Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Elektromagnes do z³omu

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona G³ówna -> Forum elektroda -> Uk³ady elektroniczne DIY pomys³y, problemy -> Elektromagnes do z³omu
Angielska wersja
Autor Wiadomo¶æ
maciejpa
Poziom 9
Poziom 9

Do³±czy³: 02 Lis 2005
Miasto: Szczecin

Post 29 Kwi 2008 20:35   

Elektromagnes do z³omu

Dobry wieczór....moje pytanie jest dosc dziwne...chcia³bym zrobic sam elektromagnes do z³omu, pracuje w rozbiórkach . Posiadam koparke która jest ma instalacje na 24 v....czy cos takiego da³by sie wykonac...mysla³em o magnesach neodymowych lub zeby na jakiegos grubego preta nawin±c kilka zwojów drutu miedzianego zalac to duz± ilo¶ci± silikonu i umiescic w blaszanej skrzynce .Wyburzenia to nie jest delikatna sprawa, poprostu zeby takie urz±dzenie zbytnio nie rozwalic....jestem laikiem w tych sprawach a uwazam ze tutaj s± ludzie którzy mogliby cos doradzic....macie jakis pomys³ na to ?? co mozna by zrobic, gdzie dostac czesci do budowy ??

Przenios³em z Konstrukcje DIY. Proszê przed napisaniem postu zapoznaæ siê z opisem dzia³u w którym ma on siê znale¼æ. [c_p]
Powrót do góry

zdzicho44
Poziom 18
Poziom 18

Do³±czy³: 06 Pa¼ 2007
Miasto: Piotrków Tryb.

Post 29 Kwi 2008 20:52   

Re: Elektromagnes do z³omu

Magnes neodymowy przyci±gnie ci tylko element . Jak go zwolnic? Si³owaæ siê z nim?To musi byæ elektromagnes, ale nie wiem czy 24V bêdzie wystarczaj±ce.Musia³yby p³yn±c du¿e pr±dy w uzwojeniu . Nie obiecuj sobie te¿ zbyt du¿o po takim elektromagnesie .Si³a trzymania zale¿y od powierzchni styku, dok³adno¶ci dolegania.Przewa¿nie u¿ywa siê chwytaków elektromagnetycznych do za³adunku niezbyt du¿ych licznych przedmiotów.
Generalnie odradzam wszelkie samoróbki do urz±dzeñ d¼wigowych(pod dozorowe).Spadnie, co¶ komu¶ na g³owê i masz proroka na karku.Nie wyt³umaczysz mu ¿e chcia³e¶ taniej.
Powrót do góry

maciejpa
Poziom 9
Poziom 9

Do³±czy³: 02 Lis 2005
Miasto: Szczecin

Post 29 Kwi 2008 21:11   

tak masz racje ale u mnie te rozbiórki prowadz± same maszyny, tam nie ma ludzi a jak s± to w kabinach, mi chodzi o cos takiego ze jak jest rozbiórka, lezy gruz to w gruzie jest mase pretów fi 20...30 co jak sie zbiera a lekkie to tez nie jest to kontener z³omu szybko da³by sie uzbierac a nie samemu to robic bo np metr preta zbrojonego fi 32 wazy 6,22 kg....profesionalne urzadzenia kosztuj± ok 20-50 tys , mam sprzet, spawarki, palniki do ciecia metalu...chodzi mi o jak±s podpowiedz

Dodano po 1 [minuty]:

a chodzi mi g³ównie o taki chwytak
Powrót do góry

Google

Google Adsense

Post 29 Kwi 2008 21:11   

Powrót do góry

zdzicho44
Poziom 18
Poziom 18

Do³±czy³: 06 Pa¼ 2007
Miasto: Piotrków Tryb.

Post 02 Maj 2008 12:25   

Poszukaj w Google<< Elektromagnesy ,chwytaki magnetyczne, sto³y elektromagnetyczne>> powiniene¶ co¶ znale¼æ na temat budowy i dzia³ania.Nie wró¿ê jednak powodzenia w tego rodzaju zastosowaniach.Prêt ma tê wadê. ¿e styka siê z magnesem liniowo ,wiêc powierzchnia styku jest ma³a( od niej zale¿y si³a przyci±gania).Je¿eli prêt jest karbowany ,krzywy to jeszcze gorzej.Ciê¿ko bêdzie wyci±gn±æ z gruzowiska ,bo magnes siê oderwie od prêta. W ¶rodê(dla sprawdzenia) zamocowa³em w pracy prêt Φ15 na stole elektromagnetycznym szlifierki o d³. 500mm.Da³o siê go oderwaæ bez problemu jedn± rêk±.Si³ê mocowania oceniam na 2-3kG.Gdyby by³ p³aski np 10x10 si³a wynosi³aby kilkadziesi±t kilogramów. My¶lê ¿e nale¿a³oby zastosowaæ jaki¶ chwytak mechaniczny.Chyba prostsze i bardziej funkcjonalne rozwi±zanie .
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona G³ówna -> Forum elektroda -> Uk³ady elektroniczne DIY pomys³y, problemy -> Elektromagnes do z³omu
Strona 1 z 1