Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> SAT Początkujący -> NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B
Autor
Wiadomość
pawkuz
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 9
Miasto: Legnica

Post#1 Post autora tematu 03 Maj 2013 16:48   

NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


Witam serdecznie,
od kilku dnie jestem posiadaczem tunera NBox BSLA z zainstalowaną Enigmą2 i dyskiem 250GB i właściwie od początku mam z nim problemy. Sprawa dotyczy wbudowanych tunerów jak i funkcji przewijania (cofania). Gdy włączam nagrywanie, nie mogę oglądać innych stacji. NBox nie przełącza się na tuner "zapasowy". Instalacja jest chyba w porządku, bo po pierwsze działało to bez problemów na Pace PVR od Cyfry, a po drugie, oba tunery (A i B) znajdują bez problemów stacje z Hotbirda. Gdzie tkwi problem? Podejrzewam ustawienie softu, ale wszystko już przeglądałem i nie widzę stosownej opcji/funkcji. Druga sprawa dotyczy przewijania wstecz oglądanego kanału. Po naciśnięciu na pilocie przewijania do tyłu, zamiast przewijać przełącza na poprzednio wybrany kanał. Samo nagrywanie kanału w sumie działa bez zarzutu. Bardzo proszę o porady, bo jestem póki co zielony w te klocki:) Mam wrażenie, że w obu przypadkach to sprawa wyłącznie softu, z którym niestety jak na razie nie mogę sobie poradzić.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
charlee
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 96
Miasto: wrocław/kamieniec wr.

Post#2 03 Maj 2013 19:40   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


Która wersja enigmy jest zainstalowana? Sprawdź parametry tunerów A i B powinny mieć te same ustawienia.
Powrót do góry
   
pawkuz
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 9
Miasto: Legnica

Post#3 Post autora tematu 03 Maj 2013 20:39   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


Enigma jest w wersji V7.1.7 NAND. Oba tunery mają te same ustawienia. Oba działają, bo wyszukuje bez problemów na jednym i drugim stacje z Hotbirda. Problem jest podczas nagrywania. Nie przełącza na drugi tuner.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Maj 2013 20:39   





Powrót do góry
   
charlee
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 96
Miasto: wrocław/kamieniec wr.

Post#4 03 Maj 2013 21:14   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


cytat z innego forum

" Jeżeli chcesz oglądać jeden kanał kodowany i drugi kodowany nagrywać, to musisz korzystać wyłącznie z Oscama, który jako jedyny obsługuje 2 głowice. "
Powrót do góry
   
pawkuz
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 9
Miasto: Legnica

Post#5 Post autora tematu 03 Maj 2013 23:51   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


Korzystam z Oscama, przynajmniej coś takiego się gdzieś tam w ustawieniach przewija. Dodam jeszcze, że jeśli chodzi o nagrywanie, to w momencie kiedy się coś nagrywa, to działają wyłącznie kanały z tej samej polaryzacji i tego samego transpondera co kanał nagrywany.
Powrót do góry
   
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 1963
Miasto: MIECHÓW

Post#6 04 Maj 2013 00:16   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


Znajdź w menu "SoftCam Info" i sprawdź co masz uruchomione.
Jaka karta w slocie?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Maj 2013 00:16   





Powrót do góry
   
pawkuz
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 9
Miasto: Legnica

Post#7 Post autora tematu 04 Maj 2013 08:54   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


Karta jest z Cyfry+.
W SoftCam Info mam kilka opcji:
1. ECM Info
2. Gbox Sc Info
3. Gbox Sc01 Info
4. Gbox Sc02 Info
5. Gbox Pid Info
6. GBox Version
7. Oscam Version
8. Oscam Readers

W pozycjach 2, 3, 4 i 6 brak jest plików.
Dodam jeszcze to, że NBox jednak przełącza się na drugi tuner podczas nagrywania, są widoczne siły sygnału i inne parametry. Wynika z tego, że podczas nagrywania nie przysyła uprawnień na drugi tuner.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Maj 2013 08:54   





Powrót do góry
   
charlee
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 96
Miasto: wrocław/kamieniec wr.

Post#8 04 Maj 2013 20:04pomocny post - solucja   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


Kolego, niebieski na pilocie, później E2 manager, następnie softcam info i status softcam - tam zobaczysz co masz uruchomione. Jeżeli nie działa Ci oscam to włącz np 6233 czyli niebieski, niebieski(softcam manager) i oscam 6233_sci0 zaznaczasz później czerwony na pilocie.
Powrót do góry
   
pawkuz
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 9
Miasto: Legnica

Post#9 Post autora tematu 05 Maj 2013 10:58   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


Problem w tym, że w opcjach SoftCam Info nie mam Status SoftCam. Mam tylko to co napisałem w poprzednim poście (chyba, że ciągle coś źle robię).
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
charlee
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 96
Miasto: wrocław/kamieniec wr.

Post#10 05 Maj 2013 16:48   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


Napisz jeszcze po kolei jakwchodzisz w softcam info.
Powrót do góry
   
pawkuz
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 9
Miasto: Legnica

Post#11 Post autora tematu 05 Maj 2013 20:33   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


SoftCam Info jest u mnie w opcjach E2 Manager i tam widnieje to co napisałem kilka postów wyżej. Natomiast to co aktualnie jest uruchomione jest u mnie w opcji SoftCam Manager --> Link Dziękuję za podpowiedź - zrestartowałem wszystkie opcje z Oscam i teraz mogę nagrywać i oglądać co innego:)
Pozostaje kwestia tego nieszczęsnego cofania w timeshiftingu i ogólnie przewijania w odtwarzaniu nagranych elementów, bo obecnie nawet to, co zostanie nagrane ma problem z przewijaniem. Wywala teraz taki oto błąd i tuner się resetuje samoczynnie --> Link Myślę, że to kwestia softu. Czy ponowne wgranie Enigmy coś pomoże?
Powrót do góry
   
charlee
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 96
Miasto: wrocław/kamieniec wr.

Post#12 05 Maj 2013 22:05   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


U mnie cofanie nagrań działa przy szybkości x2 i x4 jak dam większą prędkość to się zwiesza, ale bez restartu wciśnięcie play przywraca odtwarzanie. Możesz spróbować wgrać enigmę, ale wygląda to na błąd softu.
Powrót do góry
   
pawkuz
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 9
Miasto: Legnica

Post#13 Post autora tematu 05 Maj 2013 23:26   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


Tylko problem w tym, że nie działa cofanie w czasie rzeczywistym. Przykładowo oglądam coś i chcę powtórzyć co przed chwilą widziałem, to nie działa przycisk cofania. Zamiast tego przełącza (tym przyciskiem) na ostatnio oglądany kanał.
Powrót do góry
   
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 1963
Miasto: MIECHÓW

Post#14 05 Maj 2013 23:34pomocny post - solucja   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


Plugin Permament Timeshift poszukaj sobie...
Powrót do góry
   
pawkuz
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Maj 2013
Posty: 9
Miasto: Legnica

Post#15 Post autora tematu 11 Maj 2013 21:38   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


Dziękuję KIEROWCA_VW. Plugin zainstalowany, problem w tym, że wywala błąd (restartuje odbiornik) jak chce się przerzucić na inny kanał podczas działania Timeshift Permanent. Zmianę kanału można dokonać wyłącznie poprzez naciśnięcie przycisku OK i wybranie z listy kanału, lub channel + lub channel - . Jakieś sugestie?:)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Maj 2013 21:38   





Powrót do góry
   
Darwil1
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 12 Paź 2012
Posty: 1
Miasto: Bristol

Post#16 19 Cze 2013 00:57   

Re: NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B


Witam, wydaje się że masz problem dlatego bo nie masz TWIN konwerter podłączonego konwertera do nbox. przez lata ponad setkę tunerów miałem w rękach i wiem co nieco. Masz 2 głowice więc dwa kabelki, od twina wtedy będzie wsio latać i będziesz mógł nagrywać co chcesz i oglądać co chcesz, dodatkowo stream przez router po kablu lub WiFi nie zależne od oscam czy mgcam na wszystkim lato OK! ( w salonie sobie oglądają, a ty w łóżku lub nba grilu na laptopie). Enigma2 nie jest najlepsza dla początkujących (nie znających się na tym, nie mających żadnej wiedzy, nie ma instrukcji obsługi pilota drukowanej ale można wszystkiego dowiedzieć się czytając menu). Najnowszy soft nbox 5800_E2v8.3_nand_23_05_2013 ten testowałem i wiem co potrafi, oj dużo.


P.S / czytać menu, tam pisze co i jak jakie klawisze co robią, nie pasuje można zmienić na pilocie. np Player filmów (naciskamy VOD lub (N) pod żółtym mamy opis OK = wielkość czcionki, text = wł/wył napisów, 0= kolor napisów, przyciski >>numeryczne 3/6/9 = przewijanie do przodu odpowiednio 30sek/2 min/5min (klikamy tyle razy ile czasu chcesz podgonić). << numeryczne 1/4/7 = przewijanie do tyłu odpowiednio 30sek/2 min/5min. Jest przewijanie? Laikowi połowę życia zajmie nauczenie się obsługi Enigmy z dołączonym PILOTEM ( pilot porażka), mam pomysł, zaprojektuję nowy pod enigmę :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> SAT Początkujący -> NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Multiswitch Wavefrontier 9/8 + 2x quatro - ustawienia nBOX enigma2 (2)
nbox enigma2 - SoftCam Manager nie działa (1)
nbox enigma2 - Nagrywarka zewnętrzna nie nagrywa programów (14)
nBOX BSKA ENIGMA2 - Czy bez karty beda polskie programy? (8)
tv - n / tuner nbox HDTV recorder , o co w nim chodzi :) (4)
Tuner telewizji N Nbox HDTV. Czy można na nim odbierać telewizję na kartę? (3)
Nbox - Nbox z dyskiem - jak wgrac na niego pliki (9)
NBOX - Brak siły sygnału i jakości - Nbox (2)
Pace 7201 Wyłączanie Timeshift (1)
e2 - softcam menager wgranie do Enigma2 (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS