Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Slashbot -Robot do Guitar Hero

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> DIY Konstrukcje -> DIY Zagranica -> Slashbot -Robot do Guitar Hero
Angielska wersja
Autor Wiadomość
mi_ma
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Wrocław

Post 29 Kwi 2008 20:55   

Slashbot to jeden z wielu ostatnio budowanych robotów grających w Guitar Hero. Ten w przeciwieństwie do wielu, nie wykorzystuje układu bezpośrednio podłączonego pod komputer lub konsolę jako kontroler gier. Jest zbudowany tak, aby wykorzystywać do gry oryginalna gitarę i samemu naciskać przyciski.

Do naciskania klawiszy wykorzystane są mechaniczne aktuatory. Sygnał wideo jest obrabiany cyfrowo przez National Instrument PXI box. Następnie w LabVIEW odczytywane są kolory odpowiednich pikseli obrazu w celu rozpoznania "nut" na ekranie. Informacja do aktuatorów wysyłana jest konfigurowalne wejścia/wyjścia FPGA NI PXI boxa.

Obecnie robot jest bliski uzyskania średniej 100% w trybie expert gry. Możliwa jest także gra z robotem w trybie multiplayer, ale jak dotąd zawsze on wygrywał. Filmiki pracy robota na stronie źródłowej.

Slashbot -Robot do Guitar HeroSlashbot -Robot do Guitar Hero

Źródło http://slashbot.wordpress.com/
Powrót do góry

kris6661991
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Białystok

Post 29 Kwi 2008 23:14   

Re: Slashbot -Robot do Guitar Hero

Uuuu chałaśliwe to troche i jak dla mnie to za duużo mechaniki :) nie mozna by chociaż... tego przełączania zrobić na jakichś tranzystorach hm? bo czasami jak chce się wieczorkiem usiąść i pograć, to te stukanie może nieźle denerwować :)
Po za tym projekt bardzo... "ambitny"

Pozdrawiam
Powrót do góry

telemah
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Słupsk/Bytów

Post 29 Kwi 2008 23:44   

Nie wiem jaki jest sens w konstruowaniu czegoś takiego :D nie ma jak samemu zasiąść z "wiosłem" przyjemność grania polega również na obcowaniu z instrumentem - a tutaj gitara z przyciskami w dodatku steruje nią robot i i tak gra komputer i tak co za różnica w jaki sposób to robi :?:
Powrót do góry

transpacyfic93
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Sokolniki Las k. Łodzi

Post 30 Kwi 2008 07:29   

Tutaj popieram Telemacha. Gra była stworzona, aby sprawić rozrywkę graczom - Ludziom ;) Nie widzę sensu, aby tworzyć robota, który będzie za nas grał w grę ;P Moim zdaniem bez sensu.
Powrót do góry

mi_ma
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Wrocław

Post 30 Kwi 2008 09:12   

Zastanawianie się jaki sens ma ten projekt jest bezcelowe. Tego typu projekty należy traktować jako edukacyjne lub eksperymentalne, a nie użytkowe. Ktoś stworzył robota, który przy pomocy labView jest w stanie analizować otrzymywany obraz i podejmować przewidziane reakcje na określone zdarzenia. Wam może się to nie przydać akurat przy grze na PC, ale w ten sam sposób, można stworzyć robota służącego do rozpoznawania otoczenia dzięki rozbudowie istniejącego algorytmu. Równie dobrze można by mówić, że pierwszy silnik parowy był stworzony bez celu i nie ma z niego żadnego pożytku...
Powrót do góry

kulon12345
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: Piasek

Post 30 Kwi 2008 11:08   

A ja z kolei, całkowicie popieram mi_ma, ponieważ ten robot napewno nie został stworzony do tego akurat że ma za zadanie "Grać na gitarze", to była tylko próba robota, który może służyć do wielu innych !PRZYDATNYCH! zadań.
Powrót do góry

memphis_2007
Poziom 11
Poziom 11

Miasto: xxx

Post 30 Kwi 2008 14:57   

Oj koledzy zaczynacie dorabianie wielkich słów to tego gniota mechanicznego . To jest kawał badziewia któy służy do wydawania dźwięków. Z gra na gitarze nie ma to nic wspólnego . Strach patrzeć na wykonanie . Chcę posłuchać sampla z gry ! Pozdrawiam
Powrót do góry

asterix61
Poziom 1
Poziom 1

Miasto: Częstochowa

Post 30 Kwi 2008 17:44   

nie no to niema sensu, co w tym ciekawego?? To jedynie może być projektem edukacyjnym dzięki któremu można nabrać technik budowlanych :PP
Powrót do góry

conioo
Poziom 11
Poziom 11

Miasto: Kraków

Post 30 Kwi 2008 18:08   

Nie wiem czy byliście na stronie projektu, ci kolesie odwalili kawal roboty. Udowodnili, ze platforma real time'owa jaka jest PXI od NI da sobie radę z rozpoznawaniem obrazu wysyłanego z PS2 i wysteruje w odpowiednim czasie aktuatory.
Ten projekt to typowe demo. Podobne rzeczy można na NI Days spotkać. To jest pokazówka możliwości platformy PXI.
Powrót do góry

Google

Google Adsense

Post 30 Kwi 2008 18:08   

Powrót do góry

CMS
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Warszawa, Jelonki

Post 30 Kwi 2008 18:45   

conioo napisał:
Nie wiem czy byliście na stronie projektu, ci kolesie odwalili kawal roboty. Udowodnili, ze platforma real time'owa jaka jest PXI od NI da sobie radę z rozpoznawaniem obrazu wysyłanego z PS2 i wysteruje w odpowiednim czasie aktuatory.
Ten projekt to typowe demo. Podobne rzeczy można na NI Days spotkać. To jest pokazówka możliwości platformy PXI.

W pełni się z kolegą zgadzam.
Spójrzcie na projekt "przez palce" a konkretnie "zasłońcie" tą gitarę a potem zastanówcie się jak to działa oraz czy któryś z was byłby w stanie zaprojektować i zbudować tak wbrew pozorom bardzo skomplikowany i "mądry" układ ?

Ps.
Zwróćcie także uwagę na wyposażenie pracowni, od razu widać że chłopaki to nie amatorzy.
Powrót do góry

RAIN.PL
Poziom 9
Poziom 9

Post 30 Kwi 2008 19:12   

Uwielbiam GH, robot piękny, wykonanie powala, ale też uważam, że nie daje tyle przyjemności co samodzielna gra (o ile można to tak nazwać :D)
Powrót do góry

gutek77
Poziom 8
Poziom 8

Miasto: Wadowice

Post 30 Kwi 2008 23:14   

mi_ma ma racje bo wysiłek widać był włozony w ten projekt.

BTW mi_ma tak trzymaj
Powrót do góry

WildHunter
Poziom 16
Poziom 16

Post 02 Maj 2008 16:36   

Jak to po co zostal zbudowany?
Niektorzy maja przyjemnosc z sterowaniem samalotow RC, inni z oszukania, ta zabawka potrafi wykrecic 100% na expercie.

Teoretycznie jest lepsza od kazdego piano-grajka na konkursie szopenowskim.
Watpie zeby jaks rozkapryszony bahor ladowal w knefle z lepsza akuratnoscia niz kwarc.

Da sie to zrobic prosciej, w tym programie przesuwaja sie kropki po 6 lini w gore. Wystarczy program pod C ktory wychwyca kropki z odpowiednich miejscach, potem pocisnac to na port, dodac opoznienie i gotowe.

Pozdro
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> DIY Konstrukcje -> DIY Zagranica -> Slashbot -Robot do Guitar Hero
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 1