Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

KiCAD PL z 2 lipca 2007

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> KiCAD PL z 2 lipca 2007
Angielska wersja
Autor Wiadomość
Christophorus
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Lubcza

Post 22 Lip 2007 11:51   

KiCAD PL z 2 lipca 2007

KiCAD PL z 2 lipca 2007
Witam mam przyjemność przedstawić płytę CD z programem KiCAD z 2 lipca
20007 roku. Płytę tę można bezpłatnie pobrać spod następujących linków:
http://rapidshare.com/files/46568052/cd-kicad-02-07-2007.part1.rar.html
http://rapidshare.com/files/46573210/cd-kicad-02-07-2007.part2.rar.html
http://rapidshare.com/files/46577719/cd-kicad-02-07-2007.part3.rar.html
http://rapidshare.com/files/46580745/cd-kicad-02-07-2007.part4.rar.html
lub
ftp://ftp.elektroda.net/pub/KiCADPL/
Po rozpakowaniu archiwum otrzymamy obraz
płyty CD wykonany w programie Nero, który można nagrać na płytę CD we
własnym zakresie lub podmontować Np. do DAEMON Tools’a. Płyta ta
różni się od poprzednich przede wszystkim narzędziami mogącymi być
przydatnymi dla elektroników. Zamieszczone tu programy są na licencji
freeware lub GPL i są to:
1. Acrobat Leader 5 PL – przeglądarka plików PDF
2. CAMtastic! 2000 – darmowa protelowska przeglądarka plików GERBER
3. PDF Creator 0.9.3 PL – wirtualna drukarka plików PDF i innych
np. JPG
4. poEdit 1.3.6 PL – program służący do tłumaczenia menu KiCADa
5. wxWidgets 2.8.0 – narzędzie w którym powstał KiCAD
6. PSPad Editor 4.5.0 PL – uniwersalny edytor plików
7. Open Office 2 PL – pakiet biurowy – alternatywa dla MS
Office
8. Wings 3D PL – narzędzie do modelowania obudów 3D programu KiCAD
9. Biblioteki – spakowane RAR’em obszerne archiwum bibliotek
KiCADa
10. Słownik Elektroniki – Komputerowy Słownik Elektroniki coś dla
młodszych elektroników. Program został zamieszczony za zgodą jego Autora.
Program KiCAD na tej płycie posiada nieco poprawione tłumaczenie menu
programu w stosunku do wersji instalacyjnej jaką wcześniej udostępniłem.
Menu to jest oparte na opracowaniu menu Osoby, która wcześniej to menu
jak sama przyznała po części oparła na moich wcześniejszych
tłumaczeniach. Spowodowało to niestety trochę zamieszania gdyż wyglądało
to na plagiat mojego tłumaczenia. Sprawa się już wyjaśniła i nie było by
tego zamieszania gdyby wcześniej zapytać lub poinformować iż ma się
własną koncepcję tego tłumaczenia. Ja też zamieszczając na tej płycie
Komputerowy Słownik Elektroniki napisałem do jego Autora i dostałem
zgodę na zamieszczenie na tej płycie CD. Jak więc widać można i nie
prowadzi to do zbędnych nieporozumień.
KiCAD PL z 2 lipca 2007

logo_cd_kicad.jpg
 Opis:
0.00
 Rozmiar:  12.37 KB

logo_cd_kicad.jpg

menu02-07-2007.zip
 Opis:
 n/a

Download
 :  menu02-07-2007.zip
 Zawartość:  menu02-07-2007 , pl , kicad.mo , kicad.po
Zobacz całość...
 Rozmiar:  95.92 KB
 Punkty:  0.00

Powrót do góry

xins
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: Rzeszów

Post 22 Lip 2007 18:34   

Re: KiCAD PL z 2 lipca 2007

jeszcze nie wiem co to za programik ale na torrencie już go wsadziłem:)

http://thepiratebay.org/tor/3749529
Powrót do góry

ozy2001
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Nowy Sącz

Post 22 Lip 2007 23:18   

Już pobieram KiCAD-a (torrent). Będę trzymał to ziarenko (seed) przez jakiś tydzień. Ustawiam UPload na 400 KB/s 24/7 więc jeśli ktoś chce szybko i zwięźle, to proszę korzystać z w/w torrenta.
Powrót do góry

mały777
Poziom 13
Poziom 13

Miasto: Białystok

Post 23 Lip 2007 09:10   

Mam takie pytanie, czy w tej wersji programu możliwe jest podstawienie bit mapy lub JPG jako tła po którym poprowadzi sie nowe ścieżki? Chodzi mi generalnie o taka funkcje która pozwala np. podstawić dowolny obrazek PCB i na jego podstawie stworzyć własny projekt PCB
Powrót do góry

Christophorus
Poziom 20
Poziom 20

Post 23 Lip 2007 10:01   

Jakby ktoś nie wiedział to KiCAD służy do rysowania schematów układów elektronicznych i na ich podstawie projektowania płytek drukowanych. Co do wczytywania rysunku płytki w postaci graficznej do edytora płytek drukowanych w celu przerysowania płytki to z taką opcję w tego rodzaju programach się jeszcze nie spotkałem. Z tego co wiem to jest jakiś konwerter plików BMP na format Protela. Ewentualnie można zainstalować jakiś program upiększający pulpit i ustawić przeźroczystość okien tak aby po nałożeniu edytora PCB i przeglądarki graficznej z rysunkiem płytki była ona widoczna w edytorze PCB i przerysować płytkę. Pozostaje jeszcze problem skali takiej płytki. Linuks posiada różnego rodzaju efekty pulpitu więc być może nie trzeba nic instalować. Także WinVista z Areo chyba coś podobnego oferuje jak przeźroczystość okien. W starszych Windowsach trzeba by jakąś nakładkę zainstalować aby uzyskać takie efekty.
Powrót do góry

mały777
Poziom 13
Poziom 13

Miasto: Białystok

Post 23 Lip 2007 10:06   

dzięki za odpowiedź.
Powrót do góry

VC
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Olsztyn

Post 23 Lip 2007 17:21   

Są jakieś nowe opcje lub coś ulepszono ?
Powrót do góry

Jakub P.
Poziom 12
Poziom 12

Miasto: Mszana Dolna

Post 23 Lip 2007 18:43   

Gdzie rozpakować tą dodatkową biblioteke ?
Powrót do góry

Christophorus
Poziom 20
Poziom 20

Post 24 Lip 2007 09:25   

Biblioteki można wypakować w dowolną lokalizację na dysku, lub do folderów które już zawierają biblioteki innych elementów. W menu KiCAD wybieramy Ustawienia - Biblioteki i katalogi, wówczas ukaże się okno jak w załączniku. W oknie tym możemy podać ścieżkę dostępu do rozpakowanych bibliotek (na dole okna) i wybrać potrzebne biblioteki i zapisać je w konfiguracji. O ile się nic nie zmieniło to wybrane biblioteki trzeba za każdym razem dodawać do nowego projektu. Co do zmian w KiCAD to nie są one wielkie. W kolejnych jego kompilacjach są natomiast usuwane dostrzeżone w nim błędy.

biblioteki.jpg
 Opis:
0.00
 Rozmiar:  43.39 KB

biblioteki.jpg

Powrót do góry

BuBos18
Poziom 18
Poziom 18

Post 24 Lip 2007 12:21   

Czy ten program ma więcej bibliotek niż Eagle? Posiada biblioteki przetworników TI? Czy można w nim zrobić podgląd płytki w 3D?
Powrót do góry

Christophorus
Poziom 20
Poziom 20

Post 25 Lip 2007 14:05   

Początkowo KiCAD miał skromne biblioteki, ale teraz sytuacja uległa poprawnie. Dużo bibliotek można pobrać spod adresu:
http://rapidshare.com/files/44259862/BibliotekiKiCAD.rar.html
Po rozpakowaniu archiwum bibliotek liczy około 150 MB i są to głównie biblioteki przekonwertowane z programu Eagle. Co do bibliotek TI archiwum zawiera trochę bibliotek TI, ale czy zawierają one interesujące Cię elementy tego nie wiem. Co do podglądu 3D płytki drukowanej w programie KiCAD jest dostępna taka funkcja. Podgląd ten jest lepszy niż w Protel 99 SE i jest jednym z lepszych podglądów 3D spośród programów do projektowania elektroniki. Zresztą wystarczy zobaczyć na zrzut ekranu poniżej.

kicad3d.jpg
 Opis:
0.00
 Rozmiar:  40.97 KB

kicad3d.jpg

Powrót do góry

mosphorus
Poziom 3
Poziom 3

Post 25 Lip 2007 23:06   

Mam takie pytanko. Próboałem ale nie udało mi się - moze nie znam dobrze programu... Chciałbym w podglądzie 3D wyłączyć daną warstwę - da się? Tak by np. była widoczna tylko warstwa bottom. Także nie umiałem włączyć widoku soldermaski. Jeśli się da to prosiłbym o pomoc... bo jak na razie eagle, dla mnie' ma znacznie lepszy widok 3D (nie mówiąc już nawet o jakości) bo te rzeczy działają bez problemu.
Powrót do góry

Łukasz leper
Poziom 11
Poziom 11

Miasto: Murowana Goślina k/Poznania

Post 26 Lip 2007 13:13   

Mam pytanie czy to na zdjęciu to kondensator elektrolityczny?

kondensator1.JPG
 Opis:
0.00
 Rozmiar:  2.87 KB

kondensator1.JPG

Powrót do góry

mosphorus
Poziom 3
Poziom 3

Post 26 Lip 2007 17:04   

Tak, jest to jeden z jego symboli.
Powrót do góry

Christophorus
Poziom 20
Poziom 20

Post 27 Lip 2007 09:28   

Niestety podgląd 3D jest jaki jest i poza obracaniem i przesuwaniem płytki w wybranych kierunkach oraz zmianą tła podglądu nie ma jak na razie innych opcji konfiguracyjnych modułu 3D w programie pcbnew wchodzącego w skład KiCADa. Nie ma też możliwości włączania wyświetlania soldermaski. Może dodatkowe opcje konfiguracyjne tego modułu pojawią się w kolejnych wersjach KiCADa.
Powrót do góry

harnasx
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: okolice Krakowa

Post 27 Lip 2007 23:09   

siedze pół dnia nad tym KitiKatem i chyba zwariuje !! chciałem go przetestować zabrałem się za prosty schemat 20 elementów 3 tranzystory, kondens, diody , reszta rezystory - normalnie sredniowiecze. Schemat poszedł bezboleśnie! dobór obudów - jako tako. Zaplanowanie wymiarów płytki to na chybił trafił sie robi? można to jakoś precyzyjnie zadać?
Autorozmieszczenie elementów - PORAŻKA!! naście elementów "scanował" przez 10 minut a na końcu poustawiał je beznadziejnie w rogu płytki
Rysowanie ścieżek - PORAŻKA!! tak sobie poustawiał te elementy że połowe nie potrafił połączyć!

Robiłem w tym programie pierwszy raz! nie chciałbym zeby to był ostatni ale w Paincie bym to szybciej namalował.

O co chodzi z tym programem?? on coś robi automatycznie ? czy wszystko od początku do końca trzeba na piechotę?
Jest sens w nim cokolwiek robić czy lepiej "zpiracić" coś komercyjnego - a jeśłi tak to co?
Powrót do góry

Christophorus
Poziom 20
Poziom 20

Post 28 Lip 2007 09:22   

Niestety automaty w KiCAD nie są rewelacyjne i faktycznie jest tak jak piszesz. Szczególnie w przypadku automatycznego rozmieszczenia elementów. Z autorouterem bywa różnie. Pamiętam jak w ramach testu zaprojektowałem w KiCAD prosty zasilacz na LM78xx to przy odpowiednim ręcznym rozmieszczeniu elementów ścieżki poprowadził mi idealnie. Ręcznie też bym je tak narysował. Tylko że był to bardzo prosty projekt. Najlepsze efekty projektowania nie tylko w KiCAD otrzymuje się ręcznie rozmieszczając elementy i trasując ścieżki. Wiele osób korzysta z automatów, ale one niekiedy nawet w komercyjnych programach słabo sobie radzą np. z płytkami jednostronnymi. Jak już wspomniałem najlepsze płytki są przy ręcznym rozmieszczeniu elementów i ścieżek. Tylko takie rozwiązanie ma sens przy małych projektach. Przy większych pochłonie dużo czasu. Biblioteki elementów jeśli nam nie odpowiadają można utworzyć nowe lub zmodyfikować. Korzystanie z KiCADa pomimo jego wad ma sens, choćby dlatego że jest darmowy i nikt nie będzie nam wnikał nawet w firmie w jego legalność. Z legalnością innych tego rodzaju programów bywa różnie. W końcu kogo stać na kupno pełnej wersji Eagle do zastosowań w domu nie wspominając już o Protelu.
Powrót do góry

harnasx
Poziom 18
Poziom 18

Post 28 Lip 2007 11:16   

Christophorus napisz mi proszę jak ustawić rozmiar PCB przy jej tworzeniu- chcę mieć np wymiary zew. płytki 35mm na 50mm i jak to po ludzku zrobić? tak żeby nie strzelać :)

Może załozymy jakiś temat z poradami na temat tego programu ???
Powrót do góry

Christophorus
Poziom 20
Poziom 20

Post 28 Lip 2007 14:14   

Przeglądnij sobie na Forum temat: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi znajdziesz tam w drugiej zakładce tego tematu opracowany przeze mnie kurs KiCADa w postaci 40 stronicowego pliku PDF. Opisuje on krok po kroku jak przejść od schematu do płytki drukowanej. Nie jest to jakiś super poradnik, ale początkującym powinien pomóc. Pokazane tam też jest jak właśnie ustalić wymiary płytki. Co co porad dla KiCADa chyba w najbliższej przyszłości powstanie polska strona internetowa tego programu co może rozwiązać część problemów na jakie natrafiają użytkownicy tego programu.
Powrót do góry

harnasx
Poziom 18
Poziom 18

Post 28 Lip 2007 18:10   

Poradnik duzo pokazuje ale nie wszystko :( - na jego podstawie udało mi się zrobić to co zrobiłem - natomiast chyba mnie zaćmiło z tymi wymiarami bo za nic nie potrafie zakumać jak narysować drugą równoległą linię w odległości 35mm (czy w innej OKREŚLONEJ odległości) od pierwszej :(
- napisz mi to jeśli możesz tak jak potrafisz najprościej.

dzięki!!
Powrót do góry

Christophorus
Poziom 20
Poziom 20

Post 29 Lip 2007 00:23   

W pierwszej kolejności klikamy ikonkę Dodaj linię wymiarową jak na poniższym rysunku:

KiCAD PL z 2 lipca 2007

Na warstwie rysunkowej klikamy w wybranym miejscu, gdzie będzie narożnik naszej płytki i przeciągamy narzędzie. Będą wówczas rysowane strzałki połączone linią pośrodku której widoczny będzie rozmiar w milimetrach lub calach (w zależności jaką jednostkę wybierzemy). Pokazane jest to na poniższym rysunku:

KiCAD PL z 2 lipca 2007

Po ustaleniu żądanego wymiaru klikamy na końcu strzałki i ciągniemy teraz narzędzie w dół. Tu niestety wymiarów nie widać i robimy to na oko lub wcześniej rysujemy pomocniczą pionową linię wymiarową w podany tu sposób jako punkt odniesienia. Co pokazane jest na tym rysunku (bez pomocniczej linii odniesienia):

KiCAD PL z 2 lipca 2007

Teraz tak samo jak poprzednio rysujemy strzałkę lecz w pionie i po ustaleniu żądanego wymiaru ciągniemy narzędzie w poziomie co widać tutaj:

KiCAD PL z 2 lipca 2007

A efekt końcowy widać tutaj. Mamy już narysowany zarys naszej płytki o wymaganych wymiarach.

KiCAD PL z 2 lipca 2007

Teraz wybieramy narzędzie graficzne do rysowania linii rysunkowych pokazane na tym rysunku: - Dodaj linię lub wielokąt (grafika)

KiCAD PL z 2 lipca 2007

Teraz trzeba dodać prawdziwy obrys płytki tym razem na warstwie krawędzi PCB za pomocą wskazanego wyżej narzędzia po wcześniej wytrasowanym obrysie płytki rysujemy linię, która będzie stanowiła faktyczne krawędzie naszej płytki. Linia ta na moim rysunku ma kolor żółty (o ile ktoś sobie nie zmienił kolorów w programie pcbnew) i już można przystąpić do dalszego projektowania naszej płytki.

KiCAD PL z 2 lipca 2007

Sposób wyznaczania określonego zarysu płytki drukowanej jest nieco podobny do tego z Protel 99 SE. Tam także są dostępne podobne strzałki wymiarowe. Myślę że teraz łatwiej będzie Ci zaprojektować swoją płytkę. Choć czasami coś co jest oczywiste dla jednej osoby dla inne może być problem. Dlatego dużo można się nauczyć starając się samemu zmierzyć z danym zagadnieniem.
Powrót do góry

harnasx
Poziom 18
Poziom 18

Post 29 Lip 2007 07:20   

Wielkie dzięki!! (niestety w tym dziale nie mozna "kliknąć" POMÓGŁ)
Walcze dalej :) Pozdrawiam.
Powrót do góry

harnasx
Poziom 18
Poziom 18

Post 29 Lip 2007 22:47   

Christophorus oraz wszyscy chętni -zapraszam do odwiedzenia i tworzenia postu
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4127223#4127223

Mam nadzieję że posłuży nie tylko mnie - zwłaszcza że na forum jest bardzo mało informacji na ten temat.
Powrót do góry

Christophorus
Poziom 20
Poziom 20

Post 30 Lip 2007 21:23   

Nie chciałbym zbytnio uprzedzać faktów, ale prawdopodobnie w najbliższym czasie powstanie polskojęzyczna strona o programie KiCAD. Więc być może na tej właśnie stronie będzie można znaleźć więcej informacji na ten temat.
Dziś (31.07.2007) namierzyłem jeszcze ciekawą stronkę zawierającą informacje wiele informacji i bibliotek do programu KiCAD. Dostępnych jest wiele elementów 3D na płytki. Wystarczy zerknąć na zrzut PDFa z katalogiem tych elementów. Myślę że ta strona powinna przekonać tych którzy się jeszcze nie zdecydowali na korzystanie z KiCADa. Ta strona to:
http://www.reniemarquet.cjb.net/kicad.htm
A to jest obrazek z elementami płytkowymi 3D KiCADa:

Dodano 10.08.2007r.
Podana wyżej strona z elementami KiCADa od kilku dni zniknęła. Miejmy nadzieję iż nie na długo.
Dodałem dnia 20.08.2007r.
Podana wyżej strona znów jest dostępna. Na wszelki wypadek pobrałem sobie udostępnione tam biblioteki do KiCAD'a.

KiCAD PL z 2 lipca 2007
Powrót do góry

VC
Poziom 18
Poziom 18

Post 31 Lip 2007 20:17   

Christophorus napisał:
Natomiast dodatkowe biblioteki KiCADa pobierzemy z linku:

Jakie biblioteki są w tym archiwum?

Dodano po 25 [minuty]:

Christophorus napisał:
Nie chciałbym zbytnio uprzedzać faktów, ale prawdopodobnie w najbliższym czasie powstanie polskojęzyczna strona o programie KiCAD. Więc być może na tej właśnie stronie będzie można znaleźć więcej informacji na ten temat.
Dziś (31.07.2007) namierzyłem jeszcze ciekawą stronkę zawierającą informacje wiele informacji i bibliotek do programu KiCAD. Dostępnych jest wiele elementów 3D na płytki. Wystarczy zerknąć na zrzut PDFa z katalogiem tych elementów. Myślę że ta strona powinna przekonać tych którzy się jeszcze nie zdecydowali na korzystanie z KiCADa. Ta strona to:
http://www.reniemarquet.cjb.net/kicad.htm
A to jest obrazek z elementami płytkowymi 3D KiCADa:

KiCAD PL z 2 lipca 2007

Jak je dodawać do KiCada bo już troche przy tym siedzę i nie mogę.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 31 Lip 2007 20:17   

Powrót do góry

Christophorus
Poziom 20
Poziom 20

Post 01 Sie 2007 09:25   

Po prostu trzeba pobrać to archiwum z bibliotekami rozpakować je i samodzielnie przeglądnąć ich zawartość. Dokładnie nie sprawdzałem ale tych bibliotek może być około 1500 więc chwilę by zajęło sprawdzanie ich zawartości i ich opisywanie. Są to biblioteki przekonwertowane głównie z programu Eagle. Proponuję pobierać biblioteki z tego linku, w przeciwnym razie jeśli nikt z niego nie będzie korzystał zostanie on automatycznie po pewnym czasie usunięty (archiwum bibliotek). Wskazówka jak dodawać biblioteki znajduje się w innym miejscu na forum pod tym linkiem:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic800051.html
Natomiast pod linkiem: http://www.reniemarquet.cjb.net/kicad.htm znajdziemy między innymi przeglądarki bibliotek KiCADa więc można sprawdzić zawartość bibliotek bez konieczności wczytywania ich do programu. Przeglądnij sobie także na Forum temat: "Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi" zamieszczony jest tam plik PDF z 40 stronicowym kursem obsługi KiCADa. Kurs ten nie porusza wszystkich kwestii obsługi programu, ale dzięki niemu nie trzeba też zaczynać od zera.
Powrót do góry

VC
Poziom 18
Poziom 18

Post 01 Sie 2007 13:41   

Powiedz mi tylko które pliki do jakich folderów, a te program są jakieś słabe, połowe bibliotek nie odczytują.
Powrót do góry

Christophorus
Poziom 20
Poziom 20

Post 01 Sie 2007 14:10   

Tych programów do przeglądania bibliotek dokładnie nie sprawdzałem, ale mają one dwie zakładki. W jednej można zobaczyć graficzny podgląd elementu, a w drugiej można zobaczyć kod tworzący bibliotekę. Być może w przypadku nietypowych bibliotek, np. konwertowanych z innego programu te przeglądarki sobie nie radzą z podglądem. Lub możliwość podglądu zależy od rozszerzenia pliku biblioteki. Biblioteki te można przeglądać też w edytorach bibliotek programu KiCAD.
Biblioteki do KiCADa można wczytać na dwa sposoby, pokazane są one na poniższym rysunku:

KiCAD PL z 2 lipca 2007

Pierwszy sposób to na dole pokazanego na powyższym rysunku okna wpisujemy ścieżkę dostępu do dodatkowych bibliotek KiCADa - przykładowo na rysunku tym jest to C:\moje biblioteki\schemat\ - staramy się pisać nazwy katalogów małymi literami, bo inaczej KiCAD może nie zobaczyć tych bibliotek.
Drugi sposób to interesujące nas biblioteki kopiujemy do katalogów z bibliotekami KiCADa. Są to katalogi C:\Program Files\kicad\library\ tu są umieszczone biblioteki schematowe i mają one najczęściej rozszerzenie pliku *.lib, *.dcm, *.sym Katalog library zawiera jeszcze katalog doc gdzie mogą się znajdować noty katalogowe wybranych elementów elektronicznych. Natomiast biblioteki płytkowe znajdują się w lokalizacji C:\Program Files\kicad\modules i mają one najczęściej rozszerzenie pliku *.mod, *.equ, *.mdc, *.brd Katalog modules zawiera dwa dodatkowe katalogi: docpackages - zawiera on noty katalogowe obudów wybranych elementów płytkowych, oraz katalog packages3d - katalog ten zawiera pogrupowane w katalogach elementy płytkowe do podglądu 3D zaprojektowanej płytki drukowanej. Kiedy wybrane biblioteki skopiujemy do odpowiednich katalogów KiCADa musimy jeszcze je w pokazanym wyżej oknie wczytać aby dany edytor je widział. W tym celu klikamy przycisk Dodaj i w otwartym oknie wybieramy potrzebną bibliotekę i po zamknięciu tego okna zapisujemy dokonane zmiany. Od tego czasu biblioteka powinna być dostępna ale tylko w tym aktualnie tworzonym projekcie.
Powrót do góry

patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: Więcbork

Post 03 Sie 2007 22:07   

Mógł bym prosić aby parę osób udostępniło program przez torrenty? Torrent wyżej mi nie działa. 0 użytkowników.
Powrót do góry

Christophorus
Poziom 20
Poziom 20

Post 07 Sie 2007 14:07   

Spróbuj z pobrać z tych linków:
http://rapidshare.com/files/44256826/KiCAD-02-07-2007.part1.rar.html
http://rapidshare.com/files/44259256/KiCAD-02-07-2007.part2.rar.html
Natomiast dodatkowe biblioteki KiCADa pobierzemy z linku:
Są co prawda pewne ograniczenia głownie czasowe w pobieraniu, ale na moim komputerze pomimo tego i tak poszło szybciej niż z torrentu.
Natomiast płytę CD z programem KiCAD z 2 lipca 20007 roku można bezpłatnie pobrać spod następujących linków:
http://rapidshare.com/files/46568052/cd-kicad-02-07-2007.part1.rar.html
http://rapidshare.com/files/46573210/cd-kicad-02-07-2007.part2.rar.html
http://rapidshare.com/files/46577719/cd-kicad-02-07-2007.part3.rar.html
http://rapidshare.com/files/46580745/cd-kicad-02-07-2007.part4.rar.html
Może to nie jest najlepszy sposób udostępnienia płyty. Ale pobieranie płyty CD za pośrednictwem sieci P2P też nie zawsze odbywa się szybko. Pobranie powyższych plików odbywa się szybko, ale tutaj innym utrudnieniem są limity czasowe pobierania plików. Po pobraniu jednego pliku kolejny można pobrać niekiedy dopiero po kilku godzinach, a czasami trudno się „dopchać” do danego pliku. Mimo wszystko u mnie przy prędkości łącza 1Mb/s plik o objętości 99MB pobiera się około 15 minut, natomiast w sieci P2P nawet kilka dni ! Po pobraniu wszystkich plików należy je umieścić we wspólnym katalogu. Pierwszy plik wczytujemy do programu WinRAR i wybieramy opcję Wypakuj do… i wskazujemy katalog docelowy. Po rozpakowaniu archiwum otrzymamy obraz płyty CD wykonany w programie Nero, który można nagrać na płytę CD we własnym zakresie lub podmontować np. do DAEMON Tools’a. Płyta ta różni się od poprzednich przede wszystkim narzędziami mogącymi być przydatnymi dla elektroników. Zamieszczone tu programy są na licencji freeware lub GPL i są to:
1. Acrobat Leader 5 PL – przeglądarka plików PDF
2. CAMtastic! 2000 – darmowa protelowska przeglądarka plików GERBER
3. PDF Creator 0.9.3 PL – wirtualna drukarka plików PDF i innych np. JPG
4. poEdit 1.3.6 PL – program służący do tłumaczenia menu KiCADa
5. wxWidgets 2.8.0 – narzędzie w którym powstał KiCAD
6. PSPad Editor 4.5.0 PL – uniwersalny edytor plików
7. Open Office 2 PL – pakiet biurowy – alternatywa dla MS Office
8. Wings 3D PL – narzędzie do modelowania obudów 3D programu KiCAD
9. Biblioteki – spakowane RAR’em obszerne archiwum bibliotek KiCADa
10. Słownik Elektroniki – Komputerowy Słownik Elektroniki coś dla młodszych elektroników. Program został zamieszczony za zgodą jego Autora.
Program KiCAD na tej płycie posiada nieco poprawione tłumaczenie menu programu w stosunku do wersji instalacyjnej jaką wcześniej udostępniłem. Menu to jest oparte na opracowaniu menu Osoby, która wcześniej to menu jak sama przyznała po części oparła na moich wcześniejszych tłumaczeniach. Spowodowało to niestety trochę zamieszania gdyż wyglądało to na plagiat mojego tłumaczenia. Sprawa się już wyjaśniła i nie było by tego zamieszania gdyby wcześniej zapytać lub poinformować iż ma się własną koncepcję tego tłumaczenia. Ja też zamieszczając na tej płycie Komputerowy Słownik Elektroniki napisałem do jego Autora i dostałem zgodę na zamieszczenie na tej płycie CD. Jak więc widać można pytać o korzystanie z nie swoich materiałów i nie prowadzi to do zbędnych nieporozumień.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 07 Sie 2007 14:07   

Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> KiCAD PL z 2 lipca 2007
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny