Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Zegarek widmowy

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> DIY Konstrukcje -> Zegarek widmowy
Angielska wersja
Autor Wiadomość
traax
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Ruda Śląska

Post 29 Cze 2008 12:18   

Zegarek widmowy

Zegarek widmowy

Witam, jakieś 2 miesiące temu wykonałem zegarek autora lukasb9 z stronki http://lucaslab.grandhost.pl/Zegar_widmowy.htm. (brawa dla autora i pozdrawiam! :) )Zastosowano w nim trafo bezrdzeniowe, co uprościło przekazywanie prądu. Program napisany przez autora(wkrótce ma być mała modyfikacja tego programu). Przymierzałem się sam do napisania programu ale muszę jeszcze opanować do porządku bascom i C. W zasilaczu zastosowałem płynną regulacje obrotów silnika za pomocą dzielnika napięcia. Animacja się nie rozjeżdża, jest non stop stała nie zależnie od obrotów. Diody z rezystorami 62ohm świeciły bardzo słabo, aktualnie mam je podłączone bez rezystorów, i jasność nieco zwiększyła się. Zegarek aktualnie wisi na ścianie, płytka została wyważona tak, że nie słychać prawie szumów. Jedynie co zauważyłem to pfc8583 po 1,5 miesiąca spóźnia się chyba o 2 minuty w porównaniu z godziną na necie.
Filmiki:
http://pl.youtube.com/watch?v=VhMrffYxnPY
http://pl.youtube.com/watch?v=MeBbr0xWwzE
http://pl.youtube.com/watch?v=VvsJoJXEEfo
http://pl.youtube.com/watch?v=y2ymIa8sQok
foto robione aparatem komórkowym niestety ;/

Zegarek widmowy
Zegarek widmowy
Zegarek widmowy
Zegarek widmowy
Zegarek widmowy
Zegarek widmowy
Powrót do góry

Press
Poziom 15
Poziom 15

Post 29 Cze 2008 15:16   

Re: Zegarek widmowy

PCF'a można przecież kalibrować trymerkiem przy kwarcu.

A projekcik ciekawy :)
Pozdrawiam
Powrót do góry

Co_pat
Poziom 12
Poziom 12

Miasto: Włocławek

Post 29 Cze 2008 16:54   

Gratuluję i jednocześnie zazdroszczę, ponieważ sam próbowałem zrobić ten zegarek i niestety nic mi nie wyszło, ale na pewno powrócę do niego :) czy miałeś problemy z rozmieszczeniem elementów na płytce w porównaniu do schematu? Bo ja zauważyłem,że niektóre elementy ze schematu nie zgadzają się ze zdjęciami autora na których były min. inne wartości elementów.
Powrót do góry

kocyk
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Jelenia Góra

Post 29 Cze 2008 19:09   

Można by to wsadzić w obudowę z przyciemnioną plexą... Mam podobny projekt za sobą ale wyświetla tylko moje imię :D
Powrót do góry

dawid512
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: Krościenko Wyżne

Post 29 Cze 2008 22:58   

Witam serdecznie. Bardzo ciekawy projekt. Jakie są koszty? Czy jesteś w stanie wyświetlić godzinę w sposób cyfrowy?

Pozdrawiam.
Powrót do góry

traax
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Ruda Śląska

Post 30 Cze 2008 06:50   

moje koszty były takie:
części wirnika ok 20zł
części zasilacza 5zł
wentylatorek miałem, drut miałem
razem koszt sie mieścił w okolicach 30zł

Zegarek umożliwia wyświetlanie godziny w sposób cyfrowy
Powrót do góry

lukasb9
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: Stalowa Wola

Post 30 Cze 2008 10:46   

ha! bardzo fajnie , że komuś moja strona się przydaje :)
wyprowadzone piny TX i RX miały w założeniu służyć do wrzucania do zegarka przez uart jakiegoś tekstu, nastawiania godziny itp. dlatego w poprawionej wersji oprogramowania będą wykorzystane. Niestety koledzy muszą się uzbroić w cierpliwość, ponieważ od dwóch miesięcy mój wolny czas został drastycznie ograniczony. Ale oprogramowanie będzie z jakimiś małymi wodotryskami ;) . Jeśli ktoś lubi eksperymenty niech spróbuje dorobić kluczowanie generatorka zasilajacego pierwotne uzwojenie transformatora bezrdzeniowego (u mnie takie ustawianie działa) opis długości impulsów jest podany na mojej stronie.
Powrót do góry

zgierzman
Poziom 12
Poziom 12

Miasto: zgierz

Post 01 Lip 2008 12:57   

traax napisał:
Jedynie co zauważyłem to pfc8583 po 1,5 miesiąca spóźnia się chyba o 2 minuty w porównaniu z godziną na necie.

Zastanawiam się dlaczego wszyscy z uporem maniaka stosują te PCF-y... Wymagają trymerka i dokładnego strojenia żeby chodziły jako-tako. Jeśli się nie ma odpowiedniego sprzętu, to trzeba mieć kilka miesięcy na wprowadzanie poprawek. A wystarczy zastosować choćby RTC MAXIM-a (nie pamiętam teraz oznaczenia, ale mogę sprawdzić). Nie wymaga strojenia, podpina się kwarc bez kondensatorów i chodzi dużo dokładniej niż PCF.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 01 Lip 2008 12:57   

Powrót do góry

lukasb9
Poziom 21
Poziom 21

Post 02 Lip 2008 00:50   

zgierzman - podziel się z nami symbolem tego magicznego scalaka ;)
Powrót do góry

Niedzviedz
Poziom 8
Poziom 8

Miasto: Bydgoszcz

Post 02 Lip 2008 05:57   

Znalazłem coś takiego:
Real-Time-Clock Selection and Optimization
a tu link do MAX6900 na I2C:
MAX6900
I²C-Compatible RTC in a TDFN

założę się że @zgierzman'owi oto chodziło. Jak widać na załączonych linkach układ ten wymaga tylko kwarcu "zegarkowego".
Powrót do góry

lukasb9
Poziom 21
Poziom 21

Post 03 Lip 2008 00:28   

Niedzviedz - niestety ale tego max-a w polsce dostać graniczy z cudem (jak ktoś znajdzie źródło niech poda link)

Nic nie zmieni faktu, że dokładność takiego zegarka wiąże się jednoznacznie z dokładnością (stabilnością) zastosowanego kwarcu, więc to czy układ wymaga kondensatora czy też ma go już wewnątrz różnicy nie robi...

Dla przykładu - mam zegarek binarny zrobiony na układzie maxima DS2415 (maleństwo 6-cio nożne, wymaga tylko kwarcu komunikuje się po 1wire) bez korekty programowej zegarek spieszy 5 minut na miesiąc...

Podsumowując - PCF jest bardzo fajnym tanim zegarem RTC
Powrót do góry

Niedzviedz
Poziom 8
Poziom 8

Miasto: Bydgoszcz

Post 03 Lip 2008 14:52   

Znalazłem coś takiego EVAL KIT FOR MAX6900 tylko że koszty wysyłki 18-32 dolary.

Poza tym zgadzam się z tym że wszystko zależy od kwarcu - niestety przekonałem się na własnej skórze, że kwarce zegarkowe nie są za dokładne budując zegar pseudoanalogowy z EP, którego niestety nie byłem w stanie wyregulować aby miał sensowną dokładność - śpieszył się około 5 minut na miesiąc. Regulowałem z miernikiem częstotliwości i za chiny nie szło wyregulować, aż w końcu padł całkowicie. Teraz na jego miejsce buduję zegar teleexpresu. Zastanawiam się także nad budową tego zegara, fajnie było by mieć taki zegarek. Jakie są trudności w budowie tego zegara poza lutowanie smd?
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> DIY Konstrukcje -> Zegarek widmowy
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.728 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Widgety i bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS