Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Mój własny, diy coilgun

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> DIY Konstrukcje -> Mój własny, diy coilgun
Angielska wersja
Autor Wiadomość
Gość
Poziom 25
Poziom 25

Post 22 Kwi 2008 20:46   

Mój własny, diy coilgun

Mój własny, diy coilgun
Przedstawiam projekt mojego coilguna, który został wykonany na pokaz technoczny. Jest zasilany trafem, które daje bez obciążenia 32V a po wyprostowaniu 30V,po dodaniu kondów(60000uF) równe 50V.Obudowę wykonałem tymczasowo z 2 kawałków plexi wyszlifowanych na mat, by nie widać rys które były gdy ją zdobyłem.W planach mam zamiar dokupić obudowę uniwersalną.Lufa została wykonana z włókna szklanego po zeszlifowaniu i polakierowaniu, użyłem drutu 1.5mm² do nawinięcia cewki.Pocisk to z trzpień elektromagnesu, nie musiałem go szlifować, bo jest ostro zakonczony. Jak narazie robi spore wgniecenia w puszce, strzela na około 10m. Planuje także zamiast 2 kabli:) tyrystor, ale jak narazie nie ma na to funduszy, jak i dostępu. Dodam, że mam 14 lat:)
Prosze o komentarze.

Mój własny, diy coilgunMój własny, diy coilgunMój własny, diy coilgun
Mój własny, diy coilgunMój własny, diy coilgun

Moderowano przez gulson:
Nie edytowac - strona glowna

Powrót do góry

slu_1982
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: Olsztyn

Post 22 Kwi 2008 21:12   

Re: Mój własny, diy coilgun

Coś mi się wydaje że cewa na rurce nie może być taka gruba, i powinien być to drut w emalii
Powrót do góry

Gość
Poziom 25
Poziom 25

Post 22 Kwi 2008 22:00   

Ale za to jest go bardzo dużo, bo 4m nie, raz widziałem takie konstrukcje, a w moim mieście jest problem z pozyskaniem drutu nawojowego, jak i nie mam na stanie żadnych zbędnych transformatorów. Opór cewki wynosi 0.3ohm.
Ten filmik, z drutem w izolacji a nie w emalii.

Link

W końcu przebiłem puszkę po koli:)zawsze to coś:)
Powrót do góry

Patryk987
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: Bytów

Post 22 Kwi 2008 23:04   

tyrystory na tak niskie napięcie ?
myślę że lepiej i taniej było by dać kilka mosfetów
ja w swoim coil gunie miałem baterię kondensatorów o pojemności 8000uF na 200V i wtedy używałem 3 tyrystorów chyba 12A prądu ciągłego każdy
przez 10 milisekund przepływał przez cewkę prąd 200A ale mimo wszystko efekty nie były zadowalające przeijało puszki i biło słoiki :p

może ktoś miał by pomysł jak mozna by zwiękrzyć sprawność takiego działka
wydaje mi się że znaczący wpływ ma tutaj grubość ścianki rdzenia cewki i grubośc izolacji - im mniejsze tym lepiej

dobrze też jak cewka nie jest zbyt długa
lepiej niech jest grubsza

może dołożenie zewnętrznego rdzenia w postaci walca z ferromagnetyka wzmocniło by pole magnetyczne
Powrót do góry

marcino2000
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: kraków

Post 22 Kwi 2008 23:38   

wzmocnić można bardzo prosto. wystarczy dołożyć kolejny stopień, tzn następną cewke uruchamianą przez fotokomórkę. odległości pomiędzy cewkami i fotokomórką a cewkami należy dobrać metodą prób i błędów.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 22 Kwi 2008 23:38   

Powrót do góry

Moulder
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: LBN

Post 22 Kwi 2008 23:43   

Ważne jest aby kondensatory rozładowały się zanim "pocisk" dotrze do środka cewki. Można stosować kilka cewek ustawionych szeregowo i odpowiednio nimi sterować (jw).
Powrót do góry

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Starachowice

Post 23 Kwi 2008 07:16   

Eliminacja zacisków śrubowych także powinna pomóc, bo na nich są spore straty. Można też podnieść napięcie do 400V, z tym samym prądem będzie większa praca i energia :) Jeśli lufa jest z metalu, to koniecznie trzeba ją przeciąć wzdłuż, aby nie stanowiła zwartego zwoju. Jednak, jak widać świetne efekty koleś otrzymuje bez lufy :)
Powrót do góry

krzychS
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Lublin

Post 23 Kwi 2008 08:06   

Aby zwiększyć sprawność nie możesz dopuścić aby pocisk przy włączonym polu magnetycznym przelatywał przez całą długość cewki. Ponieważ przelatując przez środek i dolatując do końca cewki pocisk jest silnie hamowany.
Możesz to wykonać przez określenie czasu rozładowania się kondensatorów, lub drogą elektroniczną - np. zastosowanie czujnika optycznego w połowie działka i odłączanie zasilania w odpowiednim momencie.
Powrót do góry

Gość
Poziom 25
Poziom 25

Post 23 Kwi 2008 11:30   

Szemel napisał:
Ładna konstrukcja jak na początek. Jaki prąd płynie do kondensatorów ?

Do kondensatorów około 0,3A 30V nie wiem dokładnie, ale sprawdze za chwilę.

krzychS napisał:
Aby zwiększyć sprawność nie możesz dopuścić aby pocisk przy włączonym polu magnetycznym przelatywał przez całą długość cewki. Ponieważ przelatując przez środek i dolatując do końca cewki pocisk jest silnie hamowany.
Możesz to wykonać przez określenie czasu rozładowania się kondensatorów, lub drogą elektroniczną - np. zastosowanie czujnika optycznego w połowie działka i odłączanie zasilania w odpowiednim momencie.

Gdzieś widziałem użycie zamiast fotorezystora tranzystora, ale nie wiem jak był podłaczony:( jak znajde to napisze.

Prąd 0.7A napięcie 35V
Co do tego kabla, próbowałem z emaliowanym, niezbyt dobrze to wyglądało, a kabel jat taki gruby, by cała moc z kondensatorów mogła sie szybko rozładować dodam jeszcze, że z cieńki kabel(0.6mm) nie wytrzymywał i się przepałał .A próbował ktoś zamiast ferromagnetyku zwykły magnes np. neodym?

Patryk987 napisał:
tyrystory na tak niskie napięcie ?
myślę że lepiej i taniej było by dać kilka mosfetów
ja w swoim coil gunie miałem baterię kondensatorów o pojemności 8000uF na 200V i wtedy używałem 3 tyrystorów chyba 12A prądu ciągłego każdy
przez 10 milisekund przepływał przez cewkę prąd 200A ale mimo wszystko efekty nie były zadowalające przeijało puszki i biło słoiki :p

może ktoś miał by pomysł jak mozna by zwiękrzyć sprawność takiego działka
wydaje mi się że znaczący wpływ ma tutaj grubość ścianki rdzenia cewki i grubośc izolacji - im mniejsze tym lepiej

dobrze też jak cewka nie jest zbyt długa
lepiej niech jest grubsza

może dołożenie zewnętrznego rdzenia w postaci walca z ferromagnetyka wzmocniło by pole magnetyczne

Co masz na myśli mówiąć walec?Ja myślałem:)by dołożyć na góre cewki ekrany ferrytowe z kineskopu.Sklejone podłóżnie wystarczą by zakryć cewkę, tylko, czy przyniesie to jakieś korzyśći.
A co do tych tranzystorów to też rozważałem taką opcję, tylko narazie potrzeba $.

Istnieje funkcja "Zmień" i proszę z niej korzystać. [c_p]
Powrót do góry

maxxxxx123
Poziom 5
Poziom 5

Miasto: kraków

Post 23 Kwi 2008 12:10   

Witam wszystkich!
Czy mógłbym prosić o schemat tej ziaje fajnej zabawki???

Serdecznie pozdrawiam!
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 23 Kwi 2008 12:10   

Powrót do góry

krzychS
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Lublin

Post 23 Kwi 2008 12:16   

Stosowanie ferromagnetyku na "góre" mija się z celem. Ważne jest tylko pole magnetyczne wewnątrz cewki.
Powrót do góry

Gość
Poziom 25
Poziom 25

Post 23 Kwi 2008 12:30   

tak, Mój własny, diy coilgun

C1,C2 10000µF C2,C4 20000µF

olinek2 napisał:
Eliminacja zacisków śrubowych także powinna pomóc, bo na nich są spore straty. Można też podnieść napięcie do 400V, z tym samym prądem będzie większa praca i energia :) Jeśli lufa jest z metalu, to koniecznie trzeba ją przeciąć wzdłuż, aby nie stanowiła zwartego zwoju. Jednak, jak widać świetne efekty koleś otrzymuje bez lufy :)

Co do zacisków sróbowych to na kondach nie ma, są lutowane, a gniazda są tak łączone, że kable się stykaja, tak więc to jest jak na zwijke, tylko bardziej stabilniejsze.podnieść napięcie do 400V troche szalone, bo mam konda na 63V nawet po połaczeniu szeregowo niewyciągnie 400V.Lufa nie jest z metalu, tylko z włókna szklanego, co pisze na poczatku tematu.Nierozumiem co chcesz powiedzieć koleś otrzymuje niezłe efekty bez lufy-ten pierwszy filmik to nie jest mój, zale nakręce dziś wieczorem moje osiągi:)te działo strzela podobnie tylko, że robi dziury w puszkach po koli a nie po orzeszkach:)

Do maxxxxx123 Ten schemat to dopiero prototyp bez tyrystora.Te działo to jest typowy coilgun na niskie napięcie. Tak jak napisałem wyżej zamierzam kupić tyrystor lub tranzystory.
Powrót do góry

Mardok2
Poziom 7
Poziom 7

Miasto: Ciechanów

Post 23 Kwi 2008 13:44   

Ja swojego coilgun`a zlozylem jak mialem 17 lat ale byl na napiecie sieciowe, kondenastory kupilem 2x 2200uF 450V ,tyrystor unitry na 400 A 1200 V jak dobrze pamietam. Puszke przebijal bez problemu .Dodam tylko ze przy takim zasilaniu trzeba uwazac.Energia zgromadzona na kondensatorach jest duza .
Powrót do góry

Gość
Poziom 25
Poziom 25

Post 23 Kwi 2008 13:55   

W moim bloku kondensatorów energia jest równa 75dżulom:)
Powrót do góry

skdk
Poziom 6
Poziom 6

Post 23 Kwi 2008 13:59   

Jakiś czas temu też zrobiłem takie coś tylko że małą wersję na 12V dałem kondensator 22000uF i zwykły przycisk do zwalniania zgromadzonej energii. Może nie przebijało puszki ale i tak jest fajne ;p Jak znajdę chwilkę to zamieszczę fotkę.
Powrót do góry

Gość
Poziom 25
Poziom 25

Post 23 Kwi 2008 14:31   

Masz racje, o wiele lepsze wyniki miałem z kablem, niz z drutem nawojowym.
Powrót do góry

_milcek_
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Czołowo

Post 23 Kwi 2008 19:31   

traax napisał:
pomysł bardzo ciekawy. Widać ktoś wcześniej był maniakiem gry quake i postanowił sobie zbudować nailgun :D

W quake był railgun a nie "nailgun" a coilgun a railgun to dwa różne działka. Co do tego coilguna to polecam zasilanie kondami ok 400V wtedy z tej cewki bez żadnych przeróbek wyciągniesz więcej, bo chociaż prąd i tak będzie sięgał liczb 3 a nawet 4 cyfrowych to cała cewka przeniesie wiele więcej energii. Jeżeli już zechcesz robić coilguna na wysokie napięcie nie zapomnij o tyrystorze do wyzwalania. Polecam poczytać o V-switchu czyli systemie wyłączania tyrystora oddzielnym impulsem z np. fotobramki w połowie cewki.
Powrót do góry

hardtmuth
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Gdańsk

Post 23 Kwi 2008 19:48   

_milcek_ napisał:
traax napisał:
pomysł bardzo ciekawy. Widać ktoś wcześniej był maniakiem gry quake i postanowił sobie zbudować nailgun :D

W quake był railgun a nie "nailgun" a coilgun a railgun to dwa różne działka. Co do tego coilguna to polecam zasilanie kondami ok 400V wtedy z tej cewki bez żadnych przeróbek wyciągniesz więcej, bo chociaż prąd i tak będzie sięgał liczb 3 a nawet 4 cyfrowych to cała cewka przeniesie wiele więcej energii. Jeżeli już zechcesz robić coilguna na wysokie napięcie nie zapomnij o tyrystorze do wyzwalania. Polecam poczytać o V-switchu czyli systemie wyłączania tyrystora oddzielnym impulsem z np. fotobramki w połowie cewki.

Cos podejrzewam, ze nie jestes tak starej daty by pamietac Quake 1 :). Tam byl nailgun:), a w q3 byl railgun, tak jak piszesz.

Gratuluje projektu.
Powrót do góry

Gość
Poziom 25
Poziom 25

Post 23 Kwi 2008 20:08   

Mój własny, diy coilgun
Dziekuje za gratulacje.Daje schemat działa sterowny już tyrystorem, a nie "na kable".Co do tych 400V postaram załatwić $, zrobie powielacz i połącze 4 konda 20000mF szeregowo, by uzyskać 200V:) dodam że te konda kosztują 20zł za sztukę:(

Dodano po 3 [minuty]:

Poprawka, pierwszy wyłacznik po trafie zasilającym tyrystor a przed ładującym konda, tak by nie wyłączał transformatora który załacza tyrystor.
Powrót do góry

Gizmoń
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Kiełczów k. Wrocławia

Post 23 Kwi 2008 20:13   

Bardzo fajne urządzenie, może kiedyś sobie zrobię (znajdę tylko kilka triaków i kondensatorów na wysokie napięcie ze spalonych zasilaczy impulsowych :) )

Antylopa14 napisał:

[...]

Link

Najlepszy strzał w 22 sekundzie :D Ale się uśmiałem!

PS.
Gdzie mogę dostać konensatory 200000mF? Chyba strasznie wielkie muszą być, skoro są na duże napięcie.
Powrót do góry

lucian
Poziom 11
Poziom 11

Post 23 Kwi 2008 20:14   

ale nap..rdziela :)
Powrót do góry

Gość
Poziom 25
Poziom 25

Post 23 Kwi 2008 20:34   

Troszke dużę są powiedzieć trzeba, poszukaj w sklepach internetowych np w tme.pl tam powinny być.
Powrót do góry

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post 23 Kwi 2008 20:57   

Panowie, a gdzie takie tanie kondensatory 200F, skoro piszecie 200000mF ??
Ja tam myślę o kondziołach z ATXów i 4 stopniowym działku ;)
Powrót do góry

Gość
Poziom 25
Poziom 25

Post 23 Kwi 2008 22:00   

Olinek 20 000 mF to 0.02F:) Ja sam polecałbym najprostrzą wersję- jednocewkową, z kilwoma cewkami nie zawsze wychodzi tak jak powinno:)Pomyliłem się o jedno zero, ale już poprawione.
Powrót do góry

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post 23 Kwi 2008 22:04   

mF ?? przedrostek mili wskazuje na 1/1000 więc niech będzie to 20F :)
Chyba pomyliłeś z mikro czyli - uF ;)
Powrót do góry

Gość
Poziom 25
Poziom 25

Post 23 Kwi 2008 22:07   

mF to milfarad, zwracam ci honor:) nie mam na klawiaturze[mikro] to dałem "m"
Powrót do góry

p@wel
Poziom 13
Poziom 13

Miasto: Sokołów Podlaski

Post 23 Kwi 2008 22:13   

:arrow: Antylopa14 Czyżby? 20 000 mF to jest 20F - jeden miliFarad=0.001 Farada

Dodano:
Poprawiłeś sie .. :)
Powrót do góry

slu_1982
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: Olsztyn

Post 23 Kwi 2008 22:15   

u ładnie ładnie nie powiem :) Robiąc TT samemu trzeba robić kody może można i tu coś samemu skręcić ? macie może jakieś pomysły na te kondy bo tak drogo mi wychodzi :(
Powrót do góry

Gość
Poziom 25
Poziom 25

Post 23 Kwi 2008 22:23   

samemu zrobić tak jak pare-paredzaiesiąt lat temu(papier i folia) :)
Powrót do góry

olinek2
Poziom 19
Poziom 19

Post 23 Kwi 2008 23:03   

powinieneś dać uF nie mF, tak się oznacza :)
Co do kondensatorów to myślę, że po 1000uF na każdą sekcję działka będzie optymalne :) 5 sekcji to będzie potężny potencjał :)
Swoje pierwsze działko zrobiłem jednostopniowe 2000uF/300V ładowane, całkiem ładnie strzelało, ale to było jeszcze w 5 klasie albo i wcześniej (warsztat na dole w pokoiku miałem :P )
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> DIY Konstrukcje -> Mój własny, diy coilgun
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 6 Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny