FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Najprostszy driver obrotow wentylatora.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Najprostszy driver obrotow wentylatora.
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#151 30 Dec 2009 17:12   

Re: Najprostszy driver obrotow wentylatora.

Witam , parę dni temu wpadłem na pomysł , żeby zrobić sygnalizator akustyczny do pieca centralnego ogrzewania . Ostatnio zdarzało się tak , że parę razy temperatura na piecu skoczyła do ok 110 stopni (przez nasze niedopilnowanie ).Przyszedł mi do głowy pomysł , że mógł bym zrobić jakiś czujnik temperatury , który załączał by się jak temperatura na piecu była by równa np 60 stopni . Zacząłem szukać po necie i znalazłem ten temat . Układ jest bardzo prosty w budowie .

Kiedyś zrobiłem bardzo prosty wyłącznik zmierzchowy . Przerobiłem ten układ , dodałem termistor (3zł) i brzęczek piezo (5zł) , zamiast żarówki , resztę elementów wyciągnąłem ze starego radia i efekt wyszedł super.

Najprostszy driver obrotow wentylatora.

Teraz już nie mamy problemu z tym , że piec się za mocno nagrzeje . Sygnalizator informuje nas o tym , że temperatura jest większa niż np 60 stopni .
Zamiast brzęczka można też wstawić wentylator , który będzie chłodził radiator we wzmacniaczach .
Jest to taka alternatywa dla układu z tego tematu . pozdrawiam
Back to top

MytnikO
Poziom 12
Poziom 12

Post#152 27 Jan 2011 13:43   

Re: Najprostszy driver obrotow wentylatora.

Witam. Czy mogę zamiast IRFP450 dać 45n03lt ??
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Najprostszy driver obrotow wentylatora.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 6 of 6 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
regulacja obrotow wentylatora (potencjometr) (6)
Regulator obrotow wentylatora w PC (2)
regulator obrotow wentylatora (1)
regulowanie obrotow wentylatora (1)
Najprostszy driver obrotow wentylatora i problem z tranzyst. (4)
Regulacja obrotow wentylatora w zaleznosci od temperatury (3)
Monitor obrotow wentylatora PC - Atmega8 + LCD 1*16 (5)

Page generation time: 0.077 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed