Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Żarówki odejdą w przeszłość

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Newsy -> Żarówki odejdą w przeszłość
Angielska wersja
Autor Wiadomość
KazekTP
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Lublin

Post 24 Lip 2009 22:55   

Re: Żarówki odejdą w przeszłość

Będą mieć teraz ruch hurtownie elektryczne i elektromontaż :)
Powrót do góry

darkus12
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: Rybnik

Post 24 Lip 2009 23:57   

Witam, ja mam takie zdanie, co do świateł dziennych. Wiadomo, że zarówka pobiera prąd, za czym idzie więkrze spalanie paliwa i wieksza emisja CO2. Ajak ktos chce troche zaoszczedzic na paliwie, i kupić sobie pasek LED, co biora mało prądu i dobrze świecą, to trzeba zaplacić kosmiczne ceny żeby miec papierek, więcej na ten temat nie będę się rozpisywał na ten temat bo zaraz mi napiszą, że pisanie na klawiaturze jest nieekologiczne i każą zapłacić karę. Jednym słowem mamy nie rząd tylko grupe idiotów, którzy patrzą tylko na swój tyłek, to jest moje zdanie, Pozdrawiam DARKUS

Dodano po 41 [minuty]:

A co byście powiedzieli, gdyby żarówki były tak jak kiedyś było wszystko na "kartki" przecież to śmieszne
Powrót do góry

Gość
Poziom 25
Poziom 25

Post 26 Lip 2009 14:05   

Efekt cieplarniany to jawny mit. To po prostu naturalna kolej rzeczy w cyklach Ziemi i jak mówił mój znajomy z geologii jedna (w sumie jedna z największych w historii) erupcja wulkanu Krakatau wyemitowała większą ilość gazów i pyłów cieplarnianych niż człowiek wyprodukował przez cały swój okres istnienia. Nadchodzi epoka gorąca a po niej nastąpi zlodowacenie i tyle nawet nie wiadomo czy człowiek będzie wtedy istniał...
Powrót do góry

markovip
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: Valencia, Hiszpania

Post 26 Lip 2009 15:03   

Pył cieplarniany? Pierwsze słyszę.

Patrzcie co znalazłem przez przypadek :D

http://www.wprost.pl/ar/101151/Ksiezycowy-pyl-na-efekt-cieplarniany/
Powrót do góry

Stary1952
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Podkarpacie

Post 26 Lip 2009 22:40   

No to szykuje się nowy zawód - górnik księżycowy . :|
Powrót do góry

freeride19
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: Kraków

Post 09 Sie 2009 02:40   

Czyli jakie żarówki mam kupić pierwsze na zapas. 100W? czy od razu wszystkie?:D
Powrót do góry

mreq
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: -

Post 09 Sie 2009 07:37   

Kup takie jakie najczęściej używasz :)
Powrót do góry

leszek1piast
Poziom 10
Poziom 10

Post 09 Sie 2009 07:59   

Mam żarówkę na klatce schodowej w bloku która świeci 16 lat !. Czyż nie jest wieczna ?.Jest to 100W żarówka z diodą a więc świeci połówkami sinusoidy.Trochę miga ale na klatce wystarczy.Przecież gdy jest zimno żarówka nie traci energii cieplnej tylko podgrzewa pomieszczenie tak samo jak inne grzejniki elektryczne i świeci zdrowym światłem.Proszę policzyć koszt produkcji żarówki , świetlówki,utylizacji i zdrowie ludzi.Energię mamy w Polsce pod ziemią,zasoby geotermalne 150 razy przekraczają potrzeby. Pozdrawiam.
Powrót do góry

KazekTP
Poziom 15
Poziom 15

Post 09 Sie 2009 08:34   

16 lat ?! aż odbił mi się poranny jogurt ... :)
Powrót do góry

leszek1piast
Poziom 10
Poziom 10

Post 09 Sie 2009 08:57   

Tak- kolego na oprawce jest data ,mogę przysłać zdjęcie.Żarnik trochę się wydłużył ale to 16 lat.Proponowałem spółdzielni taki pomysł ,to oczywiście nie chcieli.
Powrót do góry

markovip
Poziom 21
Poziom 21

Post 09 Sie 2009 15:16   

Nie 'nie chcieli' tylko nie wolno. Są pewne normy, których trzeba przestrzegać. A jedna z nich jest właśnie o ilości światła na klatkach schodowych w blokach.
Powrót do góry

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Miasto: Łódź

Post 09 Sie 2009 21:25   

markovip napisał:
Nie 'nie chcieli' tylko nie wolno. Są pewne normy, których trzeba przestrzegać. A jedna z nich jest właśnie o ilości światła na klatkach schodowych w blokach.
I tu jest "sedno tarczy", bo dawniej robiło się tak, żeby było dobrze, a dziś tak, jak nakazuje jakaś biurew.
Powrót do góry

leszek1piast
Poziom 10
Poziom 10

Post 09 Sie 2009 21:47   

Uprzejmie informuję ,że strumień świetlny takiej "jednopołówkowej" zarówki jest mniejszy niż 50W.Na klatkach schodowych są i 40W i 60W.Nie wiem czy są normy światła na klatkach.Naszej żarówki nikt przez 16lat nie ukradł ani nie zniszczył,jest specjalnie zabezpieczona kloszem i śrubami trójkątnymi.Ciekawe kto będzie sprawdzał i karał za świecenie żarówkami ? -przecież to nadaje się do kabaretu !
Powrót do góry

markovip
Poziom 21
Poziom 21

Post 10 Sie 2009 00:54   

Może i nadaje się do kabaretu, ale starsze osoby potrzebują 2 lub 3 razy więcej światła niż młodzi ludzie. A to, że ktoś kiedyś u Ciebie na klatce schodowej tak zrobił to już wasza sprawa. Najwyżej można się nabawić oczopląsu lub osoby z padaczką dostaną ataku.

leszek1piast napisał:
Uprzejmie informuję ,że strumień świetlny takiej "jednopołówkowej" zarówki jest mniejszy niż 50W.

I od kiedy to mierzymy strumień świetlny w Watach?
Powrót do góry

leszek1piast
Poziom 10
Poziom 10

Post 10 Sie 2009 06:18   

Strumienia świetlnego nie mierzymy oczywiście w Watach ,chodzi o strumień żarówki o takiej mocy.Na klatkach schodowych jest demokracja -młodzi i starsi maja do wyboru to samo oświetlenie .Dziękuję za pokazanie błędu w opisie.Chciałem tylko pokazać ,że technika nie kłamie to kłamią decydenci -w dużej części.A jeśli nie wiadomo o co chodzi -to chodzi o pieniądze.Dziękuję.
Powrót do góry

darkus12
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: Rybnik

Post 10 Sie 2009 16:39   

Co to jest 16 lat? u mnie w domu u babci w spizarce zarówka jest od poczatku, czyli jakies 36 lat. swieci do dzis. I sami wiecie jak to w spizarce, ciągle sie ja załancza i wyłancza, i tak przez te 36 lat.
Powrót do góry

KazekTP
Poziom 15
Poziom 15

Post 12 Sie 2009 07:33   

Made in Germany czy co ?!

Dodano po 46 [sekundy]:

Pomysłodawcą oraz wstępnym projektantem powyższego przyrządu świetlnego był sam Hitler.
Powrót do góry

leszek1piast
Poziom 10
Poziom 10

Post 13 Sie 2009 06:29   

Droga "Telektro"-technika sama w sobie nie jest dobra ani zła.Wszystko zależy do czego służy.Nóż może zabijać ,może też kroić chleb, więc co ma do tego Adolf H ? Trwałość poczciwej żarówki można znacznie zwiększyć poprzez miękki start.Można zastosować elektroniczny rozjaśniacz po włączeniu -opisy były w "Radioelektroniku" i w "Młodym Techniku", włącza się żarówkę w punkcie "0" sinusoidy.Prościej załączyć żarówkę na 2 s przez diodę, a potem układ czasowy zwiera diodę i żarówka świeci pełnym blaskiem następne 100lat.Powtarzam, żarówka gdy jest w pomieszczeniu mieszkalnym zimno oddaje 95 % energii na ogrzewanie a tak jest 8- 9 m-cy w roku.Więc gdzie te ogromne straty ?
Powrót do góry

KGS
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: Chodzież

Post 13 Sie 2009 08:21   

Witam! Jakto Kolega markovip napisał,że można dostać oczopląsu lub ataku padaczki.To akurat nie jest śmieszne,bo to prawda. Sam mając tą przypadłość w (pewnym stopniu) reaguję na pomieszczenie oświetlone świetlówkami bardzo źle.Jeżeli jeszcze któraś "mruga lub pływa" zaczyna się totalny ból głowy i nadchodzi tzw."aura" a to znak bym się z tamtąd szybko wynosił.Dlatego też nigdy w zupełnej ciemności nie oglądam telewizora.Mam nadzieję że mój prowadzący neurolog będzie mi je zapisywał na recepty i to ze znaczkiem P "przewlekle chory".Może i to nadwrażliwość ale migotanie niektórych lamp-żarówek LED również widzę.Nie mam zamiaru przez ekoterrorystów zwiększać dawek leków,bo obojętne dla zdrowia i samopoczucia to one nie są. Pozdrawiam! :D
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 13 Sie 2009 08:21   

Powrót do góry

Artur k.
Poziom 26
Poziom 26

Miasto: Warszawa

Post 13 Sie 2009 08:26   

:arrow: leszek1piast
Metoda na "miękki start" żarówki jest jeszcze prostsza niż piszesz.
Wystarczy zwykły termistor NTC o odpowiedniej mocy i odpowiednio dobranej rezystancji, włączony w szereg z żarówką.
Powrót do góry

leszek1piast
Poziom 10
Poziom 10

Post 13 Sie 2009 08:42   

Artur k. napisał:
:arrow: leszek1piast
Metoda na "miękki start" żarówki jest jeszcze prostsza niż piszesz.
Wystarczy zwykły termistor NTC o odpowiedniej mocy i odpowiednio dobranej rezystancji, włączony w szereg z żarówką.

Rzeczywiście -stosowałem ten układ,używałem termistora od lampowych TV.Wadą tego rozwiązania jest gorący termistor,może stopić plastikową osłonę kostki żyrandola.Z powodzeniem od lat stosuję układ prosty i pewny z przekażnikiem elektronicznym.Układ nadaje się do żarówek halogenowych które silnie się nagrzewają .Moment startu jest krytyczny.Najgorszy dla żarówki(jak i innych lamp) jest moment udaru prądowego, kiedy włókno jest zimne i opór mały.Powolne rozjaśnianie światła nie szokuje też wchodzącego do ciemnego pomieszczenia. Żarówka najlepiej pracuje jeśli jest bańką do góry lub poziomo najmniej się nagrzewa i nie wygrzewa oprawki .Dziękuję za cenne uwagi.
Powrót do góry

Artur k.
Poziom 26
Poziom 26

Post 13 Sie 2009 09:08   

Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastosować kostkę ceramiczną :) Poza tym - kwestia gdzie umieścimy nasz termistor. W przypadku lampki rzeczywiście może być problem, ale gdy mamy do opanowania np. żyrandol - nie ma problemu :)
Zwróć też uwagę na to, że taki sam "patent" od lat stosowany jest w zasilaczach do komputerów i skutecznie ogranicza udar prądowy w momencie włączenia zasilacza do sieci.
Kluczowe znaczenie ma tutaj dobór termistora, jeśli będzie odpowiednio dobrany, to po rozgrzaniu spadek napięcia będzie na tyle niewielki, że nie spowoduje aż tak drastycznego wzrostu temperatury, by stopić cokolwiek.
Powrót do góry

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post 27 Sie 2009 20:48   

W Austrii w instrukcji obsługi żarówki można przeczytać przestrogę: Ponieważ żarówki energooszczędne są zrobione ze szkła, może się zdarzyć, że ulegną pęknięciu, co jednak nie stanowi żadnego zagrożenia. Zaleca się PRZEWIETRZENIE POMIESZCZENIA przez 30 minut oraz USUNIĘCIE ODŁAMKÓW SZKŁA W DOBRZE ZAMKNIĘTEJ PLASTIKOWEJ TORBIE.

Tradycyjne żarówki też były ze szkła ale nie trzeba było wietrzyć pomieszczenia jak się stłukły. Jeżeli w żarówce jest 2,5 mg rtęci, to ile jej znajdzie się w naszym otoczeniu, jak sprzedaż żarówek energooszczędnych, która teraz wynosi 10-13% rynku, wyniesie 100%?

http://blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=667
Powrót do góry

maszkotek
Poziom 14
Poziom 14

Post 28 Sie 2009 05:05   

marek_Łódź napisał:
Jeżeli w żarówce jest 2,5 mg rtęci, to ile jej znajdzie się w naszym otoczeniu, jak sprzedaż żarówek energooszczędnych, która teraz wynosi 10-13% rynku, wyniesie 100%?

Wtedy, Drogi Kolego, Unia zdelegalizuje świetlówki kompaktowe i zmusi Nas do kupowania "żarówek" LED, które są względnie bezpieczne dla środowiska i jeszcze bardziej energooszczędne!

I podoba mi się to, mimo że jestem przeciwnikiem robienia dobrze na siłę, ale kręcą mnie te małe rdzenie toroidalne z uszkodzonych świetlówek i fascynuje mnie tania elektroluminescencja.:D

Ach, zapomniałbym. Odpowiadając na Twoje pytanie, licząc szybko w pamięci (przy pomocy kalkulatora ;) ), zakładając (z dużym marginesem błędu), że każdy Polak potrzebuje wieczorem jednej żarówki, uzyskujemy działanie 38mln*2,5mg=95ton. Sto ton rtęci nad naszymi głowami, kiedyś tego nie potrzebowaliśmy... Niewielki procent społeczeństwa utylizuje sprzęt, więc taka ilość rtęci będzie co jakiś czas trafiała do naszego otoczenia. Czy to ma być cena którą musimy zapłacić za zmniejszenie emisji CO2?

http://www.forum.biolog.pl/tematy2/rtec-w-zarowkach-energooszczednych-vt10604.htm

P.S.
Dla zainteresowanych przedłużeniem życia nielegalnych żarówek: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic844822.html
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 28 Sie 2009 05:05   

Powrót do góry

Hyper44
Poziom 12
Poziom 12

Post 28 Sie 2009 13:05   

Chyba nikt nie wspomniał jeszcze o zakłóceniach elektromagnetycznych generowanych przez świetlówki energooszczędne. Jak kiedyś wszędzie będą tylko takie, to poziom smogu e-m okaże się zbyt duży i być może czekać nas kolejna zmiana technologii zarządzona pod kolejnym pretekstem.

A swoją drogą to u mnie w domu energia cieplna generowana przez klasyczne żarówki wcale się nie marnuje, bo ogrzewa mi mieszkanie. Jak będę miał żarówki ekologiczne, to będę musiał się dogrzewać grzejnikiem elektrycznym (UE zakupu chyba mi nie zrefunduje?), albo palić w kominku - chociaż pewnie pojawi się kiedyś zakaz palenia, bo to emituje CO2 - tak jak oddychanie zresztą...
Powrót do góry

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post 28 Sie 2009 15:22   

Jeśli KE jest na tyle troskliwa, że likwiduje z naszej elektroniki ołów, który ani nie paruje, ani nie daje się dotknąć (chociażby dlatego, że jest pokryty lakierem), a drugą ręką serwuje nam trującą rtęć w mimo wszystko tłukącym szkle, jeśli jednocześnie wycofuje z użycia termometry rtęciowe, to raczej trudno ich podejrzewać o dobre intencje (zresztą chyba nikt im specjalnie nie wierzy).
http://www.youtube.com/watch?v=O3d9fe5xCFc

Problem recyklingu lamp z rtęcią jest słabo rozwiązany i podejrzewam, ze większość rtęci trafi do odpadów komunalnych i np. do atmosfery (przez spalarnie) lub do gleby.
Powrót do góry

jamtex
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Tarnów

Post 28 Sie 2009 15:56   

Z odpadami można sobie łatwo poradzić !

Przecież wystarczy stworzyć odpowiednie komisje spisowe, które ustalą ile świetlówek jest potrzebnych w danym pomieszczeniu.
Następnie każdy obywatel zakupi odpowiednią ilośc świetlówek, a zakup nowych będzie możliwy tylko i wyłącznie po oddaniu starych (zużytych) do recyclingu. Z zastrzeżeniem, że nie wolno używać świetlówki dłużej niż 12 miesięcy oraz krócej niż 9 miesięcy.
Najlepiej zrobić to sprawdzonym w kołchozach socjalistycznych, systemem kartek oraz bonów/przydziałów.
Niepokorni Towarzysze wyłamujący się, tj chciałem powiedzieć obywatele nieekologiczni, będa karani odcięciem dostaw prądu, utratą praw obywatelskich, pracami społecznymi oraz długoletnim pobytem w obozach pracy. Oczywiście pracą przy odzysku rtęci z zużytych świetlówek.
Powrót do góry

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post 28 Sie 2009 16:03   

jamtex napisał:
Niepokorni Towarzysze wyłamujący się, tj chciałem powiedzieć obywatele nieekologiczni, będa karani odcięciem dostaw prądu, utratą praw obywatelskich, pracami społecznymi oraz długoletnim pobytem w obozach pracy. Oczywiście pracą przy odzysku rtęci z zużytych świetlówek.

Może by to było zabawne, gdyby nie fakt, że grupa parlamentarzystów w Wielkiej Brytanii postuluje kartki na energię. Śmiejmy się póki możemy, bo rok 1984 już niedługo.

http://appgopo.org.uk/documents/APPGOPO_TEQs_2009.pdf

Na szczęście polskie tradycje podziemia gospodarczego (a teraz energetycznego) pozwoliły przetrzymać niejednego okupanta.
Powrót do góry

leszek1piast
Poziom 10
Poziom 10

Post 29 Sie 2009 11:13   

Orwell jest bliższy-Pan E M Balls,brytyjski minister do spraw dzieci,szkół i rodzin,poinformował,że brytyjski rząd przeznaczy 400mln funtów na wdrożenie systemu,którego celem będzie kontrola 20tys.patologicznych rodzin za pomocą kamer przemysłowych,które będą sprawdzać,czy dzieci odrabiają zadania domowe i chodzą do szkoły i o której idą spać i co jedzą.Orwell miał rację-prawdziwy totalitaryzm powstanie nie w Sowietach ale w W.Brytanii . żródło " Najwyższy Czas" .Wycofanie żarówki i inne idiotyzmy unijne, to jedynie element globalnego sterowania społeczeństwami.
Powrót do góry

KazekTP
Poziom 15
Poziom 15

Post 03 Wrz 2009 12:32   

A ponadto żarówki energooszczędne podczas krótkich okresów czasu zużywają więcej prądu niż tradycyjne, szybciej siadają, oraz wywołują raka !
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Newsy -> Żarówki odejdą w przeszłość
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 4 z 6 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

[ Page generation time: 0.338 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Widgety i bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS