| Autor |
Wiadomość |
mi_ma Poziom 18

|
20 Kwi 2008 20:52 Malutki sterownik prędkości do modeli RC |
|
|
|
Poniżej projekt bardzo małego sterownika prędkości silnika zbudowanego na mikrokontorlerze AT90S2343.
Ze względu na bardzo małą masę może być użyty w bardzo lekkich modelach latających. Ma za zadanie zmniejszać lub zwiększać prędkość silnika w zależności od sterowania. jeżeli żaden przycisk nie jest przez dłuższy czas naciskany, to mikrokontroler wyłącza silnik, aby zapobiec zgubienia sygnału ze względu na ograniczony zasięg. Sam sterownik waży około 0.3 gram i ma wymiary 9x12mm. maksymalny prąd silnika, jakim można sterować to 1.5A. Program do miktokontrolera do ściągnięcia ze strony źródłowej.

Źródło http://www.vandenbrande.com/twiki/bin/view/Robots/BitESC |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawlik19 Poziom 14

|
20 Kwi 2008 23:57 Re: Malutki sterownik prędkości do modeli RC |
|
|
|
Mam pytanie: po co zostały użyte elementy oznaczone jako R1 10ohm i C1 4.7 uF ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google

|
20 Kwi 2008 23:57 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
21 Kwi 2008 08:01 Re: Malutki sterownik prędkości do modeli RC |
|
|
|
| pawlik19 napisał: |
| Mam pytanie: po co zostały użyte elementy oznaczone jako R1 10ohm i C1 4.7 uF ? |
Jest to prosty filtr RC. Podczas pracy silnika, w szczególności z komutatorem mogą wystąpić różne zakłócenia. Z kolei te zakłócenia mogą negatywnie wpłynąć na pracę mikrokontrolera. Filtr ten ma zapobiec/zmniejszyć ryzyko błędnej pracy układu.
Pozdrawiam wszystkich. |
|
| Powrót do góry |
|
 |