Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet ->Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Kobey22
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 391
Ocena postów: 3
Kobey22
Poziom 17
Post#1 18 Kwi 2008 17:47  Autor tematu   

Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


Witam.
mam internet Neostrade kupilem dzis routera EDIMAX zeby moc odbierac internet bezprzewodowo. Skonfigurowalem go i chodzi bez problemu lecz nie wiem jak mam go zabezpieczyc przed innymi. Jesli ktos wie to prosze o pomoc.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Kujawy
Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 18663
Pomógł: 2171
Ocena postów: 79
mbo
Zasłużony dla elektroda
Post#2 18 Kwi 2008 17:50    

Re: Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


Na stronie konfiguracyjnej routera załącz WPA-PSK i ustaw hasło.
Dodatkowo można załączyć kontrolę adresów MAC.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Kobey22
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 391
Ocena postów: 3
Kobey22
Poziom 17
Post#3 18 Kwi 2008 17:56  Autor tematu   

Re: Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


wlasnie laczy mi sie z jakas przy koncu instalacji ale wyskakuje jakies okienko i na gorze pisze
Polacz z 192.168.2.1
ADSL Modem
Nazwa uzytkownika
Haslo
Wpisuje jakie badz haslo i nazwe uzytkownika i wyskakuje mi jeszce raz to samo okienko tak jakby tego nie uznawalo co wpisuje. Po kilku probach znika i na tej stronce pisze po angielsku ze nie mozna otworzyc strony bo strona jest zabezpieczona lub cos takiego...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Kujawy
Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 18663
Pomógł: 2171
Ocena postów: 79
mbo
Zasłużony dla elektroda
Post#4 18 Kwi 2008 17:57    

Re: Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


Sprawdź login i hasło w instrukcji.

Dla Edimax'a zwykle jest login: admin , hasło: 1234.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Kobey22
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 391
Ocena postów: 3
Kobey22
Poziom 17
Post#5 18 Kwi 2008 18:27  Autor tematu   

Re: Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


Przy instalacji wpisywalem nazwe uzytkownika i haslo te co mam podane w neostradzie. Laczyl sie z routerem i potem wyskoczylo to co pisalem wyzej, Zaraz sprobuje to co mi podales...

Dodano po 4 [minuty]:

Jestem na tej stronce ale nie widze tam tej opcji co mi podales "WPA-PSK"

Dodano po 17 [minuty]:

nie widze na tej stronce zadnych konfiguracji pod haslo. tylko sa adresy IP zeby wpisac. Jesli ktos wie jak mam wprowadzic haslo prosze o pomoc.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
diquan
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Łódź
Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 331
Pomógł: 26
diquan
Poziom 16
Post#6 18 Kwi 2008 18:37    

Re: Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


Prócz WPA-PSK polecam również ukryć sieć i ograniczyć moc anteny jeśli masz taką możliwość (bo nie bardzo znam edimaxa).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kobey22
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 391
Ocena postów: 3
Kobey22
Poziom 17
Post#7 18 Kwi 2008 18:41  Autor tematu   

Re: Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


Wlasnie nie wiem gdzie jest to "WPA-PSK" nie umiem tego znalezdz:( raczej nie mam takiej opcji o jakiej piszesz. poprostu chce wprowadzic takie cos jak szukam sieci to w innych pisze ze jest to siec bezprzewodowa z zabezpieczeniami.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
diquan
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Łódź
Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 331
Pomógł: 26
diquan
Poziom 16
Post#8 18 Kwi 2008 18:47    

Re: Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


Podaj model tego routera.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kobey22
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 391
Ocena postów: 3
Kobey22
Poziom 17
Post#9 18 Kwi 2008 18:50  Autor tematu   

Re: Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


EDIMAX
AR-7084gA
802.11g Wireless Lan ADSL+ROUTER

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
diquan
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Łódź
Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 331
Pomógł: 26
diquan
Poziom 16
Post#10 18 Kwi 2008 19:05    

Re: Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


Interface/Interface Setup/Authentication Type ustawiasz na wpa-psk. Tutaj masz manuala do tego sprzętu, wszystko w nim napisane jest Wink

Dodano po 1 [minuty]:

http://www.nodevice.com/user_manual/edimax/wireless_series/ar-7084ga.html

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Kobey22
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 391
Ocena postów: 3
Kobey22
Poziom 17
Post#11 18 Kwi 2008 19:15  Autor tematu   

Re: Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


Tam jest opcja Encryption i do wyboru:TKIP/AES jaka dac najlepiej??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Kujawy
Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 18663
Pomógł: 2171
Ocena postów: 79
mbo
Zasłużony dla elektroda
Post#12 18 Kwi 2008 19:16    

Re: Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


TKIP - to WPA
AES - WPA2

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kobey22
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 391
Ocena postów: 3
Kobey22
Poziom 17
Post#13 18 Kwi 2008 19:21  Autor tematu   

Re: Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


Dzieki wam wielkie za pomoc. Dalem WPA. A jakie jest lepsze WPA czy WPA2 Czym sie roznia? sorki za takie pytania ale pierwszy raz mam do czynienia z routerem:/

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
diquan
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Łódź
Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 331
Pomógł: 26
diquan
Poziom 16
Post#14 18 Kwi 2008 19:26    

Re: Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?


Lepsze WPA2. Poczytaj [url=http://www-pl.linksys.com/servlet/Satellite?c=L_Content_C1&childpagename=PL%2FLayout&cid=1152745639400&pagename=Linksys%2FCommon%2FVisitorWrapper"]tutaj[/url]

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej, jak to zrobić?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej. (2)
Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej (2)
Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej w domu (1)
dsl-2640b konfiguracja, zabezpieczenie sieci bezprzewodowej. (1)
Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej - Router Sweex MO251 (2)
Bezprzewodowe dzielenie sieci bezprzewodowej, jak? (5)
jak podłączyc sie do sieci bezprzewodowej (3)
Jak udostepnić pliki w sieci bezprzewodowej? (2)
jak zwiększyć zasięg sieci bezprzewodowej??? (2)
Jak powiekszyc zasieg sieci bezprzewodowej. (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.05 seconds

elektroda.pl temat RSS