Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci
Autor
Wiadomość
djluzak
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 98
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 26 Gru 2012 20:57   

Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Witam,

Mam dosyć duże obawy co do kompetencji Panów zakładających mi skrzynkę złącza kablowego na ścianie budynku i sposobu wykonania uziemienia. Nadmienię, że są to ludzie pracujący na co dzień w zakładzie energetycznym.
Nie mam jeszcze kabla napowietrznego ze słupa nn, tylko założoną skrzynkę na licznik i pociągnięty przewód do rozdzielni - przewód 5x4mm2.
3 przewody fazowe + zerowy idą od złącza do rozdzielni - OK. Prosiłem ich, żeby wykonali mi dodatkowo uziom to go wykonali, a przewód od uziomu poprowadzili bezpośrednio od uziomu do rozdzielnicy łącząc go po drodze w złączu z przewodem PEN kabla 5x4 opisywanego wcześniej.
Na mój rozum powinni przewód zerowy i PEN idący do rozdzielni połączyć z uziomem, a nie prowadzić do bezpośrednio z ziemi do rozdzielni.
Czyli mój przewód ochronny PE pochodzi jedynie z ziemi?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Gru 2012 20:57   





Powrót do góry
   
gorylla
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 122

Post#2 26 Gru 2012 21:07   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Kolego coś pomieszałeś.

Podaj rodzaj sieci ??
Jak to przewód zerowy i PEN a nie czasem PE ?

A tak wg. 5x4 ?? kogo to ustalenia ? panów z energetyki czy projekt czy... ??
Jaki przydział Mocy ??
Powrót do góry
   
elpapiotr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4685
Miasto: Sosnowiec

Post#3 26 Gru 2012 21:07   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Ja też mam duże obawy, czy dobrze zrozumiałem kolegi wypowiedź, tym bardziej że nie doczytałem, jakie przyłącze będzie do budynku - kablowe czy napowietrzne.

PS. Ponieważ tę robotę robią ludzie pracujący na co dzień w zakładzie energetycznym, i tak będzie ona odebrana, niezależnie od jej prawidłowości.
Powrót do góry
   
CubaCiechanów
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 19 Cze 2009
Posty: 36
Miasto: Ciechanów

Post#4 26 Gru 2012 21:20   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


djluzak napisał:



Nie mam jeszcze kabla napowietrznego ze słupa nn,


Prawdopodobnie zasilanie z linii napowietrznej.
Powrót do góry
   
djluzak
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 98
Miasto: Kraków

Post#5 Post autora tematu 26 Gru 2012 21:26   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Dowiem sie dokladnie i napisze szczegoly, bo na razie pomieszalem heh:)
Zeby nie bylo niedomówiem proszę na razie nie pisać. Dzieki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Gru 2012 21:26   





Powrót do góry
   
jarecki 86
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Kwi 2007
Posty: 1207
Miasto: płd-wsch

Post#6 26 Gru 2012 21:28   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


To może na razie napisz do czego miałoby służyć to uziemienie i jak ono zostało wykonane.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Gru 2012 21:28   





Powrót do góry
   
djluzak
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 98
Miasto: Kraków

Post#7 Post autora tematu 26 Gru 2012 21:36   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Sorki za nieprecyzyjne wysławianie się.

Spróbuje wyjaśnić jeszcze raz. Sieć TN-C. Zasilanie ze słupa napowietrznie AsXSn 4x16 poprzez stojak na budynku, następnie do skrzynki ze złączem kablowym i licznikiem (którego jeszcze nie ma).Z tej skrzynki wychodzi przewód YDY 5x4mm2 do rozdzielni w domu - raczej na oko panów energetyków:)

Poniżej link do schematycznego wyjaśnienia o co mi chodzi, proszę traktować to jako podglądowy rysunek.

Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forum http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [retrofood]

Chodzi o to, że wydaje mi się że powinien być mostek między N i PE? Poza tym przewód jaki użyli do uziemienia to drut max 2,5mm2.

elpapiotr napisał:

PS. Ponieważ tę robotę robią ludzie pracujący na co dzień w zakładzie energetycznym, i tak będzie ona odebrana, niezależnie od jej prawidłowości.


Masz rację powiedzieli, że oni będą licznik zakładać tylko ze tym razem jako pracownicy ZE. :)
Powrót do góry
   
elpapiotr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4685
Miasto: Sosnowiec

Post#8 26 Gru 2012 21:45   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Rachunek wystawią ? Gwarancję wraz z "papierami" dadzą ?
Ukłąd sieci zasilajacej znany ?
Skoro do rozdzielnicy w domu wchodzi przewód 5x4 mm², to nie ma tam PEN.
Trochę ktoś nagmatwał.
Powrót do góry
   
jarecki 86
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Kwi 2007
Posty: 1207
Miasto: płd-wsch

Post#9 26 Gru 2012 21:47   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Z opisu wynika, że wykonawstwem tegoż feralnego uziemienia zainteresowanych jest paru ludzi, szkoda tylko, że nie widać tam żadnego elektryka :cry:
Powrót do góry
   
CubaCiechanów
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 19 Cze 2009
Posty: 36
Miasto: Ciechanów

Post#10 26 Gru 2012 21:48   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Być może "fachowcy" pozbyli się tego "dodatkowego" przewodu, a później trzeba było improwizować.
Powrót do góry
   
djluzak
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 98
Miasto: Kraków

Post#11 Post autora tematu 26 Gru 2012 21:50   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Dlatego ciężko mi to wytłumaczyć bo jest zagmatwane. Jedna żyłę przewodu (ta niby niepotrzebną w przewodzie 5x4mm2) wykorzystali na podłączenie uziemienia - złączyli w skrzynce z innym przewodem prowadzącym do uziomu 1x2,5mm2 - taka fuszerka:)

Układ sieci znany z warunków przyłączenia.

Nie wiem czy dają gwarancję, rachunek tak.

To są ludzie z ZE, ale na co dzień to po slupach skaczą, a nie podłączają domki czyli bardziej energetycy.
Powrót do góry
   
elpapiotr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4685
Miasto: Sosnowiec

Post#12 26 Gru 2012 21:54   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


To po co bierze ludzi z ZE, skoro robota sknocona ?
Powrót do góry
   
CubaCiechanów
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 19 Cze 2009
Posty: 36
Miasto: Ciechanów

Post#13 26 Gru 2012 21:55   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Owe zagmatwanie może wyjaśnić jedna bardzo prosta rzecz - zdjęcie.
Powrót do góry
   
djluzak
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 98
Miasto: Kraków

Post#14 Post autora tematu 26 Gru 2012 21:56   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Gdybym to wiedział to bym ich nie brał:) Tak to jest jak się bierze kogoś z polecenia:)
Powrót do góry
   
jarecki 86
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Kwi 2007
Posty: 1207
Miasto: płd-wsch

Post#15 26 Gru 2012 22:01   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


djluzak napisał:
Tak to jest jak się bierze kogoś z polecenia:)

Również tak jest wtedy, kiedy się nie wie, czego się chce :D

Nie odpowiedziałeś kolego na post #6
Powrót do góry
   
1079413
Gość





Post#16 26 Gru 2012 22:16   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Kolego wrzuć jakieś zdjęcie bo nagmatwałeś w opisie. A nie lepiej uziom było zrobić bezpośrednio przy wejściu przewodu 5x4 ze złącza do rozdzielni?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Gru 2012 22:16   





Powrót do góry
   
elpapiotr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4685
Miasto: Sosnowiec

Post#17 26 Gru 2012 22:18   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Oni tam mają problem, w którym miejscu kończy się PEN, a zaczyna N i PE (pod warunkiem, że sieć zasilająca TN)
Uziemienie jest dodatkiem do tej instalacji, jak widzę.

EDIT - uziemienie punktu rozdziału jest wymysłem (czyimś), kolego djluzak
Powrót do góry
   
djluzak
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 98
Miasto: Kraków

Post#18 Post autora tematu 26 Gru 2012 22:22   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Ponieważ uziemienie punktu rozdziału jest korzystne z punktu widzenia użytkownika mimo, że żaden przepis tego nie nakazuje.
Uważam, że gdy jest możliwość uziemienia powinno się go wykonać.

Widze kolego, że chcesz zacząć 1000 wątek o sensie uziemienia punktu rozdzialu.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie mam teraz żadnego zdjęcia, jak zrobię wrzucę.

Wydawało mi się ze lepiej byłoby pociągnąć osobny przewód od uziomu do rozdzielni, a nie łączyć różne przewody w złączu i to o małym przekroju.

Dodano po 41 [sekundy]:

I jak rozumiem szyny PE i N powinny być zmostkowane w rozdzielni głównej?
Powrót do góry
   
1079413
Gość





Post#19 26 Gru 2012 22:55   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


Cytat:
Wydawało mi się ze lepiej byłoby pociągnąć osobny przewód od uziomu do rozdzielni, a nie łączyć różne przewody w złączu i to o małym przekroju.


To takie coś to się w TT robi a Ty masz TN-C-S.
Cytat:

I jak rozumiem szyny PE i N powinny być zmostkowane w rozdzielni głównej?

Nie kolego, dobrze myślisz ale źle nazywasz. Raz rozdzielonych PE i N nie należy z powrotem łączyć. Czyli z punktu PEN w złączu etc. wychodzi Ci PE (ochronny) i N (neutralny).
Powrót do góry
   
19barti78
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 04 Gru 2011
Posty: 168
Miasto: Terytorium (012)

Post#20 27 Gru 2012 01:16   

Re: Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci


djluzak napisał:
Ponieważ uziemienie punktu rozdziału jest korzystne z punktu widzenia użytkownika mimo, że żaden przepis tego nie nakazuje.
Uważam, że gdy jest możliwość uziemienia powinno się go wykonać.


Uziemić to się powinno, ale szynę PE w rozdzielni.... O ile taka możliwość istnieje...

djluzak napisał:
Wydawało mi się ze lepiej byłoby pociągnąć osobny przewód od uziomu do rozdzielni....


Od uziomu to lepiej do GSU i stamtąd do rozdzielni na szynę PE...

djluzak napisał:


I jak rozumiem szyny PE i N powinny być zmostkowane w rozdzielni głównej?


O ile wcześniej nie nastapiło rozdzielenie PEN-a w złączu...
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Złącze kablowe - podłączenie domku do sieci
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Złącze kablowe w domku jednorodzinnym (9)
Złącze kablowe ZK-2 podłączenie (6)
Instalacje kablowe w domku jednorodzinnym (31)
złącze kablowe - miejsce zainstalowania (6)
Jak zrobić profesjonalne złącze kablowe (5)
[Inne] złącze kablowe bez zacisku PE (12)
przyłącze kablowe a podłączenie PEN i PE ? (20)
Kanały kablowe/korytka kablowe - brązowe (6)
Jaki układ sieci zastosowano w domku? (25)
Przyłączenie do sieci domku letniskowego na bazie kontenera (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.108 seconds

elektroda.pl temat RSS