EIT1 (http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/DOC2396.PDF i http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/DOC2499.PDF). Podobno to bardzo fajny zestaw, ale niestety mam blade pojecia na temat. Czy ktos moze mi pomoc co mozna z tym ciekawego zrobic i czy mozna go programowac, ewentualnie sterowac, ale chyba mozna, trzeba miec tylko programator ISP, prawda? Prosze o jakiekolwiek rady.

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Aug 2006 15:06   

Back to top

Browarr
Poziom 3
Poziom 3

Post#113 04 Mar 2007 16:31   

Witam, zastanawiam się nad zakupem mikrokontrolera i programatora. Od razu wskoczyłem na głęboką wodę i muszę poświęcić sporo czasu by osiągnąć jakiś poziom w programowaniu mikrokontrolerów. Obecnie wystartowałem z programowaniem mikrokontolera ST7Lite w asemblerze. Jestem ciągle zielony jak choinka dlatego staram się nadgonić w stosunku do kolegów wraz, z którymi pracujemy nad pewnym projektem.

Stąd pytanie - jaki niedrogi programator mógłbym zakupić do sterowania silnikami prądu stałego i silników krokowych za pomocą mikrokontrolera ST7?
Back to top

Lewho
Poziom 14
Poziom 14

Post#114 06 Mar 2007 23:26   

Najtańszy programotor - najlepiej własnej roboty.
Back to top

Browarr
Poziom 3
Poziom 3

Post#115 07 Mar 2007 15:59   

Znalazłem odpowiedź. Jeśli ktoś chce kupować programator pod układy ST7 to podobno najlepiej kupić ICPcable I. Programator kosztuje ok 60 zł.
Back to top

adaminek18
Poziom 17
Poziom 17

Post#116 22 May 2008 15:06   

Witam! Minął ponad rok od czasu ostatniej dyskusji na ten temat.
Jestem na 0stopniu jeśli chodzi o mikrokontrolery. Jest teraz coś nowego i prostego tak na początek? Pomożecie? Pozdrawiam!
Back to top

Kelas
Poziom 17
Poziom 17

Post#117 04 Jun 2008 12:40   

Witam

Szukalem mikrokontrolera z rdzeniem 8051 i wieksza iloscia i/o niz 32.
Na stronie 8052.com natrafilem na taki: http://www.8052.com/chips.phtml?Chip=3598

Niestety na stronie atmela w pdf:
http://www.atmel.coam/dyn/resources/prod_documents/doc4289.pdf
Nie ma nic na temat wersji z obudowa 64 lub 88pin poza wzmianka na pierwszej stronie gdzie wypisane sa Features i schemacie blokowym.

O co chodzi? Gdzie ewentualnie moge go kupic w polsce?
Jaki inny mikrokontroler z min. dwoma dodatkowymi portami(P4, P5) moge wybrac?
Back to top

snow
Poziom 20
Poziom 20

Post#118 04 Jun 2008 13:01   

Zawsze możesz zastosować jakiś expander na magistrali i2c i przybędzie ci portów, np PCF8574
Back to top

Kelas
Poziom 17
Poziom 17

Post#119 04 Jun 2008 20:43   

Niestety nie moge uzyc expanderow. Moje pytanie apropo tego atmela bo bardzo mi sie spodobal jest ciagle otwarte.
Back to top

kpodsiadlo
Poziom 7
Poziom 7

Post#120 01 Sep 2008 23:29   

Potrzebny mikrokontroler dla człowieka który nigdy nie programował takich urządzeń.
Zadanie: Ma na bieżąco sprawdzać wejście danych z portu szeregowego (jeden bajt) i w zależności od tego co dostanie sterować ośmioma przekaźnikami (8 LED-ów). To wszystko. Co wybrać, żeby było tanie, łatwe w programowaniu, i wymagało niewielu elementów dookoła? Później będę szukać czegoś szybszego/bardziej zaawansowanego.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Co wybrac? Mikrokontroler.
Page 4 of 9 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Page generation time: 0.074 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed