Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks ->Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
djluzak
Level 12
Location: Kraków
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 112
djluzak
Level 12
Post#1 26 Dec 2012 19:57  Topic author   

Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Witam,

Mam dosyć duże obawy co do kompetencji Panów zakładających mi skrzynkę złącza kablowego na ścianie budynku i sposobu wykonania uziemienia. Nadmienię, że są to ludzie pracujący na co dzień w zakładzie energetycznym.
Nie mam jeszcze kabla napowietrznego ze słupa nn, tylko założoną skrzynkę na licznik i pociągnięty przewód do rozdzielni - przewód 5x4mm2.
3 przewody fazowe + zerowy idą od złącza do rozdzielni - OK. Prosiłem ich, żeby wykonali mi dodatkowo uziom to go wykonali, a przewód od uziomu poprowadzili bezpośrednio od uziomu do rozdzielnicy łącząc go po drodze w złączu z przewodem PEN kabla 5x4 opisywanego wcześniej.
Na mój rozum powinni przewód zerowy i PEN idący do rozdzielni połączyć z uziomem, a nie prowadzić do bezpośrednio z ziemi do rozdzielni.
Czyli mój przewód ochronny PE pochodzi jedynie z ziemi?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
gorylla
Level 13
Joined: 27 Oct 2005
Posts: 137
Helped: 4
Post rating: 5
gorylla
Level 13
Post#2 26 Dec 2012 20:07    

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Kolego coś pomieszałeś.

Podaj rodzaj sieci ??
Jak to przewód zerowy i PEN a nie czasem PE ?

A tak wg. 5x4 ?? kogo to ustalenia ? panów z energetyki czy projekt czy... ??
Jaki przydział Mocy ??

Helpful post? + 0
Back to top
elpapiotr
Specjalista elektryk
Location: Sosnowiec
Joined: 10 Nov 2005
Posts: 5648
Helped: 395
Post rating: 41
elpapiotr
Specjalista elektryk
Post#3 26 Dec 2012 20:07    

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Ja też mam duże obawy, czy dobrze zrozumiałem kolegi wypowiedź, tym bardziej że nie doczytałem, jakie przyłącze będzie do budynku - kablowe czy napowietrzne.

PS. Ponieważ tę robotę robią ludzie pracujący na co dzień w zakładzie energetycznym, i tak będzie ona odebrana, niezależnie od jej prawidłowości.

Helpful post? + 0
Back to top
CubaCiechanów
Level 9
Location: Ciechanów
Joined: 19 Jun 2009
Posts: 37
CubaCiechanów
Level 9
Post#4 26 Dec 2012 20:20    

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


djluzak wrote:



Nie mam jeszcze kabla napowietrznego ze słupa nn,


Prawdopodobnie zasilanie z linii napowietrznej.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
djluzak
Level 12
Location: Kraków
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 112
djluzak
Level 12
Post#5 26 Dec 2012 20:26  Topic author   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Dowiem sie dokladnie i napisze szczegoly, bo na razie pomieszalem heh:)
Zeby nie bylo niedomówiem proszę na razie nie pisać. Dzieki.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jarecki 86
Specjalista elektryk
Location: płd-wsch
Joined: 13 Apr 2007
Posts: 1205
Helped: 127
Post rating: 16
jarecki 86
Specjalista elektryk
Post#6 26 Dec 2012 20:28    

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


To może na razie napisz do czego miałoby służyć to uziemienie i jak ono zostało wykonane.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
djluzak
Level 12
Location: Kraków
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 112
djluzak
Level 12
Post#7 26 Dec 2012 20:36  Topic author   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Sorki za nieprecyzyjne wysławianie się.

Spróbuje wyjaśnić jeszcze raz. Sieć TN-C. Zasilanie ze słupa napowietrznie AsXSn 4x16 poprzez stojak na budynku, następnie do skrzynki ze złączem kablowym i licznikiem (którego jeszcze nie ma).Z tej skrzynki wychodzi przewód YDY 5x4mm2 do rozdzielni w domu - raczej na oko panów energetyków:)

Poniżej link do schematycznego wyjaśnienia o co mi chodzi, proszę traktować to jako podglądowy rysunek.

Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forum http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [retrofood]

Chodzi o to, że wydaje mi się że powinien być mostek między N i PE? Poza tym przewód jaki użyli do uziemienia to drut max 2,5mm2.

elpapiotr wrote:

PS. Ponieważ tę robotę robią ludzie pracujący na co dzień w zakładzie energetycznym, i tak będzie ona odebrana, niezależnie od jej prawidłowości.


Masz rację powiedzieli, że oni będą licznik zakładać tylko ze tym razem jako pracownicy ZE. :)

Helpful post? + 0
Back to top
elpapiotr
Specjalista elektryk
Location: Sosnowiec
Joined: 10 Nov 2005
Posts: 5648
Helped: 395
Post rating: 41
elpapiotr
Specjalista elektryk
Post#8 26 Dec 2012 20:45    

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Rachunek wystawią ? Gwarancję wraz z "papierami" dadzą ?
Ukłąd sieci zasilajacej znany ?
Skoro do rozdzielnicy w domu wchodzi przewód 5x4 mm², to nie ma tam PEN.
Trochę ktoś nagmatwał.

Helpful post? + 0
Back to top
jarecki 86
Specjalista elektryk
Location: płd-wsch
Joined: 13 Apr 2007
Posts: 1205
Helped: 127
Post rating: 16
jarecki 86
Specjalista elektryk
Post#9 26 Dec 2012 20:47    

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Z opisu wynika, że wykonawstwem tegoż feralnego uziemienia zainteresowanych jest paru ludzi, szkoda tylko, że nie widać tam żadnego elektryka :cry:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
CubaCiechanów
Level 9
Location: Ciechanów
Joined: 19 Jun 2009
Posts: 37
CubaCiechanów
Level 9
Post#10 26 Dec 2012 20:48    

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Być może "fachowcy" pozbyli się tego "dodatkowego" przewodu, a później trzeba było improwizować.

Helpful post? + 0
Back to top
djluzak
Level 12
Location: Kraków
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 112
djluzak
Level 12
Post#11 26 Dec 2012 20:50  Topic author   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Dlatego ciężko mi to wytłumaczyć bo jest zagmatwane. Jedna żyłę przewodu (ta niby niepotrzebną w przewodzie 5x4mm2) wykorzystali na podłączenie uziemienia - złączyli w skrzynce z innym przewodem prowadzącym do uziomu 1x2,5mm2 - taka fuszerka:)

Układ sieci znany z warunków przyłączenia.

Nie wiem czy dają gwarancję, rachunek tak.

To są ludzie z ZE, ale na co dzień to po slupach skaczą, a nie podłączają domki czyli bardziej energetycy.

Helpful post? + 0
Back to top
elpapiotr
Specjalista elektryk
Location: Sosnowiec
Joined: 10 Nov 2005
Posts: 5648
Helped: 395
Post rating: 41
elpapiotr
Specjalista elektryk
Post#12 26 Dec 2012 20:54    

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


To po co bierze ludzi z ZE, skoro robota sknocona ?

Helpful post? + 0
Back to top
CubaCiechanów
Level 9
Location: Ciechanów
Joined: 19 Jun 2009
Posts: 37
CubaCiechanów
Level 9
Post#13 26 Dec 2012 20:55    

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Owe zagmatwanie może wyjaśnić jedna bardzo prosta rzecz - zdjęcie.

Helpful post? + 0
Back to top
djluzak
Level 12
Location: Kraków
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 112
djluzak
Level 12
Post#14 26 Dec 2012 20:56  Topic author   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Gdybym to wiedział to bym ich nie brał:) Tak to jest jak się bierze kogoś z polecenia:)

Helpful post? + 0
Back to top
jarecki 86
Specjalista elektryk
Location: płd-wsch
Joined: 13 Apr 2007
Posts: 1205
Helped: 127
Post rating: 16
jarecki 86
Specjalista elektryk
Post#15 26 Dec 2012 21:01    

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


djluzak wrote:
Tak to jest jak się bierze kogoś z polecenia:)

Również tak jest wtedy, kiedy się nie wie, czego się chce :D

Nie odpowiedziałeś kolego na post #6

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
1079413
Removed
1079413
Removed
Post#16 26 Dec 2012 21:16    

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Kolego wrzuć jakieś zdjęcie bo nagmatwałeś w opisie. A nie lepiej uziom było zrobić bezpośrednio przy wejściu przewodu 5x4 ze złącza do rozdzielni?

Helpful post? + 0
Back to top
elpapiotr
Specjalista elektryk
Location: Sosnowiec
Joined: 10 Nov 2005
Posts: 5648
Helped: 395
Post rating: 41
elpapiotr
Specjalista elektryk
Post#17 26 Dec 2012 21:18    

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Oni tam mają problem, w którym miejscu kończy się PEN, a zaczyna N i PE (pod warunkiem, że sieć zasilająca TN)
Uziemienie jest dodatkiem do tej instalacji, jak widzę.

EDIT - uziemienie punktu rozdziału jest wymysłem (czyimś), kolego djluzak

Helpful post? + 0
Back to top
djluzak
Level 12
Location: Kraków
Joined: 12 Jun 2005
Posts: 112
djluzak
Level 12
Post#18 26 Dec 2012 21:22  Topic author   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Ponieważ uziemienie punktu rozdziału jest korzystne z punktu widzenia użytkownika mimo, że żaden przepis tego nie nakazuje.
Uważam, że gdy jest możliwość uziemienia powinno się go wykonać.

Widze kolego, że chcesz zacząć 1000 wątek o sensie uziemienia punktu rozdzialu.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie mam teraz żadnego zdjęcia, jak zrobię wrzucę.

Wydawało mi się ze lepiej byłoby pociągnąć osobny przewód od uziomu do rozdzielni, a nie łączyć różne przewody w złączu i to o małym przekroju.

Dodano po 41 [sekundy]:

I jak rozumiem szyny PE i N powinny być zmostkowane w rozdzielni głównej?

Helpful post? + 0
Back to top
1079413
Removed
1079413
Removed
Post#19 26 Dec 2012 21:55    

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Quote:
Wydawało mi się ze lepiej byłoby pociągnąć osobny przewód od uziomu do rozdzielni, a nie łączyć różne przewody w złączu i to o małym przekroju.


To takie coś to się w TT robi a Ty masz TN-C-S.
Quote:

I jak rozumiem szyny PE i N powinny być zmostkowane w rozdzielni głównej?

Nie kolego, dobrze myślisz ale źle nazywasz. Raz rozdzielonych PE i N nie należy z powrotem łączyć. Czyli z punktu PEN w złączu etc. wychodzi Ci PE (ochronny) i N (neutralny).

Helpful post? + 0
Back to top
19barti78
Level 15
Location: Terytorium (012)
Joined: 04 Dec 2011
Posts: 164
Helped: 6
19barti78
Level 15
Post#20 27 Dec 2012 00:16    

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


djluzak wrote:
Ponieważ uziemienie punktu rozdziału jest korzystne z punktu widzenia użytkownika mimo, że żaden przepis tego nie nakazuje.
Uważam, że gdy jest możliwość uziemienia powinno się go wykonać.


Uziemić to się powinno, ale szynę PE w rozdzielni.... O ile taka możliwość istnieje...

djluzak wrote:
Wydawało mi się ze lepiej byłoby pociągnąć osobny przewód od uziomu do rozdzielni....


Od uziomu to lepiej do GSU i stamtąd do rozdzielni na szynę PE...

djluzak wrote:


I jak rozumiem szyny PE i N powinny być zmostkowane w rozdzielni głównej?


O ile wcześniej nie nastapiło rozdzielenie PEN-a w złączu...

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci
Page 1 of 1

Similar topics to złącze kablowe - podłączenie domku do sieci

Złącze kablowe w domku jednorodzinnym (9)
Złącze kablowe ZK-2 podłączenie (6)
Instalacje kablowe w domku jednorodzinnym (31)
złącze kablowe - miejsce zainstalowania (6)
Jak zrobić profesjonalne złącze kablowe (5)
[Inne] złącze kablowe bez zacisku PE (12)
CA-6 + GPRS-T2 //kablowe podłączenie (4)
przyłącze kablowe a podłączenie PEN i PE ? (20)
Kanały kablowe/korytka kablowe - brązowe (6)
Jaki układ sieci zastosowano w domku? (25)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.107 seconds