FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Prosty regulator PWM oparty na NE555

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Prosty regulator PWM oparty na NE555
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#61 23 Jan 2012 10:23   

Re: Prosty regulator PWM oparty na NE555

-RoMan- wrote:
"Lepszość" polega na użyciu trzech układów zamiast jednego?

Miałem sterownik PWM i potrzebowałem dorobić ograniczenie prądu, a nie robić wszystko od nowa.
A co do tego UC3843 spadek napięcia na rezystorze pomiarowym 1V - litości takie straty są niedopuszczalne - żeby je zmniejszyć musiałbym dodać dodatkowy układ.
Back to top

raficzek
Poziom 6
Poziom 6

Post#62 09 Feb 2012 21:28   

To miłe i profesjonalne rozwiązanie. Mała wartość rezystora - czujnika prądu pozwala na małą moc strat w układzie, ale wadą jest dość duża komplikacja właśnie;). Pozostaje jeszcze jedna rzecz - szybkość zadziałania. Wzmacniacz napięcia, komparator i bramka logiczna to dość długa droga dla sygnału sprzężenia zwrotnego. Istnieje niebezpieczeństwo zniszczenia tranzystora przy zwarciu drenu do plusa w przypadku używania dobrego źródła napięcia i gdy tranzystor jest otwarty. To samo odnosi się do 'mojego' układu :D bo reaguje on tylko na uśredniony prąd obciążenia, a nie na 'piki'.
Dlatego przedstawiam wersję poprawioną, w której sprzężenie zwrotne jest jednak b. szybkie i raczej niemożliwe jest uszkodzenie tranzystora PWM. Dla prądów max. 30...60A rezystory ograniczające są dość małe 0,01 - 0,02 Ohm, a więc nie jest aż tak źle...
Ostatnio zastanawiałem się nad mocą strat takich układów. Otóż możnaby ją zmniejszyć przenosząc zakres częstotliwości w rejon infradźwięków poniżj 20 Hz /o ile to możliwe/ zamiast pchać się w rejon kHz. Ten sam układ działając na 20 kHz ma 1000x większe straty w tranzystorze, niż jakby działał na 20 Hz. /ilość załączeń/
Pozdr.

zabezpieczenie MOSa.jpg
 Filesize:  20.27 KB

zabezpieczenie MOSa.jpg

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Feb 2012 21:28   

Back to top

konteno
Poziom 15
Poziom 15

Post#63 23 Mar 2012 16:53   

Cy dałoby się zrobić ten układ pwm z pierwszego postu na elementach troszkę większych (nie lubię ,nie umiem i nie chcę bawić się z smd) niż smd i na większej płytce i czy nadawałoby się to urządzenie do regulacji prądu ładowania w prostowniku z zasilacza atx
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=105096&start=0
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> Prosty regulator PWM oparty na NE555
Page 3 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3
Similar topics
Bardzo prosty regulator barwy dzwięku (18)
Prosty regulator obrotów wentylatora/wentylatorów. (35)
Cyfrowy regulator PWM - sterowanie z PC (3)
Regulator fazowy na NE555. (9)
Stacja lutownicza (PWM) na układzie ne555 i tranzystorze NPN (2)
Timer oparty na układzie ne555. (1)

Page generation time: 0.115 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed