| Autor |
Wiadomość |
mi_ma Poziom 18

|
30 Mar 2008 12:14 Analizator IR |
|
|
|
Oto kolejny analizator sygnałów wysyłanych przez urządzenia wykorzystujące podczerwień do komunikacji. Analizator odbiera sygnał na przykład z pilota i wyświetla go na komputerze PC. Projekt powstał aby wysyłać sygnały z komputera po-rzez port podczerwieni do sprzętu hi-fi. Program obsługujący napisany jest w JAVA i komunikuje się z analizatorem poprzez port szeregowy. Sygnały są odczytywane przez mikrokontroler z portu szeregowego i wysyłane dalej poprzez podczerwień.
Sercem układu jest mikrokontroler PIC16F876. Wszystkie schematy, wsad do mikrokontroler i program w JAVA dostępne są na stronie źródłowej.

Źródło http://www.users.bigpond.com/pbhandary/pic/iralyze/iralyze.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dir3ctor Poziom 20

|
30 Mar 2008 21:39 Re: Analizator IR |
|
|
|
Z jednej strony fajna sprawa, a z drugiej totalnie mnie to dziwi. Dlaczego ktos zadal sobie tyle trudu do zlorzenia ukladu, ktory odbiera/nadaje kody, ale jest sterowany z komputera?! Przeciez wystarczyl by prosciutki nadajnik/odbiornik na RS232 a to co siedzi w PICu mogl by robic pecet (skoro i tak jest potrzebny). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
paBlas16 Poziom 7

|
31 Mar 2008 12:25 Re: Analizator IR |
|
|
|
Mam pytanie do czego to służy? Wiem co to jest nadajnik i odbiornik ale do czego to jest wykorzystywane? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
31 Mar 2008 12:25 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
jatzek j Poziom 17

|
31 Mar 2008 15:58 Re: Analizator IR |
|
|
|
Siemanko.Zdecydowanie popieram mego przedmówcę.Dla ciekawych oraz jako model do nauki i praktyki to z całym szacunkiem -ujdzie .Alllee komu oraz w jakim celu ,,zwykłemu'' [trudno to ująć-komu]śmiertelnikowi ,,będzie się chciało'' to cudo uruchomić[jeżeli chce ,,na już ''sprawdzić pilot]. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawello148 Poziom 10

|
01 Kwi 2008 17:29 Re: Analizator IR |
|
|
|
Bardzo fajny projekt, ładnie wykonana płytka. Wykorzystam go sterowania światłem, tylko zrobię to na jakiejś atmedze |
|
| Powrót do góry |
|
 |