Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 22 Kwi 2008 19:28
    Jack48
    Poziom 15  

    Witam mam troszkę odmienny problem niż inni użytkownicy laptopów .
    Mój laptop często osiąga wysokie temperatury a wiatrak mimo to nie zawsze zwiększy swoją prędkość ...
    Chciałbym się dowiedzieć czy da się w jakiś sposób ustawić żeby wentylator kręcił się cały czas na najwyższych obrotach ?
    Próbowałem już programu Speedfan ale na nic , większość programów podaje błędną temperaturę (np. temperatura 37* a procesor jest tak gorący ze nie da się go dotknąć...)
    A może jest jakiś sposób zmiany chłodzenia ? Jestem dość odważny i nie boję sie zajrzeć pod klawiaturę ;P
    Potrzebuję tylko trochę pomocy :(

  • #2 22 Kwi 2008 20:55
    mico1
    Poziom 9  

    A probowales zmienic paste na procesorze? u mnie po takim manewrze temperatura spadla o okolo 3-4 stopnie :)

  • #3 22 Kwi 2008 22:37
    Jack48
    Poziom 15  

    tak tak , wielokrotnie czyściłem radiator wraz z wiatraczkiem , nałożyłem świeżą pastę i faktycznie była różnica mogłem to wyczuć tylko dotykając radiatora bo coś mis ie wydaje że szwankuje czujnik temperatury ... każdy program pokazuje coś innego jednak żaden z nich prawdę ... dlatego też wiatraczek nie zawsze wtedy kiedy powinien kręci się na najwyższych obrotach .
    Czy ktoś coś poradzi?

  • #4 23 Kwi 2008 19:59
    arktik1
    Poziom 27  

    Podłącz po prostu wentylator bezpośrednio do zasilania.

  • #5 25 Kwi 2008 18:56
    Jack48
    Poziom 15  

    upss :( ściągnąłem wiatrak i nasmarowałem go ale chciałem także sprawdzić jak chodzi na zasilaczu , sprawdziłem wiec jeszcze woltomierzem ile V pokazuje w gnieździe płyty głównej i było 5V coś jednak musiałem tym zrobić i gdy podłączyłem wiatraczek z powrotem to nie chce on już w ogóle kręcić :( sprawdziłem więc jeszcze raz wiatrak na zasilaczu i działa a wiec coś chyba sie stało z płyta :(

    Czy ktoś wie co nabroiłem i jak to naprawić ???...
    Proszę o pomoc

  • #6 25 Kwi 2008 23:01
    arktik1
    Poziom 27  

    Może po prostu zbiegiem okoliczności padł do końca czujnik temperatury.
    Moim zdaniem kup wiatraczek 12V i podłącz pod zasilanie USB ,będzie chodził nie zależnie od zasilacza.
    Możesz też podłączyć ten 5V np pod zasilanie dysku lub cdrom lub USB.
    Pogrzeb też w BIOSie może da sie ustawić stałe obroty wentyla na oryginalnym wyjściu.

  • #7 25 Kwi 2008 23:19
    Jack48
    Poziom 15  

    Czujnik temperatury nadal działa jednak zauważyłem że do 54*C do tej temperatury chodzi płynnie czyli topień po stopniu powyżej tej temperatury robi przeskok na 64* i tak stoi więcej już nie pokazuje mimo że procesor jest gorętszy

    Z tym wiatraczkiem pod USB to dobry pomysł tak chyba zrobię

    Co do biosu to nic tam na temat chłodzenia niema zresztą to chyba już bez znaczenia bo nie działają mi gniazda wentylatorów na płycie głównej :( chyba padły całkowicie

  • #8 27 Kwi 2008 11:20
    Jack48
    Poziom 15  

    Niestety podłączenie tego wentylatorka do portu USB nie jest możliwe ponieważ ten wiatraczek potrzebuje 18v a nie tylko 5v tak jak przy USB muszę podłączyć go pod gniazdo zasilania tylko że chyba nie będzie się kręcić gdy będzie załączony na baterii a z kolei bateria ma dziwne gniazdo i nie wiem jak sie pod nią podłączyć :(

  • #9 05 Maj 2008 14:34
    mkpl
    Poziom 37  

    To trochu dziwne ze wiatrak na 18V :| z baterii nie osiagniesz więcej jak 12V w moim jest 10,8V. Co do nagrzewania to przyczyny moga być 2
    Pierwsza to to ze masz coś na plycie padnietego i wtedy oddal bym do naprawy)
    Druga to to ze przytykasz otwory wentylacyjne (np u mnie w toshibie umieszczone sa od spodu przez co lapek musi stac na czyms idelanie plaskim)
    Teraz z innej beczki w biosie powinienieś miec kilka trybów procesora: pelna moc , trym ze zmiennym mnoznikiem tryb niskiego poboru energii ( grzeje sie najmniej i wentyl jest wyłaczony) i tryby wiatraka czyli: pelne obroty obroty zalezne od temperatury i wyłaczony (tylko w trybie oszczednosciowym) To napiecie zasilania (18V) nie podoba mi sie :| powinno byc 5V lub max 12V

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty