| Autor |
Wiadomość |
traax Poziom 17

|
29 Cze 2008 12:18 Zegarek widmowy |
|
|
|
Witam, jakieś 2 miesiące temu wykonałem zegarek autora lukasb9 z stronki http://lucaslab.grandhost.pl/Zegar_widmowy.htm. (brawa dla autora i pozdrawiam! :) )Zastosowano w nim trafo bezrdzeniowe, co uprościło przekazywanie prądu. Program napisany przez autora(wkrótce ma być mała modyfikacja tego programu). Przymierzałem się sam do napisania programu ale muszę jeszcze opanować do porządku bascom i C. W zasilaczu zastosowałem płynną regulacje obrotów silnika za pomocą dzielnika napięcia. Animacja się nie rozjeżdża, jest non stop stała nie zależnie od obrotów. Diody z rezystorami 62ohm świeciły bardzo słabo, aktualnie mam je podłączone bez rezystorów, i jasność nieco zwiększyła się. Zegarek aktualnie wisi na ścianie, płytka została wyważona tak, że nie słychać prawie szumów. Jedynie co zauważyłem to pfc8583 po 1,5 miesiąca spóźnia się chyba o 2 minuty w porównaniu z godziną na necie.
Filmiki:
http://pl.youtube.com/watch?v=VhMrffYxnPY
http://pl.youtube.com/watch?v=MeBbr0xWwzE
http://pl.youtube.com/watch?v=VvsJoJXEEfo
http://pl.youtube.com/watch?v=y2ymIa8sQok
foto robione aparatem komórkowym niestety ;/
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Press Poziom 15

|
29 Cze 2008 15:16 Re: Zegarek widmowy |
|
|
|
PCF'a można przecież kalibrować trymerkiem przy kwarcu.
A projekcik ciekawy :)
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Co_pat Poziom 12

|
29 Cze 2008 16:54 Re: Zegarek widmowy |
|
|
|
Gratuluję i jednocześnie zazdroszczę, ponieważ sam próbowałem zrobić ten zegarek i niestety nic mi nie wyszło, ale na pewno powrócę do niego :) czy miałeś problemy z rozmieszczeniem elementów na płytce w porównaniu do schematu? Bo ja zauważyłem,że niektóre elementy ze schematu nie zgadzają się ze zdjęciami autora na których były min. inne wartości elementów. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kocyk Poziom 19

|
29 Cze 2008 19:09 Re: Zegarek widmowy |
|
|
|
Można by to wsadzić w obudowę z przyciemnioną plexą... Mam podobny projekt za sobą ale wyświetla tylko moje imię :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dawid512 Poziom 21

|
29 Cze 2008 22:58 Re: Zegarek widmowy |
|
|
|
Witam serdecznie. Bardzo ciekawy projekt. Jakie są koszty? Czy jesteś w stanie wyświetlić godzinę w sposób cyfrowy?
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
traax Poziom 17

|
30 Cze 2008 06:50 Re: Zegarek widmowy |
|
|
|
moje koszty były takie:
części wirnika ok 20zł
części zasilacza 5zł
wentylatorek miałem, drut miałem
razem koszt sie mieścił w okolicach 30zł
Zegarek umożliwia wyświetlanie godziny w sposób cyfrowy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lukasb9 Poziom 21

|
30 Cze 2008 10:46 Re: Zegarek widmowy |
|
|
|
ha! bardzo fajnie , że komuś moja strona się przydaje :)
wyprowadzone piny TX i RX miały w założeniu służyć do wrzucania do zegarka przez uart jakiegoś tekstu, nastawiania godziny itp. dlatego w poprawionej wersji oprogramowania będą wykorzystane. Niestety koledzy muszą się uzbroić w cierpliwość, ponieważ od dwóch miesięcy mój wolny czas został drastycznie ograniczony. Ale oprogramowanie będzie z jakimiś małymi wodotryskami ;) . Jeśli ktoś lubi eksperymenty niech spróbuje dorobić kluczowanie generatorka zasilajacego pierwotne uzwojenie transformatora bezrdzeniowego (u mnie takie ustawianie działa) opis długości impulsów jest podany na mojej stronie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
zgierzman Poziom 12

|
01 Lip 2008 12:57 Re: Zegarek widmowy |
|
|
|
| traax napisał: |
Jedynie co zauważyłem to pfc8583 po 1,5 miesiąca spóźnia się chyba o 2 minuty w porównaniu z godziną na necie.
|
Zastanawiam się dlaczego wszyscy z uporem maniaka stosują te PCF-y... Wymagają trymerka i dokładnego strojenia żeby chodziły jako-tako. Jeśli się nie ma odpowiedniego sprzętu, to trzeba mieć kilka miesięcy na wprowadzanie poprawek. A wystarczy zastosować choćby RTC MAXIM-a (nie pamiętam teraz oznaczenia, ale mogę sprawdzić). Nie wymaga strojenia, podpina się kwarc bez kondensatorów i chodzi dużo dokładniej niż PCF. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
01 Lip 2008 12:57 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
lukasb9 Poziom 21

|
02 Lip 2008 00:50 Re: Zegarek widmowy |
|
|
|
zgierzman - podziel się z nami symbolem tego magicznego scalaka ;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Niedzviedz Poziom 8

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
lukasb9 Poziom 21

|
03 Lip 2008 00:28 Re: Zegarek widmowy |
|
|
|
Niedzviedz - niestety ale tego max-a w polsce dostać graniczy z cudem (jak ktoś znajdzie źródło niech poda link)
Nic nie zmieni faktu, że dokładność takiego zegarka wiąże się jednoznacznie z dokładnością (stabilnością) zastosowanego kwarcu, więc to czy układ wymaga kondensatora czy też ma go już wewnątrz różnicy nie robi...
Dla przykładu - mam zegarek binarny zrobiony na układzie maxima DS2415 (maleństwo 6-cio nożne, wymaga tylko kwarcu komunikuje się po 1wire) bez korekty programowej zegarek spieszy 5 minut na miesiąc...
Podsumowując - PCF jest bardzo fajnym tanim zegarem RTC |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Niedzviedz Poziom 8

|
03 Lip 2008 14:52 Re: Zegarek widmowy |
|
|
|
Znalazłem coś takiego EVAL KIT FOR MAX6900 tylko że koszty wysyłki 18-32 dolary.
Poza tym zgadzam się z tym że wszystko zależy od kwarcu - niestety przekonałem się na własnej skórze, że kwarce zegarkowe nie są za dokładne budując zegar pseudoanalogowy z EP, którego niestety nie byłem w stanie wyregulować aby miał sensowną dokładność - śpieszył się około 5 minut na miesiąc. Regulowałem z miernikiem częstotliwości i za chiny nie szło wyregulować, aż w końcu padł całkowicie. Teraz na jego miejsce buduję zegar teleexpresu. Zastanawiam się także nad budową tego zegara, fajnie było by mieć taki zegarek. Jakie są trudności w budowie tego zegara poza lutowanie smd? |
|
| Powrót do góry |
|
 |