| Author |
number7 Poziom 7

|
18 Apr 2008 10:59 WIN 98 - problemy z siecią LAN |
|
|
|
witam
otóż ja mam ten sam problem.
Mam DSL-a 2MB, za nim router D-Link a za routerem switch.
Pociagnąłem dwa kable do pomieszczenia i nie działają windowsy 98 w tej sieci. Router przypisuje IP za pomocą DHCP. Gdy wepne win XP w te kable wszystko śmiga super. Natomiast gdy wepne win98 to ani drgnie. Co mnie ciekawi to nawet na karcie sieciowej (zintegrowana) dioda sie nie świeci.
Instalowałem karty ze sterowników windowsa, próbowałem tez na sterownikach ze strony producenta i nic. Pingi nie działają. Powiązania są ok. Service pack 2.1b zainstalowany. W winipcfg wszystko OK. Ręce mi opadają - nic nie pomaga. Na drugim stanowisku jest win95 i tam też nie działa. Próbowałem na routerze przypisać recznie IP po MAC adresie i nic. Zainstalowałem karte sieciową na PCI - też nie pomogło. Co mi do głowy przychodzi to moze to, że na routerze moze trzeba firmware przeisntalować. Ale przecież nie dalej jak rok temu ten komputer pracował normalnie w tej sieci. Przeinstalowałem system - bez efektu. Poinstalowałem NETBUI i nic. Wyczerpałem już chyba wszystkie pomysły.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Apr 2008 10:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MES Mariusz Poziom 23

Joined: 20 Feb 2003 Posts: 2660 Location: Polanica Zdrój / Wrocław
|
18 Apr 2008 11:29 Re: WIN 98 - problemy z siecią LAN |
|
|
|
Nie wiem, jak wielkie są twoje doświadczenia z sieciami pod Win98, dlatego może podam kilka informacji nadmiarowo:
Jeśli karta jest zainstalowana prawidłowo, i w menadżerze urządzeń jest widoczna, bez żadnych znaków zapytania, czy wykrzykników:
1. uruchamiasz winipcfg:
IP i maska w tym miejscu (PPP Adapter) powinny być zerami
2. Przełączasz się na twoją kartę sieciową:
Jeżeli jesteś podłączony do sieci powinieneś zobaczyć IP przydzielone przez serwer DHCP (takie, jakiego się spodziewasz).
Jeśli tak nie jest, kliknij "Zwolnij wszystko" a po kilku chwilach "Odnów wszystko". Jeśli karta dalej nie posiada właściwego IP upewnij się, że prawidłowo skonfigurowałeś protokół TCP/IP:
Dla DHCP:
Ważne jest aby IP i maska były pobierane automatycznie.
To zostawiasz w taki sposób.
Nie wpisujesz bramy. Przydzieli ją DHCP. Jeśli wpiszesz bramę (nawet prawidłową) internet nie ruszy.
Włącz DNS i jako hosta wpisz adres IP jakiego spodziewasz się od DHCP
W kolejność przeszukiwania serwera DNS koniecznie wpisz adres swojej bramy.
Zapisz zmiany, zrestartuj komputer, a następnie uruchom winipcfg i sprawdź, czy już wszystko gra.
|
|
| Back to top |
|
 |
mbo Poziom 26

|
18 Apr 2008 14:04 Re: WIN 98 - problemy z siecią LAN |
|
|
|
| number7 wrote: |
. Co mnie ciekawi to nawet na karcie sieciowej (zintegrowana) dioda sie nie świeci.
|
Skoro nie świeci się dioda to nie ma połączenia między kartą sieciowa a switch'em.
Tutaj szukaj źródła problemu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Apr 2008 14:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
number7 Poziom 7

|
23 Apr 2008 09:10 Re: WIN 98 - problemy z siecią LAN |
|
|
|
przełożyłem sieciówkę - na niej dioda się świeci po zainstalowaniu, ale.... przy winipcfg wybierając kartę sieciową mam przypisany jakiś adres ip 169......... zupełnie rózniacy się od mojego adresu sieci 192.168.0.1. Przy zwalnianiu wszystkiego jest brak efektu. Przy odnawianiu po dłuzszej chwili wychodzi, że brak jest serwera DHCP. System był reinstalowany. Wcześniej były te same problemy. Podpinałem bezpośrednio do routera omijając switcha. Wszystko bez efektu.
|
|
| Back to top |
|
 |
amierz84 Poziom 9

|
01 May 2008 09:26 Re: WIN 98 - problemy z siecią LAN |
|
|
|
Miałem wiele razy podobny problem i z reguły okazywało się, że albo jakiś firewall blokował przydzielanie adresów lub program antywirusowy (z wbudowanym firewallem). Proponuję zacząć od odinstalowania takich programów, a po tym najlepiej odinstalować kartę sieciową i zainstalować od nowa-nie zmieniając nic w jej konfiguracji. standardowo będzie współpracować z DHCP. Tak dla jasności gdyby ktoś pomyślał, że antywirus chodził jakiś czas i było ok, to trzeba wziąść pod uwagę to, że programy te się aktualizują. Ewentualnie śmieci w systemie, czyli format i spróbować na świeżym windowsie.
|
|
| Back to top |
|
 |
number7 Poziom 7

|
01 May 2008 11:39 Re: WIN 98 - problemy z siecią LAN |
|
|
|
w tym właśnie rzecz, że system co dopiero postawiłem. Nie instalowałem żadnych antywirusów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 May 2008 11:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
buska3 Poziom 10

Joined: 20 Mar 2006 Posts: 55 Location: Aleksandrów Kujawski
|
01 May 2008 11:48 Re: WIN 98 - problemy z siecią LAN |
|
|
|
Wpisz wszytko na sztywno ip, bramę, maskę, u góry masz wszystko w obrazkach gdzie wpisać.
Nie zawsze dhcp chodzi jak trza na starszych sprzętach.
Moja rada wpisz odpowiedni ip każdemu kompowi na stałe.
|
|
| Back to top |
|
 |
number7 Poziom 7

|
08 May 2008 12:43 Re: WIN 98 - problemy z siecią LAN |
|
|
|
problem rozwiązany
kabel sieciowy był źle zaciśnięty i były przebicia (kabel o długości około 30 metrów). Zaciskałem kolorami, a nie zgodnie z obowiązującym standardem co było przyczyną problemu.
|
|
| Back to top |
|
 |