| Autor |
Wiadomość |
mi_ma Poziom 18

|
31 Maj 2008 13:13 Wirtualna klawiatura - rękawica z czujnikami przyspieszenia |
|
|
|
Elementy SMD dzięki małym rozmiarom idealnie nadają się do budowy takich projektów. oto wirtualna rękawica zaprojektowana przez studentów prof. Krisa Pister'a Uniwersytetu w Kalifornii. pozwala na tłumaczenie ruchów ręki na odpowiadające im litery alfabetu.
Rękawica wykorzystuje czujniki przyspieszenia firmy Analog Devices ADXL202 (dwukierunkowe) przymocowane na końcu każdego palca i jednym dodatkowym na dłoni. Wszystkie ruchy są rejestrowane przez mikrokontroler AVR, który przesyła wszystkie informacje przez port szeregowy do komputera.
W komputerze dane obrabiane są przez program mający za zadanie rozpoznać znaki i wykonać określone działania. kod w assemblerze i kod źródłowy w C do komputera dostępne są na stronie źródłowej.
Źródło http://www-bsac.eecs.berkeley.edu/archive/users/hollar-seth/fingeracc/fingeracc.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nyquist Poziom 17

|
31 Maj 2008 14:04 Re: Wirtualna klawiatura - rękawica z czujnikami przyspiesze |
|
|
|
To chyba dla maniaków znających układ klawiatury na pamięć co do 1mm ;)
Ale pomysł ciekawy :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
zbyrek Poziom 19

|
31 Maj 2008 14:40 Re: Wirtualna klawiatura - rękawica z czujnikami przyspiesze |
|
|
|
Bardzo fajny projekt. Znak spacji trochę źle się kojarzy... Pewnie ciężko się nauczyć obsługiwać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Doominus Poziom 23

|
31 Maj 2008 14:41 Re: Wirtualna klawiatura - rękawica z czujnikami przyspiesze |
|
|
|
Tłumacz języka migowego był by z tego niezły.
Ale jako klawiatura to jakoś mi nie pasuje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
12030 Poziom 10

|
31 Maj 2008 21:39 Re: Wirtualna klawiatura - rękawica z czujnikami przyspiesze |
|
|
|
no no projekt bardzo fajny i ciekawy.Można zakozaczyć przed kumplami takim sprzętem :D.niezłe gały im wyjda.A tak jak dla mnie projekt SUPER. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rinho Poziom 13

|
31 Maj 2008 23:00 Re: Wirtualna klawiatura - rękawica z czujnikami przyspiesze |
|
|
|
Jako klawiatura to chyba ciężko użytkować, ale np sterowanie jakiegoś manipulatora? To już chyba bardziej poręczne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
31 Maj 2008 23:00 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
grito Poziom 16

|
31 Maj 2008 23:43 Re: Wirtualna klawiatura - rękawica z czujnikami przyspiesze |
|
|
|
| Doominus napisał: |
| Tłumacz języka migowego był by z tego niezły. |
Kolega zaproponował idealne zastosowanie tego urządzenia. W połączeniu z przenośnym syntezatorem mowy ogromnie ułatwiło by to porozumiewanie się z osobami głuchoniemymi. Czy istnieją jakiekolwiek tego typu urządzenia tłumaczące/mówiące? Spotkał się może kiedyś ktoś z czymś takim? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Doominus Poziom 23

|
02 Cze 2008 10:58 Re: Wirtualna klawiatura - rękawica z czujnikami przyspiesze |
|
|
|
Widziałem materiał wideo z takiej prezentacji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mcgyver26 Poziom 14

|
06 Cze 2008 19:02 Re: Wirtualna klawiatura - rękawica z czujnikami przyspiesze |
|
|
|
a można by tak takimi rękawicami grać na kompie np.w jakąś strzelaninke (zamiast klawiatury lub jojstyka)?????;-) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rob.cioo Poziom 9

|
15 Sie 2008 13:50 Re: Wirtualna klawiatura - rękawica z czujnikami przyspiesze |
|
|
|
| grito napisał: |
| Doominus napisał: |
| Tłumacz języka migowego był by z tego niezły. |
Kolega zaproponował idealne zastosowanie tego urządzenia. W połączeniu z przenośnym syntezatorem mowy ogromnie ułatwiło by to porozumiewanie się z osobami głuchoniemymi. Czy istnieją jakiekolwiek tego typu urządzenia tłumaczące/mówiące? Spotkał się może kiedyś ktoś z czymś takim? |
jakiś czasu na to sie napotkałem, był jakiś projekt ale nie mam do tego juz linków, jakieś pół roku temu na to sie napotkałem, ale o projekcie głucho -_- a szkoda, bo na prawdę wykorzystanie mogło by byś wspaniałe ;] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wojciech93 Poziom 8

|
23 Sie 2008 14:27 Re: Wirtualna klawiatura - rękawica z czujnikami przyspiesze |
|
|
|
| Cytat: |
| Znak spacji trochę źle się kojarzy... |
co masz na myśli?
A projek fajny. Gdyby założyć to szympansowi i nauczyć go języka migowego a to przeprogramowac to możnaby pogadac z małpką :D xD |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
23 Sie 2008 14:27 |
|
|
|
|
|