FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

FM 801 (audio)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> FM 801 (audio)
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 19 Jan 2004 17:57   

FM 801 (audio)

Mam kartę dzwiękową FM 801 (PCI) i mam z nią mały problem. Podczas odtwarzania muzyki słychać delikatne "trzaski" własciwie z tego co rozpoznałem jest to dzwięk przesyłanych danych wewnątrz komputera. Objawia się to szczególnie w lewym kanale na prawym juz trochę mniej słychać, a jak pracuje do tego CD ROM słychać wtedy jeszcze zakłocenia od silnika. Podejrzewam, że zakłócenia te mogą przedostawać sie po przez zasilanie, a jeżeli nawet tak jest, to nie wiem jak mam z tym problemem sobie poradzić. Tylko proszę nie piszcie, że bym zmienił sobie kartę dzwiękową. Dzieki z góry i czekam na Wasze rady.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Jan 2004 17:57   

Back to top

super_daro
Poziom 9
Poziom 9

Post#2 19 Jan 2004 20:53   

FM 801 (audio)

sorry za brutalna prawde ale karta jedna z tanszych i dosc wiekowa wiec nie spodziewaj sie rewelacyjnych parametrow. zasilanie raczej nie powinno miec wplywu na zaklocenia bo w koncu to sprzet przewidziany do pracy w zestawie komputerowym. nie napisales czy problem z dzwiekiem pojawil sie niedawno czy karte dostales od kogos i teraz ja zainstalowalas (to dos wazny szczegol)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Jan 2004 20:53   

Back to top

qmc
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 Post from the author of the topic 20 Jan 2004 18:19   

FM 801 (audio)

Dzieki super_daro za zainteresowanie tematem. Karte mam od nowosci, czyli jakies 1.5 roku. Na poczatku było dobrze, tylko stopniowo zaczęlo sie pogarszać i teraz jest jak jest. Mozliwe że to jakiś elektrolit siada, ale nie chce narazie ingerować w kartę, bo nie mam pewności co to może być.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Jan 2004 18:19   

Back to top

thekyle
Poziom 12
Poziom 12

Post#4 21 Jan 2004 10:42   

Re: FM 801 (audio)

Mam to samo fatałajstwo PCI na fm-ie 801. Brutalna prawda jest taka że to szmelc. Można ją kupić na rynku nawet za 15 zł. Problem z trzaskaniem gdy czyta płyty CD i przesyła dane na HDD to standard. Jednyny sposób aby temu zaradzić to przerzucanie karty na taki slot, aby motherboard wrzucił ją na jakieś inne przerwanie, lub wymuś w BIOS-ie. Czeasami mi pomagało na różnych płytach głównych. Karta lubi po prostu puszczać sygnały magistrali na własny wzmacniacz. Konstrukcja bombowa. Życzę sukcesów :lol:
Back to top

qmc
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 Post from the author of the topic 21 Jan 2004 15:55   

Dzieki Thekyle, przynajmniej wiem juz co moge z tym szmelcem podzialac, pozmieniam troche w biosie odnosnie karty i jak cos to da, to napisze tutaj. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.
Back to top

karina
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 21 Jan 2004 18:01   

FM 801 (audio)

tez kiedys miałem taka karte i było to samo co opisujesz ciagłe trzaski niewiadomo skad sprzedaj ja i kup chociaz troche lepsza albo w ustawieniach głośności wycisz wszystko oprócz wave i volume moze pomoc - ja tak robiłem
Back to top

Jaro
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 21 Jan 2004 18:15   

FM801 to jak na czasy w których powstał całkiem niezły chip, problem w tym że na tanich kartach współpracuje z badziewnymi kodekami. Na nieszczęście ma problemy z jednoczesnym odtwarzaniem kilku dzwięków, zwykle się wtedy przycina. Przydźwięki to prawdopodobnie efekt marnego układu kodeka lub wyschniętych kondensatorów
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Jan 2004 18:15   

Back to top

qmc
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 Post from the author of the topic 24 Jan 2004 18:42   

FM 801 (audio)

Ja po czesci podejrzewam kondeki ponieważ zaraz po zakupie karty nie było tego problemu z trzaskami, tylko dopiero po kilku miesiacach zaczelly sie stopniowo pojawiac, a ze karta byla tania to kondeki pewnie tez marnej jakosci sie tam znajduja, a jak by jeszcze dodac temperature jaka panuje w srodku kompa to tez moglo zrobic swoje. Sprobuje wymienic kondeki i zobacze czy da to jakis efekt. Najchetniej to bym wymienil ten wzmacniacz operacujny co tam sie znajduje ale to bedzie juz za duza ingerencja i moglbym cos przez przypadek uszkodzic. Jak podmienie kondeki to dam znac czy to pomoglo.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> FM 801 (audio)
Page 1 of 1
Similar topics
Dodanie anteny WiFi w IBM T61 (801.11G>801.11N) (5)

Page generation time: 0.097 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed