| Autor |
Wiadomość |
Xylometazolin! Poziom 24

Dołączył: 18 Paź 2006 Posty: 5071 Miasto: 50° 08' N , 18° 59' E, Tychy
|
04 Maj 2009 17:40 Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Microsoft wraz z udostępnieniem Windows 7 Release Candidate ujawnił minimalne wymagania najnowszego systemu:
• procesor 1GHz lub szybszy 32-bit (x86) lub procesor 64-bitowy (x64)
• 1 GB RAM dla systemu 32-bit/ 2 GB RAM dla systemów 64-bitowych
• 16 GB dostępnej przestrzeni dyskowej (wersja 32-bit) / 20 GB przestrzeni w przypadku wersji 64-bitowej
• karta graficzna zgodna z DirectX 9 i z Windows Display Driver Model 1.0 lub nowszymi
Źródło: microsoft.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Trebuh Poziom 15

|
04 Maj 2009 18:10 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
A podobno ten system miał być mniej wymagający niż vista, ale jak widzę za dużo spodziewałem się po M$. Jeszcze wyjdzie oficjalna wersja i nawet szybkość działania będzie identyczna. Tylko żal mi M$ powoli pada, a XP i tak jest ponadczasowy przy 128 ram siedziałem przez co najmniej 5 lat i nie było najgorzej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_eddie_ Poziom 21

|
04 Maj 2009 19:06 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
I kolejna kupa z Microsoftu za którą nie dam złotówki nim nie sprawdzę. A miało być tak pięknie, wymogi niższe niż VISTY, szybkość i elastyczność XP... Hehe aleśmy się dali nabrać. Coraz powaźniej myślę o pingwinku. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rufuse Poziom 14

|
04 Maj 2009 19:45 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Jako pierwsze pogłoski to słyszałem ze beda wersje gdzie mozna uruchamiać z pendriva a tutaj pojemnosc tego systemu mnie przeraża. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pidpawel Poziom 20

|
04 Maj 2009 19:55 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
No patrząc po Ich tendencji to się postarali i zrobili coś mniej zasobożernego niż się spodziewałem ;P
Jeśli chodzi o objętość systemu to zaszokowali mnie... 20GB gdzie w tej chwili na Kubuntu mam 8,8GB systemu, a aplikacji zainstalowanych "w ciul"... Fajnie.
Ciekawe jak będzie z jego odchudzaniem...
A zapowiadał się tak ciekawie... No nic - na razie na drugim dysku gości Beta. Sprawuje się nie najgorzej, jednak kompatybilność wsteczna(głównie ze względu na architekturę) leży...
Jutro RC?
Jeszcze jedno i upomnienie!
[_P_] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
RDS Poziom 2

|
04 Maj 2009 20:35 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Ja już w momencie gdy windows wprowadził na rynek Vistę przesiadłem się na Ubuntu i jestem zadowolony. Obok Linuksa mam jeszcze XP - jednak jeszcze nie wszystko działa na Pingwinie w 100%. Mimo wszystko nie zamierzam rezygnować z Linuksa i jak najbardziej polecam go innym użytkownikom. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bemol20 Poziom 10

|
04 Maj 2009 20:46 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
rufuse są pendrivy 32GB za ~220zł ;]
ja nawet nie czekam na tem złom bo i tak lepszego nie zrobią od XP :)
Zawsze będą takie duże wymagania!... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ficu Poziom 22

|
04 Maj 2009 21:01 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Nie wiem czemu się aż tak czepiacie tych wymagań. Przecież procesory powyżej 1GHz są już od dawna w standardzie, RAM 1GB chyba też. Może troszeczkę przesadzili z 16GB na system, ale dyski mamy 1TB więc nie widzę problemów. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szejker89 Poziom 14

|
04 Maj 2009 21:03 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
No mnie zastanawia czemu wszyscy mowili ze ten vindows ma wydajnosc i wymagania takie jak XP, no moze troszeczke wyzsze, a wyglad jak Vista, a tu jakos potrzeba MINIMUM 1GB RAMu ;/ Więc co, do stabilnej pracy potrzeba teraz 4GB a do gier 8GB?? ;/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
herrinq Poziom 10

|
04 Maj 2009 21:18 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Patologia rozumiem ze 16 GB przewiduje tez swap itp ale bez przesady, stabilny XP nawet zasmiecony po dlugiej pracy nie zajmuje wiecej niz 1,5-1,8 GB (program files podobnie zalezy kto co ma) - chyba staraja sie zrobic system dla wszystkich co w rezultacie daje to ze dostaje sie system + mase smieci ktorych sie nigdy nie odpali. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
VaM VampirE Poziom 13

|
04 Maj 2009 21:24 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
@Ficu
Ot dlatego że 7 może zachować tendencje visty do wyjadania ramu. Im więcej go masz tym więcej go weźmie bo system swapuje w ram by lepiej chodzić. Dodatkowo windowsy mają okropną tendencje do korzystania z pamięci dyskowej, nawet XP. Co powoduje że dysk jest najsłabszym ogniwem. Jeśli nie wyrobi to mamy mielenie sytemu i ładnie świecącą diodę HDD. Te dwie rzeczy razem wzięte powodują że system ma okropne zwisy, zwłaszcza w czasie korzystania z aplikacji do grafiki rastrowej i 3D. U mnie w firmie gdzie graficy mają po 8GB DDR2 swap w windowsie jest ustawiany na 24000MB (tak 24GB), bo 3ds max wywala w czasie animacji. Po renderingu pawek kilku klatek system czasami łomocze dyskami po 10 minut na freezie screenu. Nie wspominając jak zamula to photoshopa, after effects, gdy czeka się nie raz długie chwile aż system to przemieli. A są to win xp_64, zaktualizowane i zoptymalizowane jak się da byle mniej usług i śmieci sie ładowało na start. A na viście żaden grafik nie chce pracowac bo się praktycznie nie da pracować w normalnym czasie i bez wsyp. Nie mówiąc o tym że to same quad core.
Gry są zoptymalizowane, a teraz głównie bazują na kartach graficznych więc nie zarzynają kompa za mocno.
Więc jeśli 7 ma podtrzymać tendencje Visty, to oznaczać będzie duże problemy w takich zatosowaniach. Szybkie bajeranckie efekty pulpitu, czy inne tego typu zabawki nie przydają się na nic.
W linuxie rendering w blenderze, 1 klatka po 13 minut i w tym czasie ładnie firefox działa, filmy na youtube, muza. 0 szatkowania.
Niestety potrzebne sa maxy i maye i trzeba jeździć po Ms bo dobry następca win xp jest potrzebny.
A pod strzechy to linuxa i komp jaki sie chce. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jarewa Poziom 21

|
04 Maj 2009 21:48 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Niech zgadne najwiecej ujadaja ci co maja stare sprzety i nie maja visty? albo nawet nie mieli z nią do czynienia. Ba dla nich xp jest wszystkim.
Jakoś ja pamietam początki 98, potem ME 2000 jakoś zawsze na nowy produkt musićie komentować negatywnie. Pamiętam dobrze początki MS2000 tragedia była z komentarzami.
Jakoś ja chwale sobie viste mimo że lubie xp. Ale czas na przesiadke nauczyć sie czegoś o nowszym niż już o oklepanym. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
04 Maj 2009 21:48 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
riodoro1 Poziom 18

|
04 Maj 2009 22:14 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
właśnie czytam wasze prześmieszne komentarze z mojej siódemki bety i po prostu jestem przerażony ludzie którzy wolą siedzieć na systemie 2002 roku, proszę bardzo ale nie wypisujcie takich rzeczy skoro nawet nie wiecie jak ten system działa jestem zachwycony pomysłowością Microsoftu i szybkością działania mojego systemu a komputer nie jest najnowszy. Moja specyfikacja:
AMD Athlon XP 2500+ 1,8 GHz
1 GB Ramu (w tej chwili zajęte ok 50 %)
Ge Force 7600 gs
o MB nawet nie wspominam (N2U 400A)
a system śmiga jak dziki prze włączonym Aero i wszystkimi aktualizacjami...
bardzo proszę nie krytykować czegoś zanim nie wyrobi się własnej opinii a nie ściągniętej z forów. Kolejna prośba nie wypisujcie tu postów typu 'Wolę uBuntu 8.10 bo jest pingwin' bo jeszcze odwiozą kogoś na sygnale.
Myślę że żaden kolega nie poczuł się urażony.. a jeżeli to z góry przepraszam i pozdrawiam z Win 7 który w wersji beta jest lepszy od Visty. ;P |
|
| Powrót do góry |
|
 |
restig Poziom 13

|
04 Maj 2009 22:18 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Jak przedmówca zawsze na nowe się narzeka, z xp nie bylo inaczej pierwsze wydanie to były niemal same negatywne komentarze i wtedy było 98 fajny xp ******* to samo z vista i 7 obydwa systemy są projektowane w erze gdzie minimum posiada się 4 giga ramu a nie jak xp gdzie 256 bylo sporo, posiadam bete od dłuższego czasu fakt ze jest to okrojny finał ale żeby mi 1 gb ramu zjadl to musze się troszkę nameczyć
(32 strony www w operze + tlen + mediamonkey ze skatalogowanymi 20tys utworów + wiele otwartych katalogów + program ściągajacy) i raptem 800 mega, wiec Ci co nie testowali niech się nie wypowiadają....
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mtaton Poziom 13

|
04 Maj 2009 22:23 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
ja używma werjsę testową od Microsoftu i działa tak jak XP a do Visty nie ma co porównywac jak dla mnei Miodzio ! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
martheew Poziom 7

|
04 Maj 2009 22:56 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
nie za bardzo dopasowane ramy do częstotliwości taktowania procesora :/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maszkotek Poziom 14

|
04 Maj 2009 23:39 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
| Ficu napisał: |
| Nie wiem czemu się aż tak czepiacie tych wymagań. Przecież procesory powyżej 1GHz są już od dawna w standardzie, RAM 1GB chyba też. Może troszeczkę przesadzili z 16GB na system, ale dyski mamy 1TB więc nie widzę problemów. |
Rzecz w tym że system operacyjny nie powinien pożerać tylu zasobów komputera, inne programy też ich potrzebują, a każdy kolejny miliard cykli procesora (czy miliard zajętych komórek pamięci) kosztuje nas realne pieniądze w postaci rachunków za prąd, lub bardzo szybko rozładowujących się baterii w laptopach.
Ale spokojnie Koledzy! Każdy milion sprzedanych kopii jakiegokolwiek nowego Windowsa zmusi milion użytkowników komputerów do inwestycji w nowy sprzęt, dzięki czemu ceny spadną, a nasze Linuksy będą śmigały jeszcze szybciej, jeszcze taniej :D I tak kruszy się ciasteczko. :)
| Cytat: |
| nie za bardzo dopasowane ramy do częstotliwości taktowania procesora :/ |
Fantastycznie nietrafiony argument. :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
04 Maj 2009 23:39 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 18

|
05 Maj 2009 00:24 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Microsoft jest w Ameryce, gdzie trzyletni komputer jest takim złomem, jak u nas 486. Dlatego oni zawsze będą pisać programy, które wyglądają lepiej niż działają.
Niestety, jak dla mnie, system ma tylko koordynować pracę programów, a nie zżerać na dzień dobry tyle zasobów, że na moim komputerze się nie uruchomi.]
Tak jak napisał maszkotek, zasoby komputera są dla aplikacji, a nie dla ch***** animowanych, trójwymiarowych i rozmazywanych okienek. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
05 Maj 2009 08:09 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Już pozamiatane ... :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sokoleokoo2 Poziom 18

|
05 Maj 2009 09:03 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Koledzy - te wymagania są stanowczo za wysokie - rok temu mówiono że pójdzie na p3 433 wymagane tylko mmx - a tu 1 gb Ram i 1 Ghz - troszeczkę za dużo - albo MS podniósł poprzeczkę żeby nie było rozczarowań jak z Vistą. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_eddie_ Poziom 21

|
05 Maj 2009 09:10 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Beta to nie finalna więc porównanie raczej słabe. Ktoś tam pisze, że psioczą Ci co mają słabe sprzęty, otóż mój drogi ja zmieniam kompa raz do roku bo to najbardziej się opłaca, ten mam od początku tego roku. I Vistę też mam, działa jak narazie bez przeszkód trzy miesiące. Ale wkurza mnie jej ciągle rosnący śmietnik. A se7en pewno to przerośnie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MasterMatan Poziom 17

|
05 Maj 2009 09:17 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Podane na początku wymagania sprzętowe są jedynie potrzebne dla W7. Poczytajcie sobie lepiej jakiego trzeba mieć sprzęta żeby W7 zemulował XPka bo w M$ chyba o kompatybilności wstecznej nie słyszeli (nawet GameBoy Advance z 2004 roku potrafił być komatybilnie wsteczny z GameBoyem Classic z 1989 jednak M$ o takich patentach nie słyszał). Kiedy się dowiecie jaki trzeba mieć komputer żeby wam programy z XP na W7 chodziły to popatrzcie na swój sprzęt.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
redart Poziom 18

|
05 Maj 2009 09:33 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
| Ficu napisał: |
| ...Może troszeczkę przesadzili z 16GB na system, ale dyski mamy 1TB więc nie widzę problemów. |
Kto ma 1TB może nie narzekać, ale biorąc pod uwagę współczesne laptopy (nie posiadam w domu blaszaka, same notebooki) standardem jest 160-320GB. O pojemnościach SSD nie wspomnę, bo to aktualnie margines - chociaż w momencie premiery Win7 może i one spowszednieją. Dlatego jak dla mnie 16-20GB to dużo, a i tak to pewnie nie wszystko. Kto ma Viśte niech sprawdzi ile zajmuje katalog Windows i zawarty w nim winsxs...
Najgorsze jest to, że nijak nie można kontrolować tej kolekcji bibliotek dll. Takie zapotrzebowanie to dużo za dużo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_eddie_ Poziom 21

|
05 Maj 2009 09:50 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Reasumując - mało kto się na Viste przesiadł bo słaby sprzęt, bo brak kompatybilności etc etc to przecież jeszcze mniej się na se7en przesiądzie. No chyba, że MS na siłę będzie wymuszał zakup. Zresztą to właśnie robi z Vistą, bo kup gdzieś sprzęt bez niej. Gdyby nie to, że lubię czasem pograć już dawno bym z płyty MS zrobił sobie ozdobę pod luterko w aucie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
beamer.kun Poziom 15

|
05 Maj 2009 10:55 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
| MasterMatan napisał: |
Podane na początku wymagania sprzętowe są jedynie potrzebne dla W7. Poczytajcie sobie lepiej jakiego trzeba mieć sprzęta żeby W7 zemulował XPka bo w M$ chyba o kompatybilności wstecznej nie słyszeli (nawet GameBoy Advance z 2004 roku potrafił być komatybilnie wsteczny z GameBoyem Classic z 1989 jednak M$ o takich patentach nie słyszał). Kiedy się dowiecie jaki trzeba mieć komputer żeby wam programy z XP na W7 chodziły to popatrzcie na swój sprzęt.
Pozdrawiam. |
Kiepski przykład. GBA miał po prostu na płycie procka z GBC, przy starszych grach się na niego przełączał, ciężko żeby tak gry nie chodziły :P
Oj psioczycie :P Na Windowsa XP też wszyscy psioczyli, a teraz to najlepszy system pod słońcem. Z Windowsem 7/Vistą będzie tak samo, jeśli technologia podskoczy tak jak od wypuszczenia XP do teraz (przecież wszystkim Xpek na początku mulił i nic nie dało się zrobić) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
janko_wodnik Poziom 16

|
05 Maj 2009 11:32 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
No cóż powiedzieć? Jeden z moich znajomych pracuje w pewnym wydawnictwie i kilka miesięcy temu dowiedział się, że firma dostarczająca oprogramowanie antywirusowe (wydawnictwo ma centralę w Niemczech) nie przewiduje wspierania Windows Vista, ponieważ czekają na Windows 7. I myślę, że to wystarczy za komentarz co do użyteczności Visty w profesjonalnych zastosowaniach.
Chciałem tylko przypomnieć, że Windows XP bazuje na systemie operacyjnym FreeBSD, podobnie jak swego czasu Mac-OS.
Inna sprawa to zastosowanie odpowiednich tweaków na zainstalowanym OS, czego przeciętny użytkownik nie robi.
Ponadto Vista nie przypadła do gustu wielu graczom, często spotykałem się z przypadkami powrotu do XP z Visty. Nie wnikam dlaczego, i czy tylko z powodu wymagań sprzętowych. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ob Poziom 15

|
05 Maj 2009 11:39 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Gadacie tak jak kilka lat temu przy wchodzeniu XP.
ojej a czemu on po instalacji tyle zajmuje. windows 95 zajmuje mi 50 MB, a windows 96se jest tak dobry że wystarcza każdemu, i gry na nim szybciej chodzą....
Ta sama gadka, te same argumenty :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pokrentz Poziom 12

|
05 Maj 2009 11:40 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
Ludzie, o czym ta dyskusja? Linux. Pojdzie na wszystkim co ma pamiec, procesor i dysk. Mozna sobie dokladac wodotryski, jak sie ma kase na sprzet. No i pod Linuxem mam wreszcie wolnosc. Wolnosc od wirusow, zlosliwego oprogramowania, glupoty programistow M$ piszacych system operacyjny od 9-tej do 17-tej bez sobot i niedziel. Jak sie pisze system "za kare" i wyniki pracy sa oceniane przez laikow w biurokracji firmowej wg. wodotryskow widocznych na ekranie komputera "ach, jakie to ladne!" - to wychodzi Windows. Powodzenia, windowsiarze. ;-) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
operator5wp Poziom 15

|
05 Maj 2009 11:45 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
...system pewnie zajmuje 2GB a reszta to śmieci i programy szpiegujące z m$... lipa , szkoda kasy na taki towar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
redart Poziom 18

|
05 Maj 2009 13:00 Re: Znamy specyfikację Windows 7. |
|
|
|
| ob napisał: |
Gadacie tak jak kilka lat temu przy wchodzeniu XP.
ojej a czemu on po instalacji tyle zajmuje. windows 95 zajmuje mi 50 MB, a windows 96se jest tak dobry że wystarcza każdemu, i gry na nim szybciej chodzą....
Ta sama gadka, te same argumenty :) |
Tak???
To może szanowny kolega sobie przeczyta czego potrzebuje Win7 do uruchomienia "Windows XP Mode", czyli maszyny wirtualnej na której będzie można uruchomić programy w trybie zgodności z XP'kiem. Cytuję: 2GB RAM i ...32GB na HDD 8-O
Tym gościom z M$ nie da się wytłumaczyć co to jest kompatybilność wsteczna.
Rozumiem że są ludzie, którzy mają poinstalowane tylko gierki (w większości pochodzenia p2p...) ale proszę sobie wyobrazić, że są i tacy, co wybulili 8kzł za CAD'a i prawem ewolucji migrują z XP na 7-kę.
Zabraknie mi slotów na kolejne pamięci :wink: |
|
| Powrót do góry |
|
 |