| Autor |
Wiadomość |
mi_ma Poziom 18

|
29 Kwi 2008 20:55 Slashbot -Robot do Guitar Hero |
|
|
|
Slashbot to jeden z wielu ostatnio budowanych robotów grających w Guitar Hero. Ten w przeciwieństwie do wielu, nie wykorzystuje układu bezpośrednio podłączonego pod komputer lub konsolę jako kontroler gier. Jest zbudowany tak, aby wykorzystywać do gry oryginalna gitarę i samemu naciskać przyciski.
Do naciskania klawiszy wykorzystane są mechaniczne aktuatory. Sygnał wideo jest obrabiany cyfrowo przez National Instrument PXI box. Następnie w LabVIEW odczytywane są kolory odpowiednich pikseli obrazu w celu rozpoznania "nut" na ekranie. Informacja do aktuatorów wysyłana jest konfigurowalne wejścia/wyjścia FPGA NI PXI boxa.
Obecnie robot jest bliski uzyskania średniej 100% w trybie expert gry. Możliwa jest także gra z robotem w trybie multiplayer, ale jak dotąd zawsze on wygrywał. Filmiki pracy robota na stronie źródłowej.

Źródło http://slashbot.wordpress.com/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kris6661991 Poziom 20

|
29 Kwi 2008 23:14 Re: Slashbot -Robot do Guitar Hero |
|
|
|
Uuuu chałaśliwe to troche i jak dla mnie to za duużo mechaniki :) nie mozna by chociaż... tego przełączania zrobić na jakichś tranzystorach hm? bo czasami jak chce się wieczorkiem usiąść i pograć, to te stukanie może nieźle denerwować :)
Po za tym projekt bardzo... "ambitny"
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
telemah Poziom 20

|
29 Kwi 2008 23:44 Re: Slashbot -Robot do Guitar Hero |
|
|
|
Nie wiem jaki jest sens w konstruowaniu czegoś takiego :D nie ma jak samemu zasiąść z "wiosłem" przyjemność grania polega również na obcowaniu z instrumentem - a tutaj gitara z przyciskami w dodatku steruje nią robot i i tak gra komputer i tak co za różnica w jaki sposób to robi :?: |
|
| Powrót do góry |
|
 |
transpacyfic93 Poziom 20

Dołączył: 08 Sty 2007 Posty: 856 Miasto: Sokolniki Las k. Łodzi
|
30 Kwi 2008 07:29 Re: Slashbot -Robot do Guitar Hero |
|
|
|
Tutaj popieram Telemacha. Gra była stworzona, aby sprawić rozrywkę graczom - Ludziom ;) Nie widzę sensu, aby tworzyć robota, który będzie za nas grał w grę ;P Moim zdaniem bez sensu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mi_ma Poziom 18

|
30 Kwi 2008 09:12 Re: Slashbot -Robot do Guitar Hero |
|
|
|
Zastanawianie się jaki sens ma ten projekt jest bezcelowe. Tego typu projekty należy traktować jako edukacyjne lub eksperymentalne, a nie użytkowe. Ktoś stworzył robota, który przy pomocy labView jest w stanie analizować otrzymywany obraz i podejmować przewidziane reakcje na określone zdarzenia. Wam może się to nie przydać akurat przy grze na PC, ale w ten sam sposób, można stworzyć robota służącego do rozpoznawania otoczenia dzięki rozbudowie istniejącego algorytmu. Równie dobrze można by mówić, że pierwszy silnik parowy był stworzony bez celu i nie ma z niego żadnego pożytku... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kulon12345 Poziom 3

|
30 Kwi 2008 11:08 Re: Slashbot -Robot do Guitar Hero |
|
|
|
A ja z kolei, całkowicie popieram mi_ma, ponieważ ten robot napewno nie został stworzony do tego akurat że ma za zadanie "Grać na gitarze", to była tylko próba robota, który może służyć do wielu innych !PRZYDATNYCH! zadań. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
memphis_2007 Poziom 11

|
30 Kwi 2008 14:57 Re: Slashbot -Robot do Guitar Hero |
|
|
|
Oj koledzy zaczynacie dorabianie wielkich słów to tego gniota mechanicznego . To jest kawał badziewia któy służy do wydawania dźwięków. Z gra na gitarze nie ma to nic wspólnego . Strach patrzeć na wykonanie . Chcę posłuchać sampla z gry ! Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
asterix61 Poziom 1

|
30 Kwi 2008 17:44 Re: Slashbot -Robot do Guitar Hero |
|
|
|
nie no to niema sensu, co w tym ciekawego?? To jedynie może być projektem edukacyjnym dzięki któremu można nabrać technik budowlanych :PP |
|
| Powrót do góry |
|
 |
conioo Poziom 11

|
30 Kwi 2008 18:08 Re: Slashbot -Robot do Guitar Hero |
|
|
|
Nie wiem czy byliście na stronie projektu, ci kolesie odwalili kawal roboty. Udowodnili, ze platforma real time'owa jaka jest PXI od NI da sobie radę z rozpoznawaniem obrazu wysyłanego z PS2 i wysteruje w odpowiednim czasie aktuatory.
Ten projekt to typowe demo. Podobne rzeczy można na NI Days spotkać. To jest pokazówka możliwości platformy PXI. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google

|
30 Kwi 2008 18:08 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
CMS Poziom 22

|
30 Kwi 2008 18:45 Re: Slashbot -Robot do Guitar Hero |
|
|
|
| conioo napisał: |
Nie wiem czy byliście na stronie projektu, ci kolesie odwalili kawal roboty. Udowodnili, ze platforma real time'owa jaka jest PXI od NI da sobie radę z rozpoznawaniem obrazu wysyłanego z PS2 i wysteruje w odpowiednim czasie aktuatory.
Ten projekt to typowe demo. Podobne rzeczy można na NI Days spotkać. To jest pokazówka możliwości platformy PXI. |
W pełni się z kolegą zgadzam.
Spójrzcie na projekt "przez palce" a konkretnie "zasłońcie" tą gitarę a potem zastanówcie się jak to działa oraz czy któryś z was byłby w stanie zaprojektować i zbudować tak wbrew pozorom bardzo skomplikowany i "mądry" układ ?
Ps.
Zwróćcie także uwagę na wyposażenie pracowni, od razu widać że chłopaki to nie amatorzy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
RAIN.PL Poziom 9

|
30 Kwi 2008 19:12 Re: Slashbot -Robot do Guitar Hero |
|
|
|
Uwielbiam GH, robot piękny, wykonanie powala, ale też uważam, że nie daje tyle przyjemności co samodzielna gra (o ile można to tak nazwać :D) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gutek77 Poziom 8

|
30 Kwi 2008 23:14 Re: Slashbot -Robot do Guitar Hero |
|
|
|
mi_ma ma racje bo wysiłek widać był włozony w ten projekt.
BTW mi_ma tak trzymaj |
|
| Powrót do góry |
|
 |
WildHunter Poziom 16

|
02 Maj 2008 16:36 Re: Slashbot -Robot do Guitar Hero |
|
|
|
Jak to po co zostal zbudowany?
Niektorzy maja przyjemnosc z sterowaniem samalotow RC, inni z oszukania, ta zabawka potrafi wykrecic 100% na expercie.
Teoretycznie jest lepsza od kazdego piano-grajka na konkursie szopenowskim.
Watpie zeby jaks rozkapryszony bahor ladowal w knefle z lepsza akuratnoscia niz kwarc.
Da sie to zrobic prosciej, w tym programie przesuwaja sie kropki po 6 lini w gore. Wystarczy program pod C ktory wychwyca kropki z odpowiednich miejscach, potem pocisnac to na port, dodac opoznienie i gotowe.
Pozdro |
|
| Powrót do góry |
|
 |