Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Kontroler temperatury

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> DIY Konstrukcje -> DIY Zagranica -> Kontroler temperatury
Angielska wersja
Autor Wiadomość
mi_ma
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Wrocław

Post 30 Mar 2008 11:57   

Kontroler temperatury

Kontroler temperatury

Poniższy projekt, to kontroler temperatury wykorzystujący czujnik MP37 firmy Analog Devices. Co więcej, mikrokontroler PIC16F84 nie wykorzystuje żadnych analogowych wejść, ale otrzymuje sygnał cyfrowy przetworzony bezpośredni z czujnika przez zewnętrzny przetwornik analogowo cyfrowy TLC549.

Ponadto Urządzenie posiada cztery przyciski służące do ustawiania parametrów takich jak alarm. Aktualna temperatura wyświetlana jest na ciekłokrystalicznym LCD. Projekt jest szczegółowo opisany na stronie źródłowej, są tam zwarte wszystkie schematy i wsady do mikrokontrolerów.

Kontroler temperaturyKontroler temperatury

Kontroler temperatury

Źródło http://www.machinegrid.com/content/view/51/108/
Powrót do góry

daro9925
Poziom 13
Poziom 13

Miasto: Trzebinia

Post 30 Mar 2008 14:04   

Re: Kontroler temperatury

Witam
Fajny projekt. Połączenie prostoty i przydatności. Szkoda że autor projektu wykonał układ na płytce uniwersalnej.
pozdrawiam
Powrót do góry

tomeeh
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Ostrów Wlkp.

Post 30 Mar 2008 14:27   

Wykorzystanie napięcia zasilania jako napięcia referencyjnego dla przetwornika AC to nieporozumienie.
Powrót do góry

slavo666
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: -

Post 30 Mar 2008 18:45   

Cały ten projekt to jakiś przerost formy nad treścią. Zewnętrzny przetwornik, jakiś czujnik z kosmosu (dostanę taki w Polsce?), program w asemblerze. Dobrze, że portów wystarczyło na wyświetlacz, nie trzeba drugiego procka :)
No, ale... działa.
Powrót do góry

paBlas16
Poziom 7
Poziom 7

Miasto: Toruń

Post 30 Mar 2008 18:51   

Fajny projekt. Chyba łatwy w wykonaniu. 3/6.
Powrót do góry

maziu
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: Police

Post 30 Mar 2008 21:08   

Kolega slavo666 nażeka na asemblera ? pewnie sam niewiele w tym języku umie ;] i zapewne operuje tylko w językach wyższego poziomu ... bo tak łatwiej ? dla kogoś kto gani assemblera pewnie tak :P jestem pełen politowania .

A co do projektu to nie podoba mi sie że wyświetlana jest goła linijka ... niewygodne jest liczenie kwadracików za każdym razem :P
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 30 Mar 2008 21:08   

Powrót do góry

dir3ctor
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: z internetu

Post 30 Mar 2008 21:36   

Heh, a przeciez PICe maja baaardzo prostego asemblerka ;-)

Jedyny zonk to to samo napiecie do zasilania i referencyjne jak juz ktos wyzej wspomnial. No i ta platanina kabli na proto-plytc moze odstraszyc poczatkujacych :D
Powrót do góry

manekinen
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Kętrzyn

Post 30 Mar 2008 21:43   

Slavo666 no i przyznaję ci w 100% rację. Nie wiem po co wrzucać takie "projekty", równie dobrze można sobie wziąć płytkę uruchomieniową AVR, wkleić pierwszy lepszy program z książki, zrobić zdjęcie, i wstawić do DIY. Przepraszam, ale to jest jakaś błazenada.
maziu napisał:
Kolega slavo666 nażeka na asemblera

Być może niektórzy nie mieli czasu na naukę assemlbera, bo zaglądali w tym czasie do słownika języka polskiego.
Powrót do góry

slavo666
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: -

Post 31 Mar 2008 00:31   

maziu napisał:
Kolega slavo666 nażeka na asemblera ? pewnie sam niewiele w tym języku umie ;] i zapewne operuje tylko w językach wyższego poziomu ... bo tak łatwiej ? dla kogoś kto gani assemblera pewnie tak :P jestem pełen politowania .

A ja NIE jestem pełen politowania dla ludzi, którzy nie czytają ze zrozumieniem. Napisałem o asemblerze w kontekście przerostu formy nad treścią - bo gdzie w tym projekcie są krytyczne zależności czasowe i ograniczona pamięć programu? Tak, niewiele umiem, ale jednak miałem styczność z asemblerem 8086, 8088, Z80, 8051 i Motorolą 68k.
Temat nie dotyczy moich umiejętności, tylko tego, że ten projekt można pochwalić jedynie za to, że działa.
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> DIY Konstrukcje -> DIY Zagranica -> Kontroler temperatury
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 1