| Autor |
Wiadomość |
mi_ma Poziom 18

|
29 Kwi 2008 20:18 Światłomierz AVR |
|
|
|
Osoby zajmujące się amatorsko fotografią na pewno wiedzą jak przydatny bywa światłomierz. Jego zadaniem jest pomiar natężenia światła padającego na określoną powierzchnię. Urządzenie mierzy natężenie światła w luksach.
Całość zbudowana jest na mikrokontrolerze ATtiny26. Do pomiaru wykorzystana jest fotodioda, której odpowiedź w postaci napięcia jest kalibrowana przez wzmacniacz operacyjny i wysyłana na przetwornik analogowo cyfrowy mikrokontrolera. Wartość w luksach przedstawiana jest na wyświetlaczu siedmio segmentowym. Urządzenie jest w stanie wykonać poprawnie pomiary do wartości natężenia światła 30000 lx.
Źródło http://elm-chan.org/works/lux/report.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google

|
29 Kwi 2008 20:18 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Fsoliebhaber Poziom 15

|
30 Kwi 2008 09:32 Re: Światłomierz AVR |
|
|
|
Wskazówkowy światłomierz jest chyba wygodniejszy. Szybki odczyt, bez wczytywania sie w dokładne parametry.
Zaleta taka, ze malutki (choć możnaby bardziej zminiaturyzować).
PS. jeśli łamię regulamin, jakkolwiek - proszę o ostrzeżenie!
Twój post jest pierwszym i jedynym (jak do tej pory), którego nie musiałem usuwać :P a jak wiesz nie był na pierwszych pozycjach :). W każdym razie cieszy mnie fakt że ktoś jeszcze czyta regulamin :).[CMS] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CMS Poziom 22

|
30 Kwi 2008 19:03 Re: Światłomierz AVR |
|
|
|
Moim zdaniem praktyczniejszy byłby pomiar w lumenach, luxy przypadają na metr kwadratowy więc ciężko jest potem przeliczyć na jakieś jednostki, które jednoznacznie "powiedzą ile tak naprawdę jest tego światła w danym miejscu" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bubi89 Poziom 17

|
30 Kwi 2008 23:29 Re: Światłomierz AVR |
|
|
|
Jednostka lux jest wygodna przy projektowaniu instalacji oświetleniowych np. na blacie stołu ,gdzie czytamy i uczymy się powinno być 300 luxów.Super to wygląda, malutkie i poręczne:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Obcy1111 Poziom 8

|
01 Maj 2008 12:52 Re: Światłomierz AVR |
|
|
|
A ja chciałbym zapytać o ten wyświetlacz. Gdzie można coś takiego dostać? On jest chyba z jakiejś średniowiecznej motoroli o ile się nie mylę:-P |
|
| Powrót do góry |
|
 |