FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

WIN 98 - problemy z siecią LAN

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WIN 98 - problemy z siecią LAN
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#1 Post from the author of the topic 18 Apr 2008 10:59   

witam
otóż ja mam ten sam problem.
Mam DSL-a 2MB, za nim router D-Link a za routerem switch.
Pociagnąłem dwa kable do pomieszczenia i nie działają windowsy 98 w tej sieci. Router przypisuje IP za pomocą DHCP. Gdy wepne win XP w te kable wszystko śmiga super. Natomiast gdy wepne win98 to ani drgnie. Co mnie ciekawi to nawet na karcie sieciowej (zintegrowana) dioda sie nie świeci.
Instalowałem karty ze sterowników windowsa, próbowałem tez na sterownikach ze strony producenta i nic. Pingi nie działają. Powiązania są ok. Service pack 2.1b zainstalowany. W winipcfg wszystko OK. Ręce mi opadają - nic nie pomaga. Na drugim stanowisku jest win95 i tam też nie działa. Próbowałem na routerze przypisać recznie IP po MAC adresie i nic. Zainstalowałem karte sieciową na PCI - też nie pomogło. Co mi do głowy przychodzi to moze to, że na routerze moze trzeba firmware przeisntalować. Ale przecież nie dalej jak rok temu ten komputer pracował normalnie w tej sieci. Przeinstalowałem system - bez efektu. Poinstalowałem NETBUI i nic. Wyczerpałem już chyba wszystkie pomysły.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 Apr 2008 10:59   

Back to top

MES Mariusz
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 18 Apr 2008 11:29   

Re: WIN 98 - problemy z siecią LAN

Nie wiem, jak wielkie są twoje doświadczenia z sieciami pod Win98, dlatego może podam kilka informacji nadmiarowo:

Jeśli karta jest zainstalowana prawidłowo, i w menadżerze urządzeń jest widoczna, bez żadnych znaków zapytania, czy wykrzykników:

1. uruchamiasz winipcfg:

IP i maska w tym miejscu (PPP Adapter) powinny być zerami

2. Przełączasz się na twoją kartę sieciową:

Jeżeli jesteś podłączony do sieci powinieneś zobaczyć IP przydzielone przez serwer DHCP (takie, jakiego się spodziewasz).

Jeśli tak nie jest, kliknij "Zwolnij wszystko" a po kilku chwilach "Odnów wszystko". Jeśli karta dalej nie posiada właściwego IP upewnij się, że prawidłowo skonfigurowałeś protokół TCP/IP:

Dla DHCP:

Ważne jest aby IP i maska były pobierane automatycznie.

To zostawiasz w taki sposób.

Nie wpisujesz bramy. Przydzieli ją DHCP. Jeśli wpiszesz bramę (nawet prawidłową) internet nie ruszy.

Włącz DNS i jako hosta wpisz adres IP jakiego spodziewasz się od DHCP

W kolejność przeszukiwania serwera DNS koniecznie wpisz adres swojej bramy.

Zapisz zmiany, zrestartuj komputer, a następnie uruchom winipcfg i sprawdź, czy już wszystko gra.
Back to top

mbo
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 18 Apr 2008 14:04   

number7 wrote:
. Co mnie ciekawi to nawet na karcie sieciowej (zintegrowana) dioda sie nie świeci.

Skoro nie świeci się dioda to nie ma połączenia między kartą sieciowa a switch'em.
Tutaj szukaj źródła problemu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Apr 2008 14:04   

Back to top

number7
Poziom 7
Poziom 7

Post#4 Post from the author of the topic 23 Apr 2008 09:10   

przełożyłem sieciówkę - na niej dioda się świeci po zainstalowaniu, ale.... przy winipcfg wybierając kartę sieciową mam przypisany jakiś adres ip 169......... zupełnie rózniacy się od mojego adresu sieci 192.168.0.1. Przy zwalnianiu wszystkiego jest brak efektu. Przy odnawianiu po dłuzszej chwili wychodzi, że brak jest serwera DHCP. System był reinstalowany. Wcześniej były te same problemy. Podpinałem bezpośrednio do routera omijając switcha. Wszystko bez efektu.
Back to top

amierz84
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 01 May 2008 09:26   

Miałem wiele razy podobny problem i z reguły okazywało się, że albo jakiś firewall blokował przydzielanie adresów lub program antywirusowy (z wbudowanym firewallem). Proponuję zacząć od odinstalowania takich programów, a po tym najlepiej odinstalować kartę sieciową i zainstalować od nowa-nie zmieniając nic w jej konfiguracji. standardowo będzie współpracować z DHCP. Tak dla jasności gdyby ktoś pomyślał, że antywirus chodził jakiś czas i było ok, to trzeba wziąść pod uwagę to, że programy te się aktualizują. Ewentualnie śmieci w systemie, czyli format i spróbować na świeżym windowsie.
Back to top

number7
Poziom 7
Poziom 7

Post#6 Post from the author of the topic 01 May 2008 11:39   

w tym właśnie rzecz, że system co dopiero postawiłem. Nie instalowałem żadnych antywirusów.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 May 2008 11:39   

Back to top

buska3
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 01 May 2008 11:48   

Wpisz wszytko na sztywno ip, bramę, maskę, u góry masz wszystko w obrazkach gdzie wpisać.

Nie zawsze dhcp chodzi jak trza na starszych sprzętach.

Moja rada wpisz odpowiedni ip każdemu kompowi na stałe.
Back to top

number7
Poziom 7
Poziom 7

Post#8 Post from the author of the topic 08 May 2008 12:43   

problem rozwiązany
kabel sieciowy był źle zaciśnięty i były przebicia (kabel o długości około 30 metrów). Zaciskałem kolorami, a nie zgodnie z obowiązującym standardem co było przyczyną problemu.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WIN 98 - problemy z siecią LAN
Page 1 of 1
Similar topics
POMOCY!! SIEĆ LAN W WIN 2000 A WIN 98 PILNE!!!! (6)
Windows xp home vs 98 SE - Problemy z siecią LAN (cross) (9)
Win98 SE - problemy z siecią LAN - Internet (17)
Problemy z siecią lan w domu (18)
Problem z siecią LAN na laptopie z WIN XP... (6)
Problemy z siecią LAN (16)
!! Problemy z siecią !!! Win 2000 i win 98. Szukam speca. (39)
WIN XP (kabel lan) + WIN 98 (WiFi) + LIVEBOX (2)
Problem z siecią Lan (9)
Problem z siecią lan (1)

Page generation time: 0.123 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed