Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Dekoder IR - zdjęcie, opis, źródło

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> DIY Konstrukcje -> DIY Zagranica -> Dekoder IR - zdjęcie, opis, źródło
Angielska wersja
Autor Wiadomość
mi_ma
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Wrocław

Post 30 Mar 2008 11:33   

Dekoder IR

Wiele testerów podczerwieni posiada jedną główną wadę. Widzisz, ze urządzenie takie jak pilot działa, ponieważ informuje nas o tym jakaś migająca dioda, ale tak w gruncie rzeczy nie masz pojęcia co się tak naprawdę dzieje.
Poniższy projekt pozwala bez problemu za pomocą mikrokontrolera PIC dekodować każdy wysyłany sygnał.

W kilku zdaniach wyjaśniając, ten dekoder zawiera program, który odczytuje sygnał wysyłany na przykład z pilota od telewizora i wyświetla go na czterech wyświetlaczach 7-segmentowymch.

Na stronie źródłowej znajdują się różne wsady do mikrokontroler przeznaczone na odpowiednie standardy dekodowania.

Dekoder IR - zdjęcie, opis, źródłoDekoder IR - zdjęcie, opis, źródło

Źródło http://www.sbprojects.com/projects/ircontrol/picir/picir.htm
Powrót do góry

lechoo
Poziom 24
Poziom 24

Miasto: łódzkie

Post 30 Mar 2008 12:36   

Re: Dekoder IR

Obwody wejściowe w scalonych odbiornikach podczerwieni mają na tyle szerokie pasmo przenoszenia, że nie ma sensu stosowanie osobnych dla 36 i 38kHz.
Powrót do góry

scal12
Poziom 16
Poziom 16

Post 30 Mar 2008 21:16   

Fajne a jak wygląda sprawa jeśli chodzi o sterowanie w innym standardzie niz np rc 5,bo jak wiadomo nie wszystko działa w standardzie rc5.
Powrót do góry

dir3ctor
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: z internetu

Post 30 Mar 2008 21:32   

netMaster: sam napisz takowy program. Polecam do tego turbo pascala (ew. freepascal). Bardzo latwo sie w nim steruje portem LPT, na ktory mozna wysylac dowolne dane. Zagospodarujesz 1 pin LPT-ka i juz mozesz wysylac dowolne sekwencje w dowolnej czestotliwosci.

scal12: przeciez pisze ze na www zrodlowej sa rozne wsady do procka, dla roznych standardow.

Od siebie dodam ze mozna by od razu zrobic automatyczne wykrywanie standardu np. po dlugosci bitu startu.
Powrót do góry

T1omek
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: Mława

Post 31 Mar 2008 09:51   

do netMaster Mnie jak dotąd zadowolił jeden program winlirc do tego mała przystawka pod coma zawierająca generator nośnej i diodę nadawczą i już masz wpełni sprawnego pilota
Powrót do góry

DiodaLed
Poziom 7
Poziom 7

Post 31 Mar 2008 12:39   

lechoo, zajrzyj do noty katalogowej tych odbiorników podczerwieni. Przy różnicy częstotliwości wynoszącej 2kHz, czułość odbiornika spada o połowę. Jeśli to ma być układ uniwersalny, lepiej chyba użyć dwóch czujników wrażliwych na różne częstotliwości. Swoją drogą, wygrzebałem kiedyś z jakiegoś TV odbiornik na równe 30kHz. Jestem pewien, że ten odbiornik nie byłby w stanie odebrać żadnego sygnału z pilota o nośnej 30kHz. Nie stoi nic jednak na przeszkodzie, aby wyposażyć go w większą ilość odbiorników podczerwieni na inne częstotliwości (dodając do każdego diodę 1N4148), co sprawiłoby, że byłby przez to naprawdę uniwersalny.
Powrót do góry

paBlas16
Poziom 7
Poziom 7

Miasto: Toruń

Post 31 Mar 2008 17:06   

Nie wiem czy konstrukcja dobra bo nie wiem do czego służy. Może ktoś wytłumaczy?

Moderowano przez _PREDATOR_13:07 2.04.2008:
Offtop

Powrót do góry

netMaster
Poziom 11
Poziom 11

Post 31 Mar 2008 17:15   

dzieki wielkie T1omek :), co do ukladu jesli sie nie wie do czego słuzy a chce sie widzieć to uzywa sie google, wikipedii, wchodzi na strone projektu i czyta a to nie boli, uklad sluzy to testowania nadajnikow rc-5 tj pilotow do sprzetu RTV i podobnych pokazuje jaki aktualnie kod wysyla nadajnik.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 31 Mar 2008 17:15   

Powrót do góry

T1omek
Poziom 16
Poziom 16

Post 01 Kwi 2008 07:55   

CZy wszyscy widzą sie jako administartorzy?? czy tylko ja mam taką schize u siebie na kompie??:D

Offtop

Powrót do góry

maciuś1
Poziom 11
Poziom 11

Miasto: Pukarzów / Łaszczów

Post 01 Kwi 2008 08:06   

@ T1omek - a wiesz jaki dziś jest dzień ? A z drugiej strony fajnie jest poczuć się Adminem chociaż przez jeden dzień !!!!!!!

Offtop

Powrót do góry

T1omek
Poziom 16
Poziom 16

Post 01 Kwi 2008 08:23   

Cholera rzeczywiście zapommniałe co dziś za dzień :D A wracająć do tematu to miałem kiedyś takie coś tyle że z LCD i obsługiwało RC5 ale to też wystarczyło tylko oprogramować inny standard nawet dobre takie coś jest gdy chcemy wykożystać jakiś nadajnik do sterowania innym urządzeniem

Moderowano przez _PREDATOR_13:03 2.04.2008:
Regulamin/ ostrzeżenie!
Interpunkcja też się kłania.
Proszę o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane, regulamin pkt. 15.

---

mi_ma, w pospiechu zapomniales pokazac spodu PCB :)

Scalono.
16:39 2.04.2008

Powrót do góry

T1omek
Poziom 16
Poziom 16

Post 03 Kwi 2008 07:52   

Moderator chyba troszkę pomylił się. Ja nie jestem autorem tego postu: "mi_ma, w pośpiechu zapomniałeś pokazać spodu PCB" Więc nie wiem czemu został scalony razem z moim. Przepraszam Jeżeli to offtop
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> DIY Konstrukcje -> DIY Zagranica -> Dekoder IR - zdjęcie, opis, źródło
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 1