Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Analizator IR - opis, schemat, źródło

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> DIY Konstrukcje -> DIY Zagranica -> Analizator IR - opis, schemat, źródło
Angielska wersja
Autor Wiadomość
mi_ma
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Wrocław

Post 30 Mar 2008 12:14   

Analizator IR

Analizator IR - opis, schemat, źródło

Oto kolejny analizator sygnałów wysyłanych przez urządzenia wykorzystujące podczerwień do komunikacji. Analizator odbiera sygnał na przykład z pilota i wyświetla go na komputerze PC. Projekt powstał aby wysyłać sygnały z komputera po-rzez port podczerwieni do sprzętu hi-fi. Program obsługujący napisany jest w JAVA i komunikuje się z analizatorem poprzez port szeregowy. Sygnały są odczytywane przez mikrokontroler z portu szeregowego i wysyłane dalej poprzez podczerwień.

Sercem układu jest mikrokontroler PIC16F876. Wszystkie schematy, wsad do mikrokontroler i program w JAVA dostępne są na stronie źródłowej.

Analizator IR - opis, schemat, źródłoAnalizator IR - opis, schemat, źródło
Źródło http://www.users.bigpond.com/pbhandary/pic/iralyze/iralyze.html
Powrót do góry

dir3ctor
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: z internetu

Post 30 Mar 2008 21:39   

Re: Analizator IR

Z jednej strony fajna sprawa, a z drugiej totalnie mnie to dziwi. Dlaczego ktos zadal sobie tyle trudu do zlorzenia ukladu, ktory odbiera/nadaje kody, ale jest sterowany z komputera?! Przeciez wystarczyl by prosciutki nadajnik/odbiornik na RS232 a to co siedzi w PICu mogl by robic pecet (skoro i tak jest potrzebny).
Powrót do góry

paBlas16
Poziom 7
Poziom 7

Miasto: Toruń

Post 31 Mar 2008 12:25   

Mam pytanie do czego to służy? Wiem co to jest nadajnik i odbiornik ale do czego to jest wykorzystywane?
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 31 Mar 2008 12:25   

Powrót do góry

jatzek j
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: strzelce opolskie

Post 31 Mar 2008 15:58   

Siemanko.Zdecydowanie popieram mego przedmówcę.Dla ciekawych oraz jako model do nauki i praktyki to z całym szacunkiem -ujdzie .Alllee komu oraz w jakim celu ,,zwykłemu'' [trudno to ująć-komu]śmiertelnikowi ,,będzie się chciało'' to cudo uruchomić[jeżeli chce ,,na już ''sprawdzić pilot].
Powrót do góry

pawello148
Poziom 10
Poziom 10

Miasto: ns

Post 01 Kwi 2008 17:29   

Bardzo fajny projekt, ładnie wykonana płytka. Wykorzystam go sterowania światłem, tylko zrobię to na jakiejś atmedze
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> DIY Konstrukcje -> DIY Zagranica -> Analizator IR - opis, schemat, źródło
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 1